|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Proszę o pomoc w wyborze "Lustrzanki"
maxiu81 - Pią 30 Maj, 2008 Temat postu: Proszę o pomoc w wyborze "Lustrzanki" Witam!
Piszę z prośbą o pomoc.
Chce kupić "Lustrzankę"...i tu jest moje pytanie.Jaką? Wybór na dzień dzisieszy jest duży.
Jeżeli chodzi o cenę, to chce przeznaczyć max. 4,5 tyś. zł.Nie miałem nigdy takiego aparatu, obecnie jade na cyfrowym aparacie 8.1 mpx i 6 x optyczny zoom,problem tylko w tym,że to jest dla mnie za wolne i przy dużych ilościach ISO strasznie szumi.
Chciałbym coś szybkiego, nieszumiącego z dobrą roździelczością i żeby nie bylo problemów z dobieraniem obiektywów.
Dodam tylko jeszcze,że jeżdżę na rajdy samochowode (WRC itp.) dlatego chcę też nie mieć problemów z robieniem zdjęć tych szybkich samochodów
Dziekuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie!
maxiu133
mnich - Pią 30 Maj, 2008
Może Canon 40 D? Ale obiektyw niech zarekoneduje ktoś inny. Na C nie bardzo się znam a Sigma czasami się gryzie z Canonem.
Dobrym wyborem byłby też D80 z 70-300 VR i 18-70. Ale ten szumi bardziej niż Canon ale napewno mniej niż kompakt
MM - Sob 31 Maj, 2008
Mój typ to Canon 40D plus Canon 70-200/4 L. Jest szybko, jest pewnie i jest dobra jakość na wysokim ISO przy niezłym świetle. Cena po zwrocie kasy od Canona to jakieś 4800 zł.
Fajny zestaw masz też tutaj
Ja bym to sprawdził "jakościowo" i jak wszystko gra to nic tylko kupować.
maxiu81 - Sob 31 Maj, 2008
Co sądzicie o lustrze "Pentax K20D ", albo o "Nikon D200"?
Wiem, że pixle nie są najważniejsze, bo aparat sam za Ciebie zdjęcia nie zrobi...
mnich - Sob 31 Maj, 2008
No zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem był by zestawa zaproponowany przez MM.
do rajdów w sam raz.
Mam pytanie także o model Canon 400D jak i 450D. Czy są to przereklamowane produkty?
Czy są warte swojej ceny? Czy można coś o wiele leprzego kupić za te pieniądze?
Czytałem troche opini na temat tych modeli i ludzie narzekają na szumy przy większych ISO.
Mój znajomy ma EOS-a 400D i musze powiedzieć, że fotki nie są za ciekawe jak na taką popularną lustrzankę...za szybki chyba też nie jest..., ale opinie zostawiam Wam i czekam na dalsze propozycję, bo nie chcę niczego na szybko kupić, żeby nie wpaść w "błoto"
Pozdrawiam serdecznie i dzięki za wszytskie odpowiedzi.
maxiu133
rafalg - Sob 31 Maj, 2008
Propozycja MM jak najbardziej godna rozważenia, jak zwykle radzi dobrze i trafnie. Gdybyś z kasą nie dał rady to 400/450D też obskoczysz.
jaad75 - Sob 31 Maj, 2008
maxiu81 napisał/a: | Mój znajomy ma EOS-a 400D i musze powiedzieć, że fotki nie są za ciekawe jak na taką popularną lustrzankę... | Powiedziałbym, że to wyłącznie wina Twojego znajomego...
[ Dodano: Sob 31 Maj, 2008 22:03 ]
rafalg napisał/a: | Propozycja MM jak najbardziej godna rozważenia, jak zwykle radzi dobrze i trafnie. | I jak zwykle Canona...
To może coś zaproponuj mądrego zamiast głupio komentować.
Ja bym zdecydowanie wolał D200.
jaad75 napisał/a: | Ja bym zdecydowanie wolał D200. |
A ja bym wolał D300 ale poszedłem w system Canona, tez jest niezły. Nie chodzi o to by być stronniczym, ja nie propaguję jednej firmy bo mam i uważam że jest najlepsza (jak wiele osób na ty forum robi), ważne jest to żeby dobrze komuś doradzić szczególnie kiedy potrzebuje pomocy.
No spoko, ja też bym sie zabrał za D300, ale on niestety ma narazie swoją cenę... a co do Canon-a to wiem, że to dobra firma, ale nie chcę też kupować czegoś co ma wiekszość ludzi do okoła....
maxiu81 napisał/a: | No spoko, ja też bym sie zabrał za D300, ale on niestety ma narazie swoją cenę... a co do Canon-a to wiem, że to dobra firma, ale nie chcę też kupować czegoś co ma wiekszość ludzi do okoła.... |
Jak nie chcesz kupować czegoś co ma większość ludzi do okoła to właśnie kup Canona.
Wujek_Pstrykacz - Sob 31 Maj, 2008
D200 chociaż starszy to jest podobnej klasy jak K20D. Oba są bardzo dobre.
rafalg napisał/a: | Jak nie chcesz kupować czegoś co ma większość ludzi do okoła to właśnie kup Canona. | Chyba żartujesz...
jaad75 napisał/a: | rafalg napisał/a: | Jak nie chcesz kupować czegoś co ma większość ludzi do okoła to właśnie kup Canona. | Chyba żartujesz... |
Tak dokładnie.
Czy ten K20D jest aż taki zły?.....a Wy dwoje,zamiast siękłócić, to pomoglibyście mi w wyborze
kamfil06 - Sob 31 Maj, 2008
cóż,
pentaxiarze (którzy w końcu używają K20stki na codzień)
są całkowicie odmiennego zdania niż optyczni i większość użytkowników
"2ch jedynych słusznych systemów",
ja (jako pentaxiarz) kiedyś go kupie tak czy siak,
i niebardzo obchodzi mnie jak wyszedł w teście
narazie jednak gromadze szkła i wiedze,
ciesząc się K-dyszunią
RB - Sob 31 Maj, 2008
maxiu81 napisał/a: | Czy ten K20D jest aż taki zły?. |
IMO wręcz odwrotnie. Zastanów się, jakich szkieł będziesz potrzebował i sprawdź dostępność do P. Jeśli są, to IMO jeden z rozsądniejszych wyborów.
rafalg - Nie 01 Cze, 2008
maxiu81 napisał/a: | Czy ten K20D jest aż taki zły?.....a Wy dwoje,zamiast siękłócić, to pomoglibyście mi w wyborze |
Uważam że wart rozważenia.
maxiu81 - Nie 01 Cze, 2008
Sorry , ale zbiegłem z tematu.....możecie mi wytłumaczyć co to "IMO" ?
Dzięki
jaad75 - Nie 01 Cze, 2008
maxiu81 napisał/a: | ...możecie mi wytłumaczyć co to "IMO" ? | In My Opinion...
maxiu81 - Nie 01 Cze, 2008
no spoko:) nie spotkałem się jeszcze z tym skrótem:)
[ Dodano: Nie 01 Cze, 2008 20:18 ]
A co sądzicie np. o marce SONY ?
Czy model A350 jest godny uwagi?
Dodam jeszcze , ze mieszkam w niemczech i dużo się tu rozglądam za "lustrami" i są tu często dość dobre promocje.
Zaproponujcie jeszcze coś ciekawego i dobrego...
Pozdrawiam
RB - Nie 01 Cze, 2008
maxiu81 napisał/a: | no spoko:) nie spotkałem się jeszcze z tym skrótem:)
[ Dodano: Nie 01 Cze, 2008 20:18 ]
A co sądzicie np. o marce SONY ?
Czy model A350 jest godny uwagi?
|
Jęsli bardzo lubisz i potrzebujesz "trybu zombie" (czyli jesli chcesz LV) - to jak najbardziej a350. Jesli nie, to weź Pentaksa.
O marce Sony sadze ambiwalentnie. Czekam na aparat który nie jest entry level z duperelami marketingowymi (a3x0) i nie jest a700. Takie a500 Ale tego nie ma.
krisv740 - Nie 01 Cze, 2008
jeśli sony to raczej a300 lub a700
ew. a200
stosunek możliwości, cena jakość nie preferują a350 imho
[ Dodano: Nie 01 Cze, 2008 20:46 ]
no chyba że pentax
to mój ulubieniec
szczególnie k10d
gdybym miał 2 z groszami to sam bym kupił z dwpma szkłami w kicie
na czarną godzinę jak znalazł
MC - Nie 01 Cze, 2008
krisv740 napisał/a: | jeśli sony to raczej a300 lub a700
ew. a200 |
Podpisuje sie pod tym recyma i nogyma.
MM - Nie 01 Cze, 2008
Przypominam, że pytającemu chodzi o możliwość robienia zdjęć na rajdach WRC a cena jest określona. To determinuje pewne cechy zarówno body jak i optyki. D200 oczywiście jest lepsze od 40D Canona do tych celów (oprócz szumów - te są naprawdę spore od ISO 800). Pozostaje tylko pytanie co podłączyć do tego D200 za adekwatne pieniądze. Chodzi oczywiście o w miarę jasny i szybki obiektyw.
Gdyby suma była dwa razy wyższa to taki D300 plus Nikkor 70-200/2.8 VR byłby znakomity (nawet zestaw z D200 byłby świetny). Ale pieniędzy jest ile jest. Co podłączyć do Sony czy Pentaxa i jak tam się AF będzie wyrabiał? Bo jak działa w Nikonie i Canonie to wiem i wiem też, że S czy P lepszego mieć z pewnością nie będą.
MC - Nie 01 Cze, 2008
A jak dziala sprawdzana przez Ciebie z A700 Sigma 100-300f.4? Chodzi mi konkretnie o AF, bo wiem, ze do Alf HSM brak.
MM - Nie 01 Cze, 2008
MC napisał/a: | A jak dziala sprawdzana przez Ciebie z A700 Sigma 100-300f.4? Chodzi mi konkretnie o AF, bo wiem, ze do Alf HSM brak. |
AF był celny natomiast szybkości nie testowałem bo robiłem statykę. Subiektywnie był "normalny", ale nie błyskawiczny.
Wujek_Pstrykacz - Nie 01 Cze, 2008
Działa wolniej niestety, choć nie aż tak wolno żeby przy standardowej fotografii się nie wyrabiała. Ale do foto samochodów nie bardzo się nada.
MC - Nie 01 Cze, 2008
Standardowej, tzn ptaka na galezi wyrobie sie ustrzelic?
Bo mnie wczoraj trafialo, jak w kicie mi kilka razy caly zakres przejezdzalo, zeby zoltego ptaszka trafic, a i tak na 300mm i f.8 zdjecie jest dosyc mydlane.
Jeżeli się nie ruszy przez 1-2 sekundy to Twój ci on. No może krócej.
no to pytanie do pentaksiarzy
jak szybki/wolny jest af w k10/k20?
tylko poważne odpowiedzi proszę!!!
MM - Nie 01 Cze, 2008
A słońce świeciło mocno w kierunku obiektywu? Bo coś chyba A700 tego bardzo nie lubi.
MC - Nie 01 Cze, 2008
MM napisał/a: | A słońce świeciło mocno w kierunku obiektywu? |
Jakie slonce? Tam bylo ciemno jak u Afroamerykanina wiadomo gdzie. Las dosyc gesty...
Jak jest mało światła to wiele autofokusów potrafi się pogubić. Chyba że masz 1DmarkIII. I 300/2.8 do niego dopiętą.
MC - Nie 01 Cze, 2008
Taaak, ale ten ptaszek nie byl przyzwyczajony do dzwieku wiertarki, ktory sie zaczal wydobywac. Swoja droga mojej "laciny" mniej sie przestraszyl...
ktoś tu bardzo poprawny politycznie jest
a ja dalej czekam na obrońców pentax
i opinię o szybkości af w tej puszce
jaad75 - Nie 01 Cze, 2008
krisv740, To zależy przede wszystkim od szkła. SDM są ponoć szybsze i pewniejsze na K20D. W normalnym oświetleniu jest tak samo szybki jak powiedzmy Canon 30D, czy Nikon D80, w trudniejszych warunkach jest wolniejszy. Pentax ma dość kiepski system AF-C i to głównie sprawia, że do sportu nie jest najlepszym z możliwych wyborów.
Zarówno AF w słabym świetle, jak i tryb AF-C jest podobno lepszy w K20D, niż w K10D...
MM - Nie 01 Cze, 2008
Pstrykacz napisał/a: | Jak jest mało światła to wiele autofokusów potrafi się pogubić. Chyba że masz 1DmarkIII. I 300/2.8 do niego dopiętą. |
1D MIII to nawet ze staruszkiem 100-400L furczy tak, że pysk sam się uśmiecha
Troche to znam bo chociaż nie mam jedynki to miałem okazje się dopiąć do niej. Robi wrażenie. Ale teraz u mnie na topie jest 300/2.8 na którą oczekuje z niecierpliwością.
maxiu81 - Pon 02 Cze, 2008
Ten 1D MIII to ma taką cenę, że powinien sam za "Ciebie" zdjęcia robić...., ale zejdźmy już proszę na ziemię Ja dalej czekam na konkretną propozycję.
Pozdrawiam
minimalguy - Pon 02 Cze, 2008
maxiu81,
Trochę to może wykroczy po za Twój budżet, ale moja propozycja jest taka
używka D200 można dorwać za 2500 klocka
Sigma 70-200 2.8 HSM II Nówka 3000 z trzyletnią gwarancją.
Masz i światło 2.8 i HSM: do rajdów powinna Ci ogniskowa wystarczyć. Możesz to samo szkło równie dobrze podpiąć pod Canona 40D (oczywiście z innym mocowaniem:) ) Szkło na pewno jest dobre a co do body to są na pewno porównywalne,(po za szumami, które dla Ciebie nie koniecznie muszą mieć znaczenie) choć moim zdaniem D200 to solidniejsza konstrukcja z racji uszczelnień co na rajdach szutrowych będzie ogromną zaletą. Prawda jest jednak taka, że możesz potrzebowac użytecznego wysokiego ISO i tutaj C40D może okazać się lepszy. Odwiedź sklep i "pomacaj" jedno i drugie. To też może wpłynąć na Twoją dezycję.
Pozdrawiam
maxiu81 - Pon 02 Cze, 2008
Siema !
No to powili mnie przkonujecie do N D200 albo C 40D, a co do macania, to macałem obydwa i muszę przyznać, że ten Nikon D200 pewniej w ręce leżał...
Powtórze jeszcze , że to ma być moje pierwsze lusterko i dlatego nie chciałbym sie na czymś z samego początku zawieść.
Pozdrawiam
[ Dodano: Sro 04 Cze, 2008 09:14 ]
Co sadzicie o D80 ?
[ Dodano: Sro 04 Cze, 2008 09:32 ]
Czy Nokin D80 nadaje sie do tego rodzaju zdjec (mam na mysli sporty samochodowe itp.), no i oczywiscie w plenerze jak i do zdjec domowych.
Czy dalby rade?
Pozdrawiam
[ Dodano: Sro 04 Cze, 2008 09:33 ]
Sorry "NIKON"
[ Dodano: Sro 04 Cze, 2008 19:12 ]
A co powiecie na taki zestawik ? Podaje linka:
http://www.dixons.nl/De_o...13/default.aspx
Pozdrawiam!
|
|