forum.optyczne.pl

Lornetki - Lornetka ???

MIKI - Czw 29 Maj, 2008
Temat postu: Lornetka ???
:oops:
Witam
Nie znam się na lornetkach i dlatego proszę o pomoc.
Chciałbym kupić odpowiednią lornetkę przez którą mógbym przeczytać treść wyświetlaną na ekranie projekcyjnym z odległości 30-50m. W hali czasami oświetlenie nie jest dość dobre. Będąc na wystawach muszę kilkanaście razy podchodzić do ekranu, a tak mógłbym podejść w odpowiednim momencie do sędziego po wyświetleniu na ekranie numeru.
Pozdrawiam
MIKI :oops:

Arek - Czw 29 Maj, 2008

Pewnie jakiś klasyk typu 10x42 lub 10x50 byłby tu odpowiedni. Jaką kwotę chcesz przeznaczyć?
MIKI - Czw 29 Maj, 2008

Myślę że cena to aż tak nie jest istotna dla mnie. Najważniejsze że sprzęt spełni swoje zadanie, no i oczywiście nie chciałbym przepłacić tzn kupić zbyt dobrego sprzętu którego później nie wykorzystam
Pozdrawiam
MIKI :oops:

[ Dodano: Czw 29 Maj, 2008 10:53 ]
:?:
Z doświadczenia wiem że czasami lepiej kupić dwie rzeczy z których każda służy do konkretnej czynności, niż kupować jedną nawet bardzo drogą którą wykorzystuje się do wszystkiego, nie wiem jednak czy wtym przypadku ta zasada też obowiązuje?? :neutral:

[ Dodano: Czw 29 Maj, 2008 11:08 ]
A może np Luneta - VIXEN – HANDY EYE 15x50 ?? lub inna??

Arek - Czw 29 Maj, 2008

Lunetę sobie odpuść. W warunkach wystawowych się nie sprawdzi. Musisz mieć coś do powieszenia na szyję co możesz pewnie chwycić. Powiększenie 10x będzie dobre, więcej bym nie brał. Masz pełne testy
lornetek 10x50 i 10x42 na naszych stronach oraz ich rankingi:

http://www.optyczne.pl/ra...etek-10x42.html
http://www.optyczne.pl/ra...etek-10x50.html

Pełne pole wyboru w zalezności od jakości i ceny.

MIKI - Czw 29 Maj, 2008

No tak wybór znakomity, można się pogubić. Ceny też są różne niskie i wysokie.
Tylko się zastanawiam czy do tego celu ma sens wydać 1000zł lub więcej za lornetkę.
Myślałem że do celów wakacyjnych kupię drugą lornetkę, natomiast do celów wystawowych myślałem o czymś poręcznym. Nie chciałbym wyglądać jak myśliwy, bo pomyślą że przyszedłem ustrzelić koty, a nie je wystawiać. Tak wstępnie wybrałem tak jak poniżej, ale nadal nie jestem pewien czy trochę nie przesadzam?
Konica-Minolta-Classic Sport 10x50 WP,
Delta Optical-Taiga 10x50,
Delta Optical-Forest 10x42,
Simmons-Wilderness 10x42 Roof
Pozdrawiam :oops:

Arek - Czw 29 Maj, 2008

MIKI napisał/a:
Myślałem że do celów wakacyjnych kupię drugą lornetkę, natomiast do celów wystawowych myślałem o czymś poręcznym.

Można to pogodzić. Świetnym wakacyjnym sprzętem będzie 10x42, które też nada się na wystawy. MZ zdecydowanie lepiej mieć jedną dobrą lornetkę niż dwie słabsze.

Polecam Virtexa Vipera 10x42 lub Olympusa EXWP 10x42.

MIKI - Czw 29 Maj, 2008

Rozumiem
Serdecznie dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam :smile: