| 

| 

|  | forum.optyczne.pl 
 |  |  Cyfrowe kompakty - Kompakt z wymaganiami

maestro67 - Nie 30 Gru, 2018
 Temat postu: Kompakt z wymaganiami
 Witajcie,

Jakiś czas temu będąc pod wpływem wrażenia jakie zrobiły na mnie zdjęcia kolegi wykonane aparatem Lumix LX100 postanowiłem zmienić swoją dużą i nieporęczną lustrzankę Nikon 90D na coś bardziej mobilnego.

Mam jednak problem, bo po sprecyzowaniu swoich wymagań wybór jest bardzo niewielki.
 Zależy mi na:
 - niewielkich rozmiarach (tak, aby mieścił się w kieszeni bluzy lub kurtki)
 - jasnym obiektywie,
 - wizjerze,
 - odchylanym ekranie,
 - nieco większym zoomie niż w LX100

Otóż LX100, to bardzo fajny aparat, ma pochlebne opinie, ale przeszkadza brakuje mi w nim właśnie nieco większego zoomu i odchylanego ekranu.
 Czekałem na jego następce, ale ten nie poprawił parametrów, na których mi zależało.

W swoim obecnym Nikonie korzystam z obiektywu Tamron 17-50 f 2.8 i czasami brakuje mi nieco większego zbliżenia. Sprawdziłem kiedyś kitowy 18-105 i wydawał się wystarczający.

Czy możecie polecić jakiś kompakt spełniający te kryteria? Planowałem wydać do ok 3 tys zł, ale jeśli jest coś co spełni wszystkie moje wymagania - wydam więcej.

Pod uwagę zacząłem tez brać aparaty z wymienną optyką jednak nie mam ochoty na zmienianie obiektywów, więc potrzebowałbym jednego, niezbyt dużego obiektywu będącego odpowiednikiem nikonowskiego 18-105. Czy obiektywy o niewielkich rozmiarach i takim zakresie ogniskowych w ogóle istnieją?
 TomPL2 - Nie 30 Gru, 2018

To chyba wymagania nie do spełnienia...
 Ale spójrz jeszcze np. na Lumix TZ100/200?
 maestro67 - Nie 30 Gru, 2018

Dopuszczam możliwość zrezygnowania z jakiegoś kryterium.
 Myślę, że w bez odchylanego ekranu mógłbym wytrzymać.
 maestro67 - Sro 02 Sty, 2019

Znalazłem chyba jedyny aparat spełniający moje wymagania i jest nim CANON POWERSHOT G5 X.
 Widzę, że nie jest on jakoś szczególnie populary.

Ktoś miał z nim styczność?

Czy może ktoś podrzucić jeszcze jakąś propozycję spełniająca moje oczekiwania, ewentualnie coś, co będzie blisko?

|  |