forum.optyczne.pl

Lornetki - Problem z wyborem lornetki

Dorog - Pon 19 Lis, 2018
Temat postu: Problem z wyborem lornetki
Witam wszystkich.
Piszę ten post, ponieważ mam ogromny problem z podjęciem decyzji nad wyborem lornetki.
Liczę, że mi pomożecie i rozwiejecie większość moich wątpliwości.
Lornetka, której poszukuje musi zamknąć się do 700 zł (stawiam na używaną).
Lornetka będzie użytkowana uniwersalnie. Wiem, że tak się nie da więc głównie, będę chciał ją wykorzystać do wypadów do lasu, obserwowania zwierzyny, do podziwiania krajobrazu (góry, wycieczki)(pewnie przydałby się kąt pola widzenia 6<). W niedalekiej przyszłości chcę zostać myśliwym i robię wszystko w tym kierunku więc też fajnie gdyby lornetka nadawała się pod tą pasję. Często też jeżdżę na przejażdżki rowerowe dzienne jak i nocne, wtedy wypada mi dużo zwierzyny fajnie gdybym mógł ją poobserwować.
Średnica wyjściowa jaka by mi odpowiadała to 35-50 mm. Stawiam raczej na lornetki dachopryzmatyczne, ze względu na jej gabaryty i wagę, ale tu też nie wiem bo jeśli optyka jest znacząco lepsze i wygodniejsze w porro to mogłaby być i taka. Niestety w mieście, w którym mieszkam nie ma sklepu z lornetkami, a w mieście w którym bywam sklepy z optyką są nieczynne i jest tam 3 lornetki na krzyż...
Zastanawiam się też nad powiększeniem x8 czy x10 ???
Myślę nad modelami:
-Vortex Crosfire 8x42 , 10x42
-Olympus 10x42 EXPS I
-Nikon monarch 10x42 jest za 560 zł jednak podejrzana cena
-Nikon prostaf 3 lub 5 8x42 i 10x42.
Co mi jeszcze możecie polecić, na czym bardziej się skupić? Co odpuścić ?

Maciek - Pon 19 Lis, 2018

Lornetkę do perspektywicznego myślistwa ciężko pogodzić z tą na rower i w góry. Na polowania zdecydowanie lepsza 50 mm wzwyż, rower, góry max 32 mm. Można też na początek spotkać się pośrodku na 40 mm. Z tych co wyszczególniłeś wybrałbym Olympusa ale z powiększeniem 8x.

Warto też przejrzeć ofertę Delta Optical.

A co do perspektywiczności - warto rozpatrzyć inny scenariusz: najpierw kup 8x30 na rower i wycieczki (przyszłościowo na dzienne polowania). A jak zostaniesz myśliwym to dokupisz sobie 7x50 lub 8x56 najlepsze na ambonę i do zasiadki - ale ze względu na wagę niespecjalne do wędrówek.

NoVik - Wto 20 Lis, 2018

Ooo, chłopie...
Masz podobne rozterki jak ja dwa lata temu... Wszystko w jednym sprzęcie? Za dużo kreskówek z Inspektorem Gadżetem :wink:
Można mieć jedną, której wybaczy się pewne niedogodności i będzie się z nią naprawdę szczęśliwym. Już pewnie czytałeś inne posty i koledzy pisali, że z lornetką to jak z kobietą i to jest najprawdziwsza prawda. Kup coś 8x42, najlepiej tego Crosfire'a z Twoich wymienionych.
Sam byłem pełen obaw przed swoim pierwszym 'poważnym' zakupem, a kupiłem Eschenabcha 8x40 i wspominam wszystkie wypady z nim z rozżewnieniem i z powodzeniem nadal użytkuję.

RoboBat - Wto 20 Lis, 2018

Na rower z racji małych gabarytów idealnie sprawdzi się taka:

http://www.swoptics.co.uk/?2112

Jest to lornetka klasy 8x32 mniejsza nawet od niektórych 8x25. Mam ją, zresztą jak wiele innych. Ogólnie nie jest na sprzedaż ale gdyby ci przypasowała to pisz na priv. Jest szansa, że oddam w dobre ręce jakiemuś forumowiczowi. Twój budżet powinien wystarczyć.

ponidziak - Wto 20 Lis, 2018

Tym vortexsom i prostaffom które wymieniłeś brakuje ostrości. Prostaff to raczej 7s. D owycieczek kupiłbym to https://www.cyfrowe.pl/lo...f-7s-10x30.html
kolory trochę wyprane ale rozdzielczość ok. Monarch w tej cenie może być mocno wyeksploatowany. Najlepiej podjechać, sprawdzić osobiście, albo dokładnie ustalić możliwość zwrotu przed kupnem.
Olympusa miałem, mi nie podszedł, wolę tanszego dps mimo wszystko ze względu na pole. Jest nieusczelniony i na rower za duży. Dla myśliwych popularną i dobrą ofertę ma delta. Ostatnio widziałem coś rocha za 900 na olx ale go już nie ma https://deltaoptical.pl/lornetka-titanium-10x56-roh?from=listing

Arek - Wto 20 Lis, 2018

A ja bym stawiał na Olka 10x42 EXPSI. Solidnie wykonane i dobre optycznie Porro.
Ewentualnie to:

https://pl.levenhuk.com/wszystkie_produkty/pl_lornetka_levenhuk_sherman_pro_10x42/#.W_QGIBCNxD8

Abs - Wto 20 Lis, 2018

Dorog całkiem fajne są Nikony Ex. Fajniejsze jednak do lasu niż na rower. Lornetka rowerowa - Kowa SV 8x25 (jeszcze parę dni za 299 zł).
Las i noc https://www.cyfrowe.pl/lo...anium-7x50.html
Las i raczej dzień https://www.cyfrowe.pl/sz...on+ex+10x50&A=0 lub 8x40
Uniwersalne to rzeczywiście apertura 42 mm tyle że jak coś rzekomo dobre do wszystkiego...sam wiesz. Mam jedną 10x42 i jest fajna ale skoro są mniejsze to te ze mną podróżują.
Ja osobiście stawiam na 2 lornetki - maluch i normalna. Przy promocjach, okazjach, cierpliwości można zrobić w cenie jednej (niekoniecznie za jednym zamachem).

Lech149 - Wto 20 Lis, 2018

Abs
Gdzie ?

Dorog - Wto 20 Lis, 2018

Po kolejnym dniu przemyśleń chyba zrobię tak jak mi doradził NoVik i wezmę tego vortexa. Mam okazję kupić go w dobrej cenie. Lornetki porro jednak przekreśliłem na tę chwilę. Faktycznie, kupię teraz coś, a kiedyś coś lepszego. Jeśli nie podejdzie Vortex to sprzedam go za podobną cenę. Czy możecie wypowiedzieć się jeszcze więcej na jego temat. Dzięki wielkie oczywiście za odpowiedzi :) Jestem osobą która musi przeglądnąć pół internetu zanim coś kupi, a tu w temacie optyki dochodzę do jakiegoś punktu i zataczam koło od nowa :mrgreen: A doświadczenia nie mam żadnego w sprzęcie optycznym pod każdym względem

To bardzo ładne i fajnie zrobione lornetki z przeciętną optyką. Z tanich 8x42 to zastanowiłbym się nad delta forestem II, ma ładny i ostry obraz w centrum. Ale vortex może się podobać a jak cena okazyjna to nad czym sie tu zastanawiać... Na początek super, brać i nie narzekać :wink:
Lech149 - Wto 20 Lis, 2018

Arek
ale na Olympusa 10x42 , czy 8x42 ?

kimek27 - Wto 20 Lis, 2018

Dorog nie odsprzedasz lornetki spoza czolowej trojki za dobra cene (moze poza kilkoma wyjatkami) z reguly 50 procent straty, nawt za lornetke w idealnym stanie.
Wiec kup raz a dobrze. Na tyle ile cie stac.
Wspomniales monarcha w poscie. Jesli to ostatnie wcielenie monarcha dcf i nowa sztuka, to brac i sie nie zastanawiac za taka cene.
Jesli nie masz kasy. Kup mala kowe 8x25 zabierzesz wszedzie ze soba. Jak cie wciagnie to uzbierasz kase i kupisz sobie dobra lornetke wtedy. :mrgreen:
:mrgreen:

Arek - Wto 20 Lis, 2018

Lech149, 10x42. 8x ma za małe pole.

[quote="kimek27"]Dorog nie odsprzedasz lornetki spoza czolowej trojki za dobra cene (moze poza kilkoma wyjatkami) ...
Do chwalebnych wyjątków :wink: należy Nikon Action Vll, który, mimo że używka, bywa droższy od nowego aculona, pewnie dlatego że jest mylony z ex.

Sklepy też dokładają swoje trzy grosze
https://www.cyfrowe.pl/lo...anium-8x42.html
Chętnie bym kupił :wink:

anatol1 - Wto 20 Lis, 2018

Nie wiem czy dobrze widzę avatar NoVika, ale zdaje się, że jest to plakat z czasów Tysiącletniej Rzeszy namawiający do wstępowania w szeregi niezwyciężonej armii nadludzi. Szwabski bandyta na plakacie zdaje się szukać swoją lornetką kolejnych Polaków do odstrzału. Lornetka na pewno jest dobra (no niemiecka panie) to pewnie uda się skutecznie namierzyć ofiary i jego überpocisk zabije kolejnych untermenschów.
Myślę, że plakatów/zdjęć żołnierzy z lornetkami można znaleźć w sieci mnóstwo. Ten jest delikatnie mówiąc nie na miejscu. Czepiam się ?

Maciek - Wto 20 Lis, 2018

Myślę, że trudno post kolegi anatola1 nazwać "czepianiem się". Co więcej kolega NoVik jako miejsce zamieszkania wskazuje "Kreis lissa" - czyli jednostkę administracyjną pruskiej prowincji Posen. Delikatnie mówiąc propagowanie nazw narzuconych nam przez prusaków/niemców w okresie zaborów jest niefortunne. (pomijając aspekt historyczny).

O ile kolega NoVik jest polakiem, to przypomnę za kolegą anatolem1, że naród który nazywał piastowskie miasto Leszno Lissą uważał nas za podludzi (zwierzęta obleczone ludzką skórą stworzone przez Boga aby służyć Niemcom) i na przestrzeni pięciu lat wymordował 20% populacji naszej Ojczyzny!

Fascynacja niemiecką wojskowością z okresu ll WS to dość powszechne zjawisko. Nie wyciągałbym z obrazka zbyt daleko idących wniosków. Co w taki razie z ludźmi przebranymi za niemieckich żołnierzy, ginących masowo podczas rekonstrukcji historycznych od polskiej kuli? Zabronić?

Z tego co widzę to Novik przyciął go nieco. Ja nie widzę w tym nic niestosownego.

Zespol Myslowitz zakazać?

Novik, to ciebie tvn w lesie przyłapał 20 kwietnia :wink:

ponidziak napisał/a:
Fascynacja niemiecką wojskowością z okresu ll WS to dość powszechne zjawisko.

Fascynacja dopalaczami i dragami to jeszcze powszechniejsze zjawisko. Nie zabraniać?

A to, że przebrani za niemieckich żołnierzy rekonstruktorzy giną masowo podczas przedstawień uważam za jedyne usprawiedliwienie tych rekonstrukcji :wink: .

Z kolei ze Ślązakami jest inna sprawa, przez dziesięciolecia wahali się co do przynależności państwowej i stąd podwójne nazwy miejscowości, zniemczona gwara itp. Dlatego w nazwie Myslowitz nie widzę nic zdrożnego.

Nie chciałem tego pisać licząc na zwykłą wrażliwość Polaków. Ale:
§ 1. Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto w celu rozpowszechniania produkuje, utrwala lub sprowadza, nabywa, przechowuje, posiada, prezentuje, przewozi lub przesyła druk, nagranie lub inny przedmiot, zawierające treść określoną w § 1 albo będące nośnikiem symboliki faszystowskiej, komunistycznej lub innej totalitarnej.
§ 3. Nie popełnia przestępstwa sprawca czynu zabronionego określonego w § 2, jeżeli dopuścił się tego czynu w ramach działalności artystycznej, edukacyjnej, kolekcjonerskiej lub naukowej.
Oczywiście nikt tu na pewno nie zamierza kolegi NoVika wsadzać za kraty, ale te przepisy nie wzięły się znikąd. Pewnych rzeczy po prostu nie wypada robić.

Dorog - Wto 20 Lis, 2018

Co do tej mojej okazji za vortexa crossfire 8x42 to 500 zł. Stan używany bardzo dobry , czy faktycznie okazja? A co powiecie o tej lornetce Delta titanium 8x42 która poleca mi kolega Ponidziak ? Możę to lepsza opcja optyczna? Te mniejsze lornetki raczej odpadają wymiar oraz ciężar lornetek 8x42 jest wystarczający dla mnie. Co do tego nikona monarcha to lornetka starszej daty

Anatol, wyluzuj. Na tym forum nikt niczego nie propaguje oprócz zabawy w lornetkowanie, a już na pewno nie ww treści. Ja rozumiem żarty można sobie porobić, ale zarzuty i to brzydkie formułować na podstawie obrazka to przesada.
Maciek, co ma piernik do wiatraka? Gdzie dopalacze a rekonstrukcja historyczna i zabawa w historię, dla często tysięcy widzów. A historia Śląska jest nieco bardziej skomplikowana.

Dorog napisał/a:
Te mniejsze lornetki raczej odpadają wymiar oraz ciężar lornetek 8x42 jest wystarczający dla mnie. Co do tego nikona monarcha to lornetka starszej daty

Z ocenami, że nie za ciężka warto się wstrzymać do czasu kiedy z nią pochodzisz na spacery, po górach, rower itp. Zaręczam, że może być nieprzyjemnie na szyi zwłaszcza kiedy osprzętu jest trochę więcej. Gdyby nie perspektywa kupna większej drugiej sztuki na polowania 40 mm mogłaby służyć jako uniwersalna - ale może jednak warto spróbować czegoś mniejszego?

Co do ostatniego zdania - w lornetkach starsza nie zawsze znaczy gorsza, czasem jest na odwrót.

Dorog, jesli zamówisz tą lornetkę to dostaniesz zielone porro o tej samej nazwie :wink: Tej dachówki już nie kupisz. To byla bardzo dobra lornetka w cenie okolo 2 tys. 10 lat temu.

ponidziak napisał/a:
Anatol, wyluzuj. Na tym forum nikt niczego nie propaguje oprócz zabawy w lornetkowanie, a już na pewno nie ww treści. Ja rozumiem żarty można sobie porobić, ale zarzuty i to brzydkie formułować na podstawie obrazka to przesada.
Maciek, co ma piernik do wiatraka? Gdzie dopalacze a rekonstrukcja historyczna i zabawa w historię, dla często tysięcy widzów. A historia Śląska jest nieco bardziej skomplikowana.

Po pierwsze przepraszam autora wątku za zamieszanie.
Po drugie tak się składa, że jestem z Wielkopolski i do Leszna mam niedaleko. Moje miasto leży 10 km od dawnej granicy z Niemcami, tutaj dobrze znano wady i zalety naszych sąsiadów. Mój dziadek nazywał się Kutzmann i w jego żyłach plynęła też niemiecka krew, ale mimo że chciano z niego zrobić Niemca nigdy nie wyzbył się polskości choć groził mu obóz koncentracyjny. Dlaczego o tym piszę? Gdybym o swoim mieście napisał "Kreis Krotoschin" to dziadek wywaliłby mnie z domu. Pewne sprawy to nie zabawa.
To, że nie widać calego plakatu to co? Zmienia się jego wymowa ? Jakby na plakacie ojców komunizmu był Lenin i Engels a obcięło Marksa to byłby mniej komunistyczny?

Cenę 500 zl trudno uznać za okazyjna. W promocji dystrybutora, sklepu kolba pl. pare miesięcy temu byla niewiele drożej. Ale jest taniej niż obecnie zapłaciłbyś za nową. Moim zdaniem na początek będzie dobra, choć podczas jazdy będziesz ja musial chować do plecaczka lub jakiegoś schowka bo do kieszeń niestety nijak się nie zmieści :wink: Jak ci sie podoba to ja kup i zacznij przygodę w lornetkowanie :wink:
ponidziak - Sro 21 Lis, 2018

Anatol, owszem pewne sprawy to nie zabawa, ale niestety robisz z igły widły.
Szanujmy się ale równocześnie traktujmy z przymrużeniem oka. Są rzeczy na tym świecie bardziej godne kruszenia kopii :wink:
Jak mawiał klasyk ,, Przecież nie trzeba tego wszystkiego brać tak na serio".

leniwiec - Sro 21 Lis, 2018

anatol1 napisał/a:
Myślę, że plakatów/zdjęć żołnierzy z lornetkami można znaleźć w sieci mnóstwo. Ten jest delikatnie mówiąc nie na miejscu. Czepiam się ?

Nie czepiasz się. Jest nie na miejscu. NoVik, zmień to zdjęcie i nie ciągnijmy już tego tematu...

Abs - Sro 21 Lis, 2018

Lech149 napisał/a:
Abs
Gdzie ?

Jeśli mała Kowa to sklep Lanius

Lech149 - Sro 21 Lis, 2018

Dzięki . Kupiłem. :mrgreen:
Dorog - Sro 21 Lis, 2018

Panowie tyle myślałem i jednak postawiłem na tą małą Kowe :mrgreen: kupiłem przed chwilką . Zdam relacje jak przyjdzie. Dzięki wszystkim za podpowiedzi
Maciek - Sro 21 Lis, 2018

Myślę, że się nie zawiedziesz - tu masz moje wrażenia z jej użytkowania: https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=30148&sid=5d7638746cb3e768bbb8454f438fd0fb

Oczywiście jako maluch ma swoje ograniczenia, ale stanowi doskonałe uzupełnienie pełnowymiarowej lornetki, którą planujesz kupić na polowania.

Abs - Sro 21 Lis, 2018

Kolego Robobat poszło PW

Udanej eksploatacji życzę Dorog. jak się spodoba będzie można pomyśleć o większej. Myślę że nabierzesz ochoty a tutaj pokłoni się np. Nikon Ex 10x50 z dużym polem, powiększeniem, jasnością...w turystyce nie dorówna ani za grosz 8x25 więc się przypadkiem nie martw, że zrobiłeś coś nie tak.

ponidziak - Czw 22 Lis, 2018

https://www.cyfrowe.pl/lo...ch-7-10x42.html
Strasznie ten m7 podobny do starego dcf-a :wink: Wszystko na jedno kopyto już robią... :cry:

A oto recepta na udaną promocję
https://www.lanius-books....nar-bd-10x42-xd
A tu bez promocji
https://teleskopy.pl/product_info.php?cPath=25_375&products_id=4373&lunety=Lornetka Kowa Prominar 10x42 XD BD
:wink:

NoVik - Czw 22 Lis, 2018

Ależ się tu patriotycznie zrobiło...
😁
Avatar jest przycięty i sugerować ma nic więcej jak występowanie w szeregi optycznych. Moja rodzina też ma bolesną przeszłość z czasu wojny. Gdyby nie znajomość plakatu afery by nie było, poniekąd spodziewałem się takiego odzewu wkrótce. Więc mamy się wszyscy przyznać jakimi jeździmy samochodami, czy aby nie niemieckim markami i jaką kosiarką kosimy trawnik? WV jak sama nazwa wskazuje... Jeszcze historia do tego dochodzi... Bosch? Toż to istna promocja faszyzmu ukryta pod prestiżem sztucznie spreparowanego lansu! Już nie wspomnę o lornetkach. Przecież ten Unteroffizier ma Zeiss'a 6x30 Silvamar ze specjalnym smarem Kettelfett! :lol:
A nasza wymowa typu haczka? Imiona typu Ferdynand lub tak jak moje Norbert? A odznaka 4 Pułku Piechoty Legionów? Profanacja?

PS.
Avatar zmieniłem na wieść o 'odejściu' od nas Wikinga. Spoko gość był, lubił wojskowość. Resztę sami sobie dopowiedzcie. Jeśli godzi on w czyjeś uczucia - zmienię go.

anatol1 - Czw 22 Lis, 2018

NoVik napisał/a:
Ależ się tu patriotycznie zrobiło...
😁
Avatar jest przycięty i sugerować ma nic więcej jak występowanie w szeregi optycznych. Moja rodzina też ma bolesną przeszłość z czasu wojny. Gdyby nie znajomość plakatu afery by nie było, poniekąd spodziewałem się takiego odzewu wkrótce. Więc mamy się wszyscy przyznać jakimi jeździmy samochodami, czy aby nie niemieckim markami i jaką kosiarką kosimy trawnik? WV jak sama nazwa wskazuje... Jeszcze historia do tego dochodzi... Bosch? Toż to istna promocja faszyzmu ukryta pod prestiżem sztucznie spreparowanego lansu! Już nie wspomnę o lornetkach. Przecież ten Unteroffizier ma Zeiss'a 6x30 Silvamar ze specjalnym smarem Kettelfett! :lol:
A nasza wymowa typu haczka? Imiona typu Ferdynand lub tak jak moje Norbert? A odznaka 4 Pułku Piechoty Legionów? Profanacja?

PS.
Avatar zmieniłem na wieść o 'odejściu' od nas Wikinga. Spoko gość był, lubił wojskowość. Resztę sami sobie dopowiedzcie. Jeśli godzi on w czyjeś uczucia - zmienię go.

Dlaczego identyfikujesz niemieckość ze zbrodniczym nazizmem ? Co ma fakt posiadania niemieckiego samochodu do potępienia zbrodniczego systemu ? Mam Forda a żona Mercedesa, bynajmniej nie zamierzam się z tego powodu rozwodzić. Taka argumentacja spłyca i banalizuje problem. Tak naprawdę postrzegasz problem rasistowsko, przez pryzmat narodowości. Pisząc pejoratywnie o Niemcu z plakatu (Szwab) nie mam na myśli Niemca jako takiego ale Niemca jako członka zbrodniczej formacji (tak, Wermacht również popełniał zbrodnie , nie mniejsze niż SS).
Podobnie nazwanie swojego miasta/regionu Kreis Lissa (nota bene jak już chcesz być taki proniemiecki to nie rób błędów ortograficznych, kreis piszemy przez jedno "s") jest ukłonem w stronę okupanta, który mordował, wywoził i grabił naszych rodaków. Tak ten region nazywał się w czasie II wojny i do od 1887 do 1920 roku, czyli za czasów zintensyfikowanej germanizacji. Do tych czasów się odwołujesz ?

Lech149 - Czw 22 Lis, 2018

NoVik

....... jak potłuczony . :evil: :evil:

Anatol, miło że zdemaskowałeś Novika jako wstrętnego nazistę i germanofila. Dziękuję w imię i swoim i Narodu :lol: Jednak nijak nie mieści mi się w glowie jak Novik godzi to ze swoimi rasistowskimi pogladami na temat Niemców? No ale naziści to byli ci źli a Niemcy dobrzy... :???: No jakoś mi się to zaczyna kleić.
A wypominanie orografii w obecnych czasach. Ja tylko dzięki autokorekcie daję radę :cry: Ajesli Novik jeździ na rowerze to może by mu tak dokleić łatkę cyklisty, żyda i masona?
PS. Novik, jak jeździsz to po nocy żeby nikt nie widział i nie chwal się publicznie :cool:

Nie przeszkadzam w owocnej dyskusji. Mam nadzieję że staropolskim zwyczajem znajdzie ona swój final w sądzie :evil:
Wróg prywatny, wróg publiczny, niespodzianka jakże miła :lol:

Czy w tym kraju nikt nie potrafi rozmawiać na temat? Od razu odzywają się myślowe schematy. Krytykuję wykorzystanie konkretnego plakatu, nie przypinam autorowi żadnych łatek. Nic do NoVika nie mam. Gościu interesuje się wojskowością, również niemiecką, to nie jest żadne wykroczenie. Sam się tym interesuję, jeździłem wiele razy na Strefę Militarną do Gostynia (być może NoVik też tam był, ma blisko) i nie miałem zbrodniczych myśli wobec rekonstruktorów w niemieckich mundurach. Ale tak jak napisałem wykorzystanie tego plakatu jest nie na miejscu i już. Parę osób mnie w tym twierdzeniu poparło. Również pisanie o swojej miejscowości w sposób jaki pisali okupanci, którzy oczywiście celowo zniemczali nazwy z nienawiści do Polaków też jest co najmniej chybione. To tak jak określenie "Mieszkam w Breslau". Takiego miasta już nie ma i mam nadzieję, ze już nigdy nie będzie.
@ponidziak
Dlaczego w dzisiejszych czasach przypominanie o ortografii jest złe ?

To może bez sadu sie obejdzie. Jak spotkacie się w tej strfie militarnej to dacie se po gębie i już :neutral:
Anatol, przypominanie o orografii nie jest źle, al wypominanie ortografii trąci belfrem :wink:

NoVik - Czw 22 Lis, 2018

Jak może zedytowany plakat bez śladów nazistowskich emblematów być nazistowski? Plakat jak każdy inny, pozbawiony ww. cech. Przykre to że ktoś ocenia kogoś po swoich domysłach.
Celowo obciąłem dół bo dla mnie też był nieakceptowalny. A sam żołnierz - z jakiej formacji trudno zidentyfikować - jest powodem oszczerstw. A samo moje zainteresowanie nim wzbudziło to że ma lornetkę...

NoVik napisał/a:
Jak może zedytowany plakat bez śladów nazistowskich emblematów być nazistowski? Plakat jak każdy inny, pozbawiony ww. cech. Przykre to że ktoś ocenia kogoś po swoich domysłach.
Celowo obciąłem dół bo dla mnie też był nieakceptowalny. A sam żołnierz - z jakiej formacji trudno zidentyfikować - jest powodem oszczerstw. A samo moje zainteresowanie nim wzbudziło to że ma lornetkę...

Jeszcze raz powtórzę, żeby nie było wątpliwości, że chodzi tylko o domysły: NoVik jako awatar wstawił fragment plakatu propagujący formację zbrojną zbrodniczego reżimu. Fragment, który został przedstawiony zaprezentował wystarczająco dużo informacji pozwalających na identyfikację plakatu - żołnierza w mundurze oraz napis, które nieomylnie wskazują na ten a nie inny obraz.
W mojej ocenie oraz innych forumowiczów jego zamieszczenie było niestosowne. Jego prezentacja mogła mieć wpływ na postrzeganie forum i forumowiczów w niekorzystnym świetle.
Tyle. Jeśli administrator uważa za stosowne niech usunie wszystkie wpisy nie związane z tematyką wątku.

Maciek - Pią 23 Lis, 2018

NoVik - mądrze postąpiłeś usuwając niemiecki avatar. Moim zdaniem Polak który używa niemieckiej symboliki przypomina murzyna, który przebiera się w ciuchy Ku-Klux-Klanu.

Używając aktualnego porównania - używanie tego avataru było równie niedorzeczne jak na przykład przyjście w tęczowych getrach i stroju kąpielowym Borata na marsz ONR. :mrgreen:

Dorog - Pią 23 Lis, 2018

Przyszła dziś lornetka. Jestem zachwycony :) )Jest na prawdę solidnie wykonana, etui, pasek nic do zarzucenia. Mała zgrabna-kozak. Lornetka jasna, z rewelacyjnym ostrym obrazem, w porównaniu do lornetki jedynej jaką posiadam Sotem 15x50 jest przepaść oczywiście na korzyść Kowy. Także dzięki Panowie, opłacało się zasięgnąć porady.
Chomsky - Nie 24 Lut, 2019

RoboBat,
Czy Twój Opticron Traveller 8x32 jest jeszcze ewentualnie do odsprzedaży?
Pisałeś w poście z listopada, dość czasu upłynęło.
Pozdr. Chomsky.