|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Zakup szarej polowki ;-)
MC - Sro 28 Maj, 2008 Temat postu: Zakup szarej polowki ;-) Mam do wyboru:
1. Hoya http://cyfrowe.pl/aparaty...zary-62-mm.html
2. B+W http://fotoplus.pl/sklep.foto/filtry_b+w/
Rozmiar 62mm, bo musi pasowac do CZ16-80. Nie ukrywam, ze wolalbym ten pierwszy, bo roznica w cenie zasadnicza. Domyslam sie, ze winieta bedzie, bo nie robia ich w wersji slim, ale trudno.
Co szanowni Koledzy proponuja?
Smola - Pon 09 Cze, 2008
Polowki Hoya nie mam. Ale mam np. Hoya ND x8.
Uwzglednij to, ze w gorach bedziesz go czesto stosowal ( twoja odp. w albumie ), a wiec tam gdzie czesto zmienia sie pogoda. Snieg, deszcz, wiatr... a to oznacza czyszczenie.
...... B + W
MC - Pon 09 Cze, 2008
Smola, ja w gorach bywam niestety tylko raz w roku, tak na 10dni (odleglosc) i to w dodatku w lato. Inaczej nie dam rady. Juz Hoye zamowilem.
Przymierzam sie rowniez do Cokina. Jakies doswiadczenia?
komor - Wto 10 Cze, 2008
A te połówkowe filtry to się kręcą tak jak polaryzacyjne kołowe, prawda? Żeby można było sobie odpowiednio poziom/horyzont ustawić, nie?
MC - Wto 10 Cze, 2008
Z tego co wiem, to tak. Chociaz juz ponad tydzien czekam na moja przesylke - dzieki uprzejmosci Poczty Polskiej.
koraf - Sro 11 Cze, 2008
MC nie mylisz się dokładnie tak jest.
igorax - Sro 11 Cze, 2008
MC napisał/a: | Z tego co wiem, to tak. Chociaz juz ponad tydzien czekam na moja przesylke - dzieki uprzejmosci Poczty Polskiej. |
.daj znać jak się sprawuję, bo też chce sobie sprawić taki.
MC - Czw 12 Cze, 2008
No dobra. Paczka nareszcie przyszla (trasa Gdansk-Slupsk=10dni, chyba szla pieszo). Jak przyjade wieczorem do domu, to juz nie bedzie warunkow na sprawdzenie, wiec zobacze jutro jak sie sprawuje.
[ Dodano: Pią 13 Cze, 2008 08:35 ]
Na razie bez zdjec, bo pogoda nie pozwala.
Pudelko dosyc duze - za duze. Sam filtr - w porownaniu z polarem B+W ma kiepskie wykonanie. Taki plastik fanstastik. Nie czuje sie go w reku.
Po zrobieniu kilku zdjec w domu widze juz jego pierwsza wade. Na 16mm z CZ winietuje bardzo. Przy 22mm jest juz bez znaczenia. Szkoda, ze nie wpadli na wersje slim (ja bynajmniej takiej nie widzialem).
Chociaz trzeba uczciwie przyznac - przyciemnia ladnie. Mozna nim poruszac jak polarem. W pierscieniu (wewnatrz) jest takie male wglebienie na srodku czesci neutralnej, zeby latwiej mozna bylo ustawic.
hostman - Wto 17 Cze, 2008
Witam,
jaka wartość polecacie na początek (który bardziej uniwersalny gdy nie ma się kasy na dwa) NDx4 Ndx8 ?? Oraz czy dokładając do NDx4 filtry UV i CPL nie uzyska sie efekty podobnego do NDx8?
Pozdrawiam
edmun - Sro 18 Cze, 2008
uv nic nie da. nie wpływa na ekspozycję. po cpl możesz się spodziewać tylko jednej przysłony w dół. myślę że NDx4 i cpl da najwyżej NDx5 może x6
hostman - Sro 18 Cze, 2008
edmun napisał/a: | uv nic nie da. nie wpływa na ekspozycję. po cpl możesz się spodziewać tylko jednej przysłony w dół. myślę że NDx4 i cpl da najwyżej NDx5 może x6 |
Ok dzięki za odpowiedz, a może zamiast szarego.., zrobić zestaw z dwóch CPL czy to już może czerwony szlak nie dla amatorów... ?
MC - Sro 18 Cze, 2008
hostman, ale czemu kombinujesz? Polowki sa tansze od polarow.
hostman - Sro 18 Cze, 2008
MC napisał/a: | hostman, ale czemu kombinujesz? Polowki sa tansze od polarow. |
Ok dzięki a jeżeli chodzi o producenta to zastanawiałem sie nad 'HOYA HMC' co o tym myślicie? Czy w przypadku filtrów ND ma to takie same znaczenie jak przy polaryzacyjnych? [tzn zaryzykować i kupić tańszy czy nadal trzymać się z daleka od takich firm selco, king, tiffen, japan i podobne wynalazki a ostatnio mandee?]
dodam że posiadam kodaka dx7590.
Smola - Sro 18 Cze, 2008
Mam hoya ND8 ten the best - filtr jest ok.
Czyszczenie tylko wnerwia, ale z uwagi na to ze ND uzywa sie malo nie warto inwestowac w np. B+W
Pragne jednak zaznaczyc ze w przypadku slonecznego dnia i przyslony f8 nie uzyskasz np. efektu ruchu wody w rzece.
Trzeba bedzie domykac przyslone bardziej.
Kup ND8, a z czasem dokupisz CPL i uzyskasz przyciemninie. Bedzie jednak wiazalo sie to takze z utrata ostrosc. Jak by nie patrzec to 3 dodatkowe warstwy szklane.
Jest tez takie ND400 .... no ale
santini - Sro 18 Cze, 2008
Małe sprostowanie do posta edmun'a Otóż z tym ND to nie zupełnie tak. Pokrótce:filtr o ND 2 przyciemnia o jedną działkę przysłony, ND 4 o dwie, Nd 8 o trzy. Polary zwykle w granicach jednej działki więc są odpowiednikiem ND 2. Po zastosowaniu ND 4 i polara, czyli ND 2 mamy więc ND 8 - nie 5, 6 czy 5,5 W praktyce zwykle najczęściej przydaje się ósemka i taką wartość na początek bym polecał.
MC - Czw 26 Cze, 2008
A wiec zgodnie z obietnica zamieszczam zdjecia pogladowe Robione na priorytecie przeslony.
igorax - Czw 26 Cze, 2008
...jestem ślepy; jak dla mnie prawdziwą różnicę widzę przy 16mm - jest winieta, nie ma winiety
Jesienny - Czw 26 Cze, 2008
Przede wszystkim zielenie są inaczej naświetlone, ale przez tą winietę się jednak straci trochę kadru przy tych 16 mm. Zresztą przy 24 też
MC - Czw 26 Cze, 2008
Jak sie przyjrzec, to faktycznie roznica jest troche w zieleni i na chodniku. Chociaz prawde mowiac spodziewalem sie wiekszego efektu.
Moze ja cos zle robie?
[ Dodano: Czw 26 Cze, 2008 09:28 ]
I kilka kolejnych zdjec. Tym razem pomiar swiatla matrycowy.
goltar - Czw 26 Cze, 2008
Nie wiem jakie jest oznaczenie filtrów Hoyi ale na pudełku widnieje oznaczenie pitch 0.75. Czy nie oznacza to że filtr przepuszcza 75% światła ? Jeśli tak to przyciemnienie jest na poziomie 0,5 EV, co tłumaczy niewielki efekt na zdjęciu.
Jeszcze jedno, zdjęcia robiłeś w jakimś priorytecie czy trybie manualnym ?
MC - Czw 26 Cze, 2008
Na opakowaniu nic takiego nie mam. Za to z tylu jest tabelka:
w pierwszej kolumnie filter i E.M. i odpowiednio dla nich:
daylight: 1B or UV
morn.&eve: 82A w rzedzie filter i 1,3 dla E.M.
cloudy 81A i 1,4
clear flash 80C i 1,9
photo flood (3400K) 80B i 2,0
photo flood (3200K) 80A i 2,4
electronic flash 81A i 1,4
czy ktos cos z tego rozumie?
edmun - Czw 26 Cze, 2008
tabelka pewnie oznacza poszczególne oznaczenia filtrów co do ich przydatności. chyba na każdym opakowaniu to jest
co do połówkowego szarego. różnicy nie widzę. chyba za słaby filtr.
przy pierwszym porównaniu widzę że filtr wyostrzył zdjęcie. chyba że to af się zgubił :/
musiałbym do exifa zajrzeć czy na pewno te same wartości są.
ogólnie i tak uważam że ten filtr w tym przypadku nie dał tego efektu jaki chcieliśmy
MC - Czw 26 Cze, 2008
goltar, zdjecia robilem na priorytecie przyslony. Bez filtra 1/1250s z filtrem 1/800s
MC napisał/a: | zdjecia robilem na priorytecie przyslony. Bez filtra 1/1250s z filtrem 1/800s | i tu może być problem, zrób oba zdjęcia w trybie M z takimi samymi ustawieniami. Jeśli robisz w priorytecie to aparat "widzi" przez filtr i uwzględnia to w ekspozycji.
MC - Czw 26 Cze, 2008
Czyli zrobic tak:
1. celuje w dane miejsce bez filtra, zapamietuje parametry.
2. nakladam filtr i robie zdjecie z takimi samymi parametrami
dokładnie
MC - Czw 26 Cze, 2008
Robione na manualu
o i teraz znacznie lepiej
MC - Czw 26 Cze, 2008
goltar, dzieki za pomoc.
Jeszcze mnie strasznie Cokin kusi, bo tam filtry maja jeszcze wieksze "zaciemnienie".
Ciekawe czemu nie robią połówek slimów a może ktoś zna jakąś firmę która robi neutralne połówki slim 77mm ?
MC - Czw 26 Cze, 2008
Chyba tylko Cokin tutaj rozwiazuje sprawe. O ile sie z holdera odetnie przednia czesc
|
|