forum.optyczne.pl

Lornetki - Fujinon KF 7x28H

Chomsky - Pon 25 Lut, 2019
Temat postu: Fujinon KF 7x28H
Dzień dobry!
Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie! Uprasza się o jakąkolwiek informację na temat tej lorneteczki. Informacje producenta jak wiecie na wiele się nie zdadzą, pomijając technikalia.
Serdeczne dzięki za ewentualną pomoc.
Pozdr. Chomsky.

widoczek - Pon 25 Lut, 2019

https://www.optyczne.pl/2..._KF_10x42W.html
Możesz sobie częściowo odpowiedzieć na podstawie tego testu :mrgreen:

Per analogiam nie bardzo da się porównać, test oczywiście czytałem.
Pozdr. Ch.

Arek - Pon 25 Lut, 2019

Miałem ją w rękach na jednym z naszych Zlotów. Jest bardzo dobrze wykonana, optyka OK, ale mnie nie zachwyciła, że względu na zbyt małe pole.

Jest 127m /1000. Przy tych parametrach dość wąsko. Jest promocja. Jednak dołożę do Kowy Prominar 8x32. Fujinon zgrabniutki.
Pozdr. Ch.

Arek - Wto 26 Lut, 2019

Dlatego mnie nie uwiódł :) Osobiście preferuję lornetki z polem widzenia od 55 stopni w górę.
Chomsky - Wto 26 Lut, 2019

A i tak zostałem uwiedziony, tym razem przez szerokie pole widzenia. Zamówiłem Nikona 8x30EII. Jestem ciekaw porównania z Vixenem New Foresta 8x32 który mi służy parę lat.
Pozdr. Ch.

widoczek - Wto 26 Lut, 2019

Zacny wybór milordzie :wink:
Chomsky - Sro 27 Lut, 2019

Wczoraj zamówiona, dziś przyszła. Nie muszę chyba opowiadać ile już czasu spędziłem na przekładaniu lornetek. Właśnie żona żegnała mnie z balkonu.
Pozdr. Chomsky.

Chomsky - Wto 19 Mar, 2019

Fujinona pooglądałem w Tarnobrzegu w Astrozakupch. Gdzie miła niezwykła obsługa, kawa dla zdrożnego też się znalazła, pokazła mi kilka rzeczy. Widok z okna bardzo fajny, wieloplanowość. Okna otwierane. Super warunki. Jasny dosyć dzień, co chwilę wychodziło słoneczko, na chwilę.
Lornetka mała, faktycznie kieszonkowa. Pięknie zbudowana. Ostrość indywidualna, po ustawieniu 0-0 spora głębia otrości. Od Jakieś 20 metrów po nieskończoność. Przy jakichś wartościach, +4- +5 można było popatrzeć z bliska. Ale nie za bardzo. Minimalna odległość nie powala, to 5 metrów. Lornetka przeglądowa, żeglarska, w góry.
Żyleta to nie jest, ostrość i kontrast na średnim poziomie, obraz miły, głębszy, taki pełny, zawsze mówię- tłusty, niewyprany z kolorów. Aberracje i dystorsje niedokuczliwe.
Jednym słowem lornetka dla podróżnika. Bardzo mi się podobała. Ponieważ zdecydowałem się wcześniej na EII 8x30EII i polubiłem ją, nie od razu tak, to odpuściłem sobie Fujinona. Zamówiłem kilka dni temu Zeissa Terrę ED 8 x25 i już się nią bawię. Chyba zostanie obok
EII ze mną. Takie małe coś a jakie fajne, lepsze od Fujinona optycznie, tylko kółeczkiem ostrości trzeba się nakręcić.
Podsumowując. Fujinonik jest fajny, 7x28, marzenie, duża GO, można się szybko nauczyć wartości na kołach indywidualnego ostrzenia i przypasować do mniejszych odległości. Z czasem byłoby szbkoi wygodnie. Cena w promocji 700 zł, jest promocja na 500 złociszków.
Pozdr. Ch.
P.s. Wiegachny Fujinon 7x50 FMT-SX zrobił na mnie wielkie wrażenie. To jest to.

Arek - Wto 19 Mar, 2019

Fujinon 7x50 na noc, jest wspaniały. 10x50 zresztą też :)

Trochę myślałem, że w dzień, w roku 60 urodzin- źrenice niewielkie- 7x50 da mniejszy kontrast, z dużą ilością światła wpadającego w obiektywy. Było jednak dobrze. Jestem nieobeznany z taką optyką ale zrobiła na mnie wrażenie.
Pozdr. Ch.

Lech149 - Wto 19 Mar, 2019

Już się pogubiłem . :razz: To która kosztujje 700/500 zł ?

Cena w promocji 700 zł, jest promocja na 500 złociszków. To znaczy, że cena wynosi 700 zł i jest o 500 zł niższa niż cena pierwotna.
Pozdr. Ch.

Lech149 - Wto 19 Mar, 2019

Ale jakiej lornetki ? :twisted:
Chomsky - Sro 20 Mar, 2019

Podsumowując. Fujinonik jest fajny, 7x28, marzenie, duża GO, można się szybko nauczyć wartości na kołach indywidualnego ostrzenia i przypasować do mniejszych odległości. Z czasem byłoby szbkoi wygodnie. Cena w promocji 700 zł, jest promocja na 500 złociszków.

To cytat kropka w kropkę z mojego postu wyżej. Jak myślisz o jaką lornetkę chodzi? :razz: :mrgreen:
Oczywiście o Fujinona małego. Nie spać, wstawać! Gęsionury czekają na Sanem!
Pozdrawiam Cię Lechu 149!
Chomsky.

Lech149 - Sro 20 Mar, 2019

Dzięki. :razz: