|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Minimalna odległość ostrzenia w lornetkach porro.
anatol1 - Pon 22 Lip, 2019 Temat postu: Minimalna odległość ostrzenia w lornetkach porro. Rok temu postanowiłem kupić lornetkę 8x30/32, która miała zastąpić moją starą BPC5 8x30, która mimo, że poddana została regeneracji to jednak ma swoje wady typowe dla lornetek z tamtej epoki. Chciałem aby była to lornetka porro, ale jednym z warunków miało być minimalne ostrzenie poniżej 2 metrów. Deltrintem ostrzy od 1,9 m więc byłoby ok, ale ja chciałem nową lornetkę. Przejrzałem na Optyczne.pl parametry wielu lornetek i okazało się, że pozostaje mi tylko wybór dachówki bo porro nie ostrzą tak jak legendarny Deltrintem.
Kupiłem więc jednak dachówkę, Deltę One 8x32, która ma wiele zalet a minimalna odległość ostrego obrazu to ok. 0,9 m (!). Ma też niestety parę wad - jak na tanią dachówkę przystało - ale jedna jest niestety bardzo uciążliwa, czyli problem z ostrością obrazu w ogóle i to w centrum pola widzenia. Po pierwsze głębia ostrości w jej przypadku w ogóle nie istnieje, nawet patrząc na obiekty bardzo odległe trzeba idealnie ustawić ostrość , minimalne poruszenie pokrętła ostrości powoduje rozogniskowanie obrazu. Po drugie obraz jest zawsze nie do końca ostry, mam wrażenie, ze dopiero jak mam bardzo wypoczęte oczy widzę dopiero ostro, co ciekawe w starej BPC5 8x30 w tym samym momencie widzę bardzo ostry, wyraźny, oczywiście ciemniejszy, ale idealny obraz.
Planuję więc drugie podejście do tematu małego porro, stąd pytanie, które lornetki porro o parametrach 8x30/32 mają najmniejszą odległość ostrzenia ? Chodzi mi jednak o rzeczywisty parametr, bo niestety specyfikacje na Optyczne.pl nie pokrywają się z rzeczywistością. Tak na przykład Kowa YF 8x30 ma podaną odległość 5 m tymczasem rzeczywista minimalna ostrość wynosi ok. 2,1 m (dane w/g testu na bestbinocularsreviews.com).
Aha, no i jeszcze cena, nie chciałbym przekroczyć kwoty 1000 zł.
Maciek - Pon 22 Lip, 2019
Skoro zależy Tobie na porro i masz sentyment do klasyków to moim zdaniem powinieneś rozważyć Nikona EII 8x30. Ma zmierzone w testach 2 m minimalnej odległości, optycznie i mechanicznie jest bez zarzutu i może uda się kupić używkę w Twoim budżecie.
PS Może też warto podwyższyć nieco budżet niż ryzykować kolejne wpadki jak z Deltą one, które przecież kosztują?
PS II - warto też pamiętać, że Delta One i Nikon EII dzieli przepaść.
Arek - Pon 22 Lip, 2019
Specyfikacje w bazie na Optyczne są przepisane z danych producentów, a oni często podają to spod dużego palca - niestety. W testach mierzymy już dokładnie.
Pomyśl o odwróconym Porro, które ma obiektywy blisko siebie i przez to łapie ostrość z bardzo bliska. Klasyczne Porro zawsze będzie miało obiektywy daleko od siebie, a przez to fizycznie będzie miało problemy z ustawienie ostrości na odległościach zauważalnie mniejszych od 2 metrów.
leniwiec - Pon 22 Lip, 2019
Minimalna odległość ostrzenia w pewnym stopniu zależy od zdolności akomodacji Twoich oczu. W związku z tym dane podawane przez producentów są niestety tylko orientacyjne. W tej kategorii Porro wypada faktycznie kiepsko, ze względu na duży rozstaw obiektywów z których każdy widzi trochę co innego. Na większych dystansach zapewnia to wspaniały efekt 3D ale z bardzo bliska raczej ból głowy. Właśnie dlatego do patrzenia z bliska najlepsze jest odwrócone porro, w którym obiektywy są bardzo blisko siebie. Może pomyśl o Pentaxie Papilio ii 6.5 x 21. Lornetka ma swoje wady - stosunkowo ciemna, z nie za wielkim polem widzenia ale skonstruowana jest właśnie do patrzenia z bliska. Obserwowałem przez nią kiedyś mysz polną, która chowała się przede mną w krzakach - widok by niesamowity. Owady też wyglądały spektakularnie. Trochę mi to przypominało zabawę z obiektywem makro. Pentax optycznie będzie wyraźnie lepszy o Delcie One (też mam o niej nie najlepsze zdanie). EII to wspaniały sprzęt i do większości zadań sprawdza się świetnie ale akurat do obserwacji bliskich obiektów bym jej nie wybrał.
goornik - Pon 22 Lip, 2019
W porro mamy taką barierę, że przy mocno rozsuniętych obiektywach i polu - załóżmy 8* - przy odległości 2 m część wspólna lewego i pawego obrazu jest......baaaardzo mała. Nie ma więc sensu w modelach typu Nikon 8x30 EII, czy Swar Habicht 8x30W oferować ogniskowania z małych kilku metrów. Co innego Pentax Papilo, który podczas ogniskowania na blisko zmniejsza także rozstaw obiektywów!.....
anatol1 - Pon 22 Lip, 2019
Generalnie nie interesuje mnie tylko obserwacja bliskich obiektów, możliwość bliskiego ostrzenia traktuję jako miły dodatek. Oczywiście wiem o odwróconych porro, czytałem gdzieś recenzję Pentaxa Papilio, ale nie o taką zabawkę mi chodzi.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że w przypadku lornetki porro niemożliwe jest ostrzenie z odległości dajmy na to 1 metra bo obie części lornetki musiałyby mieć jeszcze możliwość skręcania obiektywami ku sobie. Ale ostrzenie z odległości 1,8 - 2 m jest już realne.
Tak jak napisał Arek, na Optyczne.pl są specyfikacje podane przez producenta a te są często rozbieżne z realnymi parametrami sprzętu. I chodzi mi o to czy macie może własne spostrzeżenia w tym temacie, czy może są jakieś strony gdzie są podane prawdziwe parametry, czy też coś możecie polecić z własnego doświadczenia.
Wiem, że najlepiej byłoby kupić dobrą dachówkę, ale ja chcę porro i koniec.
jutomi - Wto 23 Lip, 2019
Z moich obserwacji i pomiarów wynika, iż rozbieżność w podawanej przez producentów minimalnej odległość ostrego widzenia a pomiarami rozbija się o sposób pomiaru. Zwykle największa rozbieżność jest w lornetkach porro o powiększeniu 10x i więcej. Producenci zwykle podają ten parametr przy drioptrażu ustawionym na "0". Tymczasem jeśli ustawimy korekcję dioptri w skrajnym położeniu wynik będzie znacząco rożny. Np. w moim Nikonie 10x70 w specyfikacji jest minimalna odległość ostrego widzenia równa aż 50 metrów, gdy przy korekcji dioptri w skrajnym położeniu mam ostro już od około 10-11 metrów.
toomkoo7474 - Wto 23 Lip, 2019
Nikon EII 8x30 polecam,moja ulubiona lornetka no i to pole widzenia.
adaher - Wto 23 Lip, 2019
Toomkoo, EL nie jest Twoją ulubioną lornetką?
A propos tego o czym mówi kolega Jutomi, Nikon Marine IF 7x50 w spec. ma podane ostrzenie od 25m. Ja zmierzyłem na ok. 8m...
Pozdrawiam!
adaher napisał/a: | Toomkoo, EL nie jest Twoją ulubioną lornetką? |
Oczywiscie EL to nie tylko ulubiona ale i najlepsza przez jaka moje oczy patrza na ten swiat.
Uuuufffff, ulżyło mi...
Ja mam Ultravida 10x50 i jestem z niej baaardzo zadowolony, ale ziarnko "el" już zostało zasiane i może, a raczej kiedyś...
Przepraszam za chwilowe odejście od tematu
adaher napisał/a: | Uuuufffff, ulżyło mi...
Ja mam Ultravida 10x50 i jestem z niej baaardzo zadowolony, ale ziarnko "el" już zostało zasiane i może, a raczej kiedyś...
Przepraszam za chwilowe odejście od tematu |
To zycze by to( ziarko El )ci wykielkowalo bo warto.
Dzięki Toomkoo
Anatolu, a może to:
https://www.optyczne.pl/3...D_Prominar.html
Wiem, że troszkę drożej niż założony budżet, ale można zapolować na używkę...(chyba będzie jednak trudno) albo po prostu zacisnąć pasa...(ja zwiększyłem swoją absolutnie górną granicę o 100% i absolutnie tego nie żałuję!!! )
Powodzenia!
anatol1 - Sro 24 Lip, 2019
adaher napisał/a: | Dzięki Toomkoo
Anatolu, a może to:
https://www.optyczne.pl/3...D_Prominar.html
Wiem, że troszkę drożej niż założony budżet, ale można zapolować na używkę...(chyba będzie jednak trudno) albo po prostu zacisnąć pasa...(ja zwiększyłem swoją absolutnie górną granicę o 100% i absolutnie tego nie żałuję!!! )
Powodzenia! |
Budżet może się nieco zmienić, ale to ma być poooorrrrrrooooo ! Nie chcę dachówki, nie wiem dlaczego, na pewno nie dlatego, że Delta One jest raczej słaba i się zraziłem. Po prostu mam jakiś sentyment do porro. Dlatego też stworzyłem ten wątek, wiadomo że dachówki nie mają problemu z minimalnym ostrzeniem.
W sumie 2 m ostrzenia w Kowie by mi starczyły, ale może jakaś lornetka ma 1,6 m albo nawet 1,5 m, byłoby super.
adaher - Sro 24 Lip, 2019
Przepraszam........
Sam planuję kupić lornetkę o tych parametrach i myślę właśnie o tej Kowie, no i jakoś z rozpędu zapomniałem o meritum Twojego zapytania...
W takim razie dołączam do chóru piewców polecających EII!
adaher - Sro 24 Lip, 2019
Przepraszam........
Sam planuję kupić lornetkę o tych parametrach i myślę właśnie o tej Kowie, no i jakoś z rozpędu zapomniałem o meritum Twojego zapytania...
W takim razie dołączam do chóru piewców polecających EII!
NoVik - Czw 25 Lip, 2019
Trochę poza kryterium.
A ruskie KOMZ 6x24? Bardzo wdzięczny sprzęcik.
anatol1 - Pon 29 Lip, 2019
W sumie otrzymałem dwie konkretne odpowiedzi, a właściwie półtora, czyli Papilio i EII.
W sumie z małych, w miarę dobrych porro w rozsądnej cenie jest tylko Raptor 8,5x32 oraz Kowa 8x30 YF. Raptory mają podobno ostatnio problemy z jakością więc na placu boju zostaje mała Kowa, no jeszcze ewentualnie Opticron T WP 8x32 (trochę za tania mi się wydaje).
Mam w takim razie pytanie do posiadaczy Kowy i Opticrona, ale przede wszystkim Kowy, czy możecie zmierzyć jaką minimalność odległość ostrzenia ma wasza lornetka ?
anatol1 - Pon 29 Lip, 2019
I pytanie jeszcze do NoVika. Masz Steinera 8x30. Zastanawiam się czy to nie byłby dobry wybór. Podoba mi się brak mostka okularowego, ale jest centralna regulacja, możliwość korekty dioptrii na każde oko, muszle oczne. Cena też poniżej 1000 zł do wyłapania. No i minimalne ostrzenie przyzwoite a nawet bardzo dobre bo w Wildfire nawet 1,35 metra (!).
|
|