forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - body+ 2 obiektywy ...Canon czy Nikon ???

grzegorzdz72 - Nie 01 Cze, 2008
Temat postu: body+ 2 obiektywy ...Canon czy Nikon ???
witam !!!

prosze o pomoc w wyborze pomiedzy dwoma zestawami :

1. Nikon D80 +18-55mm VR F/3.5-5.6 + 55-200mm VR F/4-5.6 IF-ED
2. Canon 450D +18-55mm IS F/3.5-5.6 + 55-250mm IS f/4-5.6

Ceny tych zestawów są w chwili obecnej bardzo podobne. Oba zesatwy mają po 2 obiektywy ze stabilizacją (jedyna roznica to canon ma tele do 250mm a nikon do 200mm)

zdjęcia chcialbym robic rozne (czyli krajobrazy, zwierzątka , urodziny itd...)

poniewaz nie bede zmienial przez dluzszy czas obiektywow (brak kasy) prosze o rade w ktorym zestawie sa lepsze jakosciowo obiektywy ?

mnich - Nie 01 Cze, 2008

1. Przymierz dłoń do korpusu obu aparatów i sprawdź który bardziej ci odpowiada.
2. Mimo tego że nikon d80 jest świetnym zaawansowanym body, zalecały bym jednak canona 450D ze względu na mniejsze szumy i większy o 50 mm zakres ogniskowych w podanym przez Ciebie zestawie.

kijos - Nie 01 Cze, 2008

mnich napisał/a:
1. Przymierz dłoń do korpusu obu aparatów i sprawdź który bardziej ci odpowiada.

Ostatnio mój znajomy uznał, że 40D to słaby aparat, bo kiepsko w ręku leży :shock:
grzegorzdz72, nie kupujesz rękawiczek tylko aparat fotograficzny :)

mnich - Nie 01 Cze, 2008

Dla mnie, kiedy decydowałem się na zakup pierwszej lustrzanki dużym znaczeniem była ergonomia, wiedziałem że dużo będę użytkował aparat i że przy małym niewygodnym ( jak dla mnie ) korpusie C400D będe miał przechlapane. Więc wybrałem Nikona D80, mimo iż miał większe szumy itd. Oczywiście brałem pod uwagę inne parametry, dostępne obiektywy, akcesoria.
kijos - Nie 01 Cze, 2008

Dla mnie ergonomia tez jest bardzo ważna (min. dlatego mam 40D, a nie 400D). Jednak w hierarchii na pierwszym miejscu jakość obrazu (matryca, af, obiektywy) dopiero później wielkość korpusu i ilość pokręteł.
mnich - Nie 01 Cze, 2008

Ale Af w wymienionych aparatach stoi na podobnym poziomie.
Jakość obrazu zapewne jest wyższa w C450D, dlatego też go wskzałem.

rafalg - Nie 01 Cze, 2008

mnich napisał/a:
2. Mimo tego że nikon d80 jest świetnym zaawansowanym body, zalecały bym jednak canona 450D ze względu na mniejsze szumy i większy o 50 mm zakres ogniskowych w podanym przez Ciebie zestawie.

Zgadzam się z kolegą w całej rozciągłości, co do wielkości korpusu to 400/450D naprawdę nie jest taki tragiczny jak się podepnie grip. Ja mam dość duże dłonie i sobie radzę, pewnie że 40D czy Nikon D80 będzie lepiej leżał ale to nie jest akurat najważniejsze przy wyboże aparatu.

mavierk - Nie 01 Cze, 2008

A ja się patrzę, czy jest ładny, potem czy dobrze się trzyma, następnie różnorodność szkieł a na końcu na iso 1000 :]
Wujek_Pstrykacz - Nie 01 Cze, 2008

oba aparaty są do siebie bardzo podobne jeżeli chodzi o osiągi. Canon jest troche nowszą konstrukcją. Oba posiadają całą armie akcesoriów które można użyć z nimi. Wybór jest zaiste trudny. Kierować się trzeba ergonomią.
MM - Nie 01 Cze, 2008

Z korpusów bym wolał Nikona, ale co innego mnie w tych zestawach zastanawia. Te obiektywy mało mnie kręcą i nic bym nie wybrał a jak już bym musiał to jednak bardziej Nikona.
Wujek_Pstrykacz - Nie 01 Cze, 2008

Nikon wydaje się być solidniejszym, ale pozory mogą mylić.