forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Canon S5 karta

maziek - Sro 28 Maj, 2008
Temat postu: Canon S5 karta
Witam,

czy ktoś wie, czy jest jakieś ograniczenie pojemności lub typu karty jaką mozna stosować (w pełni funkcjonalnie) w S5? Nie widze ani w manualu który sobe ściągnąłem ani na żadnej stronie.

Lub inaczej - jakie największe karty stosujecie i działają?

mnich - Sro 28 Maj, 2008

Powinno być wspomniane w manualu o typie obsługiwanego nośnika danych...

Znalazłem na Dpreview.com

• SD / SDHC / MMC compatible

[ Dodano: Sro 28 Maj, 2008 11:50 ]
Więc spokojnie 16/32 GB pociągnie :) - w przypadku SD

maziek - Sro 28 Maj, 2008

Typ jest w manualu podany (jak piszesz) tylko mam obawy, czy jak to bywało nie jest tak, ze aparat (ze dwa lata juz chyba ma) czyta np do 4GB a wszystkich większych nie czyta lub obsługuje też tylko do 4GB.
mnich - Sro 28 Maj, 2008

Z tego co pamiętam [ mogę się mylić -rzecz ludzka] Zwykłe Kart SD- miały pojemność do 4 GB. SD-HC to wszystkie te powyżej 4 GB, więc spokojnie S5 powinien obsłużyć duże karty.
Sam jednak wolałbym mieć kilka mniejszych niż jedną duża, np 3-4 szybkie karty ( 150x -PQ1 )po 2 GB. Większe bezpieczeństwo danych.

plonking - Sro 28 Maj, 2008

sluuurp napisał/a:
Na dzień dzisiejszy SD są tylko do 2GB. Powyżej już SD-HC.

ehhh, nawet u kolesia którego aukcje podałeś są 4GB SD
4GB występują w SD i w SDHC, powyżej 4GB to już tylko SDHC.
Aparat obsługuje SDHC więc powinien obsłużyć większe niż 4GB.

maziek - Pią 30 Maj, 2008

Dzięki wszystkim za uwagi. W manualu tego nie ma, a powinno być (chyba, żem jest ślepy).
edmun - Pią 30 Maj, 2008

sluuurp napisał/a:
FZ18 8GB SD-HC juz nie obsługiwał,

dziwne bo sam wsadziłem testową 8GB SDHC Class 6 i śmigała aż miło. choć nie kupiłem bo wolę mieć jedną 4GB i 2x po 2GB

mnich - Pią 30 Maj, 2008

maziek napisał/a:
Dzięki wszystkim za uwagi. W manualu tego nie ma, a powinno być (chyba, żem jest ślepy).

Zerknij w tabelce z parametrami.

Jasio - Pią 30 Maj, 2008

Mam karty SDHC 8 GB i 16 GB i obie chodza bez problemu na S5 (tylko oczywiscie inna sprawa ze np 16 GB to jest ponizej 15 GB :) w aparacie ale to ten przelicznik GB )