forum.optyczne.pl

Lornetki - Festiwal lornetkowy w Łochowie w 2020 r

Wiking69 - Sob 21 Wrz, 2019
Temat postu: Festiwal lornetkowy w Łochowie w 2020 r
Czy jest jakakolwiek szansa żeby w przyszłym roku w Łochowie zobaczyć lornetki Swarovskiego ? . Kto jest oficjalnym dystrybutorem tej zacnej marki w Polsce ? . Przed kim trzeba klęknąć i kogo trzeba pocałować w d.... żeby się pobawić Swarkami w Łochowie . To irytujące że nasz rynek traktują mało poważnie . Trzeba znaleźć jakiś sposób , może trzeba co tydzień wysyłać mejle do Austrii z zaproszeniem na festiwal lornetkowy .
goornik - Sob 21 Wrz, 2019

To nie tak, że nasz rynek traktują mało poważnie - w światku ptasiarskim firma Edredon sprzedaje sporo i jest tam znana..... Myślę, że to właściwy trop....

https://edredon.com.pl/pl/p/SWAROVSKI-OPTIK-EL-10x42-Swarovision/43

ppv - Sob 21 Wrz, 2019

Byli w Polsce, przegapiło się:
https://at.swarovskioptik.com/en_US/hunting/dates/2019_mex_eu_H

Arek - Sob 21 Wrz, 2019

Na pierwszym byli, na drugim nie. Coś im w ostatniej chwili wypadło. Zaproszenie na kolejną imprezę oczywiście dostaną i ufam, że z niego skorzystają.
ppv - Sob 21 Wrz, 2019

goornik napisał/a:
firma Edredon sprzedaje soro

Firma Edredon trochę oszukuje w opiniach pod produktami w swoim sklepiku, jak wyjdzie aktualizacja takiego EL, to zmieniają tytuł i zdjęcia produktu, a opinie pozostają. Jeśli produkt jest na zamówienie a nie w ciągłej dostawie to również nie potwierdza że to istotny dostawca. Z tego co mi się wydaje jest to firma jednoosobowa, którą stać na zawieszenie działania sklepu na ponad miesiąc w okresie letnim, jak to miało miejsce w tym roku, dużego dostawcę raczej nie było by na to stać. Pan Jacek B. z Edredon powiedział mi że przestał jeździć na tego typu imprezy optyczne, bo mu się to nie zwraca. 3mam kciuki za to że zmieni zdanie.

Arek - Sob 21 Wrz, 2019

ppv napisał/a:
Pan z Edredon powiedział mi że przestał jeździć na tego typu imprezy optyczne, bo mu się to nie zwraca.

A to ciekawe, bo pan z Edredon przyjechał ma pierwszy festiwal Optyczne.pl zupełnie za niego nie płacąc.

ppv - Sob 21 Wrz, 2019

Arek napisał/a:
zupełnie za niego nie płacąc.

była mowa że nie ma czasu ... czas to też pieniądz, może o to chodziło... pytałem telefonicznie czy będzie na optycznych jak zamawiałem Kite'a

Wiking69 - Sob 21 Wrz, 2019

Chyba nic nie sprzedał na pierwszym festiwalu , rozczarował się . A ja na następny festiwal do Łochowa przyjechałem z gotówką :) żeby kupić od niego Habichta 8x30 . A jego nie było :(
ppv - Sob 21 Wrz, 2019

49 autoryzowanych dystrybutorów w Polsce wg. tej wyszukiwarki, wyglada na to że każdy stragan może nim zostać
https://dealer-locator.swarovskioptik.com/en/dealerlocator

Arek - Nie 22 Wrz, 2019

Festiwale nie są od handlu sprzętem, choć przygotowanie fajnych promocji jest mile widziane. To bardziej impreza wystawiennicza dla pasjonatów i liderów opinii takich jak Wy. To Wy później polecacie sprzęt na forach, w bezpośrednich kontaktach i wydajecie o nim opinie, które są łatwe do znalezienia w necie. Dla dobrego dystrybutora to inwestycja trudna do przecenienia. Do tego reklama na Optyczne.pl w postaci wrzucanych kilkukrotnie newsów o Festiwalu z logotypami producentów oraz obszerna relacja zdjęciowa i tekstowa. Nas nadal czyta 250-300 tysięcy ludzi miesięcznie, część z nich na pewno zajrzy i lornetkami może się zainteresować.

Niestety spora część rynku lornetkowego w Polsce tego tak nie odbiera. I mamy efekt zapętlenia. Firmy nie łożą na reklamę i nie są szeroko obecne w różnego rodzaju mediach, imprezach branżowych czy festiwalach, potem narzekają na małą sprzedaż i małe zyski więc znów obcinają nakłady na reklamę.

Z naszego punktu widzenia organizacja Festiwalu Lornetkowego to pewnego rodzaju wyrzeczenie. Zrobienie w tym samym czasie standardowego Festiwalu Foto to dla nas zyski kilkukrotnie większe, bo wystawców foto jest więcej i płacą wyższe wpisowe. Bardziej tam rozumieją ideę takiej imprezy i nie ma problemów z namówieniem ich na uczestnictwo. Przy lornetkach nachodzić i nabiegać trzeba się więcej, a profity dużo niższe. Bardziej robimy to więc z pasji niż dla zysku.

I pewnie to się nie zmieni dopóki lornetki w Polsce nie staną się dużo bardziej popularne. A raczej się nie staną, bo młodzież woli patrzeć w ekran komórki niż przez lornetkę.

3mnich - Nie 22 Wrz, 2019

Zauważyłem, że większość pasjonatów lornetek, to osoby urodzone przed epoką komputerów i smartfonów. Ludzie tacy, jak my.
Kiedy dorastałem na prowincji, lornetka była jednym z najbardziej zaawansowanych instrumentów z jakim miałem do czynienia, przy okazji bardzo użytecznym.
Masz rację Arek, że współczesny człowiek woli ekran telefonu, prawdopodobnie dlatego, czy tam się "więcej dzieje"...
Współczesne umysły są i spragnione i uwarunkowane dużą ilością informacji. Przypuszczam, że to jeden z powodów, z powodu którego, współczesny człowiek ma problemy z koncentracją. Zamiast książek, nagłówki artykułów. Zamiast filmów pełnometrażowych, kilkuminutowe zajawki na YouTube... Totalny brak głębszej zadumy i analizy nad rzeczywistością.
Aż boję się pomyśleć, gdybym musiał się urodzić we współczesności....

Jeśli reinkarnacja ( zakładając jej istnienie ) występuje liniowo do czasu biegnącego do przodu, to rezygnuję na kolejne wcielenie na tej planecie, chyba, że mi pozwolą zachować zdobytą już mądrość...
:cool:

ppv - Nie 22 Wrz, 2019

3mnich napisał/a:

To są popularne dylematy każdego pokolenia które obserwuje zaskakujące go zmiany, a jednak jakoś się kręci ten świat, i tak poźniej kolejne pokolenie ma takie obawy, i kolejne, ale los planety Ziemia jest przesądzony, Słońce nas pochłonie jak się stąd nie wyniesiemy (po drodze jeszcze zmiany klimatu, przebiegunowania itd) a wtedy jeszcze inne miejsca zamieszkania i styl życia :)

goornik - Nie 22 Wrz, 2019

A dla mnie nieocenione w Łochowie są "zajęcia w podgrupach", wieczorkiem, przy piwku, przy stole obficie zastawionym szkłem......
I fajne jest to, że tyle się od innych uczę, że inni się uczą ode mnie, że biorę w rękę Audubona, daję komuś Dialyta - tego się nie zapomina....

bewithed - Pon 23 Wrz, 2019
Temat postu: Re: Festiwal lornetkowy w Łochowie w 2020 r
Wiking69 napisał/a:
Czy jest jakakolwiek szansa żeby w przyszłym roku w Łochowie zobaczyć lornetki Swarovskiego ? . Kto jest oficjalnym dystrybutorem tej zacnej marki w Polsce ? . Przed kim trzeba klęknąć i kogo trzeba pocałować w d.... żeby się pobawić Swarkami w Łochowie . To irytujące że nasz rynek traktują mało poważnie . Trzeba znaleźć jakiś sposób , może trzeba co tydzień wysyłać mejle do Austrii z zaproszeniem na festiwal lornetkowy .

Zabiorę moją EL 8x32 i być może do tego czasu dozbieram również do 10x50, to będziesz mógł sobie potestować do woli (ze sobą cały czas i tak będę nosił do porównań NH 8x56 :) ).

Co do dystrybutora, to ja korzystam z Laniusa i bardzo sobie chwalę -- na Swarka dostałem naprawdę najlepszą możliwą ofertę + możliwość przetestowania wielu różnych modeli topowych lornetek. Dopiero takie bezpośrednie porównanie z Ultravidami, Noctividami, Victory, Conquestem i Genesis skłoniło mnie do wydania niemałej przecież kwoty na EL.

Wiking69 - Pon 23 Wrz, 2019

Chętnie bym porównał Swarovskiego EL 10x50 ze starszym SLC 10x50 :)

Przyznać się wam muszę że jadąc do rodziny , zawsze przejeżdżam przez Łochów . I zawsze robię sobie przerwę w pałacyku gdzie odbywają się festiwale lornetkowe . Siadam wtedy na mojej ulubionej ławeczce i wyciągam lornetkę , czasami mam dwie :) . I wtedy wracają wspomnienia , bardzo miłe wspomnienia :) . Festiwal lornetkowy to czas absolutnego relaksu i fajnej zabawy . A jak się weźmie w domu parę złotych ... zabawa jest jeszcze lepsza . I mamy super pamiątkę z wycieczki , zamiast magnesików na lodówkę :) .
Arek - Pon 23 Wrz, 2019

Magnesiki jednak trochę tańsze :)
Arek - Pon 23 Wrz, 2019

Wiking69 napisał/a:
Chętnie bym porównał Swarovskiego EL 10x50 ze starszym SLC 10x50

Tyle, że szanse iż ktoś przywiezie starszego SLC są małe. Firmy będą przywozić nowe modele.

Wiem Arku że szanse na obejrzenie 10x50 SLC są raczej małe :( . Ale wielu uczestników przywozi swoje prywatne lornetki :) i tu upatruję swoją szansę . Na ostatnim festiwalu siedzieliśmy sobie nad Liwcem , aż tu jeden z kolegów wyciągnął z plecaka SLC 8x56 . I można było sobie porównać :) , tylko nie pamiętam z czym :(
kot Sylvester - Pon 23 Wrz, 2019

3mnich napisał/a:
Zauważyłem, że większość pasjonatów lornetek, to osoby urodzone przed epoką komputerów i smartfonów. Ludzie tacy, jak my.
Kiedy dorastałem na prowincji, lornetka była jednym z najbardziej zaawansowanych instrumentów z jakim miałem do czynienia, przy okazji bardzo użytecznym.
Masz rację Arek, że współczesny człowiek woli ekran telefonu, prawdopodobnie dlatego, czy tam się "więcej dzieje"...

Lornetka to dla młodych chyba przestarzałe medium. Dla nas wychowanych w epoce czarno-białych telewizorów dawała kolor. Choćby dla tego cieszy się wśród nas większym poważaniem. Poza tym świat nie był jeszcze wtedy globalną wioską więc pozwalała przyjrzeć się bliżej temu co odległe, choćby to była tylko sąsiednia wioska lub osiedle.
Współczesna fotografia ze swoimi możliwościami technicznymi również odsuwa moim zdaniem lornetki na bok delikatnie mówiąc. Odkąd istnieje coś takiego jak Live View w aparatach to przypinając mega zooma albo inne tele spokojnie można oglądać rzeczy z dalszej odległości. Do tego są one na wyświetlaczu tak przypominającym ten ze smyrofona. Sam widziałem takie przypadki. To nawet wygodne bo wystarczy nosić tylko sprzęt foto, a młodzi są coraz bardziej wygodni.
Zastanawiam się czasami co oni (ci młodzi) myślą sobie o nas widząc jak patrzymy przez:
a r c h a i c z n y s p r z ę t o p t y c z n y [w skrócie apo { nie mylić z innym APO}]
czy mają nas za starych pryków???

Ps. Nie martwcie się Panowie oni kiedyś jak dożyją też będą starymi prykami!

3mnich - Pon 23 Wrz, 2019

ppv napisał/a:
3mnich napisał/a:

To są popularne dylematy każdego pokolenia które obserwuje zaskakujące go zmiany, a jednak jakoś się kręci ten świat, i tak poźniej kolejne pokolenie ma takie obawy, i kolejne, ale los planety Ziemia jest przesądzony, Słońce nas pochłonie jak się stąd nie wyniesiemy (po drodze jeszcze zmiany klimatu, przebiegunowania itd) a wtedy jeszcze inne miejsca zamieszkania i styl życia :)

Masz rację, każde pokolenie faworyzuje swoje czasy, lecz niezależnie od czasów w jakich żyje człowiek, najcenniejszym dobrem, jakie może on posiadać to zdrowe i sprawne ciało, oraz spokój umysłu... no może bym jeszcze dodał lornetkę... :cool:
Wspólnie wcześniej ustaliliśmy, że lornetka to rzecz "luksusowa" i niewiele osób ją posiada, a zdrowie psychiczne i fizyczne w obecnym pokoleniu, to temat na osobną książkę...

3mnich - Pon 23 Wrz, 2019

kot Sylvester napisał/a:
3mnich napisał/a:

Lornetka to dla młodych chyba przestarzałe medium. Dla nas wychowanych w epoce czarno-białych telewizorów dawała kolor. Choćby dla tego cieszy się wśród nas większym poważaniem. Poza tym świat nie był jeszcze wtedy globalną wioską więc pozwalała przyjrzeć się bliżej temu co odległe, choćby to była tylko sąsiednia wioska lub osiedle.
Współczesna fotografia ze swoimi możliwościami technicznymi również odsuwa moim zdaniem lornetki na bok delikatnie mówiąc. Odkąd istnieje coś takiego jak Live View w aparatach to przypinając mega zooma albo inne tele spokojnie można oglądać rzeczy z dalszej odległości. Do tego są one na wyświetlaczu tak przypominającym ten ze smyrofona. Sam widziałem takie przypadki. To nawet wygodne bo wystarczy nosić tylko sprzęt foto, a młodzi są coraz bardziej wygodni.
Zastanawiam się czasami co oni (ci młodzi) myślą sobie o nas widząc jak patrzymy przez:
a r c h a i c z n y s p r z ę t o p t y c z n y [w skrócie apo { nie mylić z innym APO}]
czy mają nas za starych pryków???

Ps. Nie martwcie się Panowie oni kiedyś jak dożyją też będą starymi prykami!

Ci młodzi ludzie, patrząc na nas z lornetkami w rękach, prawdopodobnie nie są świadomi, że ten mały, niewinny przyrząd optyczny, często ratuje duszę człowieka przed zatraceniem, w odmętach wyścigu współczesności, do jeszcze szybszego stylu życia...

Panowie słyszałem o dzieciach które dostając książkę do ręki , przesuwają palcami po ilustracjach :( licząc że zmieni się obrazek :) i bardzo są zdziwione że to nie działa . Smartfony uzależniają dużych i małych , coś dziwnego dzieje się z ludźmi . Widziałem w autobusie miejskim scenę która mną wstrząsnęła . Młodzi rodzice przez kilkanaście minut nie zwracali uwagi na swoje kilku miesięczne dziecko w wózeczku . Stałem obok i ich obserwowałem . Oboje byli wpatrzeni w ekrany smartfonów zupełnie jakby byli w transie . A to dziecko tak bardzo chciało nawiązać z nimi kontakt wzrokowy .
TomPL2 - Wto 24 Wrz, 2019

He, he, moja małżonka (zdecydowanie nie zaliczająca się do młodzieży) ostatnio gdy na laptopie pokazywałem jej jakieś zdjęcie chciała palcem przewinąć do następnego a tu zonk - nie da się, ekran nie dotykowy :mrgreen:
RoboBat - Wto 24 Wrz, 2019

A tak wracając do tematu to byłem na dwóch festiwalach i brakowało mi tam bardzo popularnych w Polsce marek: Docter, Eschenbach, Kahles, Vortex, Bushnell. Ecotone jako rodzimą firmę też wypadałoby zaprosić. W ogóle ten ostatni festiwal był jakiś uboższy w mojej ocenie od poprzedniego pod względem wystawców. Z wielkiej trójki był tylko Zeiss. Też słabo. Dobrze, że ludzie wspaniali i atmosfera bardzo przyjemna. No i wielki szacun dla Arka jak pod nocnym niebem w kilka sekund potrafił wskazać bezbłędnie laserem wszelkie obiekty głębokiego nieba o jakie go zapytałem, nawet te niewidoczne gołym okiem. Tym mi zaimponował. Kopara mi opadła.
TomPL2 - Wto 24 Wrz, 2019

Zawodowiec - niewidoczne wskazać to bułka z masłem :cool: Ale następnym razem wskaże ci te jeszcze nie odkryte! :mrgreen:
Wiking69 - Wto 24 Wrz, 2019

No właśnie :( . Arek znowu świecił laserem jakiemuś kosmicie po oczach , a później wszyscy się dziwią że w słynnej strefie 51 ciągle się rozbijają . W końcu Nevada jest blisko Łochowa , sprawdzałem na niemieckiej mapie :)
kot Sylvester - Wto 24 Wrz, 2019

RoboBat napisał/a:
A tak wracając do tematu to byłem na dwóch festiwalach i brakowało mi tam bardzo popularnych w Polsce marek: Docter, Eschenbach, Kahles, Vortex, Bushnell. Ecotone jako rodzimą firmę też wypadałoby zaprosić. W ogóle ten ostatni festiwal był jakiś uboższy w mojej ocenie od poprzedniego pod względem wystawców. Z wielkiej trójki był tylko Zeiss. Też słabo.

I dlatego właśnie Kolega Wiking69 założył ten temat ponad pół roku wcześniej przed następnym festiwalem aby rozpalić we wszystkich lornetkowiczach gorący płomień chęci uczestnictwa :idea:

adaher - Sro 25 Wrz, 2019

We mnie rozpalony został niemiłosiernie gorący płomień!!! :mrgreen:
Czemu nie w listopadzie? :mrgreen:

TomPL2 - Sro 25 Wrz, 2019

Ano dlatemu: https://www.optyczne.pl/1...ka_2019_r..html
adaher - Sro 25 Wrz, 2019

No właśnie dla tego pytam o listopad a nie październik... :mrgreen:
Oczywiście wiem ile czasu potrzeba na organizację dużej imprezy:) sam takie robiłem(branża muzyczna)

Trzeba będzie czekać:)

RoboBat - Nie 29 Wrz, 2019

W sumie to niezły pomysł. Jakby każdy przywiózł ze sobą trochę sprzętu to mimo mnogości sprzętów na stoiskach wybór sprzętu do porównań byłby jeszcze większy.
goornik - Nie 29 Wrz, 2019

RoboBat napisał/a:
W sumie to niezły pomysł. Jakby każdy przywiózł ze sobą trochę sprzętu to mimo mnogości sprzętów na stoiskach wybór sprzętu do porównań byłby jeszcze większy.

Ja i tak zawsze coś przywożę, Arek również...

Arek - Nie 29 Wrz, 2019

RoboBat napisał/a:
A tak wracając do tematu to byłem na dwóch festiwalach i brakowało mi tam bardzo popularnych w Polsce marek: Docter, Eschenbach, Kahles, Vortex, Bushnell. Ecotone jako rodzimą firmę też wypadałoby zaprosić. W ogóle ten ostatni festiwal był jakiś uboższy w mojej ocenie od poprzedniego pod względem wystawców. Z wielkiej trójki był tylko Zeiss.

Gwarantuję Ci, że zaproszenie dostali wszyscy wymienieni. Ale jak nie chcą, to siłą nie zmuszę.
Ja też chciałbym aby było jak najwięcej firm i lornetek.

Wiking69 - Nie 29 Wrz, 2019

Chciałbym żeby do Łochowa przyjechał Docter . Tylko z czym :( ? . Sprzedawcy w Hubertusie narzekają że klienci ciągle się pytają o serię Nobilem B/GA , 7x50 , 8x56 , 10x50 , 15x60 . A oni nie mają na składzie ani jednej sztuki , Docter przestał produkować lornetki porropryzmatyczne .
goornik - Pon 30 Wrz, 2019

Wiking69 napisał/a:
Sprzedawcy w Hubertusie narzekają że klienci ciągle się pytają o serię Nobilem B/GA , 7x50 , 8x56 , 10x50 , 15x60 . A oni nie mają na składzie ani jednej sztuki , Docter przestał produkować lornetki porropryzmatyczne .

Działają dokładnie tak jak Nikon - to co mamy najlepsze niech zniknie, pchajmy sie w dachówkową nijakość....

Jesli chesz, aby Docter był mocno reprezentowany - gadaj a Arkiem i Adamem :)

adaher - Pon 30 Wrz, 2019

Ze mną nie ma o czym gadać, nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem :mrgreen:
Wiking69 - Pon 30 Wrz, 2019

Marcinie cóż możemy na to poradzić że świat lornetkowy schodzi na psy . Jeżeli będziemy chcieli zobaczyć niektóre marki na wiosennym festiwalu w Łochowie . To sami będziemy musieli je przywieźć :) . Arek z Adamem mogą oczywiście reprezentować Doctera , staną z beczułką piwa przy stoliczku z napisem ... made in Germany ( oczywiście w słynnych skórzanych bawarskich spodniach :) ) . Szukamy teraz reprezentantów innych egzotycznych marek :) .
RoboBat - Pon 30 Wrz, 2019

Ja w Optolythach jestem mocny, więc przy tym samym stoliczku mogę stanąć :-)

Przydałoby się jeszcze stoisko e starymi japończykami typu Swift, Sard, Tasco itp.
goornik - Pon 30 Wrz, 2019

SARD to amerykaniec!

Ja przywiozę Lederhose i caaaałą walizkę Dialytów i Trinovidów

Przepraszam, miało być SEARS, ale SARD też jest w porządku 😀
Wiking69 - Wto 01 Paź, 2019

Fajnie by było :) gdyby każdy pasjonat ( a jest ich wielu ) przywiózł na wiosenny festiwal do Łochowa swoje najciekawsze egzemplarze lornetek . Gdyby Arek pozwolił , to w czasie któregoś spotkania na sali wykładowej , wszyscy uczestnicy którzy przywieźli coś interesującego , mogliby przedstawić swoje cudeńka i opowiedzieć coś o nich . Gdyby na identyfikatorach było miejsce na wpisywanie swoich pseudonimów internetowych , których używamy na forum lornetkowym . Bardzo ułatwiło by to naszą komunikację , znamy się już trochę :)