|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - zestaw do 4000 zł?
michozi - Sob 16 Lut, 2019 Temat postu: zestaw do 4000 zł? Witam wszystkich forumowiczów
Stoję przed wyborem mojego pierwszego amatorskiego lub półamatorskiego sprzętu do fotografowania. Wcześniej nie miałem żadnej lustrzanki. Zawsze były to podstawowe kompakty plus telefon. Chcę poczynić zmiany w tym kierunku, aby mieć zdjęcia wyższej jakości. Zdjęcia bardzo lubię robić. Głównie fotografuję na wyjazdach, w podróży. Nie mam specjalizacji odnośnie robienia danego rodzaju zdjęć. Lubię robić zdjęcia wszystkiemu od architektury, przez ludzi po widoki i krajobrazy.
Napisałem tutaj, ponieważ najbliżej mi do lustrzanki, natomiast nie zamykam się na bezlusterkowce, dlatego to również jest odpowiednie miejsce, aby przekonać mnie do tej kategorii.
Budżet całościowy max 4000 zł. W to ma wejść body + 1 obiektyw (lub dwa w zależności od sposobu na podzielnie ciastka budżetowego - jak radzicie?) + torba + karty pamięci +dodatkowy akumulator? Czy wymieniłem wszystko co potrzebuje na start czy o czymś zapomniałem, a może coś jest zbędne na początek przygody z fotografią?
Jeśli chodzi o konkretne modele to skupiłem się na dwóch głównych graczach tzn. Canon oraz Nikon. Z tego co się dowiedziałem, to w tych przypadkach będę miał największą elastyczność w doborze obiektywów itd. w dłuższej perspektywie. Nie zamykam się na inne marki, podobnie jak na bezlusterkowce. Proszę o argumenty za innymi wyborami.
Modele, które brałem pod uwagę.
Nikon: D5300,D5500,D5600,D7200
Canon: 800D,80D.
Zdaję sobie sprawię, iż ostatnie wymienione modele obu firm to półka wyżej. Pytanie czy warto dopłacić? Szczególnie dobrze wygląda ten Nikon D7200. Z polecanym kitowym obiektywem 18-105 wychodzi ok. 3600. Canon 80D przekroczy z dodatkami mój budżet.
Zaskakujący jest fakt, iż w bezpośrednim porównaniu 80D oraz D7200, a także 800D oraz D5600. Sprzęty tańsze, są wyżej oceniane w testach (D7200 oraz 800D).
Uważacie, że lepiej kupić niższe body i 2 obiektywy czy lepsze body i 1 dobry obiektyw kitowy na start, a później rozbudowywać system przez zakup kolejnych obiektywów. Lepsze body dłużej posłuży.
Dzięki za wszystkie wskazówki oraz porady.
|
|