|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Optyczne.pl na You Tube
Wiking69 - Pon 08 Paź, 2018 Temat postu: Optyczne.pl na You Tube Arek wiem że masz mało wolnego czasu . Ale brakuje w internecie filmów z opisami i testami ciekawych lornetek . Brakuje mądrych i profesjonalnych filmów , które pomagałyby w wyborze lornetki o podobnych parametrach . Fajnie się czyta forum lornetkowe , to prawdziwa kopalnia wiedzy i doświadczeń . Ale jeszcze fajniej by się słuchało i oglądało autorytet lornetkowy jakim niewątpliwie jesteś . Zmysł słuchu i wzroku działa na wyobraźnię o wiele mocniej . Krótkie 10-cio minutowe filmy w zupełności by wystarczały , Ty tak szybko mówisz . Osobiście chciałbym kiedyś zobaczyć porównanie lornetek jednej firmy ( Zeiss v Swarovski ) o identycznym powiększeniu np. 8x , ale o różnych średnicach obiektywu , 8x20 , 8x25 , 8x32 , 8x42 , 8x50 , 8x56 . O wszystkich plusach i minusach , o głębi ostrości i rozdzielczości w zależności od średnicy obiektywu . A filmy o lornetkowych klasykach oglądaliby ludzie na całym świecie . Arku pomyśl o tym !
Arek - Pon 08 Paź, 2018
Można robić wiele rzeczy po łebkach, można skupić się na 1-2 i robić je dobrze. Wolę to drugie podejście.
Lornetki to nisza w porównaniu do fotografii. Polskojęzyczne firmy o lornetkach na YT oglądałaby garstka zapaleńców. Na nagrywanie po angielsku się nie zdecyduje, bo z moim akcentem native speakerzy zgrzytaliby zębami słuchając tego co mówię.
Wiking69 - Pon 08 Paź, 2018
Szkoda
Ale po dłuższych przemyśleniach muszę przyznać Ci rację . Dla kilkunastu , może kilkudziesięciu ludzi zakręconych lornetkami , nie warto poświęcać czasu i energii . Na pewno nie da się na tym zarobić . Czas jest zbyt cenny , zwłaszcza gdy ma się rodzinę . Ale możesz ogłosić konkurs na najlepszy film o tematyce lornetkowej .
Arek - Pon 08 Paź, 2018
Tu nawet nie chodzi o to, że nie da się zarobić. Nie zacząłem testować lornetek dla pieniędzy. Przez wiele lat do tego dokładałem traktując to jako rzecz normalną - hobby wiąże się z wydatkami. Problem jest w tym, że robienie dobrej klasy filmów wymaga ode mnie:
1. zorganizowania sprzętu do takiego testu
2. wykonania potrzebnych testów
3. napisania scenariusza
4. profesjonalnego nagrania materiału
5. profesjonalnego montażu materiału
6. umieszczenia tego na YT i promowania
Punktów 4 i 5 musiałbym się nauczyć, albo komuś za to zapłacić.
W efekcie poświęciłbym dużo czasu, który musiałbym zabrać swojej obecnej działalności w Optyczne.pl, a jednocześnie dołożyłbym do tego finansowo.
Maciek - Pon 08 Paź, 2018
A moim zdaniem recenzje filmowe lornetek to nie jest dobry pomysł - no chyba żeby kierować je do kompletnych laików. Każda taka recenzja siłą rzeczy musi być albo typowo opisowa albo dostatecznie banalna aby fachowym słownictwem nie odstręczać widza.
Nic nie zastąpi kompleksowej pisemnej recenzji gdzie każdy w spokoju skupi się na tych wskaźnikach na których mu zależy.
Ja wszystko rozumiem . Ale gdyby tak zrezygnować z profesjonalizmu na korzyść towarzyskiego spotkania przy kawie Arka , Goornika i 3mnicha . Porównujecie kilka lornetek ( nowych konstrukcji lub starych klasyków ) i każdy ma 5 minut na przedstawienie swojego faworyta . To by było bardzo ciekawe i relaksujące .
RoboBat - Pon 08 Paź, 2018
Filmiki to zły pomysł. Ciężko coś porównać. Nic nie zastąpi tanelki lub wykresu. Ale dodanie do każdego testu kilku fotek wad optycznych zrobionych w identycznych warunkach dla każdej lornetki byloby fajne. Dystorsje fajnie widać na tle w kratę, komę też można by był pokazać, aberrację i pociemnienie na brzegach, no i pole widzenia i utratę ostrości na jakiejś osi lub krzyżu wymalowanych na odleglej ścianie fajnie byloby widać.
Panowie ja tu czegoś nie rozumiem . Lornetki to nie cyferki w tabelkach . Wykresy i listy wad optycznych . Lornetki to emocje , to przeżywanie świata , to łapanie ulotnych chwil . O tym można rozmawiać , o tym powinniśmy rozmawiać . W praktyce wybieramy nie te lornetki które zdobyły największą liczbę punktów . Ale te które do nas pasują .
Arek - Pon 08 Paź, 2018
Nie. Tym lornetki są dla Ciebie. Dla większości są po prostu pożytecznymi narzędziami. Żeby popatrzeć na sąsiadkę, żeby strzelić do jakiegoś zwierzaka, żeby dojrzeć przestępcę, żeby zlokalizować wroga, żeby popatrzeć na ładny widoczek itd. itp.
Nikt nie jest doskonały . Skoro ludzie którzy opowiadają o lornetkach na You Tube według was są dziwni . I nie ma to większego sensu bez tabelek i wykresów ... poddaje się
Ale gdyby znalazł się ktoś odważny , kto chciałby porównywać lornetki na wizji i o nich opowiadać . Kto chciałby się podzielić swoimi opiniami ( bez tabelek i wykresów ) . Gorąco zachęcam
Lech149 - Pon 08 Paź, 2018
To może Ty ?
Arek - Pon 08 Paź, 2018
Nikt nie napisał, że są dziwni.
To musi być ktoś inteligentny , przystojny , z piękną dykcją . Śmiało Lechu
Wszyscy uważają Arku że to nie ma sensu . Jacy ludzie robią coś ... bez sensu ? . Najdelikatniej mówiąc ... dziwni .
TomPL2 - Wto 09 Paź, 2018
"Sens" może mieć różny wymiar
Maciek - Wto 09 Paź, 2018
Wciąż uważam, że video testy lornetek się nie sprawdzą, ale przyszła mi do głowy inna myśl.
Swego czasu (pewnie niewielu z forumowiczów te czasy pamięta) był program Sonda. Formuła tego programu sprowadzała się do tego, że jeden z prowadzących był zwolennikiem jakiejś naukowej lub technicznej tezy i jej bronił - z kolei drugi wynajdywał argumenty przeciwne. Dzięki temu wywiązywała się arcyciekawa dyskusja, która była w stanie przyciągnąć uwagę nawet tych co nie pasjonowali się tematyką naukowo - techniczną.
Myślę że tego typu dyskusje pomiędzy zwolennikami różnych a zarazem porównywalnych cenowo lornetek byłyby niezwykle ciekawe.
Na początek chętnie obejrzałbym "sparring" Marluta, który niezbyt ceni Nikona M7 i twierdzi cyt. w przybliżeniu: "Kite Lynx jest super a nad M7 spuszczę kurtynę milczenia" - z Goornikiem, który jet tej lornetki gorącym zwolennikiem do tego stopnia, że twierdzi iż Swarovski CL ma obraz równie dobry co M7.
Wiking69 - Wto 09 Paź, 2018
Tomie PL2 . Gdybyś rozwinął swoją wypowiedź , byłaby szansa poznać twoją opinię na temat ... pogadanek lornetkowych na You Tube . Chciałbyś przy śniadaniu obejrzeć filmik o kilku fascynujących klasykach , z ciekawą dyskusją ludzi którzy kolekcjonują takie lornetki . A może chętnie byś obejrzał przy obiedzie porównanie Swarovskiego 8x56 SLC z Zeissem 8x54 Victory HT . Przy kolacji mógłbyś poznać historię lornetki , która od 30 lat towarzyszy miłej pani w podróżach po całym świecie . Chciałbyś czy NIE ?
Wiking69 - Wto 09 Paź, 2018
Maciek świetny pomysł .
RoboBat - Wto 09 Paź, 2018
Testów lornetek jest ostatnio tyle co kot napłakał, ale widzę, że mocno zawrzało jak został poruszony ten temat. Widać jest zapotrzebowanie. Mi osobiście wystarczy obecna forma ale żeby co najmniej jeden w miesiącu się pojawił.
Maciek - Wto 09 Paź, 2018
Niestety RoboBat ma rację! O ile na forum bywam dość często, to na Optycznym zjawiam się coraz rzadziej - bo nie mam po co. Prezentowane tam aktualności w niczym nie różnią się od wyświetlanych w serwisie reklam (mam odblokowane) a czegoś nowego i konkretnego brak. Ostatni ciekawy artykuł o Perseidach był w sierpniu a jeszcze ciekawszy o fotografowaniu w kosmosie w lipcu. Testy lornetek? można zapomnieć.
No ale nie ja płacę kasę na serwis więc nie powinienem grymasić - choć z drugiej strony to tacy jak ja są solą tego serwisu.
Arek - Wto 09 Paź, 2018
Maciek napisał/a: | Prezentowane tam aktualności w niczym nie różnią się od wyświetlanych w serwisie reklam (mam odblokowane) |
Ja przyjmuję krytykę na klatę, ale sensowną... Prawie cała redakcja harowała jak woły na Photokinie wyrzucając we wrześniu grube kilkadziesiąt materiałów (newsy, pierwsze wrażenia, zdjęcia przykładowe, opisy, relacje z konferencji) prezentujących najnowsze produkty. Byliśmy tam najliczniejszą ekipą ze wszystkich portali branżowych z całego świata! W efekcie bardzo dużo światowych portali piszących o nowościach i plotkach linkowało do nas. A tutaj czytam, że ten trud niczym się nie różni od wyświetlanych reklam... Grunt to rzetelna i konstruktywna krytyka.
Chciałbym zauważyć, że w dobie kryzysu na rynku fotooptycznym, jesteśmy jedyną redakcją, która zwiększyła zatrudnienie, a nie zmniejszyła lub upadła. Prowadzenie serwisu tylko o lornetkach jest w Polsce działanością wysoce niedochodową - zyski z reklam nie pokryją nakładów. Żeby na nie zarobić serwis musi szukać dochodów gdzieś indziej. Jak ich nie znajdzie, upadnie i nie będziesz miał gdzie wchodzić w ogóle, bo nawet forum zniknie.
Na pocieszenie dla lornetkowców dodam, że kończę kolejny tekst z cyklu "Legendarne lornetki".
ponidziak - Wto 09 Paź, 2018
Ja bardzo chętnie oglądam wszelkie lornetkowe filmiki na yt, jednak sądząc po liczbie wyświetleń nie cieszą się one większą popularnością niż np. filmiki poświęcone techniką hodowli muszki owocówki lub produkcji koziego sera. Trudno więc nakłaniać Arka żeby robił z siebie Marka, Konrada oczywiście. Tym bardziej że będzie twarzą Optyczne i nie może skręcić tego ot tak sobie. Dobrze że Arek ma mentalność długodystansowca i się nie wypalił po tylu latach przy tych lornetkach. Temat jest wąski, niszowy, nawet pracownicy specjalistycznych sklepów z optyką mają często tylko pobieżnie pojęcie o lornetkach, a co dopiero przeciętny użytkownik. Ostatnio sprzedawalem Panu lornetkę, który nie mógł uwierzyć że pole widzenia nie zależy od wielkości obiektywu. A to nie bylo jego pierwsze bino, używał innych od 20 lat. Ja sam pare lat temu z trudem odróżniałem porro od dachówki. Kontrowersję wzbudzają zazwyczaj te tajemnicze numerki na obudowie. Po ich rozszyfrowaniu każdy już podstawową wiedzę na temat lornetki ma. Potem dochodzi kwestia ceny i czy sie podoba. Ale co się dziwić. Gdybym za każdym razem, przed zakupem miksera, słuchawek, rondla czy lodówki zgłębiał jej tajniki to bym zgłupiał do reszty.
Ale niszowość ma też swoje dobre strony. Prawdopodobnie nabyłem ostatniego nowiuśkiego nikona Se 10x42 dostępnego w Polsceza 999 zlociszy i vortexsa hurricana 7x50. Gorzej jest jak sie odsprzedaję, nieprawdaż Panowie, wtedy minka rzednie. Ale kolega z forum cieszy się że tani kupił i zabawa trwa w najlepsze.
No tego vortexsa to mogą dowieść jeszcze, ale nikona już nie. Przynajmniej umrę ze świadomością że chociaż lornetkę miałem porządną. Żarcie zupek chińskich i ubieranie się w lumpeksach na coś się zadalo...
Spokojnie, nie pozwolę jej ze sobą skremować, żona wystawi na OLX.
Wiking69 - Sro 10 Paź, 2018
Arek napisał że przyjmuje krytykę na klatę , ale sensowną . Parę rzeczy by się znalazło , ale przede wszystkim muszę mu podziękować za Optyczne.pl . Przez te wszystkie lata zrobiliście ogromną pracę , zanim kupiłem jakiś obiektyw , korpus , lornetkę . Zawsze szukałem wskazówek i pomocy na Optyczne.pl . Myślę że nie setki , ale tysiące ludzi w Polsce mogą być wam wdzięczni . Dlatego panowie głowy do góry, możecie być z siebie dumni . Festiwale optyczne są wspaniałe , atmosfera jest rodzinna , jedzenie jest pyszne ... i tak mógłbym was chwalić aż do rana . Ale przydałaby się wisienka na torcie . Jeden skromny amatorski filmik o lornetkach .
Obserwatorek - Sro 10 Paź, 2018
"nie mógł uwierzyć że pole widzenia nie zależy od wielkości obiektywu"
I nie ma sie co dziwić, jeśli takie stwierdzenie pada np. w książce "Z lornetką wśród ptaków" z 1979r.
A właśnie na niej się trochę użytkowników lornetek wychowało ...
TomPL2 - Sro 10 Paź, 2018
Wiking69 napisał/a: | ... Ale przydałaby się wisienka na torcie . Jeden skromny amatorski filmik o lornetkach . | Pisząc o różnych wymiarach sensu miałem na myśli, że dla ciebie to wisienka a dla innych (i Arka) to mało sensowne i po prostu zbędne.
Chociaż, jak się zastanowić, to społeczeństwo idiocieje, czytać ludziom się nie chce (a ze zrozumieniem to już w ogóle), woleliby obrazki, komiksy albo video na YT - taki przekaz może by dotarł Tyle tylko, że... czy dla portalu to potrzebne? Czy podniosłoby prestiż albo oglądalność/klikalność?
3mnich - Sro 10 Paź, 2018
... jeśli chcesz, żeby coś było zrobione, zrób to sam...
Adam Słodowy
Obserwatorek - Sro 10 Paź, 2018
"Zrób To Sam" - Adam Słodowy, za małe pieniądze,
jako niezapomniany idol majsterkowiczów ...
"Nie Rób Tego Sam, Zrób To Z Castoramą" - Adam Słodowy, za duże pieniądze,
jako ... ?
Maciek - Sro 10 Paź, 2018
Arek napisał/a: | Ja przyjmuję krytykę na klatę, ale sensowną...
Na pocieszenie dla lornetkowców dodam, że kończę kolejny tekst z cyklu "Legendarne lornetki". |
No cóż, chyba zostałem źle zrozumiany (może przez niewłaściwy dobór słów) gdyż nie miałem zamiaru nikogo krytykować, a zwłaszcza umniejszać czyjejś pracy - wyraziłem jedynie swoje rozczarowanie niedostatkiem na Optycznych treści które są jego DNA. Aby uściślić co miałem na myśli przytoczę więc słowa mojego kolegi, który odmienność (w pozytywnym znaczeniu) Optycznych przedstawił mniej więcej tak: "o tym aby informacja o pojawieniu się nowych produktów i ich rzekomych zaletach rozeszła się w społeczeństwie korporacje wydając grubą kasę zatroszczą się same. Informacje o nowościach "bombardują" nas zewsząd kąsając zjadliwie wzrok i słuch. Zaletą Optycznych jest natomiast to, że weryfikują ten marketingowy bełkot i oddzielają ziarno od plew, dzięki czemu można dokonać właściwego i świadomego wyboru, nieważne czy chodzi o lornetkę, aparat czy obiektyw".
Nie dlatego rzadziej zerkam na Optyczne że coś robicie źle - nie mi to oceniać - ale dlatego, że mniej jest treści, które wcześniej mnie tam przyciągały z siłą magnesu neodymowego.
Z kolei moje niefortunne porównanie wynika z moich obserwacji. Otóż kiedy był news o nowym Huawei to oprócz Waszego posta w aktualnościach w blokach reklamowych wyświetliły mi się jeszcze dwa: firmowy i z Playa. Co do zasady nie klikam w reklamy ale myślę, że na tym etapie prezentacji produktu na temat tego smartfona były w nich podobne treści.
Jeżeli zaś chodzi o kolejny tekst z cyklu "Legendarne lornetki" - czekam z utęsknieniem!
TomiePL2 ludzie nagrywają filmiki o wszystkim , dobrze się przy tym bawią i jeszcze potrafią na tym zarabiać pieniądze . Widzę że sztuka filmowa jest według Ciebie stworzona dla prostych i niezbyt rozgarniętych ludzi , nie posiadających umiejętności czytania . Oczywiście nigdy nie chodziłeś do kina , jesteś na to zbyt inteligentny . A może powinieneś stanąć przed wejściem do Multikina i głośno powiedzieć ludziom co o nich myślisz .
Lech149 - Sro 10 Paź, 2018
Kuwa , myśliciel gawędziarz się znalazł.
Wiking69 napisał/a: | TomiePL2 ludzie nagrywają filmiki o wszystkim , dobrze się przy tym bawią i jeszcze potrafią na tym zarabiać pieniądze . Widzę że sztuka filmowa jest według Ciebie stworzona dla prostych i niezbyt rozgarniętych ludzi , nie posiadających umiejętności czytania . Oczywiście nigdy nie chodziłeś do kina , jesteś na to zbyt inteligentny . A może powinieneś stanąć przed wejściem do Multikina i głośno powiedzieć ludziom co o nich myślisz . |
Wysuwasz, delikatnie mówiąc, zbyt dalekie wnioski. Ale potwierdzam: sądzę, że sztuka obrazkowa (zaczęło się przecież od pisma obrazkowego) jest prymitywniejsza od pisanej.
Chodziłem do kina (do czasu, bo teraz już nie mam zamiaru chodzić na film do jadłodajni) i zaglądam na YT. Topowe osiągnięcia YT-owych recenzentów to filmiki z cyklu "unboxing", jest tego tysiące, pewnie się bawią, nie wiem czy zarabiają.
Najwyraźniej jednak model biznesowy właścicieli optycznych nie przewiduje tego typu publikacji i trzeba się z tym pogodzić, zgadzać się nie musisz. Wiem, że np. Delta Optical zamieszcza na YT filmiki (np. https://www.youtube.com/watch?v=Ym5mRSwFGDY) ale to nie są testy, raczej porady - czy o takie cos ci chodzi?
TS - Sro 10 Paź, 2018
Popieram pomysł filmów. Sam kupiłem lornetkę 3 lata temu na podstawie testów (dziękuję!), później drugą już bez testu, ale teraz takie czasy, że ludzie lubią filmowe porównania. Mnie temat lornetek nie wkręcił aż tak mocno, żeby o nim dyskutować (te co mam używam i jestem zadowolony, na najbliższe 10 lat mam nadzieję starczą), ale zerkam od czasu do czasu i filmowe opinie też chętnie bym obejrzał. Sondę pamiętam, na tyle była fajna, że wczesnoszkolny dzieciak jakim byłem oglądał ją zapamiętale, choć mało co rozumiał , ale to z powodów organizacyjnych trudna forma.
Adam Słodowy stał się sławny dzięki TV , wielu ludzi zaczęło majsterkować właśnie dzięki przekazowi medialnemu . To nie ja powinienem namawiać Arka na filmy o lornetkach , ale przedstawiciele handlowi najbardziej renomowanych firm produkujących lornetki . Zamiast sprzedawać 50 lornetek rocznie na Polskim rynku , mogliby sprzedawać 1000 lornetek . Ludzie mają pieniądze na nowe luksusowe samochody , jachty , zegarki . Dlatego kupno lornetki za kilkaset złotych a nawet za kilka tysięcy , nie stanowi problemu . Po jednym filmie na którym rodzina dobrze się bawi obserwując nocne niebo , albo samoloty na pokazie lotniczym . Sprzedaż lornetek wzrosła by o 100% .
Arek - Sro 10 Paź, 2018
TomPL2 napisał/a: | Chociaż, jak się zastanowić, to społeczeństwo idiocieje, czytać ludziom się nie chce (a ze zrozumieniem to już w ogóle), woleliby obrazki, komiksy albo video na YT - taki przekaz może by dotarł Tyle tylko, że... czy dla portalu to potrzebne? Czy podniosłoby prestiż albo oglądalność/klikalność? |
Otóż właśnie to. Optyczne.pl w zamyśle miało poruszać sprawy trudne, nie bać się ich, nie iść nie skróty, nie poddawać się kulturze obrazkowej. To nie jest miejsce dla osób, które nie lubią czytać, nie lubią liczb, wzorów, wykresów, tabelek itp. U nas się nawet równania różniczkowe Maxwella w testach pojawiały Jak ktoś chce portali, gdzie testy robi się opisowo, pokazuje się tylko ładne zdjęcia i wiekszość testu to subiektywne wrażenia testującego, to takich miejsc w sieci jest mnóstwo. Nie każcie mi robić czegoś wbrew sobie. Założyłem Optyczne, bo chciałem robić takie testy i działania, jakich sam szukałem, a jakich nikt na świecie nie robił.
Dodając coś odnośnie filmów. To fajny pomysł i też chodził mi po głowie. Tyle, że zarzuciłem go, bo tak jak pisałem wcześniej, jeśli bym w to wszedł, to tylko na profesjonalnym poziomie. A to oznacza poświecenie masy czasu mojego i innych redaktorów. Czasu, którego nie mamy. Możemy więc robić filmy na YT, ale przez to będzie mniej testów i artykułów na portalu. Co więcej, portal straci na tym finansowo, bo dochody z filmów na YT największe czerpie właśnie YT. Autor filmu jest tam na dalszym miejscu na liście zarobków.
Już czas podsumować ten filmowy wątek . Filmów o lornetkach nie ma i nie będzie . A jak ktoś nie umie czytać ze zrozumieniem , to niech idzie do szkoły . I nie ma żadnego znaczenia że w Polsce sprzedaje się mało lornetek , to elitarny klub i tak ma zostać . No bo co zrobiłby Arek , gdyby na festiwal do Łochowa chciało przyjechać 5000 chętnych . Tak , z tymi filmami to był głupi pomysł .
Ojojojoj, jeszcze nam kolega w depresję popadnie
Ale zanim popadnie niech się zastanowi, komu powinno zależeć na sprzedaży wielu lornetek? Dla ułatwienia dodam, że portal optyczne.pl to nie jest sklep
Arek - Sro 10 Paź, 2018
Wiking69, brawo za interpretację. Jako jedyny nas przejrzałeś. Portalowi Optyczne.pl wcale nie zależy na zwiększeniu świadomości klientów i chce on aby rynek lornetkowy popadł w jeszcze większy marazm. Jesteśmy taką piątą kolumną, która tylko udaje pasjonatów.
Niestety taka postawa jest dość popularna. Dostajemy na forum czy przez maila sporo propozycji odnośnie zmian funkcjonowania portalu. Jedne są zgodne z naszą wizją, inne nie są. Oczywistym jest więc, że część tych propozycji odrzucimy. To wtedy Czytelnik traktuje to jako obrazę. No bo jak to... Zignorować jego genialny pomysł? To on do nas z sercem na dłoni, a my mu odmową walimy prosto w twarz.
Filmy na razie nie są zgodne z naszymi priorytetami i starałem się merytorycznie wyjaśnić dlaczego ich nie będziemy robić.
Wiking69 nie maż się! Trzeba być twardym a nie miętkim!
Zresztą mam nadzieję, że kiedyś i pod Twoim okienkiem słoneczko zaświeci
ponidziak - Sro 10 Paź, 2018
Mnie martwi nie to że Arkowi się nie chcę, tylko że lornetkowiczom się nie chcę. Opinii jak na lekarstwo. Przy kilkudziesięciu lub kilkunastu można jakieś zdanie sobie wyrobić. Ja cenię nawet takie pobieżnie, bez profesjonalnej wiedzy. Ilość jest w stanie przejść w jakość. To przecież nie musi być jakiś test. Wystarczy nawet info np.o tym że się po roku użytkowania coś spieprzylo itp.
RoboBat - Sro 10 Paź, 2018
Ponidziak dobrze prawi. Pisac opinie panowie a nie na Arka narzekać.
komor - Sro 10 Paź, 2018
Wiking69 napisał/a: | To nie ja powinienem namawiać Arka na filmy o lornetkach , ale przedstawiciele handlowi najbardziej renomowanych firm produkujących lornetki . Zamiast sprzedawać 50 lornetek rocznie na Polskim rynku , mogliby sprzedawać 1000 lornetek . |
Tak, z pewnością filmiki na YT mogą spowodować 20-krotny skok sprzedaży lornetek. Szczególnie pewnie tych drogich…
Oj Komor nie był bym taki pewien, jak by Kardashianka albo jakaś inna słynna blachara zaczęła paradować z lornetką na szyi mogło by się porobić
Przychylam się do opinii iż Optyczne nie jest od wyręczania działów marketingów producentów bino. Popularyzować można wiedzę i uczyć dokonywania świadomego wyboru sprzętu i to Optyczne robi. Zachowuje przy tym obiektywizm a tym samym wiarygodność i chwała mu za to. Nie wymagajmy jednak zbyt wiele. Portal ma swoje możliwości. Myślę że i tak bardzo wiele osób nakłonił do kupna fajnego sprzętu. Kto chce kupić dobrze i świadomie bez trudu go odnajdzie i wgłębi sie w temat. Kto szybko i nie zadając sobie trudu popatrzy na ranking, opinię, zapyta na forum,może nawet pofatyguje sie do sklepu żeby obejrzeć. Czy filmik na Yt coś zmieni wątpię, zwłaszcza jeśli chodzi o drogi lornetki, jak ironicznie zauważył komor. Skoro wielkie koncerny produkujące sprzęt w milinach nie fatygują się żeby nakręcić profesjonlny film dla polskiego odbiorcy dlaczego optyczne ma to robic?
Chętnie bym obejrzał dobrze zrobiony film, szczegółowo analizujący jakąś serie uznanego producenta. Wszystko to przecież zdawkowe reklamówki, jakbyś specyfikację czytał na tle ladnie pokazanej lornetki.
Paradoksalnie to ruscy mają dość ciekawe recenzje lornetek. Załączony filmik zawiera recenzję Vixena NF 8x32 - może nie jest to ta klasa co test na Optycznych - ale całkiem wartościowy opis użyteczny podczas podejmowania decyzji o zakupie. Niestety pewnie większość młodszych użytkowników jest na bakier z rosyjskim - ale jako niemalże native speaker zaręczam, że przegląd tej lornetki jest dość rzeczowy - choć nie da się ukryć, że ma charakter marketingowy.
https://www.youtube.com/watch?v=8NrWtEebxdg
Ciekawy kanał w klimacie lat 90 Zwłaszcza dla nabywcy na wschód od Odry, bo i portfele podobne i zamiłowanie do 10x50. Jak widać Delta mocno interesuję się rosyjskojęzycznym rynkiem. Gdzie w tym paradoks Maćku? Przebieg ostatniego mundialu pokazał że mamy często niczym nieuzasadnione poczucie wyższości wobec naszego wschodniego sąsiada. I nie chodzi mi tylko o wynik sportowy, ale i porządek publiczny.
Wiking69 - Czw 11 Paź, 2018
Ludzie którzy mają pasje , lubią o nich opowiadać . Dzielą się z innymi swoją radością , swoimi emocjami , opiniami , spostrzeżeniami . Co całkowicie naturalne i bardzo fajne . Niektórzy kręcą filmiki i wstawiają na You Tube , dobrze się przy tym bawiąc . Jedni skupiają się na parametrach technicznych , wymieniają wszystkie zalety , narzekają na wady . Inni pokazują jak fajnie jest spędzać czas na łonie przyrody np. z wykrywaczem metali . Znajdzie taki starą monetkę i cieszy się jak dziecko , znajdzie napoleoński guziczek i jest w siódmym niebie . Raz świeci słońce i są super fanty , innym razem chłop go z siekierą po polu gania , bo wszedł na obsiane pole . Wiecie jak dużo detektoryści wstawiają takich filmów . Mało danych technicznych , dużo przygody i zabawy ( ja też biegam po polach z wykrywaczem metali ) . Myślę że pasjonaci sprzętu obserwacyjnego mogą nagrywać świetne filmy . Dla czystej przyjemności i własnej satysfakcji . Kilka minut o szczegółach technicznych , później skradanie się po lesie żeby zobaczyć jelenie na rykowisku . A na koniec swoje opinie o lornetce . I mamy wspaniały film
Jeżeli ktoś się odważy nakręcić taki film , jest szansa że nastąpi efekt domina i pojawią się następne filmy . I nie ważne czy autor filmu będzie się skupiał na parametrach technicznych lornetki , czy nagra film przygodowy z lornetką w roli głównej . Albo relacje z pokazów lotniczych porównując dwie lornetki . Jeżeli ktoś poczuje potrzebę podzielenia się swoją pasją na wizji . Śmiało pionierzy tak zdobywano dziki zachód .
3mnich - Czw 11 Paź, 2018
Nie wspominając o filmach, niektórzy mają opory przed wstawianiem zdjęć na fora...
Jarek, jeśli zachęcasz innych, to daj przykład
Adam znasz mnie . Czy ja wyglądam jak Gregory Peck ? . Zresztą perspektywa życzliwych komentarzy skutecznie studzi zapał nawet takiego zapaleńca jak JA . Zaraz ktoś by mi zarzucił że nie wspomniałem o dużej aberracji chromatycznej , albo słabej ostrości na brzegach . Adamie Ty jesteś odporny na krytykę , zamieszczałeś już kilka świetnych filmów pokazujących swój talent muzyczny ( pięknie grasz , jesteś artystą ) . Obiecuję Ci ... jeżeli Ty pierwszy nagrasz film o tematyce lornetkowej , ja nakręcę następny w pięknym lesie na Warmii .
Lech149 - Czw 11 Paź, 2018
Wiking69
Możesz kręcić pod pseudo .
Lechu149 jak umieścisz na You Tube film o tematyce lornetkowej , dostaniesz ode mnie same pochlebne recenzje , żadnej krytyki ! . Mogę nawet napisać że wyglądasz jak George Clooney .
3mnich - Czw 11 Paź, 2018
Wiking69 napisał/a: | Adam znasz mnie . Czy ja wyglądam jak Gregory Peck ? . Zresztą perspektywa życzliwych komentarzy skutecznie studzi zapał nawet takiego zapaleńca jak JA . Zaraz ktoś by mi zarzucił że nie wspomniałem o dużej aberracji chromatycznej , albo słabej ostrości na brzegach . Adamie Ty jesteś odporny na krytykę , zamieszczałeś już kilka świetnych filmów pokazujących swój talent muzyczny ( pięknie grasz , jesteś artystą ) . Obiecuję Ci ... jeżeli Ty pierwszy nagrasz film o tematyce lornetkowej , ja nakręcę następny w pięknym lesie na Warmii . |
Jarek, mogę obiecać, że jak Ty zrobisz temat - nawet telefonem kręcąc - ja też coś wyprodukuję.
Ale Ty pierwszy, skoro zarzuciłeś temat...
TomPL2 - Czw 11 Paź, 2018
Wiking69 napisał/a: | Adam znasz mnie . Czy ja wyglądam jak Gregory Peck ? . Zresztą perspektywa życzliwych komentarzy skutecznie studzi zapał nawet takiego zapaleńca jak JA . Zaraz ktoś by mi zarzucił że nie wspomniałem o dużej aberracji chromatycznej , albo słabej ostrości na brzegach . Adamie Ty jesteś odporny na krytykę , zamieszczałeś już kilka świetnych filmów pokazujących swój talent muzyczny ( pięknie grasz , jesteś artystą ) . Obiecuję Ci ... jeżeli Ty pierwszy nagrasz film o tematyce lornetkowej , ja nakręcę następny w pięknym lesie na Warmii . |
Jak na Warmii to ja ci mogę potrzymać blendę albo przynieść statyw
TomiePL2 w Butrynach mam kuzyna do którego często jeżdżę . Są tam piękne lasy , koło jeziora Jełguń są wspaniałe ogromne drzewa , podobne widziałem tylko w Białowieży . Ostatnio widziałem tam duże stado jeleni ( przez Zeissa SF ) ale to był wspaniały widok , warto było kupić dziesiątkę . Pięknie rozmywa tło , obraz jest taki plastyczny . Możemy się kiedyś na Warmii spotkać , z największą przyjemnością .
Adamie nagrać filmik to ja mogę , nawet Canonem 5D Mark II . Ale jak go zainstalować do You Tube , to Ty mi będziesz musiał pomóc .
TomPL2 - Czw 11 Paź, 2018
Wiking69 napisał/a: | TomiePL2 w Butrynach mam kuzyna do którego często jeżdżę . Są tam piękne lasy , koło jeziora Jełguń są wspaniałe ogromne drzewa , podobne widziałem tylko w Białowieży . Ostatnio widziałem tam duże stado jeleni ( przez Zeissa SF ) ale to był wspaniały widok , warto było kupić dziesiątkę . Pięknie rozmywa tło , obraz jest taki plastyczny . Możemy się kiedyś na Warmii spotkać , z największą przyjemnością . |
Daj znać jak będziesz gotowy. Z przyjemnością też popodziwiam jelenie
Qbutek - Pią 12 Paź, 2018
Maciek napisał/a: | Paradoksalnie to ruscy mają dość ciekawe recenzje lornetek. Załączony filmik zawiera recenzję Vixena NF 8x32 - może nie jest to ta klasa co test na Optycznych - ale całkiem wartościowy opis użyteczny podczas podejmowania decyzji o zakupie. Niestety pewnie większość młodszych użytkowników jest na bakier z rosyjskim - ale jako niemalże native speaker zaręczam, że przegląd tej lornetki jest dość rzeczowy - choć nie da się ukryć, że ma charakter marketingowy.
https://www.youtube.com/watch?v=8NrWtEebxdg |
To są akurat Ukraińcy, ale owszem, jeśli popatrzeć na produkcje czy to filmowe czy to muzyczne, jesteśmy w porównaniu do Rosji 100 lat za mieszkańcami Czarnego Lądu...
|
|