forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Brak mo¿liwo¶ci zdjêcia os³ony przeciws³onecznej

seba_123456 - Pon 30 Wrz, 2019
Temat postu: Brak mo¿liwo¶ci zdjêcia os³ony przeciws³onecznej
Chcê kupiæ obiektyw u¿ywany Tokina. Wszystko mi w nim odpowiada, poza tym ¿e nie mo¿na zdemontowaæ os³ony przeciws³onecznej. Podobno jest wbudowana na sta³e. To jaka¶ usterka ? Czy tak mo¿e byæ? W czym taka os³ona mo¿e przeszkadzaæ? Czy daje cieñ przy pracy z lamp± b³yskow±?
ryszardo - Pon 30 Wrz, 2019

Mo¿e tak byæ.
Tokina ma w swojej ofercie dwa obiektywy z wbudowan± os³on± przeciws³oneczn±:
https://www.optyczne.pl/9..._obiektywu.html
https://www.optyczne.pl/1..._obiektywu.html

Inni producenci te¿ czasem stosuj± tak± konstrukcjê. Najczê¶ciej w obiektywach szerokok±tnych z mocno wypuk³± przedni± soczewk±. Os³ona jest krótka i w takich przypadkach wa¿niejsze od ochrony przed bocznym ¶wiat³em jest mechaniczne os³oniêcie wystaj±cej soczewki.

Czy ta konstrukcja ma wady? Niestety tak: w takich obiektywach nie da siê stosowaæ klasycznych, wkrêcanych filtrów i dekielek jest poka¼nych rozmiarów, bo zak³ada siê go na os³onê.

Co do cienia przy zdjêciach z lamp±: zgadujê, ¿e chodzi o sytuacjê, gdzie u¿ywana jest lampa wbudowana (lub zewnêtrzna na sankach) i cieñ pojawia siê w polu widzenia na zdjêciach.
To zale¿y od aparatu i lampy, u¿ywanej ogniskowej i odleg³o¶ci o¶wietlanego obiektu. Jestem jednak niemal pewien, ¿e w przypadku dowolnego obiektywu tego typu przy zdjêciach na ogniskowej 16 mm z lamp± wbudowan± mo¿e siê pojawiaæ cieñ w kadrze nawet bez os³ony przeciws³onecznej.

seba_123456 - Pon 30 Wrz, 2019

Ten obiektyw to Tokina 17mm f/3.5 AT-X.
ryszardo - Wto 01 Pa¼, 2019

O, to ciekawy przypadek.
Obiektyw ten faktycznie ma os³onê zamontowan± na sta³e. Tokina zmieni³a to w roku 1999 w wersji PRO.
Gwint na filtry jest, dekielek te¿ normalny.

Ogólnie obiektyw stary i do¶æ dziwny jak na mój gust.
To, czy bêdzie cieñ bêdzie zale¿a³o od odleg³o¶ci, aparatu i lampy.