forum.optyczne.pl

Lornetki - Najlepszy sklep z lornetkami jaki widzieliście .

Wiking69 - Nie 09 Wrz, 2018
Temat postu: Najlepszy sklep z lornetkami jaki widzieliście .
Najlepiej zaopatrzonym sklepem z lornetkami jaki widziałem jest ... Gunnar Olssons Photo w Stokholmie . Wszystko w jednym miejscu , ogromne okna z widokiem na ulicę . Zawsze tam zaglądam jak jestem w Sztokholmie . Szkoda że w Warszawie nie ma tak profesjonalnego sklepu , z najlepszym sprzętem optycznym na każdą kieszeń . Oprócz nowych lornetek jest tam też komis z używanym sprzętem . Jakie wy znacie sklepy z lornetkami godne polecenia , w Europie i na świecie . Dobrze by było zrobić taką listę .
anatol1 - Nie 09 Wrz, 2018

Zrobiłem mały screen z Google Maps. Gdyby ktoś tamtędy akurat przechodził ...
Ceny pewnie zwalają z nóg.
Ciekawe słowo szwedzkie na lornetki - "kikare", czyli taki przedmiot do kikania. :grin:

Wiking69 - Nie 09 Wrz, 2018

Anatol bardzo dziękuję za zdjęcie :) . Ceny są podobne jak w Polsce , niektóre modele są tańsze . Na przykład Zeiss Conquest 8x32 HD kosztował latem ( po przeliczeniu na złotówki ) 3000 zł . W Polsce u Szustera 3600 zł . Fajnie byłoby zrobić listę gdzie są najlepsze sklepy z lornetkami .
anatol1 - Nie 09 Wrz, 2018

Widziałem na zdjęciach sklepu, że mają również teleskopy (temat dla mnie dużo bliższy). M. in. coś w rodzaju replik starych teleskopów wykonanymi w mosiądzu. Przyglądałeś się im?
Maciek - Nie 09 Wrz, 2018

Doskonale zaopatrzone są stoiska optyczne w domach towarowych Selfridges i Harrods w Londynie. W obu miejscach jest zarówno sama czołówka jak i sporo sprzętu ze średniej półki.
Wiking69 - Pon 10 Wrz, 2018

Anatol , zadałeś pytanie czy przyglądałem się replikom starych teleskopów w moim ulubionym sklepie . Oczywiście :) , trudno przejść obojętnie obok czegoś tak pięknego . Perfekcyjnie wykonane teleskopy , z bliska robią ogromne wrażenie . Ale po kilku minutach zauważyłem cenę i ... musiałem usiąść . Kiedy doszedłem do siebie , poszedłem oglądać tanie jak barszcz lornetki Swarovskiego :) . Niestety więcej szczegółów na temat tych teleskopów nie potrafię Ci podać . Nie chciałem się denerwować :( . Ale gdybym był dyrektorem banku w Stokholmie , na pewno bym sobie takie cacko kupił :) .
3mnich - Pon 10 Wrz, 2018

Bezpieczniej jest biegać po ebay. Kiedy czuję dotyk i zapach potencjalnej zdobyczy, mój portfel staje się zagrożony...
Wiking69 - Czw 27 Maj, 2021

Wracam do tematu najlepszych sklepów z lornetkami . Gdzie miła atmosfera , profesjonalizm i bogata oferta zachęca do robienia zakupów . Jakie macie doświadczenia ze sklepami stacjonarnymi w Polsce . Ostatnio bardzo miło wspominam BEAFOTO w Łomiankach pod Warszawą . Są cierpliwi dla bardzo wymagających klientów i można się skutecznie targować :) .
Jan55 - Czw 27 Maj, 2021

A tak między "Bogiem a prawdą" ileż tych sklepów w Polsce jest.W tych co są, oferta z reguły jest słaba to znaczy na stronach internetowych jest multum a w rzeczywistości nawet 1/4 -ej z tego nie ma. Trudno np. z Krakowa jechać do Łomianek aby coś oglądnąć, no bo gdzie jeszcze? W 3 miastach są sklepy "Militaria" i generalnie mało co mają, z reguły takie w cenach 150-500 zł. i lornetkę można sprawdzić tylko z wewnątrz sklepu przez zabrudzoną szybę, chociaż spotkał mnie wyjątek we Wrocławiu gdzie sprzedający wyszedł ze mną przed sklep."Teleskopy" też mają chyba 3 sklepy. W Krakowie ,odnoszę takie wrażenie,za bardzo otwarci do klienta nie są. Reszta to galerie i "Fotojokery" i porozrzucane po Polsce małe internetowe sklepiki, ale wiadomo co one oferują. I to tyle. W związku z tym jak coś chcesz lepszego to musisz kupić przez internet i jak Ci nie pasuje to musisz zwrócić ponosząc dodatkowe koszty,nie mówiąc o czekaniu na zwrot zapłaty. A o targowaniu można zapomnieć, chyba,że targowanie wchodzi w rachubę kupując lornetkę za ileś tysięcy PLN. Za przykład podam,że na moje pytanie czy będzie jakaś promocja,Pan odpowiedział,że będzie ale drożej. A propo, czy ktoś się orientuje gdzie w Wiedniu są jakieś sklepy z lornetkami,bo jak byłem w tamtym roku i pytałem parę osób to nikt nie potarfił mi wskazać. Być może trafiłem na "nie lornetkarzy".
Wiking69 - Pią 28 Maj, 2021

Tak między " Bogiem a prawdą " czy rozsądny biznesmen , chciałby zaryzykować duży kapitał inwestując w profesjonalny sklep z lornetkami na terenie Polski . Przecież czytając forum lornetkowe od razu można się zorientować jak wąska jest grupa potencjalnych klientów . Żeby nie pójść z torbami , ktoś musiałby przypomnieć ludziom do czego służą lornetki . Myślę że filmy na You Tube byłyby najlepszą reklamą . Pokazanie radości i emocji podczas obserwowania przyrody przez całe rodziny , jest chyba najlepszym sposobem .

Czasami jest tu tak nudno ...

Że można zasnąć :) czekając na reakcję lub odpowiedź .
TRYTON7 - Pią 28 Maj, 2021

Wiking69 napisał/a:
Tak między " Bogiem a prawdą " czy rozsądny biznesmen , chciałby zaryzykować duży kapitał inwestując w profesjonalny sklep z lornetkami na terenie Polski . Przecież czytając forum lornetkowe od razu można się zorientować jak wąska jest grupa potencjalnych klientów . Żeby nie pójść z torbami , ktoś musiałby przypomnieć ludziom do czego służą lornetki . Myślę że filmy na You Tube byłyby najlepszą reklamą . Pokazanie radości i emocji podczas obserwowania przyrody przez całe rodziny , jest chyba najlepszym sposobem .

No a jak to zrobił Swarovski ? który wydaje się chyba być takim b. maen-em :) .

Cenowo i jakościowo jego lornetki nie są gorszymi od Zeiss-ow i to tych najnowszych ...
Swarek oprócz lornetek produkuje b. drogą biżuterię ,itp. o jej jakości ciężko mi cos powiedzieć ale myślę, ze to właśnie owa "biżuteria" napędza dział optyczny a nie odwrotnie... :neutral:

T

Widziałem już w Polsce kilka świetnie zaopatrzonych sklepów podróżniczych , mają tam praktycznie wszystko . Ludzie potrafią tam wejść i wydać kilka tysięcy na profesjonalne buty , ciuchy , plecak , sprzęt biwakowy , wspinaczkowy itd ... Myślę że oszklona gablotka z lornetkami też by się zmieściła . Zresztą na pierwszym festiwalu lornetkowym w Łochowie miałem okazję poznać fajną parę z Gdańska . Prowadzą tam sklep turystyczny i przyjechali specjalnie do Łochowa żeby zorientować się w asortymencie . Ale ich interesowały lornetki w przedziale 500-2000 zł . Widziałem ludzi którzy przyjeżdżają do takich sklepów samochodami po kilkaset tysięcy złotych . To są potencjalni klienci lornetek Swarovskiego , Zeissa , Leicy .
Jan55 - Pią 28 Maj, 2021

Masz rację Wiking69. Ale właśnie chodzi o chętnych na lornetki w przedziale 500-2500 zł. max.Tych jest na pewno zdecydowana większość niż tych co kupią Swarovskiego,Zeissa czy Leicę. Piszę oczywiście o tych co są zainteresowani lornetkami. Ale są też klienci co są zainteresowani tylko tą jedyną dobrą lornetką za 1000-2500 zł.i tutaj napotykają na barierę -nie ma, na zamówienie, a czy na pewno Pan/Pani kupi jak ją sprowadzimy. Generalnie asortyment zawężony jest do kilku modeli lornetek w cenie przystępnej i ew.do kilku w cenie dla bardzo zamożnych i do tego w jednym lub dwóch miejscach w Polsce i w związku z tym ani to oglądnąć ani sprawdzić osobiście. Nawet kwestia zamówienia rodzi problem bo tak naprawdę to nikt ze sprzedających nie podaje realnego terminu dostawy. Może to być 5,10 dni a nawet 30 dni, co jest najbardziej realne. A klient jak ma z góry zapłacić i czekać a pózniej jak się okaże,że coś nie pasuje,bujać się ze zwrotem i czekać na pieniadze, rezygnuje i kupuje co jest i co może od razu zobaczyć i sprawdzić, więc kupują lornetkę za 500-600 max bo ona jest do oglądnięcia na miejscu.To jest moja ocena na podstawie rozmów ze znajomymi i nie tylko, którym próbowałem i nadal próbuje pomóc w wyborze lornetki.
Wojtas_B - Pią 28 Maj, 2021

Mam wrażenie, że Polska to nie jest kraj lornetkowców. Chodząc często po warszawskich Łazienkach w soboty i niedziele nie zauważyłem jeszcze nikogo z lornetką wśród tysięcy ludzi. Może to nie jest reprezentatywna okoliczność, ale coś może mówić.
Koledzy, gdy widzą mnie z lornetką, pytają, czy mam ładną sąsiadkę. Takie ....... to typowy przykład braku świadomości narodu. Jeden powiedział, że "słabo przybliża", gdy spojrzał przez moją 10x.
Myślę, że jesteśmy na tym forum małą mniejszością.
No to jak można się spodziewać u nas dużego salonu lornetkowego?
Nie jesteśmy krajem bogatym, co też ma tu znaczenie.

Potwierdzam, że w Beafoto w podwarszawskich Łomiankach można przez co nieco popatrzeć i obsługa jest bardzo w porządku. Mają już nawet oficjalny regał od Swarovskiego.

W warszawskich kilku salonach myśliwskich są pojedyncze sztuki i tylko marki związanej z salonem. Nikt nie trzyma na półce szerokiego asortymentu.

Maciek - Pią 28 Maj, 2021

TRYTON7 napisał/a:
Swarek oprócz lornetek produkuje b. drogą biżuterię ,itp. o jej jakości ciężko mi cos powiedzieć ale myślę, ze to właśnie owa "biżuteria" napędza dział optyczny a nie odwrotnie... :neutral: T

Z tego co mi wiadomo Swarek najwięcej kapuchy trzepie na produkcji mikrokulek szklanych do drogowych znaków poziomych i pionowych: https://www.swarco.com/so...marking-systems (z oczywistych względów dział ten jest wyodrębniony i nie łączony z lornetkami i kryształami). Potem jest biżuteria i na końcu lornetki.

Wiking69 - Sob 29 Maj, 2021

Buty przed zakupem powinno się przymierzyć , mogą ładnie wyglądać i być bardzo niewygodne . Lornetkę przed zakupem trzeba przyłożyć do oczu , w testach Arka lornetka może nawet zdobyć 170 punktów . A my będziemy odczuwać dyskomfort w czasie obserwacji :( i czar pryska . Sklepy stacjonarne z lornetkami są potrzebne , chociażby po to żeby porównać naszego faworyta z innymi lornetkami . Skoro Coca-Cola i Pepsi-Cola wstawiają do sklepów swoje szafy chłodnicze z własnymi napojami . To dlaczego Steiner nie może wstawiać oszklonych gablotek ze swoimi lornetkami , do sklepów ze sprzętem turystycznym . Czego oczy nie widzą tego sercu nie żal :) . A kiedy klient przyjedzie z żoną do sklepu żeby kupić sprzęt na wycieczkę . I przypadkiem zobaczy piękne lornetki w gablotce , wtedy powie do małżonki ... a może kupimy lornetkę :) tam będzie na co popatrzeć .
Wiking69 - Sob 29 Maj, 2021

To by było piękne , przychodzisz rano do swojego osiedlowego sklepiku żeby kupić świeże pieczywo . Patrzysz :) ........ a obok szafy chłodniczej Coca-Coli stoi oszklona gablotka z lornetkami Swarovskiego . Przecierasz oczy ze zdumienia , próbujesz sobie przypomnieć co i w jakiej ilości wczoraj piłeś ? :) . Ale to nie sen , obok Habichta 10x40 stoi CL 8x30 , SLC 8x42 , EL 10x32 , NL 12x42 i wiele innych perełek z Austrii , na 15x56 SLC kończąc . Wyciągasz kartę płatniczą i mówisz ... dwie bułeczki i to zielone z gablotki :)
Jan55 - Sob 29 Maj, 2021

Oj,było by pięknie,było. Ale jest jak jest. Na półkach w marketach leży lornetkowy badziew /2-3 "rozjechane" sztuki/, a generalnie tam zagląda znakomita wiekszość klientów i widząc to co leży uważają, że to już jest szczyt marzeń o lornetce. Mało kto zawraca sobie głowę, że są jeszcze gdzieś w zakamarkach miasta jakieś dwa sklepiki /np.Kraków -centrum na uboczu/ gdzie można coś ciekawszego i lepszego, nie za milion PLN,obejrzeć i ewentualnie kupić. To tylko tacy jak my, zorientowani na temat bino, wiedzą co i jak, gdzie i dlaczego chcielibyśmy coś lepszego. A tak wracając do tych sklepików, to podoba mi się na wyspach /Anglia,Szkocja,Irlandia/, przy wejściach do ich krajowych i narodowych parków w pkt. informacji są stoiska, zrzeszone w RSPB /Królewskie Towarzystwo Ochrony Ptaków/ na których wystawione są różnego rodzaju i marek /gł.angielskich ale nie tylko / lornetki, które można wypożyczyć na czas zwiedzania a później ewentualnie kupić nową sztukę. Pod nazwą RSPB mają też lornetki, a jest to marka córka znanej firmy VIKING. I to jest wyjście do potencjalnego klienta.
kot Sylvester - Sob 29 Maj, 2021

Jan55 napisał/a:
"Teleskopy" też mają chyba 3 sklepy. W Krakowie ,odnoszę takie wrażenie,za bardzo otwarci do klienta nie są.

Jan55 nie tylko Ty masz takie wrażenie a poza tym aktualnie sklep Teleskopy w Krakowie jest nieczynny. Oprócz tego zniknął wraz z adresem i numerem telefonu ze strony internetowej.

Jan55 - Nie 30 Maj, 2021

Ciekawe jaki jest powód. Jeszcze w piątek przeglądałem ich stronę i wydaje mi się, że Kraków widniał w wykazie pkt. stacjonarnych. Gdyby to się stało na stałe, to jakkolwiek bywało w nim, będzie to duża strata bo można było podjechać i coś sprawdzić osobiście. Zostanie tylko sklep Militaria, w którym i tak mało co jest, a generalnie nic nie ma do wyboru w asortymencie lornetkowym. :sad:
Wiking69 - Nie 30 Maj, 2021

W Polsce to można zarabiać na kebabach , nawet w najmniejszych miasteczkach są takie punkty gastronomiczne . A ich właściciele nie narzekają na brak klientów . Otwarcie sklepu z lornetkami to pierwszy krok do pójścia z torbami . Gdzie widzicie potencjalnych klientów ? . No ... chyba nie na Optyczne.pl :) . Każdy biznesmen bez trudu może sprawdzić , że jakąkolwiek aktywność intelektualną na portalu lornetkowym wykazuje ... może kilkanaście osób . Dobrze że chociaż sklepy myśliwskie mają lornetki w swoich ofertach . Ile osób kupiło lornetkę na Festiwalu Lornetkowym w Łochowie , taki wybór , wszystko na miejscu . A my przyjeżdżamy do Łochowa bez gotówki :( , tak dla rozrywki żeby sobie tylko popatrzeć . Zeissa FL 8x32 można było kupić za 3200 zł ( nikt nie kupił ) , Zeissa FL 10x32 za 3300 zł , Steinera Navigatora 7x30 za 700 zł ( nikt nie kupił ) . Na miejscu były wszystkie modele z oferty Czeskiej Meopty , można było się targować . Czy ktoś kupił chociaż jedną ? . Jesteśmy D... a nie klienci :)
Jan55 - Nie 30 Maj, 2021

:lol: Ale weż pod uwagę, że nie każdy, choćby chciał, może pozwolić sobie na taki festiwal jechać/odległość/. Dla mnie np.to 2/3 Polski do przejechania a wiek już nie ten i zdrowie też. Natomiast wiele osób patrzy na to, że jest daleko, jezeli mieszkają tak jak ja na drugim końcu Polski, nie chce im się bo szkoda czasu na jeden dzień bo tyle trzeba poświęcić.A do tego większość uważa, że jak ma już jakąś jedną czy dwie lornetki to mu to wystarczy i jechać tylko po to żeby pooglądać to nie ma dla nich sensu.Tak to już w życiu jest. Każdemu według potrzeb,jednemu kebab a innemu lornetka lub inne przyjemności. :lol:
Wiking69 - Nie 30 Maj, 2021

Janie :) ... sam właśnie przyznałeś że klienta na lornetkę ze świecą szukać :) . A to za daleko :( , wiek już nie ten :( , zdrowie szwankuje :( , brak gotówki :( , brak czasu :( . A tak w ogóle to lepiej pooglądać w domu telewizję i zamówić kebab :) .
Jan55 - Nie 30 Maj, 2021

Na szczęście nie należę do tej tv-kebabowej grupy. :grin:
Jan55 - Pon 31 Maj, 2021

Sklep Teleskopy w Krakowie został zlikwidowany.Tak więc w Małopolsce nie ma już gdzie podjechać aby oglądnąć,sprawdzić lornetkę przed zakupem. Został tylko sklep Militaria z żadnym wyborem. Szkoda. :cry:
Wiking69 - Pon 31 Maj, 2021

Jak sam widzisz Janie życie na forum lornetkowym zamarło , to może być początek epoki lodowcowej :( . Albo globalna depresja , zamiast globalnego ocieplenia :) .
kot Sylvester - Wto 01 Cze, 2021

Jan55 napisał/a:
Sklep Teleskopy w Krakowie został zlikwidowany.Tak więc w Małopolsce nie ma już gdzie podjechać aby oglądnąć,sprawdzić lornetkę przed zakupem. Został tylko sklep Militaria z żadnym wyborem. Szkoda. :cry:

To pewna wiadomość? Parę dni temu słyszałem od znajomego że jest zamknięty, ponoć miała wisieć wtedy kartka że poszukują pracowników.

Sklep Militaria nie jest jedynym oferującym lornetki. Fotoplus na Studenckiej 6 ma w ofercie kilka marek. Jest jeszcze Knieja na Alei Daszyńskiego 32 chociaż w ofercie mają tylko jedną markę, oprócz tego Swarek ale na zamówienie.

Jan55 - Wto 01 Cze, 2021

Kocie. Dzwoniłem do Warszawy z zapytaniem i odpowiedziano mi, że sklep został zlikwidowany,a na pytanie czy chwilowo Pan odpowiedział, że na stałe. Co do Fotoplusa to mają generalnie tylko 2 marki a do Knieji nie zaglądam od lat bo marny ale większy wybór mają Militaria.Tak że pozostały tylko sklepy internetowe. :sad:

Jan55 napisał/a:
Dzwoniłem do Warszawy z zapytaniem i odpowiedziano mi, że sklep został zlikwidowany,a na pytanie czy chwilowo Pan odpowiedział, że na stałe.

Z jednej strony szkoda bo jeszcze w listopadzie kupowałem u nich okulary do lunety (na jeden udało się uzyskać "super" rabat w wysokości 9 złotych) a z drugiej jak sobie przypomnę jak półtory roku temu zaszedłem wieczorową porą aby porównać swojego grala ze Steinerem Nighthunterem 8x56, a pan powiedział mi że nie pokarze bo to droga lornetka, a ja nie chcę kupić tylko oglądać, to jak dla mnie takiego sklepu może nie być.

Jan55 - Wto 01 Cze, 2021

Takiej sytuacji tam nie miałem, ale sprzedający swoją postawą nie sprawiali wrażenia zachęcających do zakupów. Nie mniej jednak szkoda, że w drugim co do wielkości mieście w Polsce nie będzie sklepu optycznego z prawdziwego zdarzenia. :sad:

Jan55 rozumiem twoje rozgoryczenie i współczuję. Dla mnie na szczęście jest to już bez znaczenia.
Jan55 - Sro 02 Cze, 2021

Kocie. Ani nie jestem rozgoryczony ani nie potrzeba mi współczuć. Po prostu czuję niesmak, że rynek lornetkowy w Polsce jest coraz marniejszy co powoduje, że zachęcanie kogoś niezorientowanego, do zakupu lornetki, którą trzeba najpierw kupić /przez internet/ żeby ją zobaczyć fizycznie i sprawdzić jest bezcelowe, bo taki system zakupów wiele osób zniechęca.
Arek - Sro 02 Cze, 2021

Próbujemy rozruszać ten rynek jak możemy, od lat. I tak wydaje mi się, że zrobiliśmy jako społeczność wiele. Tyle, że zderzamy się teraz trochę z nowym pokoleniem wchodzącym na rynek, której jest przyzwyczajone do patrzenia w smartfona, a nie przez lornetkę.

Myślę, że dobry punkt z optyką sportową nie ma racji bytu w naszym kraju. Z jednej strony wymagałby ogromnych inwestycji, żeby mieć dużą ofertę producentów i dużą liczbę modeli dostępnych od ręki. A wtedy ciągnęłyby tam pielgrzymki ludzi, którzy chcą pomacać, obejrzeć, a jak już to zrobią, zamówią lornetkę taniej w internecie. A sklep będzie musiał potem takie wymacane lornetki sprzedawać jako powystawowe w obniżonej cenie. Z kolei mając punkt stacjonarny, zatrudniając kompetentnych sprzedawców i mając duże zaopatrzenie i sprzęt dostępny od ręki, nie jest w stanie dać cen niższych niż w internecie. I tak koło się zamyka.

Jan55 - Sro 02 Cze, 2021

[quote="Arek"]Próbujemy rozruszać ten rynek jak możemy, od lat. I tak wydaje mi się, że zrobiliśmy jako społeczność wiele. Tyle, że zderzamy się teraz trochę z nowym pokoleniem wchodzącym na rynek, której jest przyzwyczajone do patrzenia w smartfona, a nie przez lornetkę.

I za to Wam chwała :grin:

Wiking69 - Sro 02 Cze, 2021

Sami jesteśmy sobie winni :( . Zobaczcie ile jest amatorskich filmów na YouTube , ludzie opowiadają o swoich pasjach . Ile jest w tych filmach emocji , radości , przygody . Tysiące filmów o wszystkim ... tylko nie o lornetkach :( . Ktoś mógłby pomyśleć że się wstydzimy obserwować świat przez lornetki :) . Przykład powinien iść z góry :) . Arek ma taką hollywoodzką urodę i fajnie gada ...
Arek - Sro 02 Cze, 2021

Arek nie może robić wszystkiego.
Wiking69 - Sro 02 Cze, 2021

Arku , o 15.43 napisałeś cytuję ...( Próbujemy rozruszać ten rynek jak możemy , od lat ) . Ludzie namiętnie oglądają filmiki You Tube . Szukają informacji , rozrywki , emocji . Nie ma lepszej promocji dla lornetek , filmy i jeszcze raz filmy .
Arek - Czw 03 Cze, 2021

Wiking69, rachunek jest prosty. Będą filmy o lornetkach na YT, to jednocześnie będzie mniej testów i artykułów o lornetkach na Optyczne.pl.

Ale oczywiście Ty możesz je nagrywać, montować i wstawiać na YT. Masz sporo lornetek więc jest o czym opowiadać. Z chęcią obejrzę.

Jan55 - Czw 03 Cze, 2021

Prawda jest taka, że żaden filmik nie pokaże tak dokładnie tego co jest przekazane słowem pisanym. Krótki filmik,na którym z reguły pokazany jest instruktaż rozpakowania i przygotowania lornetki do użytku może co najwyżej być dokładką do testu. Teksty lektorów zazwyczaj ograniczają się do takiego opisu jaki my zamieszczamy na forum co osobom niezorientowanym w temacie lornetkowym i tak nie wiele mówi. Ja osobiście nie natknąłem się w internecie na film pokazujący jasność danego modelu lornetki,aberrację itd. Są to tylko ustne opisy. Natomiast w teście pisanym możemy sobie przeczytać i ewentualnie przenieść na papier rysunkiem, przynajmniej niektóre elementy testu. Na filmie też można to zrobić bo umożliwia to grafika komputerowa ale do tego potrzeba ogromu pracy i czasu a widać to po tym,że chyba, do tej pory nikt tego nie zrobił. Dlatego kol. Arek niech robi to tak jak dotychczas bo robi to bardzo dobrze. :grin:
Arek - Czw 03 Cze, 2021

Popularne filmy na YT związane z lornetkami mają w porywach kilkadziesiąt tysięcy wyświetleń. I to pod warunkiem, że są dobre i nagrano je po angielsku. Biorąc pod uwagę stawki reklamowe YT, autor takiego filmu zarobił na nim może 100 zł. I to tylko wtedy, gdy ludzie oglądali na nim reklamy i nie używali AdBlocka.
Wiking69 - Czw 03 Cze, 2021

Filmy przekazują energię , emocje i radość z obserwacji . A ludzie tego właśnie szukają . Żaden profesjonalny test na Optyczne.pl tego nie odda .
Jan55 - Czw 03 Cze, 2021

Jakie to emocje, że facet na filmiku pokazuje jak rozpakować lornetkę,później ją obmacuje powykręca i powkręca muszle a na koniec pokaże kilka scenek rodzajowych? Toż ja mam dużo większe emocje i radość jak zrobię to samo w domu z balkonu czy w lesie, bo widzę i czuję to ja. No ale każdy oczekuje tego co chce. :grin: A te filmiki można lub nie, traktowąć jak niby reklamę albo informację. Przynajmniej ja tak to traktuję. Ale ja może już wiekowy jestem :lol:
Pablosso - Czw 03 Cze, 2021

Niestety jak każdy rynek również ten lornetkowy mierzony jest zasobnością portfeli obywateli. W Bazylei, gdzie chwilowo pomieszkuję, są dwa w pełni profesjonalne sklepy z optyką. Jeden oferuje właściwie wszystko z działu foto plus pełny wybór lornetek Zeissa i Leici. Drugi jest autoryzowanym dealerem Swarka a z foto pełna gama Fuji i Olympusa. Lornetki do "pomacania na miejscu. A to trzecie co do wielkości miasto W Szwajcarii ma niecałe 179 tys. mieszkańców.
Jan55 - Czw 03 Cze, 2021

Kol.Pablosso. Ponieważ mieszkasz o "rzut beretem" od Wiednia to może się orientujesz czy i gdzie w Wiedniu są jakieś sklepy z lornetkami. W Googlach nie mogę nic namierzyć, a wybieram się tam.
Pablosso - Pią 04 Cze, 2021

Bardzo proszę :mrgreen:

1. Hartlauer - mają dwa sklepy Wipplingerstraße 15, 1010 Wien i Praterstraße 44-46, 1020 Wien ( prowadzą tylko Canona, Nikona i Steinera)

2. Leica Store Walfischgasse 1, 1010 Wien

3. DIGITALSTORE Vienna Fotohandelsges.m.b.H. Stiftgasse 21, 1070 Wien

Pozdrawiam

Obserwatorek - Pią 04 Cze, 2021

A my tu nie potrzebujemy specjalistycznych sklepów lornetkowych
bo u nas super-lornetki to sprzedają w sklepie na co drugiej ulicy ...

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Jan55 - Pią 04 Cze, 2021

Pablosso.Dzięki wielkie za adresy.Pozdrawiam :grin:
Wiking69 - Pią 04 Cze, 2021

Obserwatorek ... ale zdajesz sobie sprawę że ludzie ten szmelc naprawdę kupują :( .