forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - zestaw do 4000 zł?

michozi - Sob 16 Lut, 2019
Temat postu: zestaw do 4000 zł?
Witam wszystkich forumowiczów :smile:

Stoję przed wyborem mojego pierwszego amatorskiego lub półamatorskiego sprzętu do fotografowania. Wcześniej nie miałem żadnej lustrzanki. Zawsze były to podstawowe kompakty plus telefon. Chcę poczynić zmiany w tym kierunku, aby mieć zdjęcia wyższej jakości. Zdjęcia bardzo lubię robić. Głównie fotografuję na wyjazdach, w podróży. Nie mam specjalizacji odnośnie robienia danego rodzaju zdjęć. Lubię robić zdjęcia wszystkiemu od architektury, przez ludzi po widoki i krajobrazy.

Napisałem tutaj, ponieważ najbliżej mi do lustrzanki, natomiast nie zamykam się na bezlusterkowce, dlatego to również jest odpowiednie miejsce, aby przekonać mnie do tej kategorii.

Budżet całościowy max 4000 zł. W to ma wejść body + 1 obiektyw (lub dwa w zależności od sposobu na podzielnie ciastka budżetowego - jak radzicie?) + torba + karty pamięci +dodatkowy akumulator? Czy wymieniłem wszystko co potrzebuje na start czy o czymś zapomniałem, a może coś jest zbędne na początek przygody z fotografią?

Jeśli chodzi o konkretne modele to skupiłem się na dwóch głównych graczach tzn. Canon oraz Nikon. Z tego co się dowiedziałem, to w tych przypadkach będę miał największą elastyczność w doborze obiektywów itd. w dłuższej perspektywie. Nie zamykam się na inne marki, podobnie jak na bezlusterkowce. Proszę o argumenty za innymi wyborami.

Modele, które brałem pod uwagę.
Nikon: D5300,D5500,D5600,D7200
Canon: 800D,80D.

Zdaję sobie sprawię, iż ostatnie wymienione modele obu firm to półka wyżej. Pytanie czy warto dopłacić? Szczególnie dobrze wygląda ten Nikon D7200. Z polecanym kitowym obiektywem 18-105 wychodzi ok. 3600. Canon 80D przekroczy z dodatkami mój budżet.

Zaskakujący jest fakt, iż w bezpośrednim porównaniu 80D oraz D7200, a także 800D oraz D5600. Sprzęty tańsze, są wyżej oceniane w testach (D7200 oraz 800D).

Uważacie, że lepiej kupić niższe body i 2 obiektywy czy lepsze body i 1 dobry obiektyw kitowy na start, a później rozbudowywać system przez zakup kolejnych obiektywów. Lepsze body dłużej posłuży.

Dzięki za wszystkie wskazówki oraz porady. :cool: