forum.optyczne.pl

Lornetki - Meopta Meostar B1 10x50 vs Leica Ultravid 10x50 BR

adaher - Sro 13 Lut, 2019
Temat postu: Meopta Meostar B1 10x50 vs Leica Ultravid 10x50 BR
Na wstępie chciałem się serdecznie przywitać ze wszystkimi Kolegami z forum!!!

Czytam testy i Wasze posty od kilkunastu lat i chyba (bardzo późno) przyszedł czas żeby w końcu coś napisać...:)
Od dłuższego czasu poszukuję docelowej lornetki o parametrach 10x50. przejrzałem już kilkanaście i padło na te dwie. Z tym, że Meoptę mogę kupić nową, a Ultravid BR używaną, oczywiście w wyższej cenie... O tę właśnie różnicę się rozchodzi...:)

Moje pytanie jest czy warto dołożyć ponad tysiąc złotych do używanej Leiki?
Ostatnio miałem PRZYJEMNOŚĆ patrzenia przez Leikę (porównanie z moją kamakurą WP2 otworzyło mi oczy na różnicę pomiędzy klasami tych lornetek...otwarcie oczu=opad szczęki:)
Natomiast nie miałem okazji popatrzeć przez meostara 10x50 jedynie 8x56, a ta zrobiła na mnie duże wrażenie! W żadnym sklepie w Poznaniu i okolicach nie ma tej Meopty a porównanie ich obok siebie to chyba będzie graniczyło z cudem...:)

Czy któryś z Kolegów miał taką okazję i mógłby coś o tym porównani powiedzieć?

Ja znalazłem jedynie coś takiego:
https://forum.wildundhund.de/threads/10x50-meopta-vs-leica.70447/

Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Arek - Sro 13 Lut, 2019

Hej!

Rozumiem, że rozważasz używaną Leikę i nową Meoptę. Jeśli dopłata jest tylko 1000 zł i Leica jest z pewnego źródła wybrałbym Leikę.

Dziękuję za szybką odpowiedź!

Ponad 1000zł. (4 tyś.+ trzeba zapłacić) Oglądałem niedawno coś takiego:
https://www.optykamysliws...cena-4700,99780

Cena do negocjacji, tylko nie ma pokrowca.

Arek - Sro 13 Lut, 2019

Rozważ Trinovida BN 10x50. Optycznie to w zasadzie to samo co Ultravid BR. Różnią się obudową. A Trinovida w bardzo ładnym stanie można dorwać za 3000-4000 zł.

Rozważam. Gdyby trafiła się okazja... choć nie ukrywam, że stylistyka ultravid bardzo mi się podoba:) A to ma być lornetka na całe życie może (już o kilku tak myślałem...:)
Arek - Sro 13 Lut, 2019

Tyle, że Ultravida w ładnym stanie nie dostaniesz za 4000-4500 zł. W tej kwocie będzie coś z wyraźnymi śladami używania, a to słabo nadaje się na lornetkę na całe życie. Z kolei Trinovida 10x50 BN w cenie do 4000 zł możesz mieć w stanie w zasadzie kolekcjonerskim.

Dziękuję za poradę. Rozejrzę się i za trinovidem:)
Jeśli jednak trafiłbym na używaną meoptę pewnie kupił bym bez wahania, ale jest słabo z dostępnością tej meopty na rynku wtórnym...

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!

Arek - Sro 13 Lut, 2019

Pewnie na czeskim rynku można poszukać jak masz dostęp.

Swoją drogą Meopta na polskim rynku jest bardzo tania. Teraz za 3000 zł, podczas gdy nowe na zachodzie potrafią kosztować 3800-4000 zł.

Pewnie będzie to jedna z tych trzech. Oglądałem też ostatnio (na targach w Poznaniu) Vortexa Razora HD. Po przeczytaniu dziesiątek opinii, zwłaszcza na amerykańskich portalach, byłem bardzo ciekaw tej lornetki, a tu klops... przechodząc ze stoiska delty, na którym długo oglądałem chase ed 10x50(w tej cenie bardzo ciekawa) ten vortex wypadł bardzo średnio... a to lornetka prawie 4 razy droższa(made in china niestety...) tyle, że tuż obok było stoisko Swarovskiego i EL 10x50 zamiotła wszystko co do tej pory widziałem!!! ale to za wysokie progi:) Tę Leikę oglądałem chwilę później i naprawdę dzielnie się broniła, tyle, że w Swarovskim komfort oglądania, odstęp źrenicy, brak zaciemnień przy zmianie pozycji oka i widok ogólny... no cóż, przeżyłem szok!:)
Ale może kiedyś dożyję takie chwili...:)
W tym momencie na pulpicie; Ultravid, Trinovid, Meostar

Pozdrawiam!

Wiking69 - Czw 14 Lut, 2019

Adaher ... kupując lornetki dwa razy miałem okazję korzystać z portalu ... Optykamysliwska.pl . Raz kupiłem fabrycznie nową Leica Trinovid 7x42 BN za 3400 zł , drugi raz była to Leica Trinovid 8x32 BA za 1400 zł ( używana od myśliwego ) . Były to bardzo udane zakupy :) , ale zawsze wolę odbiór osobisty . Często trafiają się tam bardzo interesujące lornetki , w dobrych cenach . Jeżeli myślisz o lornetce na całe życie :) , nie żałuj kasy . Pomyśl o Swarovskim EL , radość z obserwacji ( przez kilkadziesiąt lat ) jest tego warta .
adaher - Czw 14 Lut, 2019

Dzięki Wiking, jakoś ukradkiem podsunę Twój post swojej Żonie... :grin:
My wiemy dlaczego na optykę wszelkiej maści koniecznie trzeba wydawać tyle pieniędzy, ale co z tego jak One tego nie rozumieją.... :sad:
A co do ELki, jak Swarovski zrobi wersję z 8* polem, odstępem źrenicy 30mm, 0,5 kg i z radyjkiem, to wtedy zwykłą, starą ELkę kupię za 5 tyś na całe życie. Tylko przez całe życie będzie szkoda tego radyjka :lol:
A optykę już od dawna kupuję tylko po obejrzeniu sprzętu, dwa razy się naciąłem i już więcej mi się nie chce... Podobnie mam z gitarami :grin:

Pozdrawiam!

Arek - Czw 14 Lut, 2019

Skoro już o Swarovskim mowa... Skoro EL za drogi, rozważ też SLC New 10x50. Używany będzie 2x tańszy niż nowy EL, a to sprzęt klasy Ultravida HD 10x50.

Przede wszystkim chciałem bardzo podziękować za tyle porad!!! Prawdę mówiąc nie spodziewałem się tak wielu i tak szybkich odpowiedzi! Bardzo dziękuję, est mi bardzo miło:)
Oglądałem ten egzemplarz:
https://www.olx.pl/oferta...html#a86190e3a4

Bardzo fajna lornetka i bardzo dobra oferta (zdradzę, że do negocjacji cena...:) Bardzo miły właściciel, zawodowy ornitolog.
Tyle, że moje oczy, a raczej może oczodoły nie współpracują z to lornetką za dobrze. Mianowicie gdy ustawiam muszle w położeniu, w którym widzę całe pole, mam dyskwalifikujące zaciemnienia...
Z resztą podobną sytuację miałem z Fujinonem FMTR 10x50. Kiedy przeczytałem Waszą recezję ponad 10 lat temu wiedziałem, że kiedyś ją kupię, a gdy po kilku latach (przeczytanych setkach recenzji) przyłożyłem lornetkę do oczu to miałem ten sam efekt co w SLC... A ja lubię ogarniać całe pole...:)
O dziwo Leica, która na papierze powinna mi jeszcze mniej pasować niż SLC(pole/odstęp) "działa":)
Nie mogę tego do końca zrozumieć...
Z drugiej strony z typowo astronomicznej, ciężkiej, z IF, jak FMTR zrezygnowałem, na rzecz uniwersalności, także do obserwacji ptaków. SLC waży z paskiem ponad 1200, A Leiki i Meopta to ok. kg. Tak że tak to jakoś mi wychodzi:)

Arek - Czw 14 Lut, 2019

Z lornetkami tak jest. Trzeba przyłożyć do oka. Każdy ma inny układ gałki ocznej i oczodołu. 3mnich z naszego forum piłuje/szlifuje muszle okularowe prawie każdej swojej lornetki.

Ooo, to tak jak ja...:) (w swoich starych tento przycinałem muszle takim "wiertarkowym" patentem:)
A w Delcie Extreme ED 10x50 mam dobry widok (choć i tak bez diafragmy) z wywiniętymi muszlami (bez okularów...:)

Arek - Czw 14 Lut, 2019

A rozważałeś jeszcze to?
https://www.ecotone.com.p...d-prominar.html

Nie rozważałem, ale jeśli jest tak dobra jak 8,5x44 (oczywiście czytałem test) to bardzo ciekawa propozycja.
Ja jednak w poczekalni zakupowej mam, z podobną źrenicą SE 12x50. Uganiałem się za nią od pół roku i narazie mi się znudziło, bo albo nikt nie chce sprzedać, albo za drogo...
Ta Kowa jest ciekawa, tyle, że pewnie wolałbym, jeśli już to z drugiej ręki, a z tym pewnie byłby kłopot...
Chyba jednak zostanę przy 10x50

Bardzo dziękuję za wszystkie sugestie!:)

A tak przy okazji, znasz może Deltę Titanium ML 10x50 Z IF ? W bazie jej nie ma, a i w Delcie coś kręcą..:)
Mój kolega ma coś takiego w straży granicznej. Bardzo fajna lornetka:)

leniwiec - Pią 15 Lut, 2019

Genesis 10.5x44 podobał mi się bardziej niż 8.5x44. To jest fantastyczna lornetka - moim zdaniem o wiele lepsza od Zeissa Conquesta czy tym bardziej Nikona MHG. Do Swarków EL jednak trochę brakuje. Faktycznie mało ich jest na rynku wtórnym - przez długi czas na nią polowałem i w końcu mnie też się znudziło. W między czasie trafiłem raz na 8.5x44 za 2 500. W takiej cenie 10.5 byłby świetną okazją. Nikonów SE jest chyba trochę więcej "na rynku". Trafiają się zadbane egzemplarze poniżej 2500 - to też jest cudowna lornetka...

Żadnego Ultravida nie miałem nigdy w rękach. Spośród Meostarów tylko 7x42 - bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Ostra, kontrastowa i rewelacyjnie sprawująca się pod światło (chyba nie miałem w rękach lepszej lornetki pod tym względem). Niestety miała sporą AC - gdyby nie to, niewykluczone, że bym ją wtedy kupił. Z testu Arka wynika niestety, że w 10x50 to też jest spory problem.

Arek - Pią 15 Lut, 2019

adaher, no to skoro rozważasz też 12x50 to może Meopta Meostar 12x50 HD? To model z upgradem (HD), którego nie zrobili w 10x50. Tak więc Meopta 12x50 jest zauważalnie lepsza niż 10x50. Patrzyłem przez 12x50 HD na naszym Festiwalu w Łochowie i zrobiła na mnie naprawdę bardzo dobre wrażenie.

A Kowa 10.5x44 jest naprawdę świetna.

Arek - Pią 15 Lut, 2019

adaher napisał/a:
A tak przy okazji, znasz może Deltę Titanium ML 10x50 Z IF ? W bazie jej nie ma, a i w Delcie coś kręcą..:)

Nie znam. Ale to pewnie coś robione specjalnie pod specyfikację zamówienia publicznego straży granicznej. W ofercie normalnej tego nie mieli.

Wygooglałem toto:

adaher - Pią 15 Lut, 2019

Dzięki Leniwiec:) Właśnie za ok 2500 chciałem takiego SE 12x50 kupić. Choć raz zostałem "pouczony" na jednym z forów, że za tyle się nie da(rzuciłem wstępną propozycję 2300)
Podobno (info z Laniusa) Nowsze meostary nie mają już takiego problemu z zażółceniem jak pierwsze sztuki. No muszę po prostu ją gdzieś dorwać...

Dziękuję Arku za kolejną poradę:) Parametry 12x50 zarezerwowane dla Nikona SE...:)
I tę lornetkę prędzej czy później będę miał, myślałem, że prędzej, okazuje się, że jednak później...:(
Właściwie to "okazja czyni złodzieja" Na liście wymarzonych lornetek są jeszcze inne...:) Gdyby się trafił dobry egz. SE to 10x50 by poczekało...
A co do tej Delty to miałem przyjemność (choć krótką) popatrzenia przez nią:) Myślę, że to coś w stylu Titanium 8x56 ED tylko w gabarytach Titanium 7x50 mechanicznie dużo lepsza... taki mix:)
Mała zwinna(jak na porro 10x50 oczywiście) Pole ok 65 * Dość dobre odwzorowanie barw, ładny kontrast, ogólnie bardzo fajna lornetka(oglądałem wersję z podziałką)
Od mojej Ecotone WP2 zdecydowanie lepsza! Miałem niestety tylko ok. pół Godzinki na Popatrzenie i porównanie

Można się jednak pomylić, wydawało mi się, że pole miała większe od Ecotone, a w specyfikacji jest 6,1...:) ekspertem nie jestem...:)
ponidziak - Pią 15 Lut, 2019

Zastapienie CF indywidualnym ustawieniem ostrosci dobrze by zrobilo delcie titanium porrro, zwlaszcza modelowi 8x56. Cf w lornetkach z tej serii jest tak dupiaty, ze mniej problematyczne i mniej czasochlonne przy odrobinie wprawy, byloby ustawianie kazdego z okularow z osobna :wink:
Wiking69 - Pią 15 Lut, 2019

Szkoda czasu na eksperymenty . Kup Swarovskiego EL 10x32 WB i zapomnij o innych lornetkach . Żona będzie zachwycona :) .

Żona byłaby zachwycona gdybym przestał gadać o lornetkach... :lol:
adaher - Sob 16 Lut, 2019

Witam.
Arek, muszę powiedzieć, że mocno przekonałem się to Trinovida, dzięki za podpowiedź!:)
Pisałeś, że optycznie bardzo podobna do Ultravid BR, ale interesuje mnie to czy muszle oczne mają podobną regulację jak w Ultravidach? Jak dla mnie to system rewelacyjny!!! W EL 10x50 komfortowa odległość była ok. 2 mm poniżej środkowego położeniem muszli (taki peszek:)
W Ultravidzie te minimalne skoki były kluczowe (jedna pozycja-nie całe pole, kolejna-idealnie na styk, następna-fasolki...)
Tę jedną rzecz Swarek mógłby skopiować... :grin:
No więc pytanie; czy w Trinowidzie jest tak samo?
Różnice w wadze i designie do przełknięcia (nie ukrywam, że ultravid bardzo mi się podoba), zwłaszcza, że to pewnie ok 1000zł mniejszy koszt... :grin:
Jeszcze raz dziękuję! :grin:

Arek - Sob 16 Lut, 2019

Muszle w Trinovidach są inne i pracują inaczej. Są wysuwane, a nie wykręcane.

Szkoda... Muszę w takim razie to sprawdzić.
Dzięki

Wiking69 - Sob 16 Lut, 2019

Adaher ... muszle oczne w Trinovidach są albo schowane ( dla okularników ) , albo maksymalnie wysunięte . Nie ma żadnej pośredniej regulacji . To jedyny minus tych wspaniałych lornetek . W modelu 8x32 BA widzę całe pole ( 135 m ) . Ale już w 7x42 BN widzę ( niestety ) tylko 130 m , zamiast pełnych 140 m . Zauważyłem że niektórzy zakładają gumowe simeringi i wsuwają muszle oczne . To działa :)

Dzięki Wiking :grin:
Ja mam taki mega profesjonalny patent (np. w Ecotone-na zdjęciu wyżej) frotki do włosów od moich Dziewczyn (tylko jakoś czarnych nie używają...:) Ale gdybym kupił Trinovida, to wstąpię do sklepu i wykosztuję się na komplet czarnych! :lol:

Kilkanaście lat temu na giełdzie fotograficznej w stodole ( Warszawa ) . Miałem okazję patrzeć przez Trinovida 10x50 . I do tej pory nie mogę sobie darować że nie kupiłem tej wspaniałej uniwersalnej lornetki na wszystkie okazje . Gdybym ją wtedy kupił :) ... byłaby moją jedyną lornetką . I nie jeździł bym na festiwale optyczne do Łochowa :( .
Arek - Sob 16 Lut, 2019

Moją pierwszą lornetką z najwyższej półki był właśnie Trinovid BA 10x50. Mam go do dzisiaj.

To co napisałeś Arku jest najlepszą zachętą do nabycia starej serii Trinovid . Jeżeli kogoś nie zniechęci wielkość i waga ( 1150 g ) , Trinovid BA 10x50 może być przyjacielem na całe życie . W tamtych czasach ( moim zdaniem ) tylko Swarovski 10x50 SLC był jedyną alternatywą i konkurencją dla Trinovida . W klasie 7x42 konkurencją dla Leicy był wspaniały Zeiss 7x42 Dialyt z polem widzenia 150 m . Nie jestem pewien ale wydaje mi się że Swarovski najpierw zaczął produkcję 7x50 SLC , a dopiero później wprowadził na rynek 7x42 SLC .
Arek - Nie 17 Lut, 2019

Ja cały czas poluję też na Trinovida 12x50.
adaher - Nie 17 Lut, 2019

To już trudno o lepszą rekomendację... :grin:
Arek - Nie 17 Lut, 2019

Ale tak, jak piszesz, trzeba samemu popatrzeć. Mi wszystkie Trinovidy BA i BN (czyli te z lat 90-tych i 2000-ych) bardzo odpowiadają pod względem ergonomii. Świetnie są dopasowane do moich rąk i oczodołów, przez to bardzo je lubię i jestem w stanie wybaczyć im pewne wady. Ich niepodważalną zaletą jest jednak to, że były robione w czasach, gdy Leica wiedziała co to jest kontrola jakości. Co więcej, późniejsze Ultravidy, Ultravidy HD i Ultravidy HD+ są od nich tylko kosmetycznie lepsze.

W efekcie moja miłość do nich zaowocowała tym, że mam 10x32, 7x42, 8x42, 10x42 i 10x50. I wciąż poluję na 8x32 oraz 12x50.

adaher - Nie 17 Lut, 2019

Niezła kolekcja!!!:)

Muszę gdzieś je dorwać i obejrzeć, może w Łochowie by się udało? (Kawał drogi ode mnie...)

adaher - Sob 23 Lut, 2019

Witam.
Mam dwa pytania.
Przypomniałem sobie o teście wytrzymałościowym i tam leica 8x42 HD wypadła słabo jeśli nie tragicznie... Jak się to ma do wersji 10x50? Wydaje się, że to identyczna konstrukcja, a to nie napawa optymizmem... :cry: Czy w Trinovidy w tym aspekcie wypadają lepiej?
Drugie pytanie dotyczy jasności o zmierzchu /w nocy. Czy opinie, że Meopta jest jaśniejsza nie wynikają z tego, że jej powiększenie wg. testu to 9,6 czyli źrenica 5,2?

A odnośnie jakości wykonania i kontroli jakości w Ultravidach mam jedno doświadczenie. Mianowicie w egzemplarzu, który oglądałem, na prawym okularze był czarny paproszek ok. 0,5na1mm (oczywiście po wewnętrznej stronie:) co skutkowało plamką w obrazie :???: Wprawdzie "puknięcie" palcem (jak strzepnięcie popiołu z papierosa-ja nie palę...:) spowodowało zniknięcie paproszka, ale zniknięcie to może złe słowo, bo on gdzieś się tam czai...
To był powód dlaczego jej nie kupiłem...
Pozdrawiam!

adaher - Sob 23 Lut, 2019

Dodam jeszcze tylko, że poza tym paproszkiem lornetka wyglądała jak nowa, raczej bardzo mało używana, a jednak coś się tam oderwało...
Arek - Sob 23 Lut, 2019

Trinovidy BA i BN były robione w czasach, gdy Leica bardziej się przykładała do kontroli jakości. Pierwsze Ultravidy jeszcze załapały się na ten okres, ale późniejsze już nie.
adaher - Nie 10 Mar, 2019

Witam ponownie.
Po zorientowaniu się w rynku Ultravidów stwierdzam, że oferta, którą jestem zainteresowany jest bardzo dobra! (Udało mi się wynegocjować wstępnie jeszcze lepszą cenę a lornetkę mam niemal na miejscu...)
Minusy to ten paproszek, o którym wcześniej wspomniałem (gdzieś tam siedzi i czeka...:),
brak futerału (można oczywiście dokupić oryginał, albo tańszy i lepszy zamiennik...:)
Moje pytanie czy na Ultravidy zawsze była gwarancja 30 letnia? (właściciel nie jest pewien)
I czy w ogóle się tym paproszkiem powinienem przejmować?

Pozdrawiam!

Arek - Nie 10 Mar, 2019

Kiedyś 30-letnia, obecnie 10 lat.
Abs - Nie 10 Mar, 2019

Paprochem bym się specjalnie nie przejmował. Nawet jeśli zabiera 0,1 % światła - nie ma to przełożenia na widziany obraz. Sporo nowych lornetek coś tam ma.

Czy można jakoś sprawdzić konkretny egzemplarz (np. podając nr seryjny) na jakiej jest gwarancji? Znacie jakiś adres mailowy, albo nr pod który można zadzwonić do Leiki?

Dzięki za odpowiedzi.
Paprochem na obiektywie pewnie bym się nie przejmował ale on był na soczewce okularu (oby tam nie wrócił...:) i w widoku była plamka. Mam nadzieję, że przyklei się do jakiegoś smaru albo utknie w nieistotnym miejscu:)

Pozdrawiam!

adaher - Pią 15 Mar, 2019

Witam!

Jest Ultravid!!! :mrgreen:
Przede wszystkim dziękuję Arku za podpowiedź!
Gdyby Meoptę 10x50 robili w wersji HD to można by się było zastanawiać...
Po jednym dniu obcowania muszę stwierdzić, że Leica jest genialna!!!
Dużo można by było pisać pozytywnych rzeczy o niej, ale to wszystko jest już opisane, podpisuję się po prostu pod tym...:)
Nieostrość i aberracja chromatyczna na brzegu tak dużego pola praktycznie nie istotna dla mnie.
Ogólnie lornetka leży pięknie przy oczach i w ręku (jakby szyta na miarę dla mnie!!!:)

Mam tylko pytanie-prośbę. Kupiłem ją bez pokrowca i chciałbym jakiś solidny dokupić do niej (narazie nie orgynalny, może kiedyś) znalazłem coś takiego:

https://www.tursklep.pl/i...troller=product

Ale zadzwoniłem do 5 sklepów i nie jest już dostępny. Zadzwoniłem do producenta w Zduńskiej woli i Pani powiedziała, że już nie będą szyć bo nie było zbytu i im się nie opłaca...
Ktoś by może coś podpowiedział?

I jeszcze jedno pytanie, czy do ultravida jest coś takiego dedykowanego?

https://www.lanius-books....e-oraz-slc-1097

Albo ewentualnie czy te Swarovskiego pasowały by może do Ultravida?

Z góry dziękuję za podpowiedzi!:)

adaher - Pią 15 Mar, 2019

Już Właścicielka sklepu ściągnęła pokrowiec ze strony...

https://www.artbron.pl/30...zmiar-m?cid=323

Ten jest/był solidny z wszytą pianką karimatową, szkoda...

Wiking69 - Sob 16 Mar, 2019

Kupiłeś Ultravida 10x50 :) . Gratuluję odważnej i przemyślanej decyzji . Kupiłeś lornetkę do wszystkiego , a 5 mm źrenicy wyjściowej pozwoli Ci czerpać radość nawet w nocy .
adaher - Pon 18 Mar, 2019

Dzięki Wiking za wsparcie!:)
Lornetkami interesuję się od 33 lat, a nawet dłużej (33 lata temu dostałem od rodziców Tento 7x35) Jakieś 10 lat szukałem lornetki docelowej (przejrzałem kilkanaście jeśli nie kilkadziesiąt sztuk...)
A ostatni rok to było coś na granicy obsesji...:)
Interesuję się astronomią, szeroko pojętą przyrodą (zwłaszcza ptaki drapieżne, ale także zdarza mi się podpatrywać jelenie, łosie, dziki i inne, nie strzelam...:)
więc te parametry jak dla mnie idealne, a przy jej niewątpliwej zgrabności będę ją też zabierać na koncerty (olimpijkę 8x30 miałem na wszystkich dużych koncertach, teraz pójdzie raczej na emeryturę...:)W odróżnieniu od Swarka nie rzuca się w oczy...
oprócz tego góry, lasy, a właściwie, to wszystko, jak u większości Kolegów z tego Portalu...:)
Ten egzemplarz jest w stanie właściwie idealnym...! paproszek o którym pisałem znikną:)
A "okrągła" cena była bardzo dobra!!!:) (choć bez pokrowca, ale to drobiazg) no i mogłem ją dwa razy obejrzeć, a to w optyce nie ocenione...

Jeszcze raz dziękuję i Pozdrawiam!

Wiking69 - Pon 18 Mar, 2019

Kiedy czytam co napisałeś , uśmiecham się sam do siebie :) . Jeżeli ktoś 10 lat szuka lornetki docelowej , wykazuje się dużą determinacją i pasją optyczną . W tym poszukiwaniu jest coś na granicy obłędu i obsesji . Delektujemy się obrazem , jakbyśmy czerpali energię życiową z otaczającego nas świata . Jedno jest pewne , obserwacja i podziwianie przyrody jest bardzo zdrowe , przyjemne i relaksujące . Poznawanie ogromu kosmosu jest dla wielu ludzi przeżyciem wręcz duchowym . Ostatnio doszedłem do wniosku , że gdyby Zeiss wypuścił na rynek model SF 6x42 z polem widzenia 170 metrów . Bardzo chętnie bym go kupił . Szóstki dają tak stabilny obraz gwiazd bez statywu , ale 10-tki mają tak piękną plastykę obrazu obserwując ptaki :) . Tak wspaniale odcinają od tła obserwowany obiekt . Podsumowując ... miło jest spotkać spełnionego i szczęśliwego obserwatora :)
adaher - Wto 19 Mar, 2019

Na szczęście 10 lat z przerwami, i z różną intensywnością... :smile:
Po drodze jeszcze kompletowanie sprzętu astro i foto, więc w lornetkowy obłęd na szczęście nie popadłem :smile:
Priorytetowy zajączek złapany, ale z tyłu głowy są jeszcze inne "zające" daleko dystansowce jak SE 12x50 (rok szukałem i na razie odpuściłem)
i grube zające jak FMT 7x50 (Ostatnio przyjemnie tanieją i myśliwi wyprzedają, choć raczej w wersji"R")
Jak wiesz nie ma czegoś takiego jak pełne nasycenie... :wink:
Ale trzeba przyznać, że Ultravid daje efekt spełnienia :smile:
Pozdrawiam! :smile: