forum.optyczne.pl

Lornetki - Legendarne lornetki

Arek - Nie 04 Lis, 2018
Temat postu: Legendarne lornetki
Cykl "Legendarne lornetki"

Leitz Amplivid 6x24
Carl Zeiss Jena Dekarem 10x50
Nikon 8x30 EII
Carl Zeiss Jena Deltrintem 8x30
Carl Zeiss 8x30
Lornetki Zeiss 10x40 cz. I
Lornetki Zeiss 10x42 cz. II
BPC 10x50 Tento

Arek - Pon 05 Lis, 2018

Zapraszam do lektury kolejnego odcinka - tym razem o BPC 10x50:

https://www.optyczne.pl/6...ento_10x50.html

LS400 - Pon 05 Lis, 2018

Fajny odcinek.Przeczytałem z przyjemnością.
widoczek - Pon 05 Lis, 2018

Dzięki, było co poczytać, mam Berkut 10x50, praktycznie taka sama lornetka tyle że z lat 90-tych :smile:
neuron_n - Wto 12 Lis, 2019

Dziękuję po tysiąckroć Panie Arku za pomocne informacje poprzez PW odnośnie Dekarem 10x50 #2414385.

Doceniam bezinteresowną pomocną dłoń, żeby takich ludzi było jeszcze na świecie wielu.. Jak dla mnie (amatora, trafiłem tutaj z duckduckgo w tym tyg.) jasne, że optyczne.pl powstało z powołania, a nie dla interesu, jak dzisiejsze 99% online blogów według receptury na sukces w internecie.

Serdecznie pozdrawiam i kłaniam się nisko. Er.

P.S. Czy mogę gdzieś "kliknąć" pomógł? Może dopiero gdzieś publicznie o pomoc poprosić, aby taka możliwość się pojawiła?

Arek - Wto 12 Lis, 2019

Dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że mogłem pomóc.
Soniak10 - Czw 16 Gru, 2021

Czy ktoś rozpoznaje tę lornetkę ? 🥸
Jan55 - Czw 16 Gru, 2021

Wygląda na starą francuską lornetkę teatralną, która była bardzo popularna w tamtym okresie w Europie, a której jest pełno w tej chwili, na portalach sprzedażowych. Ale może się mylę?
rawid - Sob 24 Maj, 2025

Witam,
Mam taką lornetkę jak na zdjęciach,nigdy nie używana od 40 lat.
Proszę o poradę jak usunąć ten biały nalot na obudowie lornetki?

[/img]

Kot72 - Sob 24 Maj, 2025

Spróbuj zetrzeć twardą szczoteczką na sucho . Trochę się napracujesz ale powinno zejść .
zadra - Sob 24 Maj, 2025

Czy ta lornetka nest w środku czysta?
Jeśli na zewnątrz coś takiego to i wewnątrz mogło zalęgnąć się coś niemiłego z racji wilgoci.

rawid - Wto 27 Maj, 2025

Witam,
Dziękuję bardzo za podpowiedzi ,pomogła szczoteczka na sucho.
Wyglądało to jak pozostałości po talku.

Mam jeszcze jedno pytanie, jak nasmarować ewentualnie poluzować regulację rozstawu,trzeba użyć bardzo dużej siły że to ruszyć.
Zdjęcia zapożyczyłem z youtube bo nie mam teraz lornetki pod ręką.

[/img]

Kot72 - Wto 27 Maj, 2025

Z przodu , od strony obiektywów powinna być nakrętka ( pod zaślepką z nr seryjnym ) . Ta nakrętka jest prawdopodobnie zabezpieczona mikro - wkrętem . Zdjąć zaślepkę , popuścić mikro wkręt i poluzować trochę nakrętkę . Ponownie zabezpieczyć dokręcając z wyczuciem mikro wkręt .
rawid - Wto 27 Maj, 2025

Kot72 napisał/a:
Z przodu , od strony obiektywów powinna być nakrętka ( pod zaślepką z nr seryjnym ) . Ta nakrętka jest prawdopodobnie zabezpieczona mikro - wkrętem . Zdjąć zaślepkę , popuścić mikro wkręt i poluzować trochę nakrętkę . Ponownie zabezpieczyć dokręcając z wyczuciem mikro wkręt .

Szczerze mówiąc nie widzę nigdzie tego mikro wkręta zabezpieczającego na zdjęciach z youtube.
Możesz mi coś podpowiedzieć więcej?

Kot72 - Wto 27 Maj, 2025

Nie widzisz bo na zamieszczonych zdjęciach ten element został już zdemontowany .
rawid - Sro 28 Maj, 2025

Kot72 napisał/a:
Nie widzisz bo na zamieszczonych zdjęciach ten element został już zdemontowany .

Wygląda na to,że zatarło się na tym sworzniu.
Czy ten sworzeń jest jakoś demontowalny?

Kot72 - Sro 28 Maj, 2025

A skąd to wiesz ? Mostek w lornetce w stanie jak na zdjęciu już powinien chodzić lekko . Sworzeń jest demontowalny ale jak go wybijesz to o kolimacji zapomnij . Jeśli rozkręcisz lornetkę do w/w stanu to wpuść w zawiasy trochę penetratora typu WD40 . To w zupełności wystarczy o ile blokuje się na sworzniu , w co osobiście wątpię .
rawid - Sro 28 Maj, 2025

Jest w stanie jak na zdjęciu i dalej chodzi bardzo ciężko,dlatego podejrzewam że coś się zatarło.
WD40 wpuszczam już drugi dzień.... :cry:

Kot72 - Sro 28 Maj, 2025

Chodzi ciężko bo była mało używana a kilka dekad leżakowania też zrobiło swoje . Tyko zapuszczać i ruszać mostkiem . Nic więcej w warunkach domowych nie zrobisz . Można by lekko pukać w sworzeń od strony obiektywów odpowiednio dostosowanym narzędziem . Może się zluzuje . Ale to ryzyko .
rawid - Sro 28 Maj, 2025

Kot72 napisał/a:
Tyko zapuszczać i ruszać mostkiem .

Dokładnie tak będę robił,WD40 mam w garażu pod dostatkiem i jestem cierpliwy:)

Kot72 napisał/a:
Można by lekko pukać w sworzeń od strony obiektywów odpowiednio dostosowanym narzędziem . Może się zluzuje . Ale to ryzyko .

Też o tym myślałem ale tak jak piszesz, to ryzyko.
Jakby pękła obudowa to bym się załamał.

Dziękuję bardzo za zainteresowanie moim przypadkiem.
Pozdrawiam

Kot72 - Sro 28 Maj, 2025

Spokojnie , obudowa nie pęknie . Bardziej obawiam się o lekkie przesunięcie pryzmatów i późniejszy brak kolimacji . Spróbuj jeszcze pogrzać mostek np. suszarką do włosów .
rawid - Czw 05 Cze, 2025

W sobotę 31.05 zakończyłem smarowanie zawiasów WD40.
Była lekka poprawa ale po dwóch trzech razach zmiany rozstawu mostka znowu się blokowało,więc ewidentnie coś jest zatarte.

02.06 w tzw."akcie desperacji" udało mi się delikatnie wzruszyć /wyciśnąć sworzeń o ok.3mm, ale to też nie pomogło doraźnie.

05.06 nadal aplikuje WD40 w powstalą szczelinę i teraz są widoczne postępy. :grin:

@Kot72
Jeszcze raz dziękuję za pomoc

Kot72 - Pią 06 Cze, 2025

rawid, nie ma sprawy . Fajnie że trochę to rozruszałeś . Może spróbuj innego środka bo wd 40 do wybitnych smarowideł nie należy .