forum.optyczne.pl

Lornetki - Nikon 8x30EII EII

Chomsky - Wto 05 Mar, 2019
Temat postu: Nikon 8x30EII EII
Zanim podzielę się uwagami o moim nowym nabytku, zrobię to jak mi się w głowie ułoży, zapytam o coś.
Na tapczanie leży leń, kiedy nie łazi po polach, ogląda lornetki, ewidentne bawi się nimi, jak dziecko, naraża się na drwiny całej rodziny. Dostrzegam zdziwiony, że malutkie literki na pudełeczkach po lekach, oglądane z odległości 2-3 metrów są różnej wielkości. To dziwne dla mnie laika, bo trzy lornetki mają to samo powiększenie 8x i tak; Nikon eII pokazuje ewidentne najmniejsze literki, drobne, a Vixen New Foresta 8x32 i Olympusik 8x25 WPII większe, wyraźnie większe, nie to żeby mi się coś zdawało. Czy to ma związek z polem i jego szerokością.
Przy obserwacjach w plenerze od 20 metrów do 3 kilometrów nie zwróciłem na to uwagi.
Jeszcze jedno, czy ten kultowy Nikon ma takie dziwne wnętrze od strony obiektywów, w komorze pryzmatów, takie blaszane, popaćkane klejem z ewidentnymi plamami po czymś i mam wrażenie, że pyłkami. Jeszcze dziś pooglądam.
Pozdr. Ch.

Na spokojnie świecąc mocną i słabszą latarką stwierdzam.
Za szkłami obiektywów jest czarno i czysto. Dziwne są blachy wnętrza komory wokoło pryzmatów. jakieś plamy i klej i takie dziwne ni to drobinki ni to utlenione jest czy poplamione.
Wielu z Was posiada ten model może popatrzycie i uspokoicie mnie.
Pozdr. Ch.
P.s. na mojej klawiaturze w pracy nie działa przecinek przepraszam.

toomkoo7474 - Wto 05 Mar, 2019

U mnie to tak wyglada

Dzięki Toomkoo!
No coś w tym stylu ale moje blachy jakieś bardziej zjedzone. Jakby miały chorobę.
Może ktoś jeszcze poświęci latarką i pogapi.
Pozdr. Ch

To blaszka dociskajaca pryzmat.moze twoje blaszki inaczej pomalowane ,gorzej lub brudne czy cos w tym rodzaju foto by sie przydalo,

Blizej wyglada tak

No tak, uspokoiłeś mnie spróbuję zrobić jakieś zdjęcie jak mi się uda. Dzięki.
Pozdr. Ch.

AdrianX - Sro 06 Mar, 2019

Biały klej w tej klasie lornetki to bym się nie spodziewał.... Ten Nikon jest produkowany w Japonii?
Arek - Sro 06 Mar, 2019

No cóż... Oszczędności, oszczędności, oszczędności... Solidnie to było 20 lat temu.
Lech149 - Sro 06 Mar, 2019

To raczej niechlujstwo :twisted: i dyletanctwo , jak oszczędności .
Lech149 - Sro 06 Mar, 2019

To wygląda na klej typu sylikon .
AdrianX - Sro 06 Mar, 2019

Taki klej mam w Delta Optical Extreme 10x50 ale już w TS15x70 klej jest czarny. Trochę słabo, że Nikon w takiej fajnej lornetce dał biały klej.
Chomsky - Sro 06 Mar, 2019

Tak paseczki kleju są białe w czarnej i czystej komorze zaraz za obiektywem. Pewnie nie przeszkadzają w niczym kilka razy już gdzieś widziałem białe.
Ale komora pryzmatów dalej w głębi jest jakby aluminiowa może to są ta powłoki fazowe??
To aluminium nie jest wypolerowane i gładkie. Tylko jakieś draszpate i jakby utlenione faktura jak mini skórka z pomarańczy. Nie jestem pewny czy to pyłki? Nie potrafię poświecić i zrobić zdjęcia w głębi. Widać to od strony obiektywów i to pod pewnym kątem. Czy to normalne?
A z tymi literkami w pierwszym moim pytaniu? Dlaczego widzę je mniejsze? Przecież Nikon nie ma powiększenia x7.
Pozdr. Ch.
p.s. optycznie jest spoko fajna lornetka. Jeśli to pyłki to czy jest sens wymieniać na inny egzemplarz.
Może dać sobie spokój.

Chomsky - Nie 10 Mar, 2019

Zasięgałem opini i ten typ tak ma. Nierówna faktura metalu ma na celu eliminację odbić wewnątrz komory pryzmatów, nie może być gładkie i wypolerowane.
Toomkoo dzięki za fotki.
Pozdr. Ch.

Chomsky - Nie 10 Mar, 2019

Czytam pilnie forum i jestem pewien, że co dtugi użytkownik tegoż deklaruje, ze jest posiadaczem Nikona eII 8x30EII. Poświećcie latarką w obiektywy wokoło koniecznie i sprawdź cię proszę jak się ma ta druga komora-srebrzysta i opiszcie, bo w środę mija dwa tygodnie i nie za bardzo wiem co mam myśleć o tych dziwnych nalotach na blachach. Plizz. Wasz Chomsky.