|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Upadek obiektywu kitowego
grocio - Pon 02 Cze, 2008 Temat postu: Upadek obiektywu kitowego Witam upadł mi kitowy obiektyw olympusa 14-42mm. Jeżeli dobrze pamiętam uderzył przodem. Obecnie zablokowany jest pierścień zoomu, tylko trochę można go ruszyć z ogniskowej 14 na 25 i w tym przedziale normalnie łapie ostrość. W serwisie za naprawę chcieli by 360 zloty jak nowy można kupić za 349. Czy jest możliwość naprawy we własnym zakresie obiektywu skoro właściwie jest sprawny. Albo może zna ktoś w Warszawie miejsce gdzie naprawa, wyszła by taniej, bo chyba uszkodzenie nie jest na tyle poważne.
Jest to moja pierwsza lustrzanka i w sumie nie znam się na tyle.
Pozdrawiam
MC - Pon 02 Cze, 2008
FOTOOPTYKA - NAPRAWA
Szczepan Kostrzewski
60-241 POZNAŃ ul.Kuźnicza 13/8
tel 061 862 63 23
Ogolnie polecana firma.
grocio - Pon 02 Cze, 2008
MC napisał/a: | FOTOOPTYKA - NAPRAWA
Szczepan Kostrzewski
60-241 POZNAŃ ul.Kuźnicza 13/8
tel 061 862 63 23
Ogolnie polecana firma. |
Dzieki za info, ale chyba w Warszwie też powinno sie coś znaleźć, może ktoś coś polecić?
komor - Pon 02 Cze, 2008
Czemu piszesz, że obiektyw jest właściwie sprawny, skoro właściwie jest niesprawny? Obawiam się, że nikt nie podejmie się naprawy za mniejsze pieniądze, szczególnie jeśli coś w nim trzeba będzie wymienić, a pewnie będzie trzeba. Za te pieniądze to zresztą nie ryzykowałbym naprawy, bo po jakimś czasie i tak może przestać działać. Lepiej odżałować te trzy stówy z okładem i kupić nowy, przynajmniej nie będzie potem nerwówki, że zapłaciłeś za naprawę a i tak nie działa już jak trzeba.
grocio - Wto 03 Cze, 2008
komor napisał/a: | Czemu piszesz, że obiektyw jest właściwie sprawny, skoro właściwie jest niesprawny? |
Bo jednak w zakresie ogniskowych, w których jest sprawny to normalnie zdjęcia robie nim wciąż.
komor napisał/a: | Obawiam się, że nikt nie podejmie się naprawy za mniejsze pieniądze, szczególnie jeśli coś w nim trzeba będzie wymienić, a pewnie będzie trzeba. Za te pieniądze to zresztą nie ryzykowałbym naprawy, bo po jakimś czasie i tak może przestać działać. Lepiej odżałować te trzy stówy z okładem i kupić nowy, przynajmniej nie będzie potem nerwówki, że zapłaciłeś za naprawę a i tak nie działa już jak trzeba. |
Bardzo możliwe i tak chyba zrobie.
MC - Wto 03 Cze, 2008
1. Wysylajac do p. Szczepana mozesz chyba sie umowic tak, ze najpierw zrobi kosztorys naprawy, a potem zdecydujesz. Bedziesz wiec stratny tylko za przesylke.
grocio napisał/a: | Bo jednak w zakresie ogniskowych, w których jest sprawny to normalnie zdjęcia robie nim wciąż. |
Pozwole sobie, dla potwierdzenia slow Komora zacytowac pewnego wybitnego karniste: nie mozna byc troche w ciazy. Albo sie w niej jest albo nie. Nie ma innej opcji.
Wiec Twoj obiektyw jest zepsuty.
fotokrak - Wto 24 Cze, 2008
mnie kit też zaliczył glebe na Ibizie, też ostrość łapało od czasu do czasu, naprawa bez sensu, no i w domu był atut do zakupu normalnego obiektywu
obiektyw to strasznie precyzyjna zabawka, naprawa w tym przypadku raczej bez sensu
WidMo - Czw 03 Lip, 2008
MC napisał/a: | zacytowac pewnego wybitnego karniste: nie mozna byc troche w ciazy. | Ostatnio, tz. gdzieś w semestrze zimowym to słyszałem na wykładzie:P
Taki offtopic...przepraszam
juang - Pią 14 Sie, 2009
grocio, naprawiłeś ten obiektyw? bo mam taki sam problem
palindrom - Pon 17 Sie, 2009
25 PLN za transport w obie strony, 2-3 godziny pracy (optymistycznie)... Ile ten obiektyw kosztuje? Jeżeli więcej niż 200PLN to można się zastanawiać nad naprawą.
|
|