|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - która kupic
dolas - Sob 26 Sty, 2019 Temat postu: która kupic Witam , prosze o pomoc , mam dylemat , którą lornetke wybrać , czy delte optical chase 10x 42 , czy bushnell nitro 10x42 gun metal gray. Chodzi o to którą byście wybrali ceny są podobne .
goornik - Sob 26 Sty, 2019
Delta, bez wahania!
dolas - Nie 27 Sty, 2019
Dlaczego Delte.
Arek - Nie 27 Sty, 2019
Bushnel Nitro to nowość i trudno coś o niej napisać - jest mało opinii i zupełny brak testów. O Chase wiadomo już więcej i to udany model.
dolas - Nie 27 Sty, 2019
Rozumiem , ze nikt z tym modelem bushnella nie miał doczynienia , szkoda , wygląda ładnie i pożądnie , a czy lornetki tej marki są dobre optycznie i mechanicznie czy trafiają się niedoróbki. Zastanawia mnie która z nich jest lepsza optycznie i lepiej zrobiona , chodzi o dokładność , która lepiej zniesie upływ czasu.
Arek - Nie 27 Sty, 2019
Ja miałem w rękach tego Nitro i zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie. Jest zgrabny, poręczny i lekki, a jednocześnie bardzo solidnie wykonany. Optycznie też OK, ale czy lepiej od Delty to jeszcze nie wiem. Mam go w testach i jak skończę testować i opracuje wyniki, to będę wiedział więcej.
dolas - Nie 27 Sty, 2019
Arku , a jak patrzyłeś przez jedną i drugą lornetke to jakie wrażenia , słyszałem jeszcze , że w deltach lubią psuć się mechanizmy i mają smar który wrażliwy jest na nuskie temperatutry
Arek - Nie 27 Sty, 2019
Patrzyłem przez jedną i drugą, ale w odstępie dwóch lat... Więc trudno mówić o bezpośrednim pojedynku.
dolas - Nie 27 Sty, 2019
Rozumiem , a którą byś kupił?
Arek - Nie 27 Sty, 2019
Jak skończę test Nitro to odpowiem
widoczek - Nie 27 Sty, 2019
Ja bym się nie bał spróbować Bushnella Nitro. Mam pozytywne wrażenia z produktami Bushnella z poprzedniej serii, tj. Legend. Co prawda mam najwyższy model, Legend M (8x42) a jego odpowiednikiem obecnie jest seria Forge, ale Nitro też wygląda solidnie (na papierze)
dolas - Nie 27 Sty, 2019
Mi sie tez podoba ten bushnell , a kiedy będą wyniki testu Arku.
Arek - Pon 28 Sty, 2019
Nie wiem. Kończę test kilkunastu lornetek. Jak wszystko podsumuję będę wyrzucał te testy na stronę z częstotliwością jednej lornetki na 2-4 tygodnie. Obecnie nie jestem w stanie powiedzieć czy ten Bushnell będzie bardziej na początku czy bardziej na końcu.
Lech149 - Pon 28 Sty, 2019
To jeżeli można prosić , niech będzie bardziej na początku .
Abs - Pon 28 Sty, 2019
Ja tam bym po Nitro cudów się nie spodziewał. Zazwyczaj jaki pieniądz taka lornetka...Natomiast cieszy mnie fakt wdrażanych testów...bardzo mnie cieszy bo już niemalże zapominałem co to takiego było
Arek - Pon 28 Sty, 2019
No ale to jest 1200 zł więc ten sam budżet co udane Chase. Dlaczego nie może wypaść fajnie?
Abs - Pon 28 Sty, 2019
Wróżę z przysłowiowych "fusów"...To że będzie fajnie to możliwe a nawet prawdopodobnie - np. Diamondback wypadł fajnie (ok. 120 pkt) tak jak wcześniej kiedyś tam Bushnell Excursion 10x42...no ale fajnie to jeszcze nie "cuda". Ten poziom wyznacza dla mnie Viper a na to jednak tutaj nie liczę. Tzn bywają nieliczne przypadki jak Kowa Prominar 8x32, że dzięki chińskiej sile udało się zrobić bardzo dobrą lornetkę za 1400 zł. Czy za 1200 zł uda sie to Bushnellowi w aperturze 42mm? Szczerze życzę ale u bukmachera nie obstawiłbym wyniku powyżej 130 pkt.
Arek - Pon 28 Sty, 2019
To zależy co oznacza fajnie. Viper jest tysiaka droższy więc to słaby poziom odniesienia dla lornetek klasy 1000-1200 zł.
ponidziak - Pon 28 Sty, 2019
Viper, BD, M7 to bardzo fajne lornetki za rozsądne pieniądze. Mam nadzieje że dołączy do nich nowe titanium Delty, albo nowy Olympus pro, zobaczymy. Bushnella Nitro nie widziałem, może to faktycznie fajny produkt, Arek wkrótce odpowie nam na to pytanie. Zobaczymy czy bliżej mu do BD, vipera, M7 czy do delty forest II za 500zł
A foreścik z niejedna markową dachóweczką za 1000zł może powalczyć jak równy z równym
W promocji viper 8x42 za 1650 miesiąc temu, 10x42 nie mógł być wiele droższy, bd podobnie, m7 za ok 1800 tez można. Pytanie czy dać parę stówę więcej na sprawdzony i dobry sprzęt czy nie?
Reasumując ja bym kupił albo dobrego i taniego foresta za 500 albo cos z wyżej wymienionej trójki. Miedzy nimi jest papka.
Abs - Pon 28 Sty, 2019
Arek napisał/a: | To zależy co oznacza fajnie. Viper jest tysiaka droższy więc to słaby poziom odniesienia dla lornetek klasy 1000-1200 zł. |
No tak...Napisałem - jaka kasa taka lornetka...Załóżmy, że fajna lornetka to w twoim teście poziom pomiędzy 120 pkt a 129 pkt. Są jeszcze odczucia subiektywne...
PS. Forrest II miał w teście 109 pkt. W opiniach użytkowników jest on zazwyczaj postrzegany dobrze...
Arek - Pon 28 Sty, 2019
Zgadza się - w lornetkach wrażenia są ważne. I ten Nitro takie właśnie robi. Jak bierze się go do ręki i przykłada do oka, odczuwa się przyjemność obcowania czymś dobrym. Oczywiście, jak zaczniesz się przyglądać uważniej wady wychodzą, ale pierwsze efekt jest naprawdę fajny.
dolas - Pon 28 Sty, 2019
Witam , dziekuje wszystkim za pomoc , kupiłem bushnella , porównywałem z deltą chase mi bardziej do gustu przypadł bushnell , rewelacyjny obraaz jak za tą kase , ostrzejszy niz w delcie , jak potestuje to napisze cos wiecej.
widoczek - Wto 29 Sty, 2019
No i super
Arek - Sro 30 Sty, 2019
dolas, podziel się koniecznie pierwszymi wrażeniami, a jak się oswoisz trochę z nowym sprzętem dodaj, proszę, opinię do naszej bazy.
dolas - Czw 31 Sty, 2019
Witam wszystkich , pierwsze wrazenia z obcowania z bushnellem nitro sa mega pozytywne , lornetka jest ładna i elegancja , dobrze zrobiona , guma nie odstaje i nie ma brzydkiego zapachu , świetne sa muszle okularowe o trzy stopniowej regulacji , obraz jest bardzo ostry i jasny, odzwierciedlenie bieli bardzo dobre, patrząc przez lornetke ma sie wrazenie ze patrzy sie przez sprzet duzo droższy . W zachwyt wprawia też kolor powłok antyodblaskowych , wygladaja jak w zeissie.Narazie znalaz£em jedną wade , otóż jak sie reguluje ostrość śrubą centralną mlaszcze smar , jest to do zaakceptowania ale mnie to irytuje . To tyle nie mia£em zbyt duzo czasu bo pracuje , ale weekend wolny to ja docenie i napisze wiecej .Pozdrawiam.
|
|