forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - 30d vs 450d

Goos - Sro 28 Maj, 2008
Temat postu: 30d vs 450d
Witam, przymierzam się do mojej pierwszej lustrzanki cyfrowej i po wielu konsultacjach wybór ograniczyłem do tego co w temacie. Plan jest jeszcze taki ze do body dokupię teraz TAMRONa 17-50/2,8 a w niedalekiej przyszłości Tamron AF 70-300mm F/4-5.6Di LD. Jakie zdjęcia będę robić? Jestem amatorem i nie potrafie się jeszcze dokładnie określić, prawdopodobnie w głównej mierze będą to ludzie.

W czym głównie objawiają się moje wątpliwości co do body:
450d ma mały korpus i 30-tke trzyma się po prostu lepiej, pozatym 450-tka jest wolniejsza podobno.
30-tka ma znacznie mniejszą matrycę i generalnie jest starszym aparatem.
Dodam tylko, że oba aparaty mogę nabyć w zbliżonej cenie.
Chętnie wysłucham wszystkich sugestii na temat body i obiektywów

Proszę o konstruktywne opinie, ( nie ukrywam, że zależy mi już trochę na czasie)
To co napisałem wyżej nie wyklucza innych zestawów (plany związane z obiektywami są jeszcze dosyć mgliste , jeżeli chodzi o body to na 90% jeden z dwóch ww.)

Z góry dziękuje za pomoc.

Ł.

krisv740 - Sro 28 Maj, 2008

70-300 LD może nie działać z cyfrą. jeżeli chcesz wydawać pieniądze na sigme w tej klasie to lepiej apo gd.
matryca 30 jest mniejsza i co z tego?
jeśli chcesz LV to ok. 450. no i może troche lepszy af
poza tym 30d w dobrym stanie lub nowa imho jest duzo lepszym wyjściem

MM - Sro 28 Maj, 2008

A ja idę o zakład na dużą kasę, że wielkość matryc obu aparatów jest niemal identyczna :mrgreen:
krisv740 - Sro 28 Maj, 2008

ok - matryca aps-c :mrgreen:
tylko te pixle :twisted:
ale w dalszym ciagu -co z tego
różnica nie jest "porażająca" :grin:

Goos - Czw 29 Maj, 2008

LV jest dla mnie luksusem bez którego ( tak sądzę ) bez problemu się obędę. Ważniejsze jest dla mnie to żeby to body było "rozwojowe" jeżeli mnie wciągnie na dobre. Przypuszczam że po takim wydatku jeszcze długo nie będę mógł sobie pozwolić na nową puszkę, a nawet jeśli jakaś premia skapnie to pewnie szkło kupie a nie inne body.
Istotna jest dla mnie kwestia szybkości, z tego powodu zrezygnowałem z zakupu alfy 350 ( pomimo jej imponującej matrycy ).

Pocieszające jest dla mnie to że uważacie te aparaty za porównywalne. 30-tke mogę kupić za dobry pieniądz ( 350 zł taniej niz 450 ) a do tego duuuużo lepiej się ją trzyma w dłoni. Ciągle martwi mnie troche ta matryca no i teraz AF ( skoro w 450 jest lepszy )

Prześpię się z tematem i jeśli do jutra nie zmienię zdania jade po 30D z samego rana ;] ( o świcie tak gdzieś około 11 ;P )
Rozumiem, że co do pierwszego obiektywu nie macie zastrzeżeń. Co do drugiego szkła to nie pali mi się narazie ale wdzięczny będę za podpowiedź co wybrać z podobnej półki.

MM - Czw 29 Maj, 2008

Kupuj 30D a jak już kupisz to weź sobie na wstrzymanie i dozbieraj do lepszego tele.
MC - Czw 29 Maj, 2008

Ale Tamronik 17-50 to bardzo dobry wybor i z niego nie rezygnuj. Aparat starszy czasami jest lepszy, a jak uda Ci sie kupic nowy 30D, to bedziesz zadowolony (bo na 40D-cashback juz zabraknie kasy?).
Ostegolectric - Czw 29 Maj, 2008

Po cash-back'u ceny 40d i 30d niemalze sie wyrownują... Z tym ze trzeba zainwestowac na początku a na zwrot sobie poczekać...
kamfil06 - Czw 29 Maj, 2008

Goos napisał/a:
( pomimo jej imponującej matrycy )

imponującej pod jakim względem?
roździelczością dorównującą 10 megapixelowym lustrzankom (?),
szumami (?)

[ Dodano: Czw 29 Maj, 2008 20:52 ]
a może małym zakresemm tonalnym?

Goos - Pią 30 Maj, 2008

Kupiłem 30d ;]
Zdjęty z wystawy, z gwarancją 2030 zł brutto. Na początek tamron 17-50/2.8 , jak mojej Pani przejdzie złość :mrgreen: ( zakładałem na początku, że wydam 2,5k) to dokupię jeszcze coś dłuższego .

Dzięki wielkie za opinie i cenne wskazówki.

( Jak trochę poznam sprzęt to opowiem o wrażeniach)

Wujek_Pstrykacz - Pią 30 Maj, 2008

No to wypada mi pogratulować zakupu. Aparat świetny i na pewno będzie cieszył.
Paweł_G - Pią 30 Maj, 2008

No super cena - jeżeli nie jest zbyt styrany przez macających. Bardzo dobry wybór. Zbieraj na dobre tele bo szkoda kasy na coś co i tak za jakiś czas wymienisz, 70-300 IS USM to opcja minimum jakości ze szkieł na lata.