|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 800d, 77d, 80d czy nikon d7200/7100
Fosia - Nie 02 Wrz, 2018 Temat postu: Canon 800d, 77d, 80d czy nikon d7200/7100 Hej,
Na początek powiem, ze czytałam recenzje i niestety już sama ne wiem co wybrac. Opinie są rozbieżne do konkretnego modelu i mam problem z wyborem, ponieważ chce zakupić body na kilka lat i nie żałować swojej decyzji.
Mój budżet na body + obiektyw to maksymalnie 5k, chociaż super byłoby się zamknąć w 4k.
Z obiektywem już sobie poradzę, chodzi mi o pomoc w wyborze body z tych które podałam w tytule.
Pomiędzy tymi daninami jest sens inwestować 900 zł więcej w 80d, czy 77d tez będzie wystarczający?
A może jednak któryś z tych nikonow? I tutaj tez, czy warto dopłacać do d7200?
Jestem laikiem jeżeli chodzi o lustrzanki, kiedyś miałam lumixa, ale chce coś co da mi jakieś możliwości. Nie będę używać aparatu do celów zarobkowych, tylko prywatnie ( wyjazdy ).
Proszę o pomoc!
Pozdrawiam
komor - Pon 03 Wrz, 2018
Jeśli nie chcesz tym filmować, to bierz Nikona. Ale wszystko też zależy od obiektywu, który chciałabyś do tego mieć, bo tu oferta C i N jest rozbieżna i zależy, co chcesz, czego oczekujesz. Chcesz kupić z kitem 18-55, czy czymś innym, co jest w jednym systemie, a nie ma w drugim?
Andrzej.M. - Pon 03 Wrz, 2018
Fosia napisał/a: | Mój budżet na body + obiektyw to maksymalnie 5k, chociaż super byłoby się zamknąć w 4k. |
Możesz wybierać miedzy Canonami i Nikonami - zależnie od preferencji, warto wziąć pod uwagę również Pentaxy - (K-70, K-3) ja polecam Pentax KP - bardzo uniwersalny korpus ze świetnym obrazowaniem - czy będzie to kobyła wielkości Nikona D7200 albo 80d czy mniejszy bliższy bezlusterkowcom - zależy jaki grip do niego przypniesz i jakie szkło założysz. Oczywiście - jeśli nie zamierzasz filmować - bo w tej kategorii lepiej od Pentaxa i Nikona wypada Canon.
|
|