forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Nikon i licznik zdjęć

MichalP - Nie 01 Cze, 2008
Temat postu: Nikon i licznik zdjęć
No i stało się.

Od soboty jestem szczęśliwym posiadaczem Nikona d300 :mrgreen: jednak na razie bez obiektywu/ów ale to akurat nie dotyczy tego tematu.

Moje pytanie jest następujące. Czy jest jakikolwiek sposób na sprawdzenie, czy aparat był już w czyichś rękach, np licznik wykonanych zdjęć albo cokolwiek innego wskazującego na używanie. Chodzi o przypadek gdy ktoś zamówił, nie spodobało mu się i odesłał z powrotem (po czym następuje ponowne sprzedanie tego samego egzemplarza) Optycznie wygląda OK ale wyczyścić zawsze idzie.

Pozdrawiam

mnich - Nie 01 Cze, 2008

w opanda exif - taki program

http://www.opanda.com/en/download/IExif_2.3_en.exe

ale odnosze wrażenie że zlicza też exif klapnięcia migawki w LV :)

W opanda exif znajdź pozycje total number of shutter relases for camera

[ Dodano: Nie Cze 01, 2008 16:01 ]
PS: Gratulacje :)

Dzięki za pomoc. Zaraz sobie sprawdzę a przynajmniej jak pstryknę zdjęcie. Aparat był skądś sprowadzany i to specjalnie dla mnie. Więc na sklepie był raptem jeden dzień, ale co się działo wcześniej to już nie wiem.
jaad75 - Nie 01 Cze, 2008

W fabryce robią ponoć jakieś 200-300 zdjęć przy kalibaracji...

jaad75 napisał/a:
W fabryce robią ponoć jakieś 200-300 zdjęć przy kalibaracji...

No jak tyle będzie to mogę zrozumieć. Ale więcej nie przepuszczę.

A propos programiku już sobie sprawdziłem. Najpierw ze zdjęciami z Canona 40D (niestety tu nie ma jednoznacznego odnośnika)

Ale przypomniałem sobie że z pixel peepera ściągałem jakieś zdjęcia na d300 i tu już jest wyraźnie zaznaczone, dzięki Mnich, ile zdjęć zostało wykonane (a właściwie shutter releases)

mnich - Nie 01 Cze, 2008

Fajnie że mogłem pomóc.
MichalP - Pon 02 Cze, 2008

Ganz nówka nieśmigany

Po dwóch zdjęciach - pierwszy był RAW (program tego nie łyka) total shutter releases - 2 !!! :mrgreen:

veenee - Pon 02 Cze, 2008

u mnie bylo dokladnie tak samo.
Na pewno mozliwe jest grzebanie w sofcie aparatu tak, zeby wyzerowac licznik zdjec, ale mysle, ze takie podejrzenia - to lekka paranoja :twisted:

Wiele radosci z uzywania sprzetu zycze!

MichalP - Pon 02 Cze, 2008

Grzebanie w sofcie - raczej dla specjalistów. No chyba że odsyłają do Nikona bo w RTV Euro AGD na pewno tego nie robią :mrgreen:

Dziękuję :cool:

[ Dodano: Nie 08 Cze, 2008 13:20 ]
W sobotę kupiłem sobie pierwszy obiektyw - Nikkor 50 1.8.

Oględziny w sklepie wskazywały że wszystko jest OK zresztą warunki nie zezwalały na dłuższe wgłębianie się w temat sprawdzania.

Po zrobieniu dwustu różnych zdjęć okazało się, że niektóre, zwłaszcza przy f1.8 okazały się nieostre. Wiem, wiem - ten obiektyw przy 1.8 i 2.0 jest niespecjalnie ostry, ale przy testach okazało się, że ciut bliżej (tak z 4-6mm na tablicy testowej) jest środek ostrości.

Na szczęście d300 ma kalibrację autofokusu i tu niespodzianka, nie sądziłem, że korekta ta jest tak mała - musiałem zjechać na +20 czyli koniec skali aby uzyskać prawidłowe ustawianie ostrości.

Czy to możliwe, żebym miał aż takiego pecha? Czy też wśród Nikonów są rozbieżności pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami?

Bo myślałem, że Nikonowskie obiektywy super współpracują z body. I teraz nie wiem, czy mam felerny obiektyw a inne które kupię będą OK. Czy body jest nieco "skrzywione". No zobaczymy przy kolejnym zakupie.

Ale mam pytanie - czy oddać obiektyw (bo w pewnych sytuacjach może być nie tak jakbym chciał), czy pracować sobie na spokojnie +20 bo nawet skrajna korekta nie popsuje np ustawiania w nieskończoności

A tak w ogóle poza +20 to jestem jak najbardziej zadowolony - ostry, ostry i jeszcze raz ostry obiektyw, szybki AF, nawet bez VR sobie radzę :mrgreen:

s_dec - Sob 28 Cze, 2008
Temat postu: nikon d200
Witam

Czy jest możliwe sprawdzenie ile aparat wykonał zdjęć w "swoim życiu"?

Pzdr

[ Dodano: Sro 02 Lip, 2008 21:32 ]
hej
Dzięki za pomoc, aparat miał na liczniku 11414. Został sprzedany jako nówka
(wysyłkowo), gdy go zobaczyłem pierwszy raz, odrazu miałem podejrzenia co do jego rzekomej "nowości", a programik tylko potwierdził moje przypuszczenia. Rzecz jasna aparacik odesłałem i czekam teraz no zwrot pieniążków.
Pozdrawiam

MichalP - Pią 04 Lip, 2008

:shock: szok :shock:

sugeruję, wręcz namawiam, aby nazwa tego sklepu została ujawniona. To po prostu chamstwo aby tak postępować z klientem.

MC - Pią 04 Lip, 2008

Przylaczam sie. Zenujace.
mnich - Pią 04 Lip, 2008

MichalP napisał/a:
sugeruję, wręcz namawiam, aby nazwa tego sklepu została ujawniona

Właśnie. Prosimy o namiary.

mons - Sro 29 Paź, 2008

....uruchomiłem Pandę i nie mogę znależć ....total number..... :oops:
goltar - Sro 29 Paź, 2008

mons a dla jakiego aparatu ? D300 ?
mnich - Sro 29 Paź, 2008

goltar napisał/a:
mons a dla jakiego aparatu ? D300 ?

a to ma znaczenie? :shock: ( bo nie wiem)

goltar - Sro 29 Paź, 2008

mnich bo np w Canonie, w exif-ie nie ma takiego parametru jak "total number of shutter relases for camera" (ja takiego nie widziałem).
mons - Sro 29 Paź, 2008

w moim 40d działa .... ale mam jeszcze "starego" 350d ..... i o ile to możliwe , chciałbym zobaczyć ile napstrykałem ........ teraz nawet głupio w prezencie dać bo nie wiadomo kiedy migawka padnie...... :oops:
piotrmkg - Sro 29 Paź, 2008

mons napisał/a:
bo nie wiadomo kiedy migawka padnie

jak to nie wiadomo, jak wiadomo: w najmniej odpowienim momencie :twisted:

amv - Sro 24 Cze, 2009

mnich napisał/a:
W opanda exif znajdź pozycje total number of shutter relases for camera

Cytat:
....uruchomiłem Pandę i nie mogę znależć ....total number..... :oops:

Ja też nie widzę u siebie "total nr of szuter..." ,ale jak otworzę zdjęcie to jest "JPEG Interchange..." xxxx - tyle,że otwieram czyjeś zdjęcie i jest takie coś a gdy otwieram swoje nie ma nic :shock:
Proszę o dalsze wskazówki jak dla ułomnego ... :oops: ( Opanda IExif 2.3 )

luke130 - Sro 24 Cze, 2009
Temat postu: pełny exif?
Nie wiem czy to komuś pomoże ale pod linuksem a w szczególności przeglądarką Gwenview jest dostępny pełny exif zdjęcia. Jest tego ze 4 ekrany w tym między innymi licznik migawki a niektóre parametry to nawet nie wiadomo z czym się je. przynajmniej ja nie wiem.
szym - Pon 24 Sie, 2009

Ja tak z innej beczki.
Nie wiedzialem gdzie zadac to pytanie a nowego tematu zakladac nie chcialem.
Pytanie moje brzmi czy mozliwe jest aby w Wielkiej Brytanii kupic nikona d300 za 400 funtow czyli ok 2000zł znalazlem taka oferte aparat nowy nieuzywany i sie tak zastanawiam bo wszedzie gdzie patrze to ok 1000 funtow nowy a uzywke mozna zlapac za ok 800 i tak mi sie to podejrzane wydaje. A pytam dlatego bo bede w Belfascie za pare dni
z gory dzieki za odpowiedz :wink:

Misek - Pon 24 Sie, 2009

szym zależy to od wielu czynników. Aparat może być kradziony, może jest z jakiegoś lewego źródła bez pudełka, akcesorów, jakis styrany egzemplarz z wystawy. Może to zwykłe oszustwo. Jak możesz odebrac osobiście to spróbuj, jeśli miałbyś to robić przez neta to doradzam.
szym - Pon 24 Sie, 2009

Misek zamawianie przez neta odpada jakos nie mam zaufania zeby zamawiac jaki kolwiek sprzet przez elektroniczny przez internet. Jak uda sie osobiscie to skorzystam z takiej opcji a jak nie to mowi sie trudno . Dzieki za odpowiedz :wink:
arkadiuszarek - Wto 08 Wrz, 2009
Temat postu: Jak sprawdzić ile zdjęć fizycznie zrobił NikonD60? - pilne
Koledzy chciałbym kupić używanego nikona D60 , sprzedaca zapewnia o liczbie 800 zdjęć
ale tak to sobie każdy może napisać, więc prośba o to czy jest możliwość sprawdzenia liczby pstryknięć migawki, mając aparat w ręku.
pozdrawiam

zug - Wto 08 Wrz, 2009

arkadiuszarek, Opanda :wink:
będziesz miał pozycję w exifie "total number of shutter relases for camera"

hijax_pl - Wto 08 Wrz, 2009

arkadiuszarek, raczej komputer w ręku. Pstryknąć - wrzucić n akompa - odpalić opande - sprawdzić licznik. Tak jak zug napisał już...
Ilona - Pią 11 Wrz, 2009

MichalP napisał/a:
Po dwóch zdjęciach - pierwszy był RAW (program tego nie łyka) total shutter releases - 2 !!! :mrgreen:

Co to znaczy, że program nie łyka RAW-ów?

lupo57 - Sob 12 Wrz, 2009

Ilona napisał/a:
Co to znaczy, że program nie łyka RAW-ów?

albo ktoś nigdy nim RAW-ów nie robił :lol: :lol: :lol:

Ilona - Sob 12 Wrz, 2009

A ja mam tak-
zrobione ponoć dwa RAW-y i 2 jpg- program wskazuje ogólną liczbę 2 ... no i stąd moje pytanie, o nie wiem, gdzie się te RAW-y podziały (a robione na pewno były)

fotograficzna ciamajda - Pią 29 Sty, 2010
Temat postu: sprawdzenie licznika aparatu fotograficznego
Chcę sprawdzić ile zdjęć wykonał mój aparat fotograficzny. Czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć mi w jaki sposób skorzystać z programu OPANDA?
hijax_pl - Pią 29 Sty, 2010

fotograficzna ciamajda napisał/a:
Czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć mi w jaki sposób skorzystać z programu OPANDA?

Uruchomić Opande IExif załadować zdjęcie z aparatu. Znaleźć wpis Total number of shutter releases ;)

Bilbo - Sob 30 Sty, 2010

a da się tak zrobić z kompaktem ?
Próbowałem z kompaktem ale nie widzę :/

fotograficzna ciamajda - Nie 31 Sty, 2010
Temat postu: odczyt licznika zdjęć w aparacie
hijax_pl napisał/a:
fotograficzna ciamajda napisał/a:
Czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć mi w jaki sposób skorzystać z programu OPANDA?

Uruchomić Opande IExif załadować zdjęcie z aparatu. Znaleźć wpis Total number of shutter releases ;)

Załadowałem zdjęcie ze swojego albumu komputerowego z wykorzystaniem "Open" w programie. Później klikam na "summary" i "EXIF" i nie ma takiego napisu "total number of shutter releases". :sad:

hijax_pl - Nie 31 Sty, 2010

fotograficzna ciamajda, a co zainstalowałeś? IExif czy PowerExif?
fotograficzna ciamajda - Wto 02 Lut, 2010

Nie bardzo rozumiem :?: Moge prosić troche jaśniej?
hijax_pl - Wto 02 Lut, 2010

Są dwie aplikacje. IEif i PowerExif.
Tylko ta pierwsza wersja (IExif) pokazuje tzw MakerNotes, w których zaszyty jest tag total shutter releases

uho - Wto 30 Mar, 2010

Witam,
jestem od pewnego czasu szczęśliwym posiadaczem D3000. Jak dla mnie, jak na moje możliwości jestem super zadowolony. Czytam ostatnio o żywotności migawki i trochę się martwię. Oświećcie mnie - czy po wykorzystaniu zasugerowanej ilości pstryknięć przez producenta, czy po zakończeniu swojego żywotu przez migawkę aparat nadaje się już tylko na śmietnik, tudzież do rozbiórki ? Czy zużyta migawka również podlega gwarancji i jakie są ewentualne koszta jej wymiany, lub czy jest możliwość jakiejkolwiek rewitalizacji migawki ??

pozdrawiam

hijax_pl - Wto 30 Mar, 2010

Po pierwsze to nikt nie powiedział że po 100tyś pstryków migawka przestaje działać. Być może zacznie lekko "oszukiwać", a być może padnie przy 200tys?
Po drugie - nie jest ona przyspawana do korpusu - da się ją wymienić.

Tutejszyn - Wto 30 Mar, 2010

uho napisał/a:
...Czytam ostatnio o żywotności migawki i trochę się martwię...

Pomyśl w ten sposób: w ciągu roku naciśniesz 10 000 razy migawkę. To oczywiście nie jest reguła, ale średnio tak jest. W takim razie nominalnie migawka wytrzyma 10 lat! Za 10 lat będzie rok 2020!!! aparaty będą miały matryce, które będą widziały w ciemności, a Nikon D3000 będzie pokazywany wnukom w muzeach..
Sam do tego czasu zmienisz dwa razy aparat.

PS
W ciagu ostatniego roku klapnąłem lustrem "tylko" 3000 razy.

uho - Wto 30 Mar, 2010

no właśnie o to też zapomniałem zapytać... ile średnio wykonujecie pstryknięć w ciągu roku. Bo jeśli tak jak napisał Tutejszyn, to faktycznie nie ma się czym martwić ;-)
myślę, że 10 000 klapnięć w ciągu roku to często nieosiągalna granica.
A bawił się już ktoś w wymianę takiego elementu ? jakie są mniej więcej tego koszta ?

hijax_pl - Wto 30 Mar, 2010

uho napisał/a:
ile średnio wykonujecie pstryknięć w ciągu roku

Ja - ok 20-25tyś.
Cytat:
A bawił się już ktoś w wymianę takiego elementu ? jakie są mniej więcej tego koszta ?

Zależy od aparatu. Ale powiedzmy, że to kilkaset złotych.

fotostrzal - Wto 30 Mar, 2010

Tak jak koledzy wyżej napisali problem dotyczy, tylko profesjonalistów jadących na trybie seryjnym albo onanistów słuchających dźwięku swojego lustra :mrgreen:
A tak na serio to naprawdę nie ma się czym martwić, bo z czasem zaczynasz myśleć nad zdjęciami i zanim naciśniesz spust masz prawie wszystko rozrysowane w wyobraźni. :smile:

mystrawberry - Sro 14 Kwi, 2010

Mam własnie problem ze sprawdzeniem przebiegu aparatu mam OPAND'e IExif i wchodze ( tak jak powiedział hijax_pl ) w MakerNotes tzn. klikama nie pokazuje mi rzedne total shutter release. :( pokazuja mi sie jakies dziwne szyfry :(
hijax_pl - Sro 14 Kwi, 2010

mystrawberry, a możesz podesłać jakiś zrzut ekranu?

http://yfrog.com/0dbeztytuuftmj

mystrawberry, a przewiń na sam dół ;)

http://yfrog.com/9f222222tj

mystrawberry, jakiego programu używasz? Jeśli to jest Opanda IExif 2 to powinnaś zobaczyć coś takiego:

Zdjęcie z serwisu http://www.techmalaya.com

właśnie problem byl w tym ze miałam wersje 1,2 bo nei wyczułam róznicy i sobie sciagnełam. Teraz mam 2,3 i już znalazłam wszystko, jest ok. Dziękuje za pomoc =)
bnovy - Wto 16 Lis, 2010

Mam opande iexif 2.3 i nie mogę znaleźć total number of shutter release.
W makernote nie mam takiego taga wogóle. Chcę sprawdzić sony a200.
Mam złą wersję? poradźcie

hijax_pl - Wto 16 Lis, 2010

bnovy, hm.. a zauważyłeś, że Sony to nie Nikon? ;)
bnovy - Wto 16 Lis, 2010

W sensie, że ten temat dotyczy nikona- to tak, ale nie chciałem tworzyć nowego tematu, czy tego, że opanda jest tylko dla nikona? Jeśli tak, to jak mam sprawdzić ile zdjęć pstrykłem?
komor - Wto 16 Lis, 2010

bnovy, raczej to kwestia jakie dane są w ogóle zapisywane do EXIF-a przez poszczególne modele lustrzanki. Canony do któregoś tam modelu też nie zapisywały licznika migawki.
bnovy - Wto 16 Lis, 2010

Czyli w swoim a200 raczej tego nie sprawdzę?
zug - Sro 17 Lis, 2010

bnovy napisał/a:
Czyli w swoim a200 raczej tego nie sprawdzę?

możesz sprawdzić, ale tylko w serwisie.