|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Tania lornetka
Silarox - Sob 29 Cze, 2019 Temat postu: Tania lornetka Witam,
szukam taniej lornetki tak do nieczęstego użytku na działkę czy w góry.
Znalazłem kilka propozycji, czy nadają się:
lornetka 1
lornetka 2
lornetka 3
kimek27 - Sob 29 Cze, 2019
Żadna z w/w
Polecam przeczytac
https://www.optyczne.pl/1...tkę__Wstęp.html
https://www.optyczne.pl/1...kstremalna.html
Silarox - Sob 29 Cze, 2019
A co to jest ta auto ostrość w tej nr 3?
Arek - Sob 29 Cze, 2019
Tego nie wie nawet ten co pisał
Pomyśl o Delta Optical Entry lub Discovery
Abs - Sob 29 Cze, 2019 Temat postu: Re: Tania lornetka
Szkoda pieniędzy, nawet takich. Relatywnie tanio chodzą Olympusy dps, Delty Optical - np. Voyager czy lepiej te polecane przez Arka. Można za ok. 100 zł kupić używaną BPC, np 8x30.
NoVik - Nie 30 Cze, 2019
Tania znaczy tania, czy tak się nazywa?
adaher - Nie 30 Cze, 2019
Tolkien wymięka przy wyobraźni "twórców" tej "optyki". Kosmiczne powiększenia i pola widzenia to już standard, ale jakie działania matematyczne zastosowali przy obliczeniu źrenicy wyjściowej...? 30x36 źrenica 4,2...? Myślę, że sprzedawcy "dodają" też trochę od siebie żeby podrasować opis....
Zapomnieli tylko dopisać, że przez te lornetki można zobaczyć czarną dziurę, chociaż znając stopień kolimacji w tych "wyrobach lornetkopodobnych" to można zobaczyć dwie czarne dziury i nic więcej...
A tak na poważnie, prawdopodobnie są na to odpowiednie paragrafy, tylko kto by się tym zajmował? Niska szkodliwość... Tyle, że pewnie nie raz spotkaliście się z sytuacją, że ludzie zniechęcają się do obserwacji lornetkowych przez takie produkty, a to wielka szkoda
Kiedyś przynajmniej, w najgorszym przypadku to było rozkolimowane tento...
Kolega Silarox na szczęście trafił na odpowiednie forum, ale wielu ludzi takiego szczęścia mieć nie będzie...
Pozdrawiam!
goornik - Nie 30 Cze, 2019
Tanie lornetki, które mają posłużyć Ci długo i ZACHĘCAĆ do obserwacji, a nie zniechęcać, zaczynają się na poziomie 1200 zł. Jeśli obetniesz część oczekiwań można zejść do poziomu 600-700 zł.
Lech149 - Pon 01 Lip, 2019
No proszę . Od 1200 do 2000 - 2500 . nie do samolotów , nie w nocy , nie do nieba , mgławic ,
itp.
Silarox - Sro 10 Lip, 2019
A czy lornetka z lidla ta 10x50 będzie lepsza czy gorsza od teg z linku nr 3 LORNETKA BAIGISH RUSSIA 10X50 FULL HD AUTO OSTROŚĆ ?
Jar - Czw 11 Lip, 2019
Silarox napisał/a: | A czy lornetka z lidla ta 10x50 będzie lepsza czy gorsza od teg z linku nr 3 LORNETKA BAIGISH RUSSIA 10X50 FULL HD AUTO OSTROŚĆ ? |
Powiedzmy tak: będzie nie gorsza. Ale to nadal nie jest coś, co warto polecić. Poza tym każda lorneta 10x50 (wszystko jedno, porządna czy wyrób lornetkopodobny) będzie za duża do zastosowań, które podałeś. Zwłaszcza na góry. Piszę, bo zdarzało mi się targać w góry 10x50. Ale to wynikało wyłącznie ze specyficznego celu, tj. obserwacji nocnego nieba na takich wyjazdach. W dzień bardzo rzadko wyciągałem ją z plecaka. Po prostu jej noszenie na wierzchu byłoby zbyt niewygodne. Na "normalne" wycieczki zabierałem (jeśli w ogóle) małego kompakta 10x25. Ale to nie są optymalne parametry, jak 25mm to raczej 8x25. Wg. niektórych tutaj 25-tka jest za mała do ogólnych zastosowań (ciemny obraz, małe pole widzenia, kiepska ergonomia -np. małe wysuniecie źrenic wyjściowych).
Sugerowałbym Ci coś ze szkłami o średnicy ok. 30mm, czyli 8x30 lub coś zbliżonego. Niestety, te kilka stów na lornetkę trzeba wyłożyć, jeśli to ma być coś dającego przyzwoity obraz, nie doprowadzającego do szału podczas obsługi (mechanika) i nie rozlatującego się po roku czy dwóch sporadycznego używania. Konkretnego modelu nie doradzę, nie jestem na bieżąco.
Pozdrawiam
-J.
P.S. Używana "rosjanka" 8x30 to wciąż fajny sprzęt, jeśli w dobrym stanie. Tylko te stare wersje ze sztywnym skóropodobnym futerałem ważą niewiele mniej od typowej współczesnej 50-tki.
Silarox - Czw 11 Lip, 2019
A firma Kandar np. taka mała :
kandar
goornik - Czw 11 Lip, 2019
Silarox napisał/a: | A firma Kandar np. taka mała :
kandar |
To śmieć przez duże "Ś"
Skąd u Ciebie takie zamiłowanie do wyszukiwania najgorszych możliwych opcji?
Kilka rozsądnych propozycji padło powyżej, tędy droga....
Tanie, fajne lornetki zaczynają się około 1200 zł, pisałem już o tym.
Jak baaaardzo nie masz pieniążków, to mooooooże uda się znaleźć coś słabego za 400-600
Za 79 zł da się kupić przeciętnej jakości futerał do lornetki.
Wiking69 - Czw 11 Lip, 2019
To zaczyna się robić śmieszne . Ktoś ma buty za 600 zł , zegarek za 2500 zł , smartfona za 4000 zł , ale lornetka musi być tania . Najlepiej za 99.99 zł . Dobra lornetka może posłużyć kilku pokoleniom , mam starego Zeissa , 119 lat i działa . Dobre buty wytrzymują 5 lat . Smartfony wymieniamy średnio co dwa , trzy lata . Ale to właśnie smartfon jest wykładnikiem naszego statusu społecznego , to nasze oczy na świat , nasze płuca , nasze serce . Witajcie w XXI wieku
Maciek - Czw 11 Lip, 2019
Wiking69 napisał/a: | To zaczyna się robić śmieszne . Ktoś ma buty za 600 zł , zegarek za 2500 zł , smartfona za 4000 zł , ale lornetka musi być tania . Najlepiej za 99.99 zł . Dobra lornetka może posłużyć kilku pokoleniom , mam starego Zeissa , 119 lat i działa . Dobre buty wytrzymują 5 lat . Smartfony wymieniamy średnio co dwa , trzy lata . Ale to właśnie smartfon jest wykładnikiem naszego statusu społecznego , to nasze oczy na świat , nasze płuca , nasze serce . Witajcie w XXI wieku |
Co do różnych markowych przedmiotów i rzeczy typu ciuchy, buty, smartfony, zegarki itp jak ulał pasuje powiedzonko Beniamina Franklina: "Jesteśmy o wiele bardziej opodatkowani przez nasze próżniactwo, pychę i głupotę niż przez rząd!"
jutomi - Czw 11 Lip, 2019
W XXI wieku jeszcze chyba trafniejsze jest spostrzeżenie Georga Fooshee:
"Ludzie kupują rzeczy, których nie potrzebują
Za pieniądze, których nie mają
Żeby zaimponować ludziom, których nienawidzą".
Całe szczęście, że my potrzebujemy wszystkich naszych lornetek i motywacja posiadania jest przeważnie bardziej wzniosła.
Chomsky - Czw 11 Lip, 2019
Pewnie wystarczyłaby jedna, lub dwie, ale cp tam, takie to przyjemne. Życie jest tylko jedno i takie krótkie.
Pozdr. Ch.
Jar - Pią 12 Lip, 2019
Silarox napisał/a: | A firma Kandar np. taka mała :
kandar |
Złom. Silarox, ja Cię nie namawiam na lornetki 1000zł+ Większość tu obecnych wprawdzie (nie bez powodu) poleca sprzęty z tej kategorii, ale Ty chcesz coś taniego, z dolnej półki. O.K.
Przypadkowo ja równie zawsze kupowałem lornetki tanie. Ale istnieje pewien minimalny próg jakości i ceny, aby to coś nadawało się do użytku, tudzież nie rozpadło po roku i to bardzo sporadycznego użytkowania. Wiem co piszę, częściowo z autopsji. Lornetkopodobne wyroby z bazaru czy allegro za 100zł i mniej do tej kategorii nie należą. Oszczędź sobie funduszy wywalonych w błoto.
Moja rada: sprawdź ile kosztują najtańsze lornetki nie na allegro, tylko w przyzwoitych sklepach z optyką. Jakieś ecotone, deltaoptical, teleskopy, cokolwiek. Tam też najtańsze modele (zwłaszcza mocno egzotycznych "marek") nie śmierdzą jakością, ale na ogół (z naciskiem na to określenie) nadają się do dłuższego użytku. Zacznij od tego poziomu co najmniej.
Pozdrawiam
-J.
Silarox - Pią 12 Lip, 2019
Dobra, na razie odpuszcze te kandary czy auto ostrość itd, niby mam jakąś starą lornetkę, jescze z czasów sowieckich, nie jest mocna, chyba 8x30, ale tak po Waszych opiniach te za stówę to chyba nie będą jakoś super lepsze.
Tak z innj beczki - są wogóle lornetki z prawdziwą autoostrością?
A właśnie, są lornetki z regulacją obu soczewek jeżeli chodzi o wady wzroku?
toomkoo7474 - Pią 12 Lip, 2019
Ta auto ostrosc to chwyt marketingowy,choc sa na rynku lornetki bez pokretla ostrosci ze niby sie dostosowywuja do oczu ale jak popatrzylem przez taka to dla mnie totalna lipa(odradzam)
Co do korygowania wady wzroku to lornetki maja na jednym z okularow pokretlo Dioprti i tym zalatwiasz sobie sprawe.
leniwiec - Sob 13 Lip, 2019
Silarox, w żadnej lornetce nie ma autofokusa. Masz go za to we własnych oczach. I faktycznie, kiedy przyłożysz do oczu lornetkę ustawioną na jakąś odległość, możesz skupić wzrok na bliższym lub dalszym obiekcie i w pewnym zakresie przesunąć sobie płaszczyznę ostrości. Ale całą robotę zrobią oczy a nie jakiś tajemniczy system AF lornetki. Zdolność do takiego przeogniskowania jest bardzo osobnicza, dlatego niektórzy lubią lornetki z IF (o tym za chwilę) a inni ich nie znoszą.
Silarox napisał/a: | A właśnie, są lornetki z regulacją obu soczewek jeżeli chodzi o wady wzroku? |
Gdyby lornetka miała centralne pokrętło ostrości a oprócz tego korektę w obydwu okularach, byłoby to trochę bez sensu. Nie ma różnicy między ostrzeniem centralnym pokrętłem a pokrętłem korekcji. W lornetce z centralnym pokrętłem (CF) ustawiasz sobie ostrość centralnym pokrętłem dla lewego oka a dla prawego korygujesz różnicę w wadzie wzroku między oczami. Istnieją również lornetki w których nie ma centralnego pokrętła a pokrętła ostrości znajdują się na obydwu okularach (IF). Sprawdza się to w żeglarstwie, gdzie wszystko na co patrzysz jest na ogół i dość daleko i w astronomii, gdzie obserwowane obiekty są jeszcze dalej. Zastosowanie w obserwacji bliskich obiektów jest kontrowersyjne. Jeżeli Twoje oczy szybko się akomodują, to taka lornetka może się u Ciebie sprawdzić, jeżeli nie, będziesz musiał co chwilę kręcić w równym stopniu obydwoma okularami, czyli masakra...
A wracając do tematu wątku. Naprawdę nie ma sensu schodzić poniżej poziomu Aculona. Szkoda pieniędzy. Lornetka z Lidla albo inne wynalazki z Allegro będą albo zepsute od początku (mechanicznie jak i optycznie) albo szybko znajdą się w takim stanie. A nawet Aculon, który optykę ma całkiem przyzwoitą wymaga troskliwego traktowania ze względu na delikatną plastikową konstrukcję. W lornetce jest jest minimum 10 soczewek i 4 pryzmaty. Żeby to wszystko działało każdy element musi być precyzyjnie skolimowany. A i przy takiej liczbie granic szkło - powietrze same soczewki muszą mieć choćby najprostsze powłoki antyrefleksyjne. Więc jeżeli całość kosztuje mniej niż najtańsze okulary z antyrefleksem, musi to dać do myślenia.
goornik - Sob 13 Lip, 2019
Silarox napisał/a: | Dobra, na razie odpuszcze te kandary czy auto ostrość itd, niby mam jakąś starą lornetkę, jescze z czasów sowieckich, nie jest mocna, chyba 8x30, ale tak po Waszych opiniach te za stówę to chyba nie będą jakoś super lepsze.
|
"Stara dobra 8x30 z CCCP to już jest przyzwoity poziom, w szczególności jeśli się juz ją ma. Prawdziwym krokiem do przodu będzie współczesne porro za 600-700 zł
Silarox napisał/a: | Tak z innj beczki - są wogóle lornetki z prawdziwą autoostrością? |
NIE - przedmioty w różnych odległościach od lornetki dają dają ostry obraz w różnej odległości za obiektywem lornetki (czy lunety) i tę ostrość trzeba RĘCZNIE ustawić. Pomijam tu wynalazki Sony z lornetką całkowicie elektroniczną (obiektyw - sensor - LCD - okular), gdzie był AF, O wątpliwej skuteczności
Silarox napisał/a: | A właśnie, są lornetki z regulacją obu soczewek jeżeli chodzi o wady wzroku? |
Całe mnóstwo. Nikon oznacza to np IF (Indyvidual Focusing). Zachęcam Cię, abyś rzucił okiem w wątek "lornetkowe klasyki sprzed lat" - to doskonała lektura i wprowadzenie w temat lornetkologii teoretycznej.
|
|