forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Co wybrać CANON 1100D | 550D | NIKON D3200 | D3100 ?

Derech - Pon 13 Sie, 2018
Temat postu: Co wybrać CANON 1100D | 550D | NIKON D3200 | D3100 ?
Cześć,

poczytałem trochę forum, opisy aparatów i doszedłem do wniosku, że na poziomie amatorskim od lat zmienia się niewiele i zakup nowego aparatu z tej półki mija się z celem. Nie chcę przepłacać za jakieś nieistotne dodatki które nie wpływają na jakość zdjęć.

Dlatego chciałbym Was zapytać który z wymienionych w tytule aparatów wybrać? Wszystkie są dostępne z optyką 18-55 jako startową, może później dokupię jakąś nową :wink: Przy zakupie używanego sprzętu wiem, że warto patrzeć na 'przebieg' migawki, czy jest to jedyny element który zużywa się wraz ze wzrostem liczby zdjęć? Czy jeśli dojdę do końca żywota migawki wystarczy ją wymienić? Jeśli nie planuję jakiś zdjęć 'wielkoformatowych' to do 4K wystarczy mi lekko ponad 12mpx?

Chciałby aparat który będzie przyjazny dla osoby początkującej, mającej doświadczenie z fotografią ograniczające się do robienia zdjęć w trybie auto 10 letnią cyfrówką.

Fotografia głównie wakacyjna, krajobrazy, budynki, przyroda, Żona ze światem w tle :wink: i czasem wnętrza opuszczonych budynków.

Oczywiście jestem otwarty na inne (najprawdopodobniej starsze) modele które mają zbliżone parametry do wymienionych.