forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Pytanie SOLIGOR TELE 1;3.5 f =200mm przejściówka canon 600d

DarekJ - Pon 04 Lut, 2019
Temat postu: Pytanie SOLIGOR TELE 1;3.5 f =200mm przejściówka canon 600d
Kupiłem taki już nie nowy obiektyw, ale z myślą o zabawie w zdjęcia z teleobiektywem. Mam canona 600d. Autor aukcji napisał, że obietkyw ma mocowanie FD, więc kupiłem przejściówkę FD - EOS. O ile do aparatu pasuje, tak do obiektywu już nie. Później szukam, że ten obiektyw ma mocowanie m42. Niby mogłem to sprawdzić wcześniej, jednak zapytam Was. To inne mocowania, prawda? Czy jeślu kupię m42 -> eos to będzie śmigać?
MatrixSTR - Pon 04 Lut, 2019

Najlepiej pokaż zdjęcie mocowania, ponieważ ten obiektyw występował chyba w kilku wersjach. M42 jest wkręcane. Co do przejściówki to są jej 2 rodzaje, zwykła i z układem elektronicznym. Zwykła będzie działać bez problemu, jednak nie będzie żadnego potwierdzenia złapania ostrości. Z układem elektronicznym powiadomi gdy któryś punkt AF złapie ostrość (mignięciem danego punktu w wizjerze lub sygnałem ostrości) jednak nie wszystkie aparaty są w pełni kompatybilne (jest kilka wersji układów elektronicznych).

EDIT. jeśli Ci nei zalezy na czasie to polecam zamówić adapter na aliexpres ponieważ jest duża różnica w cenie. W polskich sklepach zwykły i elektroniczny kosztują odpowiednio około 15 i 60 zł, a na Ali te same kosztują 5 i 13 zł