forum.optyczne.pl

Lornetki - Test lornetki Olympus 8x42 PRO

Arek - Pon 11 Mar, 2019
Temat postu: Test lornetki Olympus 8x42 PRO
Kolejny test z nowej serii:

https://www.optyczne.pl/i...etki&test_l=337

widoczek - Pon 11 Mar, 2019

Ile w sumie jest lornetek w tej serii :?:
Arek - Pon 11 Mar, 2019

Na razie dwie. 8x42 i 10x42.
TRYTON7 - Wto 12 Mar, 2019

b.interesujące.

co możne być powodem sprawności optycznej < 90% ?

T

Arek - Wto 12 Mar, 2019

Pewnie powłoki, które nie są tak dobre jak planowali/obiecywali. W szczególności te na pryzmatach.
ponidziak - Wto 12 Mar, 2019

Nie spodziewałbym się innych lornetek w tej serii. Exwp to też były tylko 8/10x42.
Pro ma je raczej zastąpić a nie uzupełnić. Zresztą przy tak małych i lekkich 42 zakup 32 jest dyskusyjny, a 50 to już zastosowania specjalistyczne. Olek się nie rozprasza, ani pod względem ilości modeli ani pod względem parametrów. Przemyślana strategia.

Parametry, cena, przeznaczenie, wszystko tak dobrane żeby trafić do jak najszerszej grupy użytkowników. Producenci dedykowanego sprzętu mogą spać spokojnie, Olek nie ma zamiaru robić im konkurencji.

Pewnie przekłada sie to na konkretne oszczędności w logistyce i serwisowaniu.
Mnie sie to podoba, wypuszczaj jeden konkretny model raz na 15 lat i spokój. Po cholerę częściej? :wink:

Arek - Wto 12 Mar, 2019

Też mi się wydaje, że lepiej robić raz a dobrze. W lornetkach premiery raz na 10 lat są OK. Raz na 5 lat można zrobić lifting.
ptasiarz - Pon 18 Mar, 2019

A ja a pytanie dotyczące zdjęcia z testu, czy ten wielgachny Bushnell ma może pryzmaty Abbe-Koeniga?
Arek - Pon 18 Mar, 2019

Nic mi o tym nie wiadomo. To jest lekki upgrade testowanego przez nas Bushnella Legend M:
https://www.optyczne.pl/3...nd_M_10x42.html

Rozmiar trochę większy, bo poprawili to na co narzekaliśmy w teście czyli na bardzo płytko schowane przednie soczewki, a przez to bardzo podane na zarysowania, zabrudzienia i odblaski. Teraz soczewki są wyraźnie głębiej, a obudowa dłuższa.