forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Mortal Kombat

Allan - Pon 26 Maj, 2008
Temat postu: Mortal Kombat
Jak juz kiedys napisalem, bardzo rzadko uzywam raw bo jestem na tyle sprawny w obrobce jpegow ze moge
je wyprowadzic z "na ludzi" z ciezkich nawet opresji. Ale to co mnie spotkalo dwa dni temu to byla prawdziwa walka na smierc i zycie.
Tu musialem uzyc raw i to jeszcze z nim ciezko powalczyc na PC
...Sala do tanca: sufit ciemno fioletowy, podloga w kolorze srednio-brazowej sraczki, sciany w kolorze wsciekle czerwono-wisniowym.
Na scianach "dla ulatwienia" wisialy gesto na zmiane lustra i postery reklamowe przykryte szklem.
Swiatlo oczywiscie zgaszone, tylko z sufitu wystawaly male lamki dajace niezidentyfikowane kolorowe swiatelka.
White balance ustawiam zwykle w ciagu 2-3 minut. Tutaj zajelo mi to 25 minut i nie moglem sie wbic w srodek pasma.
W desperacji kliknalem jako zdjecie wzorcowe dwa niebieskie balony wiszace na tej czerwono wisniowej scianie i okazalo sie ze jest to najblizsze prawdy.
Ale to dopiero poczatek przygody....
Uzywajac difuser "szklany" Gary-Fong uzyskuje sfere swiatla zastepujaca mi uzywanie studio setup albo drugiego flesza
Okazalo sie jednak ze swiatlo z difusera wsiaka w sale jak w czarna dziure, zwiekszenie mocy powodowalo rowniez zwiekszenie refleksow ze scian
i redukowalo zmiany a czasu na indywidualne ustawienia kazdej ekspozycji bez sprzezenia nie mialem szansy bo...
...moim zadaniem na zyczenie klienta bylo robienie portretow tanczacych par na duze postery ktore zamawiajacy chcial sobie powiesic na scianie...
W tym momencie nie moglem ustawic ISO wiekszego od 400, ekspozycja na +2, flesh taki byl jaki byl, i co mi zostalo? jak myslicie
A no otwarcie przyslony na 3.2 lub max 3.5
A teraz uwaga juz ostatnia atrakcja,...wiekszosc ujec z 70-200 musialem robic pomiedzy 140 a 200 mm z mniej wiecej 3-4m co dawalo mi
do dyspozycji "rewelacyjna" glebie ostrosci od 3 do 5 cm!
Oczywiscie lapac to musialem w tej ciemnicy na AF bo na MF bym nie nadazal.
Po prostu Mortal Kombat!

MM - Pon 26 Maj, 2008

Jak to jest Mortal Kombat to ja jestem widać zaprawiony w bojach bo często mam równie koszmarne warunki. Już wiesz czemu robię zawsze RAW-y, czemu tak lubię jasne szkła i czemu tak psioczę na AF w 5D :mrgreen:
kijos - Pon 26 Maj, 2008

Allan, samo przeczytanie tego co napisałeś to Mortal Kombat ;)
Allan - Pon 26 Maj, 2008

No, troche juz wiem z tym ze AF na 24-70 jest jednak minimalnie szybszy niz 70-200
a czasami ten ulamek sekundy decydowal o tym czy mialem na twarzy modelki czyjs lokiec czy nie :grin:

MM - Pon 26 Maj, 2008

Ja czasami w takich warunkach włączam AI SERVO i jadę na centralnym. Coś się zawsze trafi. Jak padaka straszna to zostaje mi zawsze szeroki kąt, lekkie domknięcie i wysokie ISO.
mnich - Pon 26 Maj, 2008

Benzyna i zapałki napewno pozwoliłby podgrzać atmosfere i dodały by niezapomnianych efektów świetlnych.
jaad75 - Pon 26 Maj, 2008

A wystarczyło zamiast Lightsphere postawić zażelowaną lampę na statywie i strzelać przez parasolkę... Szybkie, proste i wygodne...
kijos - Pon 26 Maj, 2008

mnich, to już byłyby Fatality!
komor - Pon 26 Maj, 2008

Allan, a nie mogłeś sobie z tymi lustrami poradzić tak, jak Bruce Lee poradził sobie w słynnej scenie pod koniec kultowego „Wejścia smoka”?
mnich - Pon 26 Maj, 2008

kijos napisał/a:
mnich, to już by były Fatality

Raczej Blitzkrieg :)
Wszystkie problemy się rozwiązują.

Allan - Pon 26 Maj, 2008

Zsumujmy,
Bezyna, zapalki, zel, parasolka, AI SERVO, wejscie smoka
Na nastepna impreze bede juz przygotowany
:lol: :lol:

kijos - Pon 26 Maj, 2008

mnich napisał/a:
Blitzkrieg

Eee to nie ta gra ;P

kijos - Pon 26 Maj, 2008

Allan napisał/a:
Zsumujmy,
Bezyna, zapalki, zel, parasolka, AI SERVO, Bruce Lee

Jakbym potrzebował fotografa to raczej nie skorzystam ;)

mnich - Pon 26 Maj, 2008

Allan napisał/a:
Zsumujmy,
Bezyna, zapalki, zel, parasolka, AI SERVO, wejscie smoka

i koniecznie Miś Przekliniak. On zawsze wychodzi cało z tarapatów. :D :mrgreen:

Allan - Pon 26 Maj, 2008

Problem a jednoczesnie moj blad polegal na tym ze nie przeprowadzilem "wywiadu gospodarczego" nie znajac tej sali... :twisted:
Wujek_Pstrykacz - Pon 26 Maj, 2008

E, to poważne niedopatrzenie. Ja zawsze przeprowadzam lustracje.
kijos - Pon 26 Maj, 2008

Tak serio to ważna sprawa. Co prawda trudne warunki to już mnie chyba nie zaskoczą ;P ale ostatnio nie sfociłem tego co dla klienta było bardzo ważne. Teraz już wiem, że lepiej przyjechać 1h wcześniej dogadać się co i jak, oblukać lokację, porozmawiać - najzwyczajniej przygotować się.
MM - Pon 26 Maj, 2008

To nie zawsze pomaga. Ja kiedyś przyjechałem do bardzo drogiej knajpy w Łodzi, obejrzałem "salę balową", zobaczyłem jakie tam będzie "światło" i jedyne co powiedziałem to ***** mać :twisted: No i musiałem się męczyć. Oj nawet rybie oko było w użyciu :mrgreen: Ciasno i ciemno jak w.... no, wiecie :wink:
Allan - Pon 26 Maj, 2008

To jest zawsze walka pomiedzy dobrym swiatlem a dobra zabawa.
Jak gramy impreze jako band to chcemy aby na sali bylo jak najciemniej - ostre swiatlo odstrasza na poczatku ludzi od parkietu dopoki nie maja troche w czubie.
A jak krecimy video albo zdjecia to wtedy swiatlo naszym przyjacielem jest
:lol: :twisted:

...z tym ze na tej ostatniej imprezie to swiatla nie bylo innego w ogole (nie zamontowane)

kijos - Pon 26 Maj, 2008

Moja pierwsza zaprawa w ekstremalnych warunkach - może nie nie tak psychodelicznie ale baaaardzo mrocznie (wrzuciłem na do galerii - wspomnienia)

Ciemno, że ja mało co widziałem (a co dopiero aparat przy jakimś sensownym czasie naświetlania ;) . Brak lampy, aparat 2 tydzień w ręku, ciemny obiektyw, ISO 3200, wyciągane na komputerze. Zdjęcie dla siebie na pamiątkę ale po jakimś czasie odezwała się agencja, że też chcieliby mieć w albumie ;)

Allan - Pon 26 Maj, 2008

A czy masz to zdjecie tylko w jpegu czy tez w raw?
kijos - Pon 26 Maj, 2008

W RAWie jak chcesz się pobawić to mogę ci przesłać. Na pewno da się z nim dużo dobrego zrobić (wywoływałem je na początku mojej przygody z RAWami).
Jak będą chętni to możemy porobić jakieś mini konkursy wrzucamy zdjęcie do obróbki. Każdy coś tam dłubie i chwali się swoim dziełem na forum. Jury ocenia i w nagrodę zwycięzca dostaje gratulacje.

Allan - Pon 26 Maj, 2008

Wyslij mi, chetnie powalcze, najlepiej na email
mnich - Pon 26 Maj, 2008

kijos napisał/a:
Jak będą chętni to możemy porobić jakieś mini konkursy wrzucamy zdjęcie do obróbki. Każdy coś tam dłubie i chwali się swoim dziełem na forum. Jury ocenia i w nagrodę zwycięzca dostaje gratulacje.

Pyszne. Pod warnukiem że autor rawa, przypnie tytuł a wywoływacz zinterpretuje po swojemu :)

Allan - Wto 27 Maj, 2008

Gratulacje albo "op...ol" :lol: , ale pomysl bardzo dobry
I dajcie na kazde zdjecie przynajmniej 4 dni bo czasami ludzie wyjezdzaja na weekendy :wink:

kijos - Wto 27 Maj, 2008

12,72 MB W takim razie jutro załaduję na jakiegoś ftpa i dam znać na forum niech każdy chętny się pobawi :)

[ Dodano: Wto 27 Maj, 2008 00:05 ]
Spadam bo o piątej wstaje :evil:

[ Dodano: Wto 27 Maj, 2008 23:55 ]
_MG_2068.CR2
Miłej zabawy. Swoimi dziełami pochwalcie się na forum. Proszę pamiętać o prawach autorskich.

Allan - Czw 29 Maj, 2008

Kijos, jak to sciagnac? Wchodze na link ale strona jest pusta
To znaczy wchodzi link ale po kliknieciu pojawia sie po kilkunastu sekundach ta sama strona i nie moge sciagnac

jaad75 - Czw 29 Maj, 2008

Masz tam link - ~12MB...
kijos - Czw 29 Maj, 2008

Dziwne mi pojawia się taka (zał.)
Klikasz na:

Akceptuję Regulamin serwisu i chcę ściągnąć ten plik
_MG_2068.CR2
(rozmiar: 12,720 MB).

i ściągasz.

Allan - Czw 29 Maj, 2008

No wlasnie klikam na ten link, wszystko znika na 20 sekund a potem pojawia sie znowu strona z linkiem jak na poczatku
To gdzie mam ten file - jesli sie sciagnal to gdzie powinien pojsc?, do My documents?
bo nie zostalem spytany gdzie mam zrobic download

Kurde, za 11 razem nareszcie wskoczylo sciaganie
Juz mam

kijos - Czw 29 Maj, 2008

Allan, pozniej do ciebie napisze bo do pracy sie spieszę
Allan - Czw 29 Maj, 2008

To tak w 5 minut zrobilem na probe
Pobawie sie z tym wieczorem to wyciagne duzo wiecej

Dobra, to moja szybka wersja - starałem się trzymać Twojego klimatu kijos, ale uniknąć clippingu i takich tam... :wink:
Aaa - nie dodawałem winiety, ale to nie problem - w sumie byłbym też za lekkim przekadrowaniem...

Allan - Czw 29 Maj, 2008

Przyjemna wersja,

przy okazji spytam
Jaad75, czy znasz jakis program do restaurowania czarnobialych zdjec na kolorowe?
to znaczy powinienem spytac raczej o program do koloryzacji

Allan napisał/a:
przy okazji spytam
Jaad75, czy znasz jakis program do restaurowania czarnobialych zdjec na kolorowe?

Kiedyś z jakimś się spotkałem, ale nie było to nic szczególnego - nie pamiętam teraz nazwy. Generalnie, PS i zabawa ręczna wychodzi nieźle, przy odrobinie wprawy... :smile:

Allan - Czw 29 Maj, 2008

jaad75 napisał/a:
Kiedyś z jakimś się spotkałem, ale nie było to nic szczególnego - nie pamiętam teraz nazwy. Generalnie, PS i zabawa ręczna wychodzi nieźle, przy odrobinie wprawy... :smile:

No wlasnie to robie, reczna robota ale to zajmuje bardzo duzo czasu,
ciekaw jestem jak koloryzuja filmy - przeciez nie klatka po klatce
chyba ze taki program to jeszcze tajemnica panstwowa :grin:

mnich - Czw 29 Maj, 2008

Widzę że koledzy uprawiają tutaj jakąś wyższą szkołę jazdy :D
Czasami mi się wydaje że jestem na etapie:
*Najpierw zdjęcie a potem kombinacje co by tu zrobić aby to miało sens- czasami się tak zdarza :)

komor - Czw 29 Maj, 2008

Allan, do kolorowania filmów kinowych są zajedwabiste programy za ciężkie pieniądze, nie dla normalnego człowieka. Tam jakoś się tak robi, że opracowuje się klatki kluczowe, a wszystko co pomiędzy komputer rozpoznaje i wylicza. Generalnie stoi za tym niezły rocket-science.
kijos - Czw 29 Maj, 2008

jaad75, fajnie. Czego używałeś? Kadruj, obracaj, koloruj, nie krępuj się.
Moja propozycja

[ Dodano: Czw 29 Maj, 2008 22:19 ]
mnich, nie kombinuj tylko wrzucaj swoją wersję.

kijos napisał/a:
jaad75, fajnie. Czego używałeś?

Dzięki. Wywołałem płasko skorygowanego, niewyostrzonego RAW-a w ACR 4.4 i przepuściłem, przez Refocus i lekki Noiseware z profilowaniem na ten pasiasty szum, a potem na szybko ustawiłem parę standardowych warstw i pomieszałem do smaku... :smile:

[ Dodano: Czw 29 Maj, 2008 22:26 ]
Ta Twoja nowa wersja wyszła bardzo podobnie, ale lepiej wyszły Ci kolory twarzy tego "czarnego pana"... :mrgreen:

kijos - Czw 29 Maj, 2008

Porównuje sobie twoje i moje – dobrze dałeś sobie radę z szumem (mimo, że trochę kolorowego i pasiastego zostało) przy jednoczesnym zachowaniu szczegółów.
Jutro, w ramach relaksu, trochę się tym zdjęciem pobawię :D
Wszystkie kolory na liczbach, bo oczom o tej godzinie nie ufam ;)

jaad75 - Pią 30 Maj, 2008

Odpaliłem sobie obie wersje na zmianę i odwołuję, że wyszły podobnie... :razz:
Tak mi się tylko na pierwszy rzut oka wydawało, ale teraz widzę wyraźne różnice - Twoja obróbka podoba mi się bardziej (przynajmniej na tym monitorze - obejrzę sobie jeszcze jak wrócę do domu)....

kijos - Pią 30 Maj, 2008

Dzięki. Starałem się "obniżyć światło" żeby bez kadrowania zwrócić większą uwagę na "czarengo pana".

[ Dodano: Sro 16 Lip, 2008 20:56 ]
_MG_2068.CR2

maziek - Wto 22 Lip, 2008

To zdjęcie wschodu nad zbożem:

http://s010.wyslijto.pl/?...711420309294685

Serdecznie zapraszam :) .

kijos - Wto 22 Lip, 2008

↓
krisv740 - Wto 22 Lip, 2008

kijos, fajne , a dało by rade usunąć ten słup wysolkiego napięcia? ten z prawej, bo imho on teraz psuje wszystko :???:
kijos - Wto 22 Lip, 2008

Dzięki. Na temat słupa pomyślimy ;)
pawel23 - Wto 22 Lip, 2008

A moim zdaniem bez tych słupów zdjęcie byłoby trochę bezpłciowe :razz: Innymi słowy, dodają mu uroku :wink:
krisv740 - Wto 22 Lip, 2008

pawel23, nie słupów :!: , tylko jednego słupa wysokiego napięcia, pierwszy z prawej strony :mrgreen:
reszta jest praktycznie niewidoczna i komponuje się ładnie w planie

pawel23 - Sro 23 Lip, 2008

krisv740 napisał/a:
pawel23, nie słupów :!: , tylko jednego słupa wysokiego napięcia, pierwszy z prawej strony :mrgreen:
reszta jest praktycznie niewidoczna i komponuje się ładnie w planie
Sorki :oops: Coś mi się pochrzaniło :lol: Faktycznie tamten słup koszmarnie wygląda... Ale jak go nie będzie to zdjęcie miodzio :smile:
komor - Sro 23 Lip, 2008

To może i ja spróbuję, choć tylko jedną reką, czyli Lightroom bez Photoshopa. Ale wersja Kijosa bardziej mi się podoba. :)
maziek - Sro 23 Lip, 2008

Kijosa jest fajne, choć ja nie mam w sobie jeszcze odwagi aby "odbarwiać" zdjęcia, natomiast zgubilo się słonce, które (kiedy się nie patrzy co się dzieje z resztą fotki) mozna wyciągnąc na piękną kule, nawet nie całą prześwietloną, i nawet widać to sławetne przypłaszczenie od dołu co się z atmosfery bierze...

Ale próbujcie koledzy, fajnie jest patrzeć, jak z tego samego materiału różne garnki można ulepić...

kijos - Sro 23 Lip, 2008

komor, mi się twoje podoba. Jest bardziej "poprawne technicznie". Moje przekombinowane, np. faktura na niebie miała imitować gorące powietrze - niestety nieudacznie.
maziek, słońce specjalnie "zgubiłem" jakoś mnie nie urzekło białe "kółko", ale może z nim jest lepiej.

maziek - Sro 23 Lip, 2008

Haha, teraz wieczorem, na domowym monitorze doceniam komora. Inaczej ustawiony ekran i wylazły te kłosy... Co każe się zastanowić, jak na prawdę to zdjęcie wyglądało na monitorze komora :) .
kijos - Sro 23 Lip, 2008

Zawsze możesz spróbować skalibrować ten pierwszy :razz:
k1caj_ns - Sro 23 Lip, 2008

No na monitorze to komora mi się bardzo podoba ale jakbym chciał je druknąć to by kłosów pewnie widać nie było w ogóle :wink:
komor - Czw 24 Lip, 2008

k1caj_ns, to jest właśnie to, co kiedyś pisałem: moim zdaniem pewne zdjęcia lepiej wyglądają na ekranie. W końcu fotografia to łapanie światła, a ekran świeci własnym światłem w przeciwieństwie do odbitki, która świeci tylko światłem odbitym...
Jak wieczorem znowu nie zapadnę na lenia to bym w Photoshopie coś jeszcze z tym zdjęciem zrobił, bo mnie denerwuje ta posteryzacja-czy-co-tam wokół słońca, a w samym LR nic z tym nie wykombinuję.

jaad75 - Pią 25 Lip, 2008

Bardzo podoba mi się klimat uzyskany przez kijosa, chociaż słońce można byłoby zrobić trochę subtelniej. U komora niestety wyszła posteryzacja i obwódki wokół słońca, a do tego nie odbieram tej wersji jako aż tak dramatycznej, jak ma to miejsce w przypadku pierwszej próby.
Nie bardzo mam ostatnio czas posiedzieć nad obróbką, ale pokażę, co mnie wyszło tak na szybko - postanowiłem pójść w zupełnie innym kierunku, niż koledzy... a co... :razz:

Jak zwykle w moim przypadku, wieje kiczem na kilometr... :mrgreen:

kijos - Pią 25 Lip, 2008

Ładne kolory (choć popracowałbym nad przebarwieniami). Spójrzmy, co się stanie gdy połączymy dynamikę z "mojego zdjęcia" i kolory ze "zdjęcia jaad75".

Wyszło bardziej malarsko. Inaczej, ale nie wiem czy lepiej... W ten sposób tracisz niestety słońce, na którego naturalnym wyglądzie mi zależało i chyba tracisz coś z klimatu swojej oryginalnej obróbki... Sam nie wiem - może muszę się po prostu przyzwyczaić... :smile:
Zobaczymy, co na to maziek... :wink:

[ Dodano: Pią 25 Lip, 2008 08:34 ]
Odnoszę wrażenie, że moja obróbka jest bardziej zimno-techniczna, a Twoja bardziej artystyczna...

kijos - Pią 25 Lip, 2008

jaad75 napisał/a:
Wyszło bardziej malarsko.

:) Jak byłem mały to dużo malowałem - nawet miałem wystawy w miejscowym domu kultury.
jaad75 napisał/a:
Inaczej, ale nie wiem czy lepiej...

Ja też nie. Jak edytuję zdjęcie to potrafię zrobić kilka, kilkanaście wersji. Później wybieram, to co mi najbardziej pasuje. Moje na początku wyglądało tak samo jak twoje. Później zacząłem dodawać kolejne warstwy - a może jeszcze to zmienimy, albo to itd... Bawiłem się i to najważniejsze :)

Tak, się zastanawiam - może ten wątek powinien trafić do do działu "Warsztat foto..."? Chyba tam jest bardziej odpowiednie dla niego miejsce?
komor - Pią 25 Lip, 2008

Mówisz i masz.

O, szybka reakcja... :wink:
Ciekawe, czy to sprawi, że większej ilości osób będzie się chciało podjąć wyzwanie... To może być naprawdę pouczająca zabawa... Ja np. chętnie dowiem się, jakimi technikami posłużyłeś się Ty, czy kijos...

k1caj_ns - Pią 25 Lip, 2008

To w ramach aprobaty dla pomysłu zmiany miejsca na forum tematu "mortal kombat" postanowiłem poświęcić trochę czasu i mi wyszło coś takiego :razz:

k1caj_ns, trochę w kierunku tego, co zrobił komor, chociaż inna kolorystyka... Chyba bardziej jestem w stanie zaakceptować Twoją wersję słońca (chociaż też masz poważne problemy z posteryzacją)...

Chciałem coś bardziej pod naturalne warunki zrobić żeby kolorystyka była w miarę normalna. Problemem ze słońcem jest ta otoczka i przycinając kanały i bawiąc się suwakiem lightness można było to usunąć łatwo ale w moich oczach kłosy traciły znacząco na kolorostyce. Zważywszy na to ,że są na pierwszym planie to z dwojga złego wybrałem takie właśnie słonko. Powód - lenistwo bo wybiórczo mi się obróbiać nie chciało :razz:

k1caj_ns napisał/a:
Chciałem coś bardziej pod naturalne warunki zrobić żeby kolorystyka była w miarę normalna.

Hmm... Ale zdajesz sobie sprawę, że to wschód, a nie zachód słońca?... :razz:
BTW, w mojej obróbce też nie stosowałem żadnych zmian lokalnych, masek, czy narzędzi miejscowych itp... Wszystko przeszłoby przez najsurowsze znane mi regulaminy fotograficzne - cała obróbka opierała się wyłącznie na zmianach globalnych (krzywe, filtry kolorowe, tryby mieszania)...

Ja wiem dla mnie wschody są trochę mniej nasycone ale to też zależy od warunków i specyfiki miejsca. Byłoby nam o wiele łatwiej zrobić dobrze ten krajobraz gdybyśmy byli autorami zdjęcia bo wtedy mielibyśmy lepszy przegląd sytuacji i wyglądu sceny na żywo. Przy obróbce widoków to ważne bo jest się do czego odnieść ,a w tej sytuacji nie wiemy kogo wersja jest najbliższa oryginału i chyba tylko Maziek może nam to rozwikłać :roll:

Moim zdaniem nawet lepiej, że nie wiemy jak scena wyglądała w rzeczywistości - mamy wieksze pole do popisu dla wyobraźni...

No jak patrzysz na to z tej strony to pewnie ,że tak. Ja lubię jak krajobrazy pokazują realne piękno miejsca (pomijając HDR)
jaad75 - Nie 27 Lip, 2008

Troszkę dzisiaj jeszcze posiedziałem nad tym zdjęciem. Denerwowało mnie, że na dalszych planach kłosy wystają z jednolitej masy - podciągnięcie lokalnych kontrastów załatwiło sprawę i pozwoliło na lepsze rozłożenie światła słonecznego na zbożu. Dodatkowo, w porównaniu z poprzednią obróbką podciąłem krzywą jasności w cieniach trochę wcześniej, żeby dodać zdjęciu więcej "punchu" i dołożyłem lekką winietę, dzięki czemu słońce i jego światło jest mocniej akcentowane w kadrze...
Wyszło to tak:

Lepiej?

maziek - Nie 27 Lip, 2008

No ciekawe, czy ktoś to złoży do kupy... Ja w przeciwieństwie do Was to widziałem , wiec mój ogląd jest skażony... wybaczcie uwagi ;)

Jaad - świetny trzeci plan (te mgiełki sine) i ogólny nastrój, ale zbyt fioletowo, a słońce przy wschodzie i zachodzi po prostu widać. K1caj - swietne Słońce, prawie idealne, ale niebo nie było zółte. Komor - bliki na kłosach takie były własnie. Kilos - ogólne wrażenie pola jest najlepsze, choć poszczególne kłosy Jaad chyba najlepiej wydobył...

Ale mam wymagania, co? :)

jaad75 - Nie 27 Lip, 2008

maziek napisał/a:
...a słońce przy wschodzie i zachodzi po prostu widać.

Eee, to akurat chyba od dnia zależy... Przyjmuję do wiadomości, że bardziej podoba Ci się kula - mnie chodziło raczej o wydobycie blasku, ale kula też w środku jest - choć na niektórych monitorach trudno to dostrzec. Akurat zgaszenie tej łuny i lepsze wydobycie kuli, po podgięciu krzywej w światłach i pozbyciu się posteryzacji już nie jest problemem, podobnie jak zmniejszenie intensywności fioletu lub jego zamiana na inny kolor - dostałem go głównie filtrem LBB (niebieski) z 50% kryciem, pomieszanym w trybie hard light. Wystarczy zmniejszyć krycie filtra lub zmienić jego kolor, by uzyskać całkowicie inną kolorystykę...

maziek napisał/a:
Ale mam wymagania, co? :)

Teraz pokaż nam tu swoją wizję... :smile:

kijos - Pon 28 Lip, 2008

maziek napisał/a:
Kilos
:???:
Hmmm... taki gruby to chyba nie jestem?

[ Dodano: Pon 28 Lip, 2008 21:49 ]
jaad75 napisał/a:
Ja np. chętnie dowiem się, jakimi technikami posłużyłeś się Ty, czy kijos...

Napiszę, co nieco w poradach :)

Kasia119 - Wto 29 Lip, 2008

z wątku o Architekturze
krisv740 napisał/a:
Kasia119, ja nie jestem dobry w te klocki, ale jeśli bardzo chcesz :mrgreen:
wrzuć linka w "mortal kombat" do raw swojego zdjęcia , a na pewno i ja i parę innych osób skusi sie na "eksperymenta" :cool:

RAW

Bardzo chętnie zobaczę Wasze propozycję, bo moja obróbka ogranicza się do zmiany kontrastu czy balansu bieli :P

krisv740 - Wto 29 Lip, 2008

Kasia119, popatrz z powrotem do wątku architektura. popełniłem :oops: obróbkę :sad:
jaad75 - Czw 31 Lip, 2008

maziek napisał/a:
No ciekawe, czy ktoś to złoży do kupy...

Ok, więc w ramach testowania nowego Lightrooma i jego integracji z PS oraz w ramach ćwiczenia w dostosowywaniu się do wymagań klienta :wink: , postanowiłem jeszcze podłubać przy tym zdjęciu i wprowadzić poprawki zgodnie z uwagami maźka. Tym razem bez winiet, wyciągania lokalnych kontrastów itp, bo przestało mi się podobać... :smile:

maziek - Czw 31 Lip, 2008

Klient jest prawie-prawie zadowolony. Niebo i slońce było w żółcieniach i czerwieniach a nie fioletach i purpurach. Ale ogólnie jest to bardzo bliskie ideału.

Jak nowy LR? Wreszcie łatwo weksportować zdjęcie i mieć je od razu we własciwym miejscu (czyli połaczone z oryginałem).

komor - Czw 31 Lip, 2008

maziek napisał/a:
Jak nowy LR? Wreszcie łatwo weksportować zdjęcie i mieć je od razu we własciwym miejscu (czyli połaczone z oryginałem).

Ojej, cóż za straszny pomysł. Oryginały leżą gdzieś głęboko ukryte na dysku i nic mi do nich. :) Natomiast eksporty do bieżącego wykorzystania (internet, odbitki, TIFF-y do druku) lądują sobie elegancko w tymczasowej teczce eksportowej, której zawartość bez zastanowienia mogę sobie opróżnić, jak kończy mi się miejsce na dysku.

:twisted:

maziek napisał/a:
Niebo i slońce było w żółcieniach i czerwieniach a nie fioletach i purpurach.

Chcesz tak, czy wogóle bez niebieskiego?

Odpisze wieczorem, bo na monitorze w pracy obie wersje niewiele się róznią (pewnie jest kiepsko ustawiony). Niebieski musi zostać, bo zginą te boskie mgiełki na drugim planie.

Tak nie apropos o ile Ty jesteś czasowo przestawiony w stosunku do Warszawy?

komor - Czw 31 Lip, 2008

maziek napisał/a:
Tak nie apropos o ile Ty jesteś czasowo przestawiony w stosunku do Warszawy?

Tylko nie wiadomo czy Jaad to przypadkiem nie jakiś nocny marek, albo robot funkcjonujący 20 godzin na dobę, jak mi to czasami się zdarza... :twisted:

Właśnie tak sądzę od dłuższego czasu, że to AI ;) .

komor napisał/a:
Tylko nie wiadomo czy Jaad to przypadkiem nie jakiś nocny marek, albo robot funkcjonujący 20 godzin na dobę, jak mi to czasami się zdarza... :twisted:

No tak właśnie funkcjonuję przez większość czasu... :smile: A forum mam zwykle otwarte w jakiejś karcie FF i co jakiś czas odświeżam i czytam nowe posty...

krisv740 - Pią 01 Sie, 2008

panowie i koledzy! :mrgreen:
wystepuję z apelem, bo chyba za chwilę szlag mnie trafi :twisted:

czy może ktoś ściągnąć ten plik: http://s010.wyslijto.pl/i...398018705469572

a następnie krok po kroku opisać jak w programach , np. DPP, corel XI photo, ew. adope elements doprowadzić właściwie ten plik do jpg , zmniejszyć, wyostrzyć i pozbyc się szumu?
zdjęcie robione na iso 400, a szumi mi po zmniejszeniu jak cholera :twisted:
będę bardzo wdzięczny za pomoc :smile:

maziek - Pią 01 Sie, 2008

Jaad na domowym kompie jest pico bello...
kijos - Sob 02 Sie, 2008

krisv740,
krisv740 napisał/a:
zdjęcie robione na iso 400, a szumi mi po zmniejszeniu jak cholera

Do jakiej wielkości (px na dłuższym boku) chcesz je zmniejszyć?

jaad75 - Sob 02 Sie, 2008

maziek, wreszcie... :wink:
krisv740, tragedii nie ma. Odszumia się bezproblemowo.

maziek - Sob 02 Sie, 2008

jaad75 napisał/a:

Choć im dłużej się przyglądam... ;)

Nie, nie, żartuję :)

krisv740 - Sob 02 Sie, 2008

jaad75 napisał/a:

ale jak :?:
ja walzyłem godzinę i wstyd mi zamieścić foto :evil:
daj jakąś wskazówkę :oops:

kijos - Sob 02 Sie, 2008

krisv740, jak napiszesz do jakiej wielkości chcesz zmniejszyć, to napiszę ci jak to zrobić najszybciej bez szumów i z zachowaniem ostrości.

kijos, a co fullsize się nie da?... :wink:

kijos napisał/a:
krisv740, jak napiszesz do jakiej wielkości chcesz zmniejszyć, to napiszę ci jak to zrobić najszybciej bez szumów i z zachowaniem ostrości.

a .......... tak ogólnie się nie da?
well :mrgreen: , np. do takiej aby wstawić na forum 1000X... ?
bedę wdzięczny :smile:
a może tak jakiś uczynny mod łaskawie przeniósł (i założył temat w dziale porady) :?:
tak mi jakoś do łaba wpadło :shock:

kijos - Sob 02 Sie, 2008

Można i powiększyć :) Tylko po co wykonywać czynności, które i tak będą prawie nie zauważalne przy wielkości np. 800x533 px?

[quote="kijos"]Można i powiększyć :) Tylko po co wykonywać czynności, które i tak będą prawie nie zauważalne przy wielkości np. 800x533 px?[/quote
co masz na mysli?
bo ja , np. robię lekkiego cropa e zdjęcia (kadruję lekko) , zmieniam do tiff (jak radził jaad), wyostrzam, lekko redukuję szum, zmieniam do jpg i g.....
nie piszę do końca bo mnie mod zje :mrgreen: .... jakiś :twisted:
i jak oglądam to "dzieło" to......... brak słów :twisted:

jest gorzej niż surowy raw na ekranie. walczyłem juz kilka godzin, i za każdym razem tak samo. jaad na pewno pamięta mojego "kwiatka" - szum jak cholera, a było na 400 (iso).
nie mam idei. chyba wróce do kliszy. tylko skanera dobrego nie mam :twisted:

krisv740, a ile ciągniesz to górę? Przeszkadza Ci szum na niebie, czy w cieniach pod skrzydłami?
kijos - Sob 02 Sie, 2008

Niestety nie mam pod ręką żadnych wymienionych przez ciebie programów. Więc trochę teoretycznie (mam nadzieję że PSE ma te opcje) ;)
1. Wyeksportuj zdjęcie do PS Elements.
2. Zmniejsz zdjęcie (ctrl + alt + i) metodą Bicubic do 1000 px lub 800 px (przy tych wielkościach rozmyje szum).
3 Odnajdź filtr Unsharp Mask i daj wartości: Amount - 500%; Radius - 0,2 pixels; Treashold - 4 levels (mocno wyostrzy krawędzie bez zauważalnej otoczki i pozostawi obszary o zbliżonych odcieniach nie ruszone - nie wyeksponuje z powrotem szumu).

jaad - na niebie, ale nie wyciągam go bardzo, tylko lekka korekta w dpp i zmiana wb.

kijos,a w dpp jaką wielkośc output resolution powinienem ustawić? początkowo miałem 6000dpi, a jest mozliwość do 60000. przy 24000 mam teraz ustawienia?
image quality oczywiście 10-max.
to jest wlaściwe?

kijos - Sob 02 Sie, 2008

Nie ma znaczenia.

Image quality nie powinno występować jeśli faktycznie eksportujesz TIFF-a. Rozdzielczość (dpi) na wyjściu jest nie jest istotna (chyba, że podajesz fizyczny wymiar zdjęcia) - ważny jest rozmiar w pikselach.

kijos, na szybko zrobiłem coś takiego. czy z techncznego punktu widzenia jest ok?
zero czegokolwiek, nawet wb, więc proszę tylko o opinię o szumie i konwersji do jpg :oops:

krisv740, za wysoka kompresja.

jaad75 napisał/a:
krisv740, za wysoka kompresja.

a łopatologicznie? :oops:

Widać artefakty wokół krawędzi kwiatka. Zdjęcie tej wielkości w dobrej jakości powinno mieć na oko 150-250kB z exifem.

jaad75 napisał/a:
Widać artefakty wokół krawędzi kwiatka. Zdjęcie tej wielkości w dobrej jakości powinno mieć na oko 150-250kB z exifem.

chodzi ci o to fioleotwe po lewej na górze nad białym-tak?
i jest to efekt tylko i wyłacznie zmniejszenia? :shock:
nawet sie nie przyglądałem temu, bo interesowało mnie przeskalowanie zdjęcia i zmiana do jpg :oops:

krisv740 napisał/a:
chodzi ci o to fioleotwe po lewej na górze nad białym-tak?

Chodzi mi o to, co dzieje się z tłem tuż powyżej białych kwiatków. To są właśnie artefakty wynikające ze zbyt wysokiej kompresji JPG.

kijos - Sob 02 Sie, 2008

Kompresja JPEG jest stratna, co oznacza, że w jej wyniku nieodwracalnie tracimy pewne dane (są one zastępowane uśrednioną wartością). Tak jak napisał Jaad75 taką kompresję najłatwiej zauważyć na krawędziach (artefakty) ponieważ ten sposób kompresji nie najlepiej sobie radzi z kontrastowymi obszarami obrazu. Na szczęście w wielu programach poziom "uśrednienia" możemy kontrolować za pomocą wspomnianego przez ciebie parametru image quality - im wyższy tym lepsza jakość obrazu, ale większy rozmiar pliku (bajty).

ok. a teraz?
bo oglądałem przed chwila oryginał (jpg) i wygląda podobnie :roll:

kijos - Sob 02 Sie, 2008

Lepiej, ale przy 100% powiększeniu artefakty są widoczne.

Lepiej.

[ Dodano: Sob 02 Sie, 2008 22:40 ]
BTW, co za beznadziejny hosting... Nie możesz tego wrzucić np. na photobucket?

jaad75 napisał/a:
Lepiej.

[ Dodano: Sob 02 Sie, 2008 22:40 ]
BTW, co za beznadziejny hosting... Nie możesz tego wrzucić np. na photobucket?

nastepnym razem spróbuję :smile:

więc teraz prosto z aparatu jpg, bez niczego - robię raw+jpg, więc...

kijos - Sob 02 Sie, 2008

Teraz bardzo dobrze :) BTW konwersja z jpg do jpg to nienajlepszy pomysł.

kijos napisał/a:
konwersja z jpg do jpg to nienajlepszy pomysł.

nie rozumiem? :shock:
to jpg prosto z puszki

kijos - Sob 02 Sie, 2008

To wiem. Wcześniej napisałeś bo oglądałem przed chwila oryginał (jpg) i wygląda podobnie. Rozumiem, że z plik jpg ponownie skompresowałeś, a to powoduje jeszcze większe "uśrednienia".

nie zrozumielismy się :mrgreen:
oglądałem skonwertowanego raw w jpg i porównywałem z jpg zamieszczonym na forum i za cholerę nie widzę artefaktów, ale wierze wam na słowo-ślepy jestem :oops:

[ Dodano: Sob 02 Sie, 2008 23:03 ]
jednak monitor to ważna rzecz :twisted:
dopiero jak powiększyłem pierwszego jpg zobaczyłem o czym pisaliście :razz:

kijos - Sob 02 Sie, 2008

Np. tutaj (zał.)
Nie przesadzaj ja mam bardzo stary i tani monitor :)

nie no............... teraz już widzę. jak wkleję do corel'a i powiekszę to widzę :mrgreen:
ale w dalszym ciągu uważam, że skoro ty i jaad jesteście dobrzy w te klocki to w poradniku , zamiast tego tematu o a3xx , powinien być poradnik jak dobrze skalować zdjęcie, usuwać szum i wyostrzać, bo mimo tylu godzin spędzonych na zabawie , nie umiem tego robić :twisted:

pawel23 - Sob 02 Sie, 2008

krisv740 świetny pomysł, ja też bym chętnie o tym poczytał i nauczył się czegoś od lepszych.
kijos - Sob 02 Sie, 2008

Jaad75 bierz się do dzieła i pisz poradnik :P

kijos, ty się nie migaj :mrgreen:
pogadaj z jaad i wspólnie cos napiszcie, będzie ciekawiej. pw istnieje-kole :???: dzy :roll:

jaad75 - Nie 03 Sie, 2008

Jakoś nie czuję się na siłach, żeby pisać poradniki, ale zdaje się, że kijos już kiedyś jakiś obiecał i póki co się nie doczekaliśmy... :twisted:

Wracając do zdjęcia bociana...

krisv740 napisał/a:
jaad75 napisał/a:

ale jak :?:
ja walzyłem godzinę i wstyd mi zamieścić foto :evil:
daj jakąś wskazówkę :oops:

Nie chciałem w pracy bawić się z tym zdjęciem, więc wrzucam dopiero teraz. Chciałem Ci pokazać, że moim zdaniem nie ma sensu jakakolwiek redukcja szumów jeśli chcesz je prezentować w rozmiarach "sieciowych".

Zobacz na to:

To zdjęcie nie miało żadnej redukcji szumów (z wyjątkiem standardowego dla ACR/LR ustawienia 25 dla szumu kolorowego). Zmniejszenie Bicubic i ostrzenie USM 40/0.7/0 - ta metoda daje IMHO subtelniejsze/naturalniejsze efekty niż proponowane przez kijosa 500/0.2/4, ale wzmacnia również szum (threshold 0). Z ustawieniami kijosa szum na niebie będzie jeszcze mniejszy...

Tak wyglądał crop z tego zdjęcia przed skalowaniem i wyostrzaniem (no może niezupełnie przed, bo było zostawione standardowe dla ACR :smile: ):

Teraz to samo, zmniejszone i wyostrzone po redukcji szumów (Noiseware):

i jeszcze crop przed zmniejszeniem i ostrzeniem (oczywiście można zrobić jeszcze większy plastik nie tracąc specjalnie szczegółów, ale nie przepadam za tym):

Proponuję żebyś otworzył sobie zdjęcia w kartach przeglądarki i bezpośrednio porównał - moim zdaniem takie "szumiące" zdjęcie nie wygląda wcale źle. Zresztą, jak już pisano wielokrotnie, szum ginie na wydrukach, czy odbitkach...

[ Dodano: Nie 03 Sie, 2008 06:12 ]
W sumie, to przekombinowałem z tym zdjęciem... :smile:
Wrzucam jeszcze wersję, nietykaną PS-em - wszystkie ustawienia wyłącznie z ACR-a, łącznie z odszumianiem i wyostrzaniem, w PS tylko skalowanie i końcowy USM.

Tak wygląda crop oryginału:

a tak pełny kadr w wersji sieciowej:

Wydaje mi się, ze naturalniej niż poprzednio, ale po 12h w pracy, to różne rzeczy mogą mi się wydawać... :smile:

[ Dodano: Nie 03 Sie, 2008 07:53 ]
Jeszcze mi się coś przypomniało apropos cropów - porównanie tego co wychodzi z wyostrzania wprost z ACR (crop powyżej), z tym co można uzyskać po wyzerowaniu ostrzenia w RAW.

Tak wygląda crop z wyłączonym ostrzeniem:

teraz standardowe USM (80/1/0) - tak np. pokazuje swoje wyniki z RAW DPreview:

a tak wygląda RAW po zdeblurowaniu dekonwolucją - tutaj akurat Reindeer Graphics Refocus (~0.79/~0.35):

kijos - Nie 03 Sie, 2008

jaad75 napisał/a:
kijos już kiedyś jakiś obiecał i póki co się nie doczekaliśmy...

Na szczęcie nie określiłem się w czasie :mrgreen:

krisv740 - Nie 03 Sie, 2008

jaad75, dziękuje bardzo, teraz muszę to lekko przetrawić. jak wrócę to poodpalam sobie wszystkie przeszkadzajki i krok po kroku będę symulował twój tok obróbki. :mrgreen:
oczywiście ,jeśli jestem głąb, to na pewno jeszcze raz poproszę o instrukcje :roll:

jaad75 - Pon 04 Sie, 2008

maziek napisał/a:
Choć im dłużej się przyglądam... ;)

Sam tego chciałeś... :razz:
Ta wersja podoba mi się bardziej:

Zdjęcie zresztą stało się ostatnio moim benchmarkiem - testuję sobie na nim różne patenty... :)
W dalszym ciągu testuję nowego Lightrooma i ACR-a - postanowiłem nie wywoływać RAW-a maksymalnie płasko pod dalszą obróbkę w PS, tylko wyciągnąć z niego zdjęcie w miarę nadające się do użytku. LR kuleje tu strasznie, ze względu na brak swobody w definiowaniu krzywej i oczywiście, brak krzywych poszczególnych kanałów - jeśli nie trzeba ratować kanałów, to nie ma problemu, ale w przypadku tego zdjęcia grzebanie suwaczkami jest strasznie czasochłonne i nie daje zbyt dobrych rezultatów. Tym razem więc zdjęcie znowu przeszło przez ACR, potem eksport do PS i ciut gięcia i przycinania krzywych dla poszczególnych kanałów oraz warstwa dopasowania Selective Color dla podrasowania kolorów i podkreślenia łuny na polu - nawet nie wiedziałem, że to narzędzie tak dobrze się sprawdza w takim zastosowaniu.
BTW, porównując nowego LR z ACR, wciąż wychodzi mi, że ACR daje większe możliwości (choćby właśnie możliwość swobodnego definiowania krzywej), a integracja LR z CS3 nie jest niestety tak dobra jak mogłaby być. W zasadzie, zapowiadana lepsza integracja LR-a z PS-em sprowadza się teraz do tego, że można RAW-a otworzyć jako obiekt inteligentny, bo później nie ma możliwości powrotu do edycji w LR - ponowne otwarcie edycji obiektu powoduje już odpalenie ACR-a. Zawsze to jednak lepsze niż eksportowanie TIFF-ów...
Jedna ciekawa nowość (pomijam narzędzia do miejscowej korekty, czy filtry gradientowe, bo jak dla mnie, na razie działają strasznie koślawo), to profile kolorystyczne dla różnych aparatów i nowy profil Adobe - wciąż w wersji beta, ale wygląda na to, że znacznie poprawiono obsługę kolorów, bo profil Adobe Standard beta 1 wydaje się być naprawdę dobry, dużo lepszy niż domyślny ACR 4.4, czy stary ACR 3.6... Oczywiście, profile instalują się również dla Adobe Camera RAW.

komor - Pon 04 Sie, 2008

Czy aby brak photoshopowych krzywych w LR nie jest dla Ciebie po prostu kwestią wieloletnich przyzwyczajeń? LR ma być dla fotografów, a dla nich kanały RGB są tak samo „intuicyjnym” pojęciem jak siatka Bayera, DPI czy kompresja JPG.
Choć w czasach kliszy i skanerów krzywe RGB były moim podstawowym narzędziem do korekcji fotek (bo często był zafarb na jednym tylko kanale) to w czasach cyfrowych jakoś mi tego nie brakuje. Zamiast kanałów RGB mam teraz w LR w sumie chyba to, co w Photoshopie zawsze nazywało się Selective Color, czyli możliwość regulacji osobno żółcieni, czerwieni, niebieskości, itd. To dla fotografa chyba bardziej intuicyjne suwaczki?
W końcu LR nie ma zastąpić Photoshopa tylko go uzupełniać.

maziek - Pon 04 Sie, 2008

jaad75 napisał/a:
Zdjęcie zresztą stało się ostatnio moim benchmarkiem
Bardzo mi przyjemnie :) . No to jak i tak sobie testujesz to w wolnej chwili spróbuj dołożyć nowego w LR graduala co pozwoli podbić kłosy bez przewalenia nieba.

komor napisał/a:
Czy aby brak photoshopowych krzywych w LR nie jest dla Ciebie po prostu kwestią wieloletnich przyzwyczajeń?

Może, ale powiedz mi w takim razie jak w tym zdjęciu skorygować posteryzację na niebie (głównie światła kanału czerwonego), czy chociaż złagodzić przejścia tonalne w światłach bez rozjaśniania całości, jeżeli nie mogę dowolnie giąć końcówki krzywej jasności? W ACR, chociaż to zostawiono... W używanym przeze mnie swego czasu SilkyPix, krzywe dla poszczególnych kanałów były... BTW, w nim pozbycie się przepałów i wyciągnięcie kolorów z nieba jest wręcz banalne, gorzej ze skontrastowaniem szczegółów pola - jakoś drętwo wyglądają...
komor napisał/a:
Zamiast kanałów RGB mam teraz w LR w sumie chyba to, co w Photoshopie zawsze nazywało się Selective Color, czyli możliwość regulacji osobno żółcieni, czerwieni, niebieskości, itd. To dla fotografa chyba bardziej intuicyjne suwaczki?
W końcu LR nie ma zastąpić Photoshopa tylko go uzupełniać.

Te suwaczki, to odpowiednik narzędzia Hue/Saturation, tyle, że z dołożonymi dodatkowymi kolorami z poza typowego układu CMY/RGB... Selective Color jest narzędziem znacznie bardziej zaawansowanym, bo pozwala jednocześnie na precyzyjną zmianę składowych w dla każdego koloru (CMY/RGB) jak również na zmianę jasności (suwak Black), dodatkowo pozwala na usuwanie/dodawanie zafarbu świateł/cieni i regulację WB (suwak Neutrals)... Wszystko to dzieje się bez przesterowywania kanałów ustawionych wcześniej krzywymi, więc jest bardzo intuicyjnym narzędziem...
Powiedzmy, że LR ma paletę Camera Calibration, ale ona działa w układzie Hue/Saturation i wyłącznie dla RGB, więc jest znacznie mniej intuicyjna i znowu trzeba mocno kombinować z innymi narzędziami...
Ale nie domagam się wprowadzenia Selective Color w LR... :smile:
Gdyby tylko dołożyli krzywe kanałów lub chociaż możliwość swobodnego operowania krzywą ogólną, byłoby ok. Może w następnej wersji...
maziek napisał/a:
No to jak i tak sobie testujesz to w wolnej chwili spróbuj dołożyć nowego w LR graduala co pozwoli podbić kłosy bez przewalenia nieba.

Ale jeśli chodzi Ci o tę poświatę wokół słońca, to ja ją specjalnie wydobywam... :smile:
Do jej zgaszenia nie trzeba wcale graduala...

kijos - Pon 04 Sie, 2008

jaad75 napisał/a:
regulację WB (suwak Neutrals)

Nie wygłupiaj się ;)

No dobra, przesadziłem... :razz:
kijos - Pon 04 Sie, 2008

BTW Selective Color nie zdziałasz nic więcej jak za pomocną Hue/Saturation + Curves :)

Jasne, ale ciut szybciej...
Niedoceniałem tego narzedzia szczerze mówiąc - jest świetne do wykańczania kolorystyki i podkreślania oświetlenia w przypadku zdjęć takich jak to maźka, zwłaszcza, że zmiany nie rozpieprzają kanałów i mieszczą się w założonym DR...

jaad75 napisał/a:

Ale jeśli chodzi Ci o tę poświatę wokół słońca, to ja ją specjalnie wydobywam... :smile:
Do jej zgaszenia nie trzeba wcale graduala...
Nie no, nie gaś mi słońca... :) Chodzi o to, aby kłosy bardziej wydobyć z mroku. Co prawda to już jest udziwnianie w tym sensie, że jak pamiętam tą scenę, to miała ona za dużą rozpiętość tonalną nawet dla oka i te kłosy były w mroku.
kijos - Pon 04 Sie, 2008

Maziek tak czy jeszcze bardziej ;)
Monastor - Pon 04 Sie, 2008

kijos, robi się już trochę dziwacznie pod względem kolorów. Chyba wszystko już tam ciapnięte, zielenie, fiolety, pomarańcze, czerwienie, sporo odcieni żółtego, a nawet jakiś turkus na samych kłosach.

BTW, walczyłeś już coś z tymi fotkami nieba?

kijos - Pon 04 Sie, 2008

Monastor, jeszcze dwa dni męczarni z normalną pracą i będę mógł na poważnie usiąść do przyjemniejszych rzeczy. Na pewno tobie prześlę :)

Monastor, bo tam jest spory szum pasiasty szum w kanale niebieskim i przy ciągnięciu kłosów daje takie przebarwienia. Zresztą, to się pewnie robi coś koło ekwiwalentu ISO3200 w cieniach... :smile:
kijos, to była korekta globalna, czy pojechałeś miejscowo?

kijos napisał/a:
Maziek tak czy jeszcze bardziej ;)
O kurde Kijos umarłem. Daj adres w realu to wyślę ci zgrzewkę obiektywów ;) . To PS z tymi tam warstwami czy LR?
kijos - Pon 04 Sie, 2008

jaad75, niebo maźnięte pędzlem (można też gradient ale ja wolę pędzelek bo większa kontrola). Wszystko na krzywych i mieszanie warstw. Na początku selective color robi wrażenie ale uwierz mi to nie jest jakieś cudowne narzędzie i ma spore ograniczenia w porównaniu hue/saturation i curves. Oczywiście to nie przeszkadza w jego używaniu ale bałagan robi jak każde inne.
maziek, PS ale to nie konieczność. Wystarczy dowolny, w miarę zawansowany, program do grafiki rastrowej, np. Gimp.

[ Dodano: Czw 07 Sie, 2008 21:52 ]
Monastor, zobacz czy tak dobrze?

Monastor - Czw 07 Sie, 2008

No, kaszany dużo mniej :-)
W sumie jakbym zrobił dwa zdjęcia, jedno z niebem na ISO 1600 i 30 sekundach, a drugie z ziemią na 100 ISO i kilkudziesięciu minutach to efekt mógłby byc naprawdę fajny. Mam nauczkę na przyszłośc.

kijos - Czw 07 Sie, 2008

Nawet go nie odszumiałem. Pisz, co się podoba, co nie to się zrobi. Ja jakoś weny dzisiaj nie mam.

[ Dodano: Sob 30 Sie, 2008 18:19 ]

jaad75 - Sob 30 Sie, 2008

Okładkowo... Podoba mi się, ale oczy trochę zbyt ciemno, jak dla mnie... No i klimat raczej gotycki, niż radośnie dyskotekowy z obróbki krzyśka... :razz:
kijos - Sob 30 Sie, 2008

Oczy przyciemniłem, żeby zrównoważyć czarne ramiączka.

Wiem, ale chyba tęczówki trzeba było trochę jaśniejsze zostawić...
kijos - Sob 30 Sie, 2008

Możliwe, specjalnie się z tym nie pieściłem - jak widać. Dawaj swoją wersję :)

Nie mam czasu się pobawić - w pracy jestem... :smile:
Itey - Sob 30 Sie, 2008

od technicznej strony to ja sie nie wypowiadam, ale na moj gust, to z ustami chyba zrobiles to co modelka chciala zatuszowac makijazem - w tej wersji ma wargi za waskie, powiedzialbym wyglada na 'zawzieta zolze'
Ale oczy faktycznie korzystniej

Ciemne usta niemal zawsze nadają twarzy ostrzejszy wyraz...
mnich - Sob 30 Sie, 2008

kijos, podoba mi się twoja wersja. Świetne i okładkowe jak napisał jaad75,
krzysiek - Sob 30 Sie, 2008

Najpierw OT: Wróciłem ze starówki... koncert nie na moje ucho, ale ktoś miał niezłą białą rurę...

Teraz do rzeczy...

kijos - no ja wiedziałem że jakieś paskudztwo zrobisz :lol: Dziewczyna, która robiła jej żółty makijaż, chyba by Cię zlinczowała :wink:

Górna warga Ci się przesaturowała czy jak to tam nazwać. To taki techniczny szczegół, który mi się rzucił w oczy. W zdjęciu widać Twój styl obróbki PSem, który mi kompletnie nie podchodzi. Nie lubię tego typu, strasznie wyciąganych zdjęć. Zrobiłeś swoją zupełnie inną wersję do mojej tworząc, jak dla mnie zupełnie inne stylistycznie zdjęcie. Oczywiście gratuluję pomysłu, ale to pozostaje jedną z wielu wersji na jakie można twarz modelki przerobić.

Suma sumarum... do jakiegoś magazynu goth-erotica pewnie by się nadawało... :wink:

A tak jeszcze, kwoli przemyśleń....
Chcąc tworzyć tego typu zdjęcie, z założenia powinno się mocno oświetlić twarz prostopadle. Skoro chcesz mieć ją jednolicie białą. Tutaj na siłę wyciągając z tego zdjęcia, zrobił Ci się pomiędzy podbrudkiem a dolną wargą paskudny cień, który według mnie psuje całość. Druga sprawa, to te oczy, które mogłem dopracować, żebyście na mnie psów nie wieszali. :grin: Mi bardzo zależało na blikach, które mi przypominały jakiś taki efekt lodu. Teraz zrobiłeś mi z niej czarną paskudę :razz:

Ja oczywiście akceptuję każdą krytykę i jestem Wam bardzo wdzięczny za ocenę i komentarze. To naprawdę szczere co mówię :smile: No ale już drugi raz jest sytuacja taka. Raz było z prześwietloną Agnieszką (niepamiętam kto ją usilnie poprawiał), teraz kijos uczepił się poprawiać
Anetę. Ludzie opamiętajcie się trochę. Ja Was rozumiem, bo sam bym każde zdjęcie chciał poprawiać. Każdy ma inny gust, ale zostawcie też trochę wyrozumiałości dla autora. Pomijając błędy techniczne (no chyba że celowe) poprawianie autora mija się z celem. To tak jakby przerabiać postacie Picassa na bardziej owalne.

Oczywiście ja to piszę ogólnie. Wasze pomysły przyjmuję z uśmiechem, bo mam do Was dystans. Chodzi mi natomiast o innych, często młodych, początkujących. Jak Ty kijos zaczniesz każdą ładną dziewczynę przerabiać na styl ''jeansowy'' to oni uwierzą że tak trzeba i się nudno na świecie zrobi :!:

Amen. Teraz bawcie się tym moim zdjęciem, bo jestem ciekaw innych wersji :lol:

krzysiek napisał/a:
Chcąc tworzyć tego typu zdjęcie, z założenia powinno się mocno oświetlić twarz prostopadle. Skoro chcesz mieć ją jednolicie białą.

Hę?!? Absolutnie nie! I ta twarz nie jest jednolicie biała, chociaż jest ciągnięta bardzo wysoko - coś nie tak z Twoim monitorem...

Mnie się wersja kijosa podoba bardziej, bo jak powiedziałem wcześniej, Twoja kojarzy mi się z wysmażoną na solarium dziewczyną z dyskoteki, a to nie jest styl za którym przepadam... :razz:
Zresztą ja akurat nie wgłębiałem się w ocenę estetyki Twojej wersji - pisałem o błędach technicznych obróbki...

krzysiek - Sob 30 Sie, 2008

[quote="jaad75"]
Hę?!? Absolutnie nie! I ta twarz nie jest jednolicie biała, chociaż jest ciągnięta bardzo wysoko - coś nie tak z Twoim monitorem...

Twarz nie jest jednolicie biała, ale wg mnie taki był zamysł autora (kijosa). No ale nie będę się kłócił o to co autor miał na myśli:)

Jesienny - Sob 30 Sie, 2008

Toż gotyk musiał się zmienić przez ostatnie 10 lat skoro teraz tak wygląda ;)
A przeróbka świetna IMO.

kijos - Sob 30 Sie, 2008

krzysiek napisał/a:
chyba by Cię zlinczowała

Może do mnie napisać.
krzysiek napisał/a:
Górna warga Ci się przesaturowała czy jak to tam nazwać.

Zauważyłem przed przesłaniem że po zmniejszeniu dziwnie wygląda, ale nie chciało mi się grzebać.
krzysiek napisał/a:
Twój styl obróbki PSem, który mi kompletnie nie podchodzi.

Nie musi.
krzysiek napisał/a:
Nie lubię tego typu, strasznie wyciąganych zdjęć.

Swoich chyba nienawidzisz bo ostatnie jest o wiele bardziej powyciągane.
krzysiek napisał/a:
Zrobiłeś swoją zupełnie inną wersję do mojej tworząc, jak dla mnie zupełnie inne stylistycznie zdjęcie. Oczywiście gratuluję pomysłu, ale to pozostaje jedną z wielu wersji na jakie można twarz modelki przerobić.

Dziękuję. Oczywiście możliwości jest nieskończenie wiele.
Cytat:
A tak jeszcze, kwoli przemyśleń....
Chcąc tworzyć tego typu zdjęcie, z założenia powinno się mocno oświetlić twarz prostopadle. Skoro chcesz mieć ją jednolicie białą. Tutaj na siłę wyciągając z tego zdjęcia, zrobił Ci się pomiędzy podbrudkiem a dolną wargą paskudny cień, który według mnie psuje całość. Druga sprawa, to te oczy, które mogłem dopracować, żebyście na mnie psów nie wieszali. Mi bardzo zależało na blikach, które mi przypominały jakiś taki efekt lodu. Teraz zrobiłeś mi z niej czarną paskudę

Chyba zmęczył cię ten koncert. Jaad75 po części udzielił odpowiedzi.
Cytat:
Ja oczywiście akceptuję każdą krytykę i jestem Wam bardzo wdzięczny za ocenę i komentarze. To naprawdę szczere co mówię No ale już drugi raz jest sytuacja taka. Raz było z prześwietloną Agnieszką (niepamiętam kto ją usilnie poprawiał), teraz kijos uczepił się poprawiać
Anetę. Ludzie opamiętajcie się trochę. Ja Was rozumiem, bo sam bym każde zdjęcie chciał poprawiać. Każdy ma inny gust, ale zostawcie też trochę wyrozumiałości dla autora. Pomijając błędy techniczne (no chyba że celowe) poprawianie autora mija się z celem. To tak jakby przerabiać postacie Picassa na bardziej owalne.

To jesteś wdzięczny, czy się denerwujesz i apelujesz innych o opamiętanie? Ja nie zamierzam nikogo poprawiać. Zapytałem się, czy mogę zaprezentować swoją wersję. Zgodziłeś się, a ja to zarobiłem. To jak robisz zdjęcia i co z nimi później wyprawiasz to twoja sprawa. Ja piszę co mi się nie podoba ale nie dlatego, że chcę komuś coś narzucać tylko dlatego, że biorę czynny udział w tej zabawie jaką jest forum i ty też wystawiając w galerii, z którą powiązane są oceny i komentarze.
krzysiek napisał/a:
młodych

Macie jakieś kompleksy?
krzysiek napisał/a:
Jak Ty kijos zaczniesz każdą ładną dziewczynę przerabiać na styl ''jeansowy'' to oni uwierzą że tak trzeba i się nudno na świecie zrobi

Myślę, że na tym forum jest tylu indywidualistów, że nie pozwolą porwać się "stylowi jeansowemu" - cokolwiek to oznacza.

[ Dodano: Sob 30 Sie, 2008 23:57 ]
Dziękuję wszystkim fanom "sytlu jeansowego" ;)

krzysiek - Nie 31 Sie, 2008

Kijos - po prostu nie widzę celu w robieniu na siłę w tym momencie z jednej wersji drugiej. Gdybym chciał rozjaśnić twarz tak jak Ty to zrobiłeś, to dałbym więcej światła bezpośrednio na twarz (abstrahując od tego że nie byłem w stanie). Jedyne o co apeluję, to o umiejętną krytykę zdjęć. Dlatego od jaada wyciągałem konkrety:-) Ty mi też coś pisałeś o wadach obróbki, więc myślałem, że to będziesz poprawiał, dlatego zaskoczyła mnie Twoja wersja.

Co do określenie ''młodych'' to wiesz, że miałem na myśli ''niedoświadczonych''. Nie czepiaj się :wink:

Przepraszam, że nie wyjaśniłem ''stylu jeansowego''. Po prostu jak patrzę na Twoją galerię to mi się chyba jakaś reklama jeansów przypomina. W każdym razie widzę w nich kolor niebieski (od razu mówię, że to nie mój monitor :razz: ) i mocno podciągane/kontrastowe zdjęcia.

kijos - Nie 31 Sie, 2008

Cytat:
Kijos - po prostu nie widzę celu w robieniu na siłę w tym momencie z jednej wersji drugiej. Gdybym chciał rozjaśnić twarz tak jak Ty to zrobiłeś, to dałbym więcej światła bezpośrednio na twarz (abstrahując od tego że nie byłem w stanie). Jedyne o co apeluję, to o umiejętną krytykę zdjęć. Dlatego od jaada wyciągałem konkrety:-) Ty mi też coś pisałeś o wadach obróbki, więc myślałem, że to będziesz poprawiał, dlatego zaskoczyła mnie Twoja wersja.

To nie poprawiłem? ;) Przy najbliższej okazji możemy siąść, przeanalizować, pogadać :)
Cytat:
Co do określenie ''młodych'' to wiesz, że miałem na myśli ''niedoświadczonych''. Nie czepiaj się

Uff... kilka razy spotkałem się z tą formą dyskryminacji ze strony moderatorów ;)
Cytat:
Przepraszam, że nie wyjaśniłem ''stylu jeansowego''. Po prostu jak patrzę na Twoją galerię to mi się chyba jakaś reklama jeansów przypomina. W każdym razie widzę w nich kolor niebieski (od razu mówię, że to nie mój monitor ) i mocno podciągane/kontrastowe zdjęcia

Wiesz takie reklamy nie są robione przez byle kogo, a ja lubię uczyć się od najlepszych.

Hehe, może to nie była najlepsza reklama, skoro tak ciężko się przyjęła w moim organizmie :wink:
kijos - Nie 31 Sie, 2008

W takim razie nie jesteś moim targetem. Inni to kupują.
maziek - Nie 31 Sie, 2008

A ja powiem tyle, żeś Kijos zabił zdjęcie Krzyśka. Z młodej, pięknej, pastelowej dzieczyny z ekstrawaganckim makijażem, z którym kontrastuje niesamowicie (i zastanawiająco) smutek płynący z tak podkreślonych oczu i z całej, ciepłej twarzy - zrobiłeś podstarzałą flądrę z zimnym, białym obliczem, na którym pierwsze co się rzuca w oczy to wąsko zaciśnięte wargi i chorobliwa bladość. Usta i oczy jej po prostu zrujnowałeś... Resztki żółcienia z makijażu ponad powiekami wyglądają na trzydniowe sińce po podbiciu oka. :razz:

Przy całym, dużym szacunku dla Twych umiejętności.

goltar - Nie 31 Sie, 2008

kijos napisał/a:
Uff... kilka razy spotkałem się z tą formą dyskryminacji ze strony moderatorów
Jeśli mogę prosić o nie mieszanie do tego tematu moderatorów... A jeśli masz jakieś uwagi do naszej pracy to napisz na priv :???:
kijos - Nie 31 Sie, 2008

W tej wersji ostro potraktowałem modelkę. Mogę też zamieścić wersje młodą, filigranową, wesołą, pastelową, ekstrawagancką. Zastanawiam się tylko nad sensem. Do tej pory dobrze bawiliśmy się i uczyliśmy edytując to samo zdjęcie. Teraz mamy doczynienia z niesympatyczną dyskusją pełną kpin.
Ja moją przygodę z fotografią zacząłem stosunkowo niedawno. Od tamtej pory prawie nie było dnia, w którym nie eydowałbym jakiegoś zdjęcie, pomimo że nie jest to moim zawodem - po prostu bardzo to lubię. Spokojnie mogę policzyć, że jest to kilka tysięcy portretów. To co pokazał krzysiek przypomniało mi moje zmagania z przed 1,5 roku. Po części rozumiem jego zdenerwowanie, bo z pewnością poświęcił trochę czasu na poprawianie makijażu, a mimo to efekt jest nienajlepszy. Zapominając przy tym o ogólnej jakości zdjęcia. Też kiedyś cieszyłem się jak przedłużyłem rzęsę, usunąłem kropkę lub przywróciłem ostrość oczom ale to są detale, które nie są najważniejsze.
Może nie mam racji, może poszedłem w złą stronę. Tylko gdy moje zdjęcia przypominały to co zrobił krzysiek, to nikt nie zwracał na nie uwagi, a już na pewno ktoś, kto byłby w stanie za to zapłacić.
goltar, gdybym miał uwagi to na pewno napisałbym lub zrezygnowałbym z forum. Uważam, że dobrze wykonujecie swoją pracę, choć niektóre decyzje są dla mnie zagadką. Zdarzyło się komorowi i MM zwrócić uwagę na mój młody wiek, ale traktuje to z przymrużeniem oka tak jak moją wypowiedź o dyskryminacji.

Co Ty Kijos? Wstałeś lewą nogą? Jakie kpiny? Dla mnie Twoje umiejętności to - jeśli nie Everest - to w każdym razie wysokie góry. Nie chodzi mi tu tylko o biegłość w PSie ale też i o nosa do dobrych ujęć. Co nie znaczy, że nie mogę mieć innego gustu niż Twój. Na zdjęcie patrzysz i albo Ci sie podoba - albo nie. Niezależnie o posiadanej (w tym wypadku) wiedzy o tym jak zmieniłeś zdjęcie Krzyśka (i świadomości, że ja bym tak nie umiał) - jego podoba mi sie bardziej. A czy to ktoś kupi? Jakie to może mieć DLA MNIE znaczenie?

kijos napisał/a:
Teraz mamy doczynienia z niesympatyczną dyskusją pełną kpin.

Kijos nie przesadzasz czasem? Mam wrażenie, że Ci trochę dystansu brakuje do swojej twórczości. Jednym Twoja wersja się podoba innym nie. Nie trzeba od razu przez tych drugich tupać nóżkami.
I nie wmawiaj mi mojego zdenerwowania. Już ja dobrze wiem jak mój organizm reaguje na krytykę :grin:

kijos - Nie 31 Sie, 2008

Do wysokich gór jeszcze długa droga przed mną.
Panowie, skończmy :)

jaad75 - Nie 31 Sie, 2008

maziek napisał/a:
A ja powiem tyle, żeś Kijos zabił zdjęcie Krzyśka.

Póki co, wychodzi na to, że ta opinia jest mniejszościową... :razz:
I jeszcze jedno pytanie - skalibrowałeś już monitor?... :twisted:

jaad75 napisał/a:
maziek napisał/a:
A ja powiem tyle, żeś Kijos zabił zdjęcie Krzyśka.

Póki co, wychodzi na to, że ta opinia jest mniejszościową... :razz:
Czy to głosowanie?
Cytat:
I jeszcze jedno pytanie - skalibrowałeś już monitor?... :twisted:
Tylko bez podstawiania nóg! ;)
Arek - Nie 31 Sie, 2008

To żeby mniejszość była większa, to ja dodam, że mi wersja Krzyśka też się bardziej podoba.

No proszę, już trzech zwolenników dyskotekowych blondyn... :mrgreen:
mavierk - Nie 31 Sie, 2008

A ja przyznam, że żadno z tych zdjęć mi się nie podoba :) Nie lubię zdjęć, z których nie mogę wyczytać przekazu, poczuć klimatu chwili ;)

mavierk napisał/a:
Nie lubię zdjęć, z których nie mogę wyczytać przekazu, poczuć klimatu chwili ;)

Chyba nie sądzisz, że można to wyczarować obróbką?

mavierk - Nie 31 Sie, 2008

jaad75 napisał/a:
Chyba nie sądzisz, że można to wyczarować obróbką?
Ty za to kminisz o co mi chodzi :) Obróbką można wyciągnąć potencjał... nie wiem jak to napisać...
kijos - Nie 31 Sie, 2008

Z próżnego i Salomon nie naleje ;)
k1caj_ns - Nie 31 Sie, 2008

Mi się też żadna jakoś specjalnie nie podoba. Chociaż może dlatego ,że mnie takie "sztuczne" portrety specjalnie nie kręcą. (sztuczne to takie moje określenie ,które może być odbierane przez każdego trochę inaczej). Uważam jednak ,że 90 procent klientów wybrałoby zdjęcie Kijosa bo jest bardziej hmmm "Zmarketingowane" :razz:
kijos - Pon 01 Wrz, 2008

Już wiem o co chodzi osobom które pisały, że w mojej wersji twarz jest jednolicie biała i nie widać żółtego makijażu. Wczoraj oglądałem to zdjęcie na dwóch przypadkowych laptopach i wygląda fatalnie. W pracy siedzę przy CRT i jest ok. - mnóstwo delikatnych cieni i przejeść tonalnych - czyli taki efekt jaki oglądałem w czasie edycji. Możliwe, że monitor w domu i w pracy mam źle skalibrowane dlatego przy okazji porównam to na sprzęcie mojej bratowej.
Jesienny - Pon 01 Wrz, 2008

Z punktu widzenia mojego starego CRT-ka w domu (kalibrowanego kolorymetrem), jak i LCD-ków w pracy (również kalibrowanych kolorymetrem) zdjęcie zdecydowanie białe nie jest :)
kijos - Pon 01 Wrz, 2008

To ważna sprawa na czym oglądamy zdjęcia. Pamiętacie, co się działo z fotografiami wyświetlanymi projektorem na zlocie?
Wujek_Pstrykacz - Pon 01 Wrz, 2008

To była makabryczna kiszka. Tak źle lub w zasadzie wcale nieskalibrowanego projektora to jeszcze nie widziałem.
maziek - Pią 05 Wrz, 2008

Ciekawe, co o tym sądzicie.

Oto plik raw zapisany przez alternatywne oprogramowanie Canona S5, oraz plik jpeg zapisany równolegle przez fabryczny soft aparatu. Jakis mi ten raw nie rawowy sie wydaje... A Wy ja sądzicie?

http://s009.wyslijto.pl/?...242654267973854

http://s011.wyslijto.pl/?...038481568248013

komor - Pon 08 Wrz, 2008

Widzę, że niezła jatka miała tu miejsce, jak mnie nie było...

kijos napisał/a:
Zdarzyło się komorowi i MM zwrócić uwagę na mój młody wiek, ale traktuje to z przymrużeniem oka tak jak moją wypowiedź o dyskryminacji.

Kijos, młody chłopcze :) , ja to tylko z czystej zazdrości Ci wiek wypominam. :)

mavierk - Pon 08 Wrz, 2008

komora to już niebawem w moherze we Wrocławiu będę widywać :D
kijos - Pon 08 Wrz, 2008

komor napisał/a:
Widzę, że niezła jatka miała tu miejsce

W końcu Mortal Kombat :twisted:

MM - Pon 08 Wrz, 2008

kijos napisał/a:
komor napisał/a:

Jak taki bojowy jesteś to zapraszam na matę :razz:

Jesienny - Pon 08 Wrz, 2008

A jakimi "Fatality" dysponujecie? :D
maziek - Pon 08 Wrz, 2008

MM napisał/a:
Ale to Kijosa bili...
kijos - Pon 08 Wrz, 2008

MM napisał/a:
kijos napisał/a:
komor napisał/a:

Chcesz macać, przytulać i kłaść się na mnie? Dziękuję nie skorzystam ;)

edmun - Pon 08 Wrz, 2008

Mortal Kombat to miałem wczoraj na meczu, który rozpoczął się o godzinie 19 i po pierwszym wypadku na pierwszym łuku (gdzie oberwał mocno nasz lider a motocykle latały na wysokości 1,5m) jest przerwa aż karetka wróci ze szpitala.
Do dyspozycji tylko FZ18 (2,8-5,6 na 28mm do 504mm i użyteczne ISO jest do 400) i o godzinie 20:00 zrobiło się już ciemno a tor oświetlały tylko lampy.
Pomiar na ISO400 dał mi że na 28mm i przy ogniskowej 2,8 mam 1/10 sekundy.
No nic.. wskakując na maksymalne 1600ISO otrzymałem czas 1/80 do 1/125 sekundy.
I teraz zadaniem dla mnie jest zrobienie minimalnie 50 zdjęć które przedstawię redakcji.
Oto 1 z 40 ujęć które wyszło na tyle ostro, że można coś z nim kombinować.
Plamy i rozmazania są wynikiem odszumiania przez NeatImage.
Ktoś ma jakiś pomysł jak radzić sobie z motocyklem który mija Cię z prędkością 80-100 km/h w płaszczyźnie prostopadłej ?

P.S. Nie wiem czy ten post nie powinien trafić do działu Fotografia sportowa jeśli mamy dyskutowac jak sobie radzić

mavierk - Pon 08 Wrz, 2008

edmun, cudu z gówna nie zrobisz :( Albo ja nie zrobie ;)
MM - Pon 08 Wrz, 2008

kijos napisał/a:

Chcesz macać, przytulać i kłaść się na mnie? Dziękuję nie skorzystam ;)

Jak będę coś takiego Tobie robił to będzie się nazywało zatrzymanie i rewizja osobista :lol:
Na macie wystarczy mi chwilowy kontakt z ręką albo nogą :wink:

MC - Pon 08 Wrz, 2008

MM, ciekawe co wpiszesz w protokol przeszukania :lol:
kijos - Pon 08 Wrz, 2008

Tak czy siak chcesz mnie dotykać ;)
MM - Pon 08 Wrz, 2008

MC napisał/a:
MM, ciekawe co wpiszesz w protokol przeszukania :lol:

Jak mawiali starzy towarzysze, znajdź mi człowieka a .... :razz:

kijos napisał/a:
Tak czy siak chcesz mnie dotykać ;)

Ale się bronisz, niepotrzebnie. Czasami można się na macie nauczyć czegoś co się przydaje choćby podczas nocnych plenerów czy robienia zdjęć na masowych imprezach z udziałem pijanego gówniarstwa :mrgreen:

MC - Pon 08 Wrz, 2008

a MM znajdzie na niego paragraf :grin:
kijos - Pon 08 Wrz, 2008

Badałem twoje zamiary. Mówią, że trzeba uważać w Internecie ;) Jak chcesz mnie czegoś przydatnego nauczyć to chętnie :)