forum.optyczne.pl

Lornetki - Leica Trinovid 7x35

bewithed - Wto 18 Wrz, 2018
Temat postu: Leica Trinovid 7x35
Drodzy Miłośnicy Lornetek,

Jakiś czas temu Leica zapowiedziała premierę "klasycznych" Trinovidów, w tym modelu 7x35. Próżno jednak szukać tych lornetek na rynku...

Niby niektóre sklepy mają je w katalogu, są jednak niedostępne: https://www.astroshop.pl/...-czarno/p,55330
Niby pojawiają się w jakichś oficjalnych prospektach: http://en.leica-camera.co...vid_0817_EN.pdf i na oficjalnych stronach: http://en.leica-camera.co...Trinovid-Range, a jednak są to jakieś widma.

Czy ktoś orientuje się może, o co chodzi z tą serią lornetek?

goornik - Sob 22 Wrz, 2018

Chodzi o to, że Leica nie jest do końca przekonana czy naprawdę chce rozpocząć produkcje tych lornetek.
Wiking69 - Nie 23 Wrz, 2018

Goornik ... Leica na pewno chce rozpocząć produkcję 7x35 , z takim polem widzenia sukces murowany . Ale zarząd firmy wie że to tylko kwestia czasu , kiedy Arek zacznie ją topić w misce z wodą . Drugi raz takiego upokorzenia by nie przeżyli :) .
goornik - Nie 23 Wrz, 2018

Na pewno to WX jest fajny.
Nie wiem, czy te nowe stare Trinovidy wogóle się pojawią, bo aby uruchomić taka serię, potrzeba mieć ogromne zaplecze.
A to, że jasna lornetka z wielkim polem ma murowany skuces wiedzą tylko użytkownicy lornetek, a nie rada nadzorcza zasiadająca na kolejnym zebraniu by przedyskutować słupki sprzedaży..... Znam to ze swojego podwórka

goornik - Nie 23 Wrz, 2018

Myślę, że Leica woli napierać we współczesne Trinovidy i Ultravidy oraz Televidy i Geovidy. Mają co robić.....
leniwiec - Pią 15 Lis, 2019

Taka oto enigmatyczna niespodzianka pojawiła się dziś na yt i niemieckim fb Leici:

https://www.youtube.com/watch?v=h99a7GNyru0

Może jednak doczekamy się kiedyś...

goornik - Sob 16 Lis, 2019

Oby, 7x35 sobie kupię, raz w życiu nową Leicę trzba sobie sprawić.....
Arek - Sob 16 Lis, 2019

A to ciekawe. Pod koniec września b.r. zapytałem ich o te lornetki. Dostałem takie info:

Unfortunately I have no recent information about the Trinovid series.

bewithed - Sob 16 Lis, 2019

Na Fejsbooku Leica również wrzuciła informację: https://www.facebook.com/...?type=3&theater

Coś się jednak dzieje!

bewithed - Sro 20 Lis, 2019

Dostępność w sklepach od 1. grudnia! W takim razie pod choinkę poproszę 7x35 oraz 10x40 :) ...

https://uk.leica-camera.com/Company/Press-Centre/Press-Releases/2019-not-urgent-translatable/Press-Release-Return-of-the-iconic-glass

Cytat:
Starting December 1, the new Leica Trinovid binoculars will be available exclusively in Leica Stores worldwide and in the Leica Online Store. The recommended retail price for the Leica Trinovid 7x35 is 1.425 euros, for the Leica Trinovid 8x40 1.525 euros, and for the Leica Trinovid 10x40 1.575 euros.

3mnich - Sro 20 Lis, 2019

no pięknie, nadchodzi stare, ale nowe...
ceny też do przełknięcia :cool:

3mnich napisał/a:
nadchodzi stare, ale nowe...

No właśnie, czy będzie to tylko niemal dokładna kopia starej wersji, czy też optycznie zostanie coś jednak udoskonalone w stosunku do pierwowzoru? Pewnie trzeba poczekać do premiery i pierwszych testów.

Arek - Sro 20 Lis, 2019

Powłoki będą nowe. Boje się jednak, że kontrola jakości i solidność wykonania też będą nowe... a wolałbym, żeby były stare :)
widoczek - Sro 20 Lis, 2019

Ha! Wiedziałem że będzie prztyczek w nos Leici :D
goornik - Sro 20 Lis, 2019

Arek napisał/a:
Powłoki będą nowe. Boje się jednak, że kontrola jakości i solidność wykonania też będą nowe... a wolałbym, żeby były stare :)

Mechanika klasycznych Trinovidów jest czołgowo-pancerna, nie wiem co tam można popitolić.

Ciekawe, czy powrócą do pryzmatów Upendahla, czy pójdzie S-P

Astroshop podaje Uppendahla: https://www.astroshop.pl/...-czarno/p,55336
Arek - Sro 20 Lis, 2019

Ja myślę, że właśnie przez te Uppedahle mamy to ponad 2-letnie opóźnienie.
ryszardo - Sro 20 Lis, 2019

Arek, będziesz starał się zdobyć do testów?
Wiking69 - Czw 21 Lis, 2019

No ładnie . Nowa dziewczyna w szkole i mamy nowy obiekt pożądania :) . Kto pierwszy ją zdobędzie ?
ryszardo - Czw 21 Lis, 2019

Wiking69 napisał/a:
No ładnie . Nowa dziewczyna w szkole i mamy nowy obiekt pożądania :) . Kto pierwszy ją zdobędzie ?

Dziwisz się? Ładna, smukła i z idealnymi obiektywami. Takie nie za duże, ale i nie za małe. Niewiele się takich obecnie widuje, szczególnie młodych.

Arek - Czw 21 Lis, 2019

ryszardo napisał/a:
Arek, będziesz starał się zdobyć do testów?

Tak. Ale Leica pewnie nie da. Choć sądzę, że jak goornik kupi to jego sztukę przetestujemy :)

bewithed - Czw 21 Lis, 2019

W tym katalogu: http://www.optics-trade.e...Nature_2017.pdf Leica obiecuje:
-- lepszą transmisję (do 90%)
-- mniejszą nieostrość brzegową (czyli nie tylko zmiana powłok?)
-- lepsze odwzorowanie kolorów

Cytat:
Improved light transmission of up to 90%, along with optimised edge sharpness and colour neutrality, offer impressions of incredible brilliance and variety.

Wszystko wyjdzie w praniu -- w testach :) .

Wiking69 - Czw 21 Lis, 2019

Czy test nowej Leicy będzie obejmował kąpiel w Wiśle ? :)
ryszardo - Czw 21 Lis, 2019

Arek napisał/a:
Tak. Ale Leica pewnie nie da. Choć sądzę, że jak goornik kupi to jego sztukę przetestujemy :)

Trochę się tego spodziewałem. Dobrze jednak, że chęć kupna już zadeklarował i pozostaje jedynie mieć nadzieję, że Leica w końcu tę lornetkę wypuści i do tego czasu goornik zdania/planów nie zmieni ;)

ppv - Czw 21 Lis, 2019

nie wiem czym sie tu zachwycać, jako produkt kolekcjonerski do dojenia tej grupy mogę zrozumieć (chyba żadna inna lornetkowa firma nie ma więcej specjalnych edycji kolekcjonerskich), ale wznawiać konstrukcję z 1958r do normalnej oferty to powinno być raczej żenujące... no dobra, nadal można kupić nowego dialyta, wiec może dlatego, inżynierowie chyba odeszli im do konkurencji, chcę być w błędzie i może jednak tam siedzi nowsza konstrukcja w obudowie w starym stylu
pandal - Pią 22 Lis, 2019

A mnie się to wznowienie podoba i uważam je za najciekawszy lornetkowy news od czasu WX. W końcu coś przełamuje nudę kolejnych 10x42.
Maciek - Pią 22 Lis, 2019

Biorąc pod uwagę nagminne wypuszczanie przez Leikę aparatów w "seriach limitowanych" uznać należy, że Trinovid będzie stanowił bazę dla tego typu produktów.

Są owce? trzeba strzyc!

Wiking69 - Pią 22 Lis, 2019

Coś czuję że wszyscy mają ochotę na nową Leicę , tylko nikt się nie chce przyznać :) . Nowa dziewczyna , nowe emocje . Tanio nie będzie , ale miłość jest bezcenna . Łatwo stracić głowę i zdrowy rozsądek . Na pewno ją kupię :) , raz w roku trzeba zaszaleć .
Wiking69 - Pią 22 Lis, 2019

Mam nadzieję że Leica 7x35 nie będzie doskonała . Nie musi :) i tak ją będę kochał .
NoVik - Pią 22 Lis, 2019

Wszyscy tak pałają zachwytem do nowego produktu... Parametry fajne, ale czy tak naprawdę Leica jest taka ich i ach? W końcu to ona żłopała wodę na testach, a teraz o testach oficjalnych możemy zapomnieć :lol: Poza tym postrzegałem i postrzegam Leice jako producenta zaawansowanego tylko w ofertach cen swoich produktów, które IMO są zdecydowanie gorsze od produktów Zeiss czy Swarovski, którzy markę wyrobili sobie głowie dzięki lornetką. Leica co najwyżej może oferować aparaty i kamery w bądź co bądź pięknym stylu. Takie jest moje zdanie, bez urazy dla Was.
Arek - Pią 22 Lis, 2019

W sumie przecież te Leiki da się wciąż kupić w dobrych stanach. Nie będą miały nowych powłok, ale będą lepiej i solidniej wykonane (co do tego jestem pewien) oraz tańsze.

Żeby daleko nie szukać:

https://www.ebay.pl/itm/L...mUAAOSw68Vc6psF

https://www.ebay.pl/itm/L...KwAAOSwfPlbzdFS

https://www.ebay.pl/itm/L...tQAAOSwYb9c7-Tk

https://www.ebay.pl/itm/L...rwAAOSwd25c6p6q

bewithed - Pią 22 Lis, 2019

Arek, łał... ta ostatnia dziewicza, w zafoliowanym pudełku...
leniwiec - Pią 22 Lis, 2019

bewithed, najgorsze, że jak zerwiesz folię to straci wartość... I co tu robić z takim zakupem? ;)
Obserwatorek - Sob 23 Lis, 2019

Klasyka czy nie klasyka, ale uroku ani piękna to ja w takiej konstrukcji nie widzę ...

Wolałbym żeby zupełnie inna niemiecka firma wypuściła odnowioną wersję swojego klasyka, takiego ślicznego ze chce się go wziąć do reki !
Optyki mogą nie ruszać, byle współczesne powłoki dali. I taki śliczny futerał ...

https://www.optyczne.pl/5...Zeiss_8x30.html

3mnich - Sob 23 Lis, 2019

pierwszy raz w życiu widzę powłoki odbijające na zielono w tym modelu Zeiss'a.... :shock:
Obserwatorek - Sob 23 Lis, 2019

Licentia Poetica Optica Futuristica ! :lol:

(dlatego dałem link do opisu i orginalnych zdjęć)

Arek - Sob 23 Lis, 2019

3mnich, bo to ten model, który Zeiss dopiero wypuści :)
Wiking69 - Nie 24 Lis, 2019

Zeiss dużo obiektywów produkował w Japonii . Sam mam do analogowego Contaxa obiektyw Planara , Distagona i Sonnara made in Japan . Tessar był made in Germany . Być może niektóre lornetki też były produkowane w Japonii . Ta zieleń przypomina mi Nikona .
Arek - Nie 24 Lis, 2019

Ej... no... przecież Obserwatorek dodał te kolory w programie graficznym. Zrobił to naprawdę profesjonalnie i wygląda to świetnie :) Ja sam się dałem na to nabrać i musiałem sprawdzać czy to na pewno moje zdjęcia :)
Wiking69 - Nie 24 Lis, 2019

W takim razie poproszę zdjęcie Swarovskiego EL z rubinowymi powłokami :)
3mnich - Pon 25 Lis, 2019

Wiking69 napisał/a:
W takim razie poproszę zdjęcie Swarovskiego EL z rubinowymi powłokami :)

Proszę, bez photoshop'a...
:cool:

Arek - Pon 25 Lis, 2019

Słaba transmisja w tym Swarku. Odbija się jak w lornetce za 100 zł :P
3mnich - Pon 25 Lis, 2019

zgadza się, to rocznik 2001, więc początki sagi EL, poza tym, w aparacie chyba miałem ustawiony vivid na kolorach...
no ale miało być rubinowo, i chyba wyszło... :cool:

3mnich - Wto 26 Lis, 2019

Arek napisał/a:
Słaba transmisja w tym Swarku. Odbija się jak w lornetce za 100 zł :P

Ostatni model EL, chyba też jest do bani...
albo mój aparat w telefonie...
:cool:

Wiking69 - Wto 26 Lis, 2019

Adamie sprawdzałeś czy na orzełku nie ma mikro drukiem napisu ... made in china :) . Ten orzełek jakiś dziwny :( .

Tak piękne rubinowe powłoki widziałem dawno temu . Tylko że na lornetce był napis CCCP :)
Maciek - Wto 26 Lis, 2019

Z tego co pamiętam lornetki made in CCCP miały powłoki zielone lub w kolorze denaturatu.

Najczęściej w Radzieckich lornetkach powłoki były niebieskawe ( denaturat :) ) . Powłoki zielone pamiętam tylko z olimpijki 7x50 , to była chyba wersja eksportowa . Natomiast rubinowe powłoki pamiętam z zabawnych kolorowych lornetek made in CCCP , z czerwonymi gwiazdami na gumowanej obudowie .
majecha - Wto 26 Lis, 2019

Dla mnie Leica jest jak Mac. Jeśli ktoś wie, jak tego używać, będzie miał wspaniały sprzęt, który rzadziej zawodzi niż rozwiązania na Windowsie. Dla wielu jednak jest to produkt szpanerski - liczy się etykietka, cena - to zapewnia status w grupie....
Ja osobiście wolę podejście, które nikomu nie zabrania posiadania pięknych, stylowych rzeczy. Taka jest dla mnie Leica.
Strzyżenie owiec czy nie - warto podkreślić jeszcze raz, że na rynku brakuje umierającego powiększenia x7, oraz takich kontrukcji "retro".

3mnich - Sro 01 Sty, 2020

Szanowni,

znalazłem w sieci dyskusję o nowym produkcie Leica - 7x35 i czuję małe rozczarowanie...
Według opisu właściciela tego nowego modelu, pole wynosi 140m, minimalna odległość widzenia to ponad 3m, natomiast pryzmaty to S-P...
Dobre informacje to takie, że ów kolekcjoner ma również Ultravida HD 7x42 i deklaruje, że woli użytkować 7x35, trochę lepiej ostrzy przy brzegu, w centrum nieznacznie ostrzej, no i waga oraz gabaryty.
No nie wiem, czy rzeczywiście gra jest warta wejścia ?
Ale jeśli ktoś szuka uniwersalnej małej lornetki...

Wiking69 - Czw 02 Sty, 2020

Zmarnowana szansa :( . Gdyby nowa Leica dała pole 150 m , albo jeszcze lepiej 160 m . Wielu pasjonatów na całym świecie chciało by ją kupić . A tak mamy odgrzewany kotlet :( na nowym talerzu :)
bewithed - Czw 14 Maj, 2020

W końcu są... już pojawiły się u Laniusa :) ... https://www.lanius-books....ora-czarna-1001
Arku, wiem, że nie lubisz zdradzać planów testowych, ale czy i kiedy możemy się spodziewać, że Redakcja rzuci na nie okiem :) ?

Arek - Pią 15 Maj, 2020

Ale przecież nikt mi tego nie wypożyczy. Leica dała jasne wytyczne i stwierdziła, że nie jest zainteresowana wypożyczaniem nam sprzętu do testów. Jej oficjalny dystrybutor Hubertus też ma podobne zdanie. Kiedyś pisałem jeszcze do firmy Adamax, byli zainteresowani, ale centralna im zabroniła. Laniusa nawet nie chce mi się prosić, bo raz że Leica pewnie też im zabroni, dwa że oni w teście wytrzymałościowym też zarzucali nam brak wiarygodności.
ppv - Pią 15 Maj, 2020

leica dała wytyczne?
Chyba nikt nie poleca leici do pracy w cięższych warunkach, tutaj najczęściej do tego polecany jest steiner. Leica na pewno świetnie dobrze nadaje się do samego posiadania, do dekoracji, a w teście się może okazać że aberracje tak spore np. jak w lornetce 5x tańszej, taki zakaz i tak nie zagwarantuje im że nikt tego nie przetestuje. Komentarze pod filmami promocyjnymi na YT wyłączone, pewnie aby wyciszyć narzekalskich. Ciekawe czy banują niezadowolnych na ich profilach fb, w koncu fan-page to nie complain-page.
Rozumiem też zachwyt niektorych nad Leicą, bo kiedyś wypadali jakościowo świetnie, jednak wg mnie dziś to jest u nich brak rozwoju, konkurencja wyprzedziła. Wiem że trudno wyciszyć w sobie chęć posiadania biżuterii, nawet jak jest tylko platerowana i bez kamieni szlachetnych.
Stare klasyki w kolekcji się też posiada nie tylko dla ich walorów optycznych.

adaher - Pią 15 Maj, 2020

ppv, nie przesadzał bym :smile:
Z kontrolą jakości ostatnio nie za dobrze i u innych producentów (choć wpadka z dziurawymi lornetkami z testu, to jakiś koszmar... chyba na nocnej zmianie jakiś student zapomniał uszczelki włożyć :smile: i akurat te trafiły do Polski...) Tak czy inaczej, na dziesiątkach forów ludzie zachwycają się urokiem/blaskiem obrazu Leiki, ja z resztą też:) Ostatnio rozglądam się za jakimś dobrym/bardzo dobrym 7x42 (szkoda, że nie ma "tu" testów :sad: ) no i może źle szukam opinii, ale raczej rządzi Ultravid HD Plus...

Arek, chyba nie doceniłeś wartości własnych testów :mrgreen: O tej wpadce czytałem na forach chyba z całego świata, no i musiały chyba Leice solidnie opaść słupki sprzedaży... :mrgreen:

goornik - Pią 15 Maj, 2020

W temacie "retro"
Wczoraj na ciemnym niebie przećwiczyłem kilka germańskich klasyków

- Zeiss Jena 8x50B Nobilem Super - niestety rozczarowanie: szybko gubi punktowość gwiazd, mizerna transmisja
- Trinovid 7x42B - jak na staruszkę to całkiem nieźle: i jasno i w mairę ostro przy brzegu
- ZEISS Dialyt 10x40B GA T* (przedlift) całkiem dobrze! i ostrość na brzegu i transmisja są zupełnie rozsądne! Miłe zaskoczenie
- ZEISS Dialyt 7x42B GA T*P* (ClassiC) tu zaskoćzenia bie było - DOSKONAŁA lornetka na nocne niebo, szeroko, jasno, ostro! Jak na dach sprzed 30 lat - doskonały wynik!
Szczegóły tu:
https://www.facebook.com/...eaction_generic

ppv - Pią 15 Maj, 2020

adaher napisał/a:
ppv, nie przesadzał bym :smile:

eh, wszystko ok gdyby nie ceny, w nowym systemie punktacji raking 10x42 będzie jeszcze bardziej dla nich niekorzystny. mieli by dać lornetkę do testów po to by zamykała ranking od dołu? ;) druga rzecz, pierwszą lornetkę jaką widziałem z 'grzybem' na pryzmatach, to właśnie leica, 11 letnia, pewnie też rozszczelniona, tzn. wypełniona azotem jest, ale w 78%. za czyszczenie chcą 730zł.

Wiking69 - Pią 15 Maj, 2020

Arkowi nikt oficjalnie Leicy nie wypożyczy do testów i wcale mnie to nie dziwi :) . Urażona duma zarządu firmy z takimi tradycjami i prestiżem , oraz poniżenie na forum publicznym jest trudne do wybaczenia . Może gdyby Arek wykazał się większą dyplomacją i wyczuciem , to zanim opublikował wyniki testów dał im szansę na wytłumaczenie się z wpadki ze szczelnością ich lornetek . Kto wie , może by przysłali do testów nowe lornetki . Ja wiem że szanse dla wszystkich były równe , ale Arek publikując tak szokujące wyniki testów powinien przewidzieć że pali za sobą mosty .
Abs - Sob 16 Maj, 2020

Za dużo dyplomacji kaleczy obiektywizm... Niezależni mają dziś pod górę (aż się dziwię, że jednemu takiemu kandydatowi w sondażach politycznych się powodzi ;) )
Tak się zastanawiam czy ktoś zabroni testować i publikować wyniki zakupionej lornetki? Coś czuję, że jakiś forumowicz (bliski redakcji) się skusi... Drugi wariant - kupuję, testuję, do 14 dni oddaję.. proste ale naciągane nieco...

ryszardo - Sob 16 Maj, 2020

Wiking69, doczytaj dokładnie, co się działo.
Arek dał im czas na wyjaśnienie. Odesłał też zalane lornetki, które miały zostać poddane ekspertyzie (wiadomo, że przebadano jedną i zawiódł oring przy zaworze od azotu).
Kolejna lornetka do testu została przekazana, ale Leica zarządała jej zakupu lub zwrotu na długo przed zakończeniem dodatkowego testu.

Maciek - Sob 16 Maj, 2020

Tak mi przyszło do głowy, że powodem powrotu przez Leikę do starej stylizacji może być słaba sprzedaż nowych modeli. Pewnie nawet serie limitowane nie pomagają w sprzedaży.

No ale cóż, biorąc pod uwagę jej cenę i konkurencyjne lornetki to moim zdaniem Leika jest dobra z daleka, ale daleko jej, żeby była dobra :wink:

Wiking69 - Sob 16 Maj, 2020

Maćku styl retro to nic złego , Zeiss też mógłby wypuścić serię lornetek bez ogumowanych korpusów . Natomiast przyznać się muszę że do czasu słynnego testu Arka , lornetki Leica uważałem wręcz za sprzęt surwiwalowy :) . Wielu znanych podróżników i przyrodników używało starych Trinovidów BA i BN , w latach 70-tych i 80 -tych XX wieku można było je oglądać na filmach przyrodniczych . Nawet wśród myśliwych były bardzo popularne . W XX wieku na okładkach National Geographic lornetki Leica pojawiały się bardzo często , to działało na wyobraźnię :) .
Wiking69 - Sob 16 Maj, 2020

Jeżeli jednak Arek dał im szansę ( sorry nie pamiętałem ) . To szefostwo firmy powinno przyjechać do Arka Mercedesem 600 SEL z walizką nowych lornetek w prezencie . Tłumacząc się że te feralne sztuki to Chińskie podróbki a nie oryginały :) .
goornik - Sob 16 Maj, 2020

Styl retro jest wręcz wskazany - widać to po amerykańskiej motoryzacji, gdzie Mustang wreszcie wygląda jak Mustang, Charger jak Charger a Ford GT (prawie...) jak GT40. W świecie zegarów -podobnie....
Leica chyba liczyła, że sama reaktywacja Trinovida zapewni im sprzedaż, ale niestety - potencjalni klienci to starzy wyjadacze, którzy mają takie a nie inne oczekiwania...... Sama nazwa i klasyczna obudowa jeszcze nie zapewnią sprzedaży....

adaher - Sob 16 Maj, 2020

A co do nieszczęsnych dziurawych Leiek, to ja mam wielką nadzieję (a mam wrażenie, że to powinna być rzecz oczywista), że inżynierowie z Leiki przeczytali dokładnie opis testu (dziś sam to jeszcze raz zrobiłem, włącznie z komentarzemi... :mrgreen: no i znowu nie pamiętam jaka była kolejność prób :grin: ), przeanalizowali felerne elementy i to naprawili. Tylko wtedy powinni ukradkiem przeprosić Arka i jednocześnie mu podziękować.
Trzeba by było powtórzyć procedurę z egzemplarzem wypuszczonym rok, czy dwa lata później...
Ja mam model wcześniejszy więc muszę uważać, ale mam nadzieję, że 50-tek ten problem nie dotyczy... :grin:

Arek - Sob 16 Maj, 2020

Wiking69 napisał/a:
Wielu znanych podróżników i przyrodników używało starych Trinovidów BA i BN , w latach 70-tych i 80 -tych XX wieku można było je oglądać na filmach przyrodniczych . Nawet wśród myśliwych były bardzo popularne .

Bo wtedy jeszcze robili tak jak należy, a kontrola jakości działała.

Wiking69 - Nie 17 Maj, 2020

Nadzieja umiera ostatnia . Wierzę że Leica odzyska dawny blask i prestiż . Potrzebny jest tylko nowy zarząd :) , udany projekt , najlepsze materiały i rygorystyczna kontrola jakości .
ppv - Nie 17 Maj, 2020

ano, a ja wierzę że w tym roku wyjdzie ulepszona Delta Chase HD z powłokami fazowymi, ciemno szara lub czarna i bez tego dużego napisu chase i wyciągnie 141pkt u Arka, a w przyszłym nowa seria Delta Diamond lepsza/porównywalna do Vortex UHD, z florytami, dwumostkowa i jak w chase z korekcją centralną i wyciągnie 146 punktów, tym samym leica jeszcze bardziej utonie
bewithed - Sro 17 Cze, 2020

Po dosłownie latach oczekiwań, wreszcie dotarła :) . Jest piękna, a pierwsze optyczne wrażenia są znacznie lepsze od oczekiwań. Gdy już się nieco więcej napatrzę, to na pewno popełnię jakąś subiektywną recenzję...
Arek - Sro 17 Cze, 2020

Super. Gratuluję zakupu! Może się uśmiechnę o wypożyczenie do testu, bo Leica mi nie da :)

Arek, ale tylko pod warunkiem, że nie będzie testu zanurzeniowego ;) .
Arek - Sro 17 Cze, 2020

Oj tam... Nie chcesz się przekonać ile naprawdę jest warta Twoja Leica?

Na szczęście tutaj Leica nawet nie deklaruje pełnej wodoodporności, więc nie trzeba tego testować :D .
Szymongroch - Czw 18 Cze, 2020

Piękna...

Czy można spytać o cenę i miejsce zakupu?

bewithed - Czw 18 Cze, 2020

Szymongroch napisał/a:
Piękna...

Czy można spytać o cenę i miejsce zakupu?

Tak, jest piękna. Nie da się ukryć, że nie jestem wybitnym artystą fotografikiem, więc w rzeczywistości wygląda jeszcze o niebo lepiej :) ...

To na pewno najpiękniejsza lornetka jaką widziałem i chyba jeden z najbardziej eleganckich przedmiotów w ogóle. Pogoda nie sprzyja obecnie testom i porównaniom, ale optyka jest również naprawdę zaskakująco dobra. Postaram się w weekend opracować jakaś dłuższą recenzję.

Kupiłem tutaj: https://www.lanius-books....ora-czarna-1001
Jak zwykle u pana Marcina otrzymałem obsługę na poziomie daleko wykraczającym poza wszelkie przyjęte standardy, dlatego moje lornetki kupuję już praktycznie wyłącznie tutaj.

Szymongroch - Czw 18 Cze, 2020

Dziękuję za informację i gratuluję. Ja Pana Marcina usługi oceniam równie korzystnie.
Chomsky - Czw 18 Cze, 2020

Rzeczywiście w Laniusie otrzymałem wszelką pomoc, pan Marcin był męczony nad Wisłokiem kilka razy, nawet na starym zabytkowym rzeszowskim cmentarzu.
Dzięki temu wybrałem w Laniusie cztery lornetki. Myślę, że to nie koniec.
Pozdr. Ch.
P.s. Nie żebym się podlizywał, w końcu to za moje pieniążki, ale popatrzeć w plenerze to fajna rzecz.

Volver - Czw 18 Cze, 2020

Przepiękna! Gratulacje! I ja baaardzo polecam Pana Marcina z Laniusa! Wyleczony z binoholizmu...miewam jednak czasami nawroty :twisted: więc chyba tylko tam...ale to jakby co. :?:
Santre - Czw 18 Cze, 2020

Volver z tego się nie wychodzi chyba że nogami do przodu.😊 Również bardzo wysoko oceniam zakupy w Lanius.
Volver - Pią 19 Cze, 2020

Ojej....a ja już miałem nadzieję...
3mnich - Pią 19 Cze, 2020

Kiedy wpadamy w kryzys wieku średniego, zastanawiamy się co dalej....
Zawsze są jakieś opcje, lecz dla grona sympatyków tego forum wybór jest oczywisty....
Ta sama rzecz może być zniewoleniem, lub lekarstwem. It's up to you.... :cool:

Wiking69 - Pią 19 Cze, 2020

Niestety Adamie od leków też się można uzależnić :( . Dlatego uważam że Leica 7x35 powinna być na receptę :) .
adaher - Pią 19 Cze, 2020

Dołączam się do grona piewców Pana Marcina. Ja kupowałem jedynie jakieś drobiazgi, a czułem się jak klient Harrodsa... :smile: Na wszelkie pytania odpowiadał P. Marcin spokojnie, wyczerpująco, tak jakby nie było innych klientów... :smile: Normalnie Zachód!:)
ppv - Pią 19 Cze, 2020

ja również na 6 laniusa, dla przypomnienia, mamy taki wątek gdzie prośba wpisywać negatywne przypadki: https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=33055
Volver - Pią 19 Cze, 2020

Grunt to mieć pasję w sobie! Zawsze jest łatwiej w takich dziwnych czasach wypełnić sobie nią nadmiar czasu. Przymusowy... :twisted: Nosi mnie na coś małego z szerokim polem, tak z 7x i na coś 15x. Ale się powstrzymuję dzielnie! :razz:
Wiking69 - Sob 20 Cze, 2020

bewithed ... :) czekamy na subiektywną recenzję Leicy 7x35 , napisz chociaż parę zdań . Mam osobistą prośbę , możesz ocenić głębię ostrości porównując do innych lornetek które posiadasz .
bewithed - Sob 20 Cze, 2020

Wiking69 napisał/a:
bewithed ... :) czekamy na subiektywną recenzję Leicy 7x35 , napisz chociaż parę zdań . Mam osobistą prośbę , możesz ocenić głębię ostrości porównując do innych lornetek które posiadasz .

Prace nad pełną recenzją na pewno się nieco przeciągną, ponieważ warunki pogodowe obecnie bardzo nie sprzyjają. Jeśli chodzi o GO, to jest dobrze, myślę, że tak jak przystało na "siódemkę". Trudno mówić o porównaniach, bo w NH 8x56 mam ostry cały (wszech)świat :) , a w "Retrovidzie" kręcić jednak na pewno trzeba.

Jeśli chodzi na razie o ogólne wrażenia optyczne, to zaryzykuję stwierdzenie, że jest to optyka mniej więcej na poziomie Ultravida 7x42 (pod pewnymi względami nieco gorsza, a pod pewnymi nawet ciut lepsza, ale to już opiszę dokładnie w swoim czasie), co oczywiście uważam za rewelacyjny wynik w tym klasycznym modelu!

Wiking69 - Sob 20 Cze, 2020

Ciekawi mnie czy mając wybór ... wolałbyś Ultravida 7x42 czy Trinovida 7x35 ? .
bewithed - Nie 21 Cze, 2020

Wiking69 napisał/a:
Ciekawi mnie czy mając wybór ... wolałbyś Ultravida 7x42 czy Trinovida 7x35 ? .

W poszukiwaniu "siódemki" przetestowałem najnowszego Ultravida oraz EDG. Jak widać, zostaje ze mną Trinovid 7x35...

Szymongroch - Nie 21 Cze, 2020

Jesli mozna spytac, to w czym Trinovid przewyzsza EDG?
bewithed - Nie 21 Cze, 2020

Szymongroch napisał/a:
Jesli mozna spytac, to w czym Trinovid przewyzsza EDG?

Moje przygody z EDG znacie: https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=33342
"Retrovida" nadal poznaję, ale tutaj trend jest odwrotny niż w przypadku EDG, z każdą chwilą podoba mi się coraz bardziej. No i nie ukrywam, że zakochałem się od pierwszego wejrzenia, jeszcze zanim przyłożyłem ją do oczu :) .

Szymongroch - Nie 21 Cze, 2020

Znam :)