forum.optyczne.pl

Lornetki - Ach, ta siódemka...

NoVik - Pon 10 Cze, 2019
Temat postu: Ach, ta siódemka...
Drodzy Państwo.

Otóż, od dłuższego czasu sen z powiek spędza mi lornetka o powiększeniu 7x, średnicy obiektywu 42 mm. Precyzując - podłużna, w karbowanej gumie, z pewnym już bagażem doświadczeń, niejedno już widziała :wink:
Zeiss Dialyt 7x42.
Zdania na jej temat są z góry pozytywne, rzadko można znaleźć coś negatywnego, wręcz jest to ewenement. Pytanie mam czy optycznie jest w stanie dorównać obecnym wyrobom, typu Meopta (chyba jedyna pozycja, która może próbować stawać w szranki z Dialyt'em)?
Marzy mi się osiągnięcie 'optycznej nirwany' poprzez zdobycie lornetki do wszystkiego (sic!).
Od świtu do nocy włącznie. Poważnie zastanawiam się nad Dialyt'em. Powiększenie nie to co choćby 8x, ale jeśli pole, jasność i ostrość są takie jak deklarują ich posiadacze i użytkownicy to chyba warto. Mechanicznie pewnie obecnie niedościgniona przez obecne produkty i serwis Zeiss też nie odmawia przeglądu czy nie podejmuje się wymian części. Tylko wciąż nurtuje mnie pytanie - czy ona rzeczywiście nie odbiega jakością obrazu od współczesnych lornetek?
Ktoś już 'macał' takiego Dialyt'a?

PS.
Panie Marcinie, Pan może nie czuć obowiązku udzielania odpowiedzi i wplątywania się w ponowne tłumaczenie jednakże nie zabraniam tego. :wink:

Chomsky - Pon 10 Cze, 2019

Jest jeszcze Swarovski Habicht 7x42. Też fajna lornetka. Do kupienia nowa. Zawsze jest gwarancja, możliwość odesłania jakby nie leżała. Mi Meopta 7x42 smakuje, jednak zauważyłem, że na dzienne obserwacje zabieram Nikona EII 8x30EII.
Pozdr. Ch.

goornik - Pon 10 Cze, 2019

Jest jeszcze Nikon EDG 7x42, Leica Trinovid, Meostar o tym samych parametrach.
Patrzyłem przez każdą z nich - ze zrozumiałych względów prywatnie mógłbym mieć Nikona w baaaardzo dobrej cenie, kupiłjem jednak Dialyta.....
Jeszcze coś mam wyjaśnić?

Arek - Pon 10 Cze, 2019

Jest jeszcze używany Zeiss Victory 7x42 FL. Też zacna, ale wyjdzie drożej niż Dialyt. No i klasa sama w sobie czyli Night Owl 7x45.
NoVik - Pon 10 Cze, 2019

Seria Night Owl to ciekawa sprawa, choć lornetka... co tu dużo mówić, estetycznie nie wygląda najlepiej. Taka pękata i ta trywialna guma. Choć mało o niej słyszałem w kwestii optyki.
Czy można prosić o pochylenie się nad nią?

Panie goornik - dziękuję za ponowne ambitne podejście do tematu 😁

Arek - Wto 11 Cze, 2019

3mnich miał Night Owla 7x45. Tutaj nie ma co pisać - w tej serii Zeiss włożył wszystko co miał najlepsze w tamtych latach.
goornik - Wto 11 Cze, 2019

NoVik napisał/a:

Panie goornik - dziękuję za ponowne ambitne podejście do tematu 😁

Niedługo minie pół roku Twoich rozterek, na rocznicę kupię Ci tort :D
....a tymczasem niezapomniane chwile do lornetkowych obserwacji bezpowrotnie mijają.
A w czwartek wystawiam na ebayu Carla Zeissa 7x40 NVA (dach)