|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Trudny wybor.
Cucek - Pią 18 Paź, 2019 Temat postu: Trudny wybor. Witam!
Chcialem zakupic dwie lornetki, co byscie Panstwo polecili z tej grupy:
1. Nikon Monarch X 10,5x45
2. Vortex Viper HD 10x42
3. Vanguard Endeavor ll ER 10x42
4. Nikon Premier 8x42 HG L DCF
5. Leica Trinovid 8X50 BN
RoboBat - Pią 18 Paź, 2019
Jakie zastosowanie będą miały te lornetki i dlaczego aż dwie?
Cucek - Pią 18 Paź, 2019
Witam.
Ogolna obserwacja krajobrazow z lekkim naciskiem na obserwacje zwierzat. Chcialem cos ze zblizeniem 8x i 10x. Lornetki sa uzywane ale w stanie jak nowy. Zapakowane w orginalnych opakowaniach. Nie ukrywam, ze cenowo, po owczesnym sprawdzeniu cen w sklepach zdecydowalem sie na zakup dwoch sztuk naraz.
widoczek - Pią 18 Paź, 2019
Z 10-tek to Vortex Viper HD 10x42
Z 8-emek to Nikon Premier 8x42 HG L DCF
RoboBat - Sob 19 Paź, 2019
Potwierdzam propozycje kolegi. A gdzie ty masz źródło takich tanich lornetek? Wrzuć linki do okazji lornetkowych to może inni skorzystają.
Cucek - Sob 19 Paź, 2019
Wlasnie w innym poscie napisalem, ze bardzo bym chcial ale to nie sa zadne aukcje typu allegro czy ebay. To sa lornetki w posiadaniu kilku moich znajomych. O ceny mozna by jeszcze troche powalczyc. Dzis dostalem propozycje na zakup Lieca Ultravid HD 10x50 za 3900,00 zl (3 letnia, 4 razy w uzyciu) i Nikon Premier HG L 8x42 DCF za okolo 2400,00 zl (lornetka zapasowa, kilka razy w uzyciu). Narobilo sie
Cucek - Sob 19 Paź, 2019
Leica*
kot Sylvester - Sob 19 Paź, 2019
Cucek napisał/a: | To sa lornetki w posiadaniu kilku moich znajomych. O ceny mozna by jeszcze troche powalczyc. |
Skoro sprawa wygląda tak to nie Musisz pytać nas o zdanie. Najlepiej jak samemu popatrzysz przez każdą, a jeszcze lepiej jak skrzykniesz wszystkich znajomych naraz wtedy najłatwiej dokonać wyboru poprzez bezpośrednie porównanie. Sam stwierdzisz przez którą najlepiej się patrzy i która najbardziej Tobie odpowiada.
Ps.Oczywiście targować cenę zawsze jak tylko jest okazja należy!
goornik - Sob 19 Paź, 2019
Dla mnie wybór jest prosty - kup je wszystkie.....
Cucek - Sob 19 Paź, 2019
Ogranicze sie do dwoch, budzet nie pozwala mi na zakup wszystkich.
adaher - Sob 19 Paź, 2019
A czy ci znajomi jakiegoś Swarka EL przypadkiem w takich fajnych cenach nie mają do sprzedania?
Cucek - Sob 19 Paź, 2019
Nie, niestety Swarovski#iego nik nie ma do sprzedania. Proponuje niemieckiego Ebaya przejzec, kilka widzialem.
Szkoda
Pozdrawiam i życzę udanych zakupów:)
Cucek - Sob 19 Paź, 2019
Jak cos sie traditionell to dam znac. Pytanie mam, czy Vortex jest amerykański czy japoński?
Cucek - Sob 19 Paź, 2019
trafi* miało być
Jak się coś traditionell to też będę wdzięczny:)
przy okazji, mam Ultravid 10x50 (bez HD) i jest ŚWIETNA!:)
Cucek - Sob 19 Paź, 2019
Gabarytowo na przebieżki do lasu lub w góry to chyba za duży i ciężki. Właśnie się zastanawiam nad nim.
Arek - Sob 19 Paź, 2019
Firma amerykańska, lornetka robiona w Chinach.
Cucek - Sob 19 Paź, 2019
Super
Cucek - Sob 19 Paź, 2019
Leica Trivonid 10x42 BA, rok produkcji 1993, stan jak nowy, opakowanie, karta gwarancyjna, rachunek, futeral i pas wszystko jest. Wlasciciel zazyczyl sobie 2600 zl, moze uda sie cos uhandlowac. Oplaca sie ???
Arek - Sob 19 Paź, 2019
To dobra cena. Chodzą typowo po 2800-3200 zł. Ale stówke-dwie zawsza można próbować urwać.
Cucek - Sob 19 Paź, 2019
Może sie uda za 2400 zł
Wiking69 - Nie 20 Paź, 2019
Cucek pamiętaj ! . Odbiór osobisty daje Ci gwarancję dobrze wydanych pieniędzy . Ta Leica jest warta w stanie idealnym minimum 3000 zł .
goornik - Nie 20 Paź, 2019
Cucek, dobry człowieku, a czy JA mógłbym kupić tego Ultravida 10x50 za 3900?
Cucek - Nie 20 Paź, 2019
Witam.
Po przeczytaniu testu "Test wytrzymalosciowy lornetek 8x42" https://www.optyczne.pl/1...netek_8x42.html
nabralem troche dystansu do produktow marki Leica. Wiem ze nikt nie wystawia lornetek w uzytku codziennym na takie mordegi ale jak sie czyta, ze Leica po godzinnym zanuzeniu w wodzie po kolana puszcza szybcjiej wode jak tama nad Solina to rece opadaja.
Jutro mialem sfinalizowac zakup Leica Trinovid 10x42BA z roku 1993, stan idealny, uhandlowana na 2400 zl.to sie ciezko zastanawiam czy nie wziac od innego pacjenta Nikona Premeier HG L 8x42 DCF za 2000 zl.
Co do Ultravida to prowadze jeszcze ciezkie rozmowy, trafil sie jeszcze jeden ale cenowo to sa ciezcy pacjenci.
P.S. Nie wiem jak tu wstawia sie fotki bo bym kilka wrzucil.
Chomsky - Nie 20 Paź, 2019
To stara Leica, może nie przecieka?
Vixen 8 x42 przeciekał a mój 8 x32 włożony do miednicy w desperacji(alkohol) nie.
Pozdr. Ch.
Cucek - Nie 20 Paź, 2019
Z pewnoscia sprzedawca nie pozwoli mi sprawdzić szczelności. Przy takich starych lornetkach zawsze podejmuje sie ryzyko, ale raczej nie bede sie z nią w morzu kapał
Arek - Nie 20 Paź, 2019
Cucek, miałbym większe zaufanie do Trinovidów z lat 90-tych niż do współczesnych produktów firmy Leica.
Cucek - Nie 20 Paź, 2019
Arek, co racja to racja. To tak samo jak z samochodami, teraz płacimy tylko za kupę plastiku i nic poza tym.
Cucek - Nie 20 Paź, 2019
Panowie wlasnie udalo mi sie ustrzelic Vanguard ED II 10x42 za 800,00 zl, stan nowy, zapakowany. Jestem ciekaw jak sie ta lornetka sprawdzi. Toz to byl czarny kon w waszych testach
Lech149 - Nie 20 Paź, 2019
Za połowę tego , co u nas ?
Śmiem wątpić .
czy kol Goornik dostał odpowiedz na swoją propozycję ?
Cucek - Nie 20 Paź, 2019
Dokladnie 860 zl, trzeba wiedziec gdzie szukać i unikać pośredników. Cóż mogę poradzić, że wątpisz. W Polsce wszystko jest droższe niz w Niemczech. Kolega dostał odpowiedz.
adaher - Pon 21 Paź, 2019
Niedawno widziałem na niemieckim portalu dwa Swarki EL, właściwie nówki sztuki, fiald pro za ok 6.200zł a starsza wersja(nie używana) z oryg. adapterem za ok 6000...
Tam chyba nikt się nie bawi w sprzedawanie za 80% ceny bo jak ktoś ma wydać prawie tyle co nowa, albo 20-30% taniej to po prostu idzie do sklepu, wyciąga gotówkę z kieszeni i kupuje... Nic tylko do Niemiec się przeprowadzać
Cucek - Pon 21 Paź, 2019
adaher, tak jak mowisz. Ostatnio przewinely mi sie dwa Swarovskie EL w cenie pomiedzy 4500-5000 zl jako cena wyjsciowa do negocjacji. Niestety Swarovski to nie moj dzial. Jestem zdania, ze za uzywana lornetke cena 4000 zl to troche duzo, ale mowie tylko w swoim imieniu. Mniej wiecej przyjelo sie tutaj ze juz po rozpakowanieu i wyjeciu lornetki z pudelka jako nowej cena spada o jakies 30-40%, kilkakrotnie uzywane traca na wartosci 50-70%. Ogolnie wystawione lornetki tutaj jako uzywane szacuje sie na 1/3 ich wartosci przy zakupie jako nowej. Ostatnio mialem pacjentke, ktora wystawila Leica Trinovid 10x42 BN za 3200 zl, utargowalem na 2400 zl, zaakceptowala moja oferte ale jeszcze poczekam troche (trzeba byc cierpliwym )
Lech149 - Pon 21 Paź, 2019
Panowie wlasnie udalo mi sie ustrzelic Vanguard ED II 10x42 za 800,00 zl, stan nowy, zapakowany. Jestem ciekaw jak sie ta lornetka sprawdzi. Toz to byl czarny kon w waszych testach
To co jest w środku , jak nierozpakowany .
Cucek - Pon 21 Paź, 2019
Lech149 jest w drodze do mnie. Skoro zostal przez kogos kupiony w sklepie, a ktos go nawet nierozpakowal to co ma byc w srodku, cegla????
Cucek - Pon 21 Paź, 2019
Leszek dalej nie wiezysz w ceny uzywanych lornetek po drugiej strony Odry
Lech149 - Pon 21 Paź, 2019
Facet wysyła ;cóś ; za 1000 Euro i sam nie sam wie co , no bo nierozpakował ? Może być i cegła .
No ludzie kochani .
Ale ona jest nieużywana , bo nie rozpakowana .
Cucek - Pon 21 Paź, 2019
Zachowaj te zgryzliwe i uszczypliwe komentarze dla siebie. W przeciwienstwie do Ciebie wiem co i gdzie kupuje. Nie komentuj wiecej postow bo sie osmieszasz. Zegnam.
Cucek - Pon 21 Paź, 2019
adaher nawiazujac do Twojego postu o Swarovskito wlasnie sie trafil 2-latek z kompletem dokumentow i papierami, model Swarovski EL 8,5x42. Zgadnij jaka cena wyjsciowa do negocjacji?
Arek - Pon 21 Paź, 2019
Lech149, ale Vanguard nie kosztuje 1000 Euro. Nowy kosztował w sklepie 2x mniej. A teraz mogą być wyprzedaże i okazje, bo wszedł do sklepów ED IV.
Nawet w Polsce Endavoury ED (pierwsze) chodziły na Allegro za 800-900 zł nówki sztuki jak w sklepach pojawił się ED II.
Cucek - Pon 21 Paź, 2019
Arekkolega Leszek ma syndrom przeplaconej lornetki chyba
Arek - Pon 21 Paź, 2019
OK. Koniec uszczypliwości. Wracamy do tematu.
Cucek - Pon 21 Paź, 2019
Wlasnie rzucilem okiem na sklepy i najtanszego znalazlem za 325 €
Arek - Pon 21 Paź, 2019
Link?
Cucek - Pon 21 Paź, 2019
A prosze bardzo
https://www.foto-erhardt....d-ii-10x42.html
Nie wiem jak cenowo wysylka na Polske.
widoczek - Pon 21 Paź, 2019
W Polsce za tą lornetkę trzeba dać 1,5k PLNów
Cucek - Pon 21 Paź, 2019
No to tutaj jest ciut tansza, uzywane jeszcze duzo tansze, tylko trzeba trafic. Dobrych lornetek nikt nie chce sprzedawac.
Cucek - Pon 21 Paź, 2019
Cucek - Pon 21 Paź, 2019
Jak tu sie zdjecia wrzuca???
Cucek - Pon 21 Paź, 2019
Czy za Swarovski EL 8,5x42 w b.dobrym stanie z roku 2002 warto dac 1750,00 zl? Chcialem wam pare fotek wrzucic ale tutaj mi cos szwankuje z wrzucaniem zdjec.
WolandMesser - Pon 21 Paź, 2019
Ty to chyba tu trollujesz
Cucek - Pon 21 Paź, 2019
Hehehehe tak, wlasnie sobie wybralem forum dla lornetkarzy i z nudow sobie pisze o lornetkach
Arek - Pon 21 Paź, 2019
Cucek, jak chcesz wrzucać zdjęcia, to musisz kliknąć przycisk "Odpowiedź" i nie korzystać z okienka szybkiej odpowiedzi.
Cucek - Pon 21 Paź, 2019
Aaaa no i sie wyjasnilo. Dziekuje za podpowiedz.
Cucek - Pon 21 Paź, 2019
Proba
Cucek - Pon 21 Paź, 2019
No i udalo sie. Taki ten Swarovski.
Kolego Cucek zgaduję, coś ok 1000E?:)
https://www.quoka.de/mode...i-el-8-5-x.html
Czy coś innego?:)
Przyznam się, że po jednego z tych Swarków chciałem się nawet przejechać, z pod Poznania do Berlina nie jest aż tak daleko...
Tyle, że z czasem było bardzo krucho, a tyle pieniążków to w ciemno bez obmacania bym nie dał...
Teraz te oferty już zeszły:(
Cucek - Pon 21 Paź, 2019
Nie inny, tego nawet nie widzialem. Wyhandlowalem z gosciem na 450 € Pacjent jest z pod Dortmundu to tez nie bede jechal. Ja robie tak, ze sie ugaduje na przedplate, oklo 1/4 wartosci lornetki, pacjent mi wysyla, ja sobie ja sprawdzam i jak jest ok to przelewam mu reszte pieniazkow. No chyba, ze okolice Hamburga to podjezdzam. Niektorzy ida na moja propozycje z przedplata, a niektorzy nie. Jakies zaufanie do ludzi jeszcze trzeba miec. Ja tez ryzykuje ze dostane w przesylce kamienie. Na szczescie idzie wszystko przez bank i w razie czego cofam przelew. Pozya tym wymagam od pacjenta kopii dowodu osobistego.
450???
To ja już nie wiem
Cucek - Pon 21 Paź, 2019
Wlasnie teraz z nim pohandlowalem. Fotki fotkami, ciekaw jestem w jakim jest stanie. Ma mi wyslac wtym tygodniu. Zobaczymy. Albo facet nie wie po ile chodza takie lornetki,albo ma deficyt finansowy i potrzebuje szybko pieniedzy.
Ale te 450 to za tę 2-letnią czy tę ze zdjęcia?
Cucek - Pon 21 Paź, 2019
Tego ze zdjecia, rok produkcji 2001/2002
Ufff, to mi trochę ulżyło ale to i tak bardzo tanio... gdybym miał taką pod ręką to nie zawahał bym się ani przez chwilę:)
Cucek - Pon 21 Paź, 2019
Z tymi posiadaczami toroznie bywa. Ryzyko zawsze jest, zobaczymy w jakim stanie jest ta lornetka. Ludzie rozne zdjecia podsylaja. Jesli zdjecia sie pokrywaja z rzeczywistym stanem lornetki to sam bede w szoku, ze taki Swarovski poszedl za 450 €. Jak mi tylko przyjdzie to wrzuce kilka fotek. Facet zapewnial, ze stan od 1-10 to jakies 8/9, a co kto ma na mysli oceniajac taka lornetke to sam nie wiem. Ma jeszcze dwa Steinery na zbyciu.
Cucek - Pon 21 Paź, 2019
Tutaj link: https://www.ebay-kleinanz...203077-230-1089
TomPL2 - Wto 22 Paź, 2019
Cucek napisał/a: | Nie inny, tego nawet nie widzialem. Wyhandlowalem z gosciem na 450 € Pacjent jest z pod Dortmundu to tez nie bede jechal. Ja robie tak, ze sie ugaduje na przedplate, oklo 1/4 wartosci lornetki, pacjent mi wysyla, ja sobie ja sprawdzam i jak jest ok to przelewam mu reszte pieniazkow. No chyba, ze okolice Hamburga to podjezdzam. Niektorzy ida na moja propozycje z przedplata, a niektorzy nie. Jakies zaufanie do ludzi jeszcze trzeba miec. Ja tez ryzykuje ze dostane w przesylce kamienie. Na szczescie idzie wszystko przez bank i w razie czego cofam przelew. Pozya tym wymagam od pacjenta kopii dowodu osobistego. |
Z tym "pacjentem" to chodzi o to, że oni są chorzy na umyśle, że tak tanio sprzedają?
Cucek - Wto 22 Paź, 2019
Nie, nie chcialem nikogo obrazic czy sie ze sprzedajacych wysmiewac, jakos czasami zartobliwie uzywam sobie tego okreslenia. Niektorzy sprzedajacy posiadaja jakas tam lornetke i mysla, ze Bog wie co maja i ile za nia pieniedzy dostana. Nie oszukujmy sie panowie, lornetki nie sa warte tych pieniedzy, ktore za nie klienic placa. Mam znajomego optyka (dystrybucja Zeiss), ostatnio nawet zamowilem u niego dwie pary nowych okularow. Mialem do wyboru kilka rodzai soczewek od Zeiss. Po przeanalizowaniu za i przeciw, nie zdecydowalem sie na Zeissa tylko poprosilem o Hoya, ktore jakosciowo przewyzszaja soczewki Zeissa i sa tansze. Zapytalem go tak szczerze ile kosztuja takie soczewki w produkcji (poruszylem tez temat soczewekw lornetkach ), powiedzial ze okolo 1/10-15 ich wartosci w sprzedazy ale te, ktore sa produkowane w Niemczech o Chinach nawet zesmy nie wspomnieli. Zeiss swego czasu mial duzy problem z powlokami, ktore szybko sie wycieraly, a w niektorych przypadkach sie odklejaly - ale to soczewki do okularow. Soczewki do lornetek nie sa wystawione na takie dzialania jak soczewki w okularach. Nie ma sensu przeplacac za lornetki. Wszystko zalezy od zasobnosci portfela. Z jednej strony ciesze sie, ze sa rowniez klienci, ktorzy kupuja nowe lornetki bo poznie my mozemy je taniej odkupic i tez sie cieszyc super opryka
Cucek - Wto 22 Paź, 2019
Witam!
Panowie trafil sie Swarovski SLC 7x50 Habicht, wlasciciel chce 820,00 €. Stan idealny. Nie dla mnie, ja szukam 10x50 EL
RoboBat - Sro 23 Paź, 2019
Gdyby 7x50 miały pole chociaż z 9 stopni to byłyby fajne lornetki. A tak. Niestety nie są.
Cucek - Sro 23 Paź, 2019
Nie mam wgladu na wartosci optyczne tego modelu. Wiem tylko tyle, ze rocznik 97, calkowicie odnowiona u Swarovskiego. Posiadacz zszedl z cane na 770,00 €. Tak tylko wrzucilem wiadomosc, moze ktos by mial sobie ochote taka sprawic. Ja nie jestem zaden handlarz czy posrednik. Ja szukam EL 10x50 lub powyzej.
|
|