|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Lornetki Focus-free
samoyed - Sro 27 Lut, 2019 Temat postu: Lornetki Focus-free Witam. Co sądzicie o lornetkach, które nie posiadają pokrętła regulacji ostrości tylko same automatycznie dostosowywuja ostrość do obiektu? Jak to w praktyce wygląda?
toomkoo7474 - Sro 27 Lut, 2019
Probowalem patrzec przez takie,wiec unikam je szerokim lukiem
Maciek - Sro 27 Lut, 2019
Nie ma czegoś takiego jak automatyczna regulacja ostrości.
Pewnie masz na myśli lornetki z indywidualnym (ale wciąż ręcznym) ustawieniem ostrości. Mają one swoje zalety i wady. Główna zaleta to, że zawsze lornetka ma ustawioną ostrość - zazwyczaj na pożądaną odległość. Główna wada -jak chcesz zobaczyć coś np. bliżej - musisz regulować obydwa okulary, co sporo trwa.
Maciek napisał/a: | Nie ma czegoś takiego jak automatyczna regulacja ostrości.
Pewnie masz na myśli lornetki z indywidualnym (ale wciąż ręcznym) ustawieniem ostrości. Mają one swoje zalety i wady. Główna zaleta to, że zawsze lornetka ma ustawioną ostrość - zazwyczaj na pożądaną odległość. Główna wada -jak chcesz zobaczyć coś np. bliżej - musisz regulować obydwa okulary, co sporo trwa. |
Nie,sa lornetki perma focus czyli bez jakiegokolwiek ustawiania ostrosci,
https://www.amazon.co.uk/...93G3M40NCADCH1Q
Widze ze i opinie maja dosc pozytywne,ale minimalna odleglosc ostrzenia od okolo 20 m zalezy od oczu kazdego z osobna.Jednak to nie dla mnie.
samoyed - Sro 27 Lut, 2019
Właśnie chodzi mi o lornetki bushnell permafocus. Nie mają żadnego pokrętła.
dokladnie przez taka sam patrzylem i czulem jak bym zeza mial,dziwnie moje oczy reagowaly,bardziej musialem nadwyrezac wzrok by wyostrzyc dany widok,dziwne to dla mnie ale kazdy ma inne oczy wiec to tylko moja subiektywna opinia.
To chyba sobie odpuszczę zakup tej lornetki bo nie mam nawet możliwości popatrzeć przez nią przed zakupem. W sprzedaży są tylko internetowo a nie chce ryzykować i później żałować
Maciek - Sro 27 Lut, 2019
Jak do tej pory raz miałem w rękach taką lornetkę (z 10 lat temu - chyba Norconie). Teść, który jest myśliwy strasznie się na nią napalił - właśnie ze względu na brak konieczności jakiejkolwiek regulacji. W papierach pisało, że zrobiono ją z zachowaniem maksymalnej głębi ostrości od 25-30 m wzwyż.
Wrażenia z obserwacji: identyczne jak toomkoo7474.
Zresztą gdyby były coś warte to by się upowszechniły.
To definitywnie odpuszczam zakup. Dzięki chłopaki za rady. Szukam małej, lekkiej lornetki i chyba kupię delta optical one 8x32. Zdaje siebie sprawę, że nie jest to lornetka idealna, ma swoje wady ale miesci się w moim budżecie i większej kieszeni 🙂
Abs - Czw 28 Lut, 2019
Podobnym co do efektu i pewnie lepszym dziś rozwiązaniem są lornetki o dużej głębi ostrości. Większość lornetek o powiększeniu 7x tak ma. ustawia się raz i ostrzy do plus nieskończoności powyżej pewnej granicy, np 12 m. Bliżej można także podregulować na pokrętle.
|
|