forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Zakup szarej polowki ;-)

MC - Sro 28 Maj, 2008
Temat postu: Zakup szarej polowki ;-)
Mam do wyboru:
1. Hoya http://cyfrowe.pl/aparaty...zary-62-mm.html
2. B+W http://fotoplus.pl/sklep.foto/filtry_b+w/

Rozmiar 62mm, bo musi pasowac do CZ16-80. Nie ukrywam, ze wolalbym ten pierwszy, bo roznica w cenie zasadnicza. Domyslam sie, ze winieta bedzie, bo nie robia ich w wersji slim, ale trudno.
Co szanowni Koledzy proponuja?

Smola - Pon 09 Cze, 2008

Polowki Hoya nie mam. Ale mam np. Hoya ND x8.

Uwzglednij to, ze w gorach bedziesz go czesto stosowal ( twoja odp. w albumie ), a wiec tam gdzie czesto zmienia sie pogoda. Snieg, deszcz, wiatr... a to oznacza czyszczenie.

...... B + W

MC - Pon 09 Cze, 2008

Smola, ja w gorach bywam niestety tylko raz w roku, tak na 10dni (odleglosc) i to w dodatku w lato. Inaczej nie dam rady. Juz Hoye zamowilem.
Przymierzam sie rowniez do Cokina. Jakies doswiadczenia?

komor - Wto 10 Cze, 2008

A te połówkowe filtry to się kręcą tak jak polaryzacyjne kołowe, prawda? Żeby można było sobie odpowiednio poziom/horyzont ustawić, nie?
MC - Wto 10 Cze, 2008

Z tego co wiem, to tak. Chociaz juz ponad tydzien czekam na moja przesylke - dzieki uprzejmosci Poczty Polskiej.
koraf - Sro 11 Cze, 2008

MC nie mylisz się :grin: dokładnie tak jest.
igorax - Sro 11 Cze, 2008

MC napisał/a:
Z tego co wiem, to tak. Chociaz juz ponad tydzien czekam na moja przesylke - dzieki uprzejmosci Poczty Polskiej.

.daj znać jak się sprawuję, bo też chce sobie sprawić taki.

MC - Czw 12 Cze, 2008

No dobra. Paczka nareszcie przyszla (trasa Gdansk-Slupsk=10dni, chyba szla pieszo). Jak przyjade wieczorem do domu, to juz nie bedzie warunkow na sprawdzenie, wiec zobacze jutro jak sie sprawuje.

[ Dodano: Pią 13 Cze, 2008 08:35 ]
Na razie bez zdjec, bo pogoda nie pozwala.
Pudelko dosyc duze - za duze. Sam filtr - w porownaniu z polarem B+W ma kiepskie wykonanie. Taki plastik fanstastik. Nie czuje sie go w reku.
Po zrobieniu kilku zdjec w domu widze juz jego pierwsza wade. Na 16mm z CZ winietuje bardzo. Przy 22mm jest juz bez znaczenia. Szkoda, ze nie wpadli na wersje slim (ja bynajmniej takiej nie widzialem).
Chociaz trzeba uczciwie przyznac - przyciemnia ladnie. Mozna nim poruszac jak polarem. W pierscieniu (wewnatrz) jest takie male wglebienie na srodku czesci neutralnej, zeby latwiej mozna bylo ustawic.

hostman - Wto 17 Cze, 2008

Witam,
jaka wartość polecacie na początek (który bardziej uniwersalny gdy nie ma się kasy na dwa) NDx4 Ndx8 ?? Oraz czy dokładając do NDx4 filtry UV i CPL nie uzyska sie efekty podobnego do NDx8?
Pozdrawiam

edmun - Sro 18 Cze, 2008

uv nic nie da. nie wpływa na ekspozycję. po cpl możesz się spodziewać tylko jednej przysłony w dół. myślę że NDx4 i cpl da najwyżej NDx5 może x6 :)
hostman - Sro 18 Cze, 2008

edmun napisał/a:
uv nic nie da. nie wpływa na ekspozycję. po cpl możesz się spodziewać tylko jednej przysłony w dół. myślę że NDx4 i cpl da najwyżej NDx5 może x6 :)

Ok dzięki za odpowiedz, a może zamiast szarego.., zrobić zestaw z dwóch CPL czy to już może czerwony szlak nie dla amatorów... ? ;)

MC - Sro 18 Cze, 2008

hostman, ale czemu kombinujesz? Polowki sa tansze od polarow.
hostman - Sro 18 Cze, 2008

MC napisał/a:
hostman, ale czemu kombinujesz? Polowki sa tansze od polarow.

Ok dzięki a jeżeli chodzi o producenta to zastanawiałem sie nad 'HOYA HMC' co o tym myślicie? Czy w przypadku filtrów ND ma to takie same znaczenie jak przy polaryzacyjnych? [tzn zaryzykować i kupić tańszy czy nadal trzymać się z daleka od takich firm selco, king, tiffen, japan i podobne wynalazki a ostatnio mandee?]

dodam że posiadam kodaka dx7590.

Smola - Sro 18 Cze, 2008

Mam hoya ND8 ten the best - filtr jest ok.

Czyszczenie tylko wnerwia, ale z uwagi na to ze ND uzywa sie malo nie warto inwestowac w np. B+W

Pragne jednak zaznaczyc ze w przypadku slonecznego dnia i przyslony f8 nie uzyskasz np. efektu ruchu wody w rzece.

Trzeba bedzie domykac przyslone bardziej.

Kup ND8, a z czasem dokupisz CPL i uzyskasz przyciemninie. Bedzie jednak wiazalo sie to takze z utrata ostrosc. Jak by nie patrzec to 3 dodatkowe warstwy szklane.

Jest tez takie ND400 .... no ale :)

santini - Sro 18 Cze, 2008

Małe sprostowanie do posta edmun'a Otóż z tym ND to nie zupełnie tak. Pokrótce:filtr o ND 2 przyciemnia o jedną działkę przysłony, ND 4 o dwie, Nd 8 o trzy. Polary zwykle w granicach jednej działki więc są odpowiednikiem ND 2. Po zastosowaniu ND 4 i polara, czyli ND 2 mamy więc ND 8 - nie 5, 6 czy 5,5 :grin: W praktyce zwykle najczęściej przydaje się ósemka i taką wartość na początek bym polecał. :cool:
MC - Czw 26 Cze, 2008

A wiec zgodnie z obietnica zamieszczam zdjecia pogladowe :mrgreen: Robione na priorytecie przeslony.
igorax - Czw 26 Cze, 2008

...jestem ślepy; jak dla mnie prawdziwą różnicę widzę przy 16mm - jest winieta, nie ma winiety :roll:
Jesienny - Czw 26 Cze, 2008

Przede wszystkim zielenie są inaczej naświetlone, ale przez tą winietę się jednak straci trochę kadru przy tych 16 mm. Zresztą przy 24 też
MC - Czw 26 Cze, 2008

Jak sie przyjrzec, to faktycznie roznica jest troche w zieleni i na chodniku. Chociaz prawde mowiac spodziewalem sie wiekszego efektu.
Moze ja cos zle robie?

[ Dodano: Czw 26 Cze, 2008 09:28 ]
I kilka kolejnych zdjec. Tym razem pomiar swiatla matrycowy.

goltar - Czw 26 Cze, 2008

Nie wiem jakie jest oznaczenie filtrów Hoyi ale na pudełku widnieje oznaczenie pitch 0.75. Czy nie oznacza to że filtr przepuszcza 75% światła ? Jeśli tak to przyciemnienie jest na poziomie 0,5 EV, co tłumaczy niewielki efekt na zdjęciu.
Jeszcze jedno, zdjęcia robiłeś w jakimś priorytecie czy trybie manualnym ?

MC - Czw 26 Cze, 2008

Na opakowaniu nic takiego nie mam. Za to z tylu jest tabelka:

w pierwszej kolumnie filter i E.M. i odpowiednio dla nich:
daylight: 1B or UV
morn.&eve: 82A w rzedzie filter i 1,3 dla E.M.
cloudy 81A i 1,4
clear flash 80C i 1,9
photo flood (3400K) 80B i 2,0
photo flood (3200K) 80A i 2,4
electronic flash 81A i 1,4
czy ktos cos z tego rozumie?

edmun - Czw 26 Cze, 2008

tabelka pewnie oznacza poszczególne oznaczenia filtrów co do ich przydatności. chyba na każdym opakowaniu to jest :)
co do połówkowego szarego. różnicy nie widzę. chyba za słaby filtr.
przy pierwszym porównaniu widzę że filtr wyostrzył zdjęcie. chyba że to af się zgubił :/
musiałbym do exifa zajrzeć czy na pewno te same wartości są.
ogólnie i tak uważam że ten filtr w tym przypadku nie dał tego efektu jaki chcieliśmy

MC - Czw 26 Cze, 2008

goltar, zdjecia robilem na priorytecie przyslony. Bez filtra 1/1250s z filtrem 1/800s

MC napisał/a:
zdjecia robilem na priorytecie przyslony. Bez filtra 1/1250s z filtrem 1/800s
i tu może być problem, zrób oba zdjęcia w trybie M z takimi samymi ustawieniami. Jeśli robisz w priorytecie to aparat "widzi" przez filtr i uwzględnia to w ekspozycji.
MC - Czw 26 Cze, 2008

Czyli zrobic tak:
1. celuje w dane miejsce bez filtra, zapamietuje parametry.
2. nakladam filtr i robie zdjecie z takimi samymi parametrami
:?:

dokładnie
MC - Czw 26 Cze, 2008

Robione na manualu

o i teraz znacznie lepiej :)
MC - Czw 26 Cze, 2008

goltar, dzieki za pomoc.
Jeszcze mnie strasznie Cokin kusi, bo tam filtry maja jeszcze wieksze "zaciemnienie".

Ciekawe czemu nie robią połówek slimów :???: a może ktoś zna jakąś firmę która robi neutralne połówki slim 77mm ?
MC - Czw 26 Cze, 2008

Chyba tylko Cokin tutaj rozwiazuje sprawe. O ile sie z holdera odetnie przednia czesc :razz: