forum.optyczne.pl

Lornetki - Lidletki 2019

Silarox - Czw 07 Lis, 2019
Temat postu: Lidletki 2019
Witam, obecnie w lidlu za 100 zł są 2 duże lornetki:
Bresser 8x60
Auriol 10x50

I tu takie pytanie, która z nich lepsza?

Wiking69 - Czw 07 Lis, 2019

Oczywiście Auriol :) . W opisie przeczytałem ... szerokie pole widzenia z niesamowitą ostrością . Tego właśnie potrzebujesz za 100 zł .
TomPL2 - Czw 07 Lis, 2019

Ale, ale! Ten Bresser ma "niezwykłą ostrość"! Że o uszlachtnionych obiektywach nie wspomnę - to trzeba się mocno trzy razy zastanowić ;)
Wiking69 - Czw 07 Lis, 2019

Tak , trzeba się poważnie zastanowić co jest lepsze ... Niezwykła ostrość czy niesamowita ostrość ? . Ps . A Swarovski EL jaką ma właściwie ostrość ?
Arek - Czw 07 Lis, 2019

Tia... I to pole 120/1000 m/m. Jeśli takie pole jest, to pewnie powiększenia 10x nie ma.

Mam dziwne wrażenie, że nie polecacie żadnej :/
Obserwatorek - Czw 07 Lis, 2019

Standardowy chiński korpus do którego można podłączyć dowolne obiektywy i okulary, wedle fantazji zamawiającego, i potem opisywać cudowne parametry takiego składaka. I dorzucić napis: Military, Hunting, Astro, National Geographic, Lidl, Biedronka, itd. itp.
Cena wskazuje jasno że o 'jakości' nie ma tu mowy, a rozrzut tej 'jakości' będzie taki że o wybraniu lepszej konstrukcji z tych dwóch nie ma mowy.

Najtańszy w miarę bezpieczny zakup to ponad 200 zł:
https://www.optyczne.pl/2...very_10x50.html

Ok, czyli Delta Optical Discovery 10x50 jedna z propozycji.
Czy są jeszcze jakieś w miarę rozsądne za małą cenę jak ta Delta?

goornik - Czw 07 Lis, 2019

Mając do wyboru lornetke złą i fatalną, bez wahania dokładam drugie tyle do 40-to letniego Jeniacza 8x30......
Który to jeniacz przetrzyma więcej niż cała paleta tych „chochli”

Arek - Czw 07 Lis, 2019

https://allegro.pl/oferta/lornetka-bpc5-8x30-made-in-ussr-zeiss-tento-8654197772

To jeszcze przeżyje wynalazki z Lidla o wiele lat, a cena troszkę lepsza niż Jeniacz. Choć Jeniacz lepszy optycznie.

Obserwatorek - Czw 07 Lis, 2019

Panowie, nie zapominajmy że to już 30 lat od czasu jak się wszystko w Europie Środkowej zmieniło!

Więc tak dla jasności, dla początkujących, i dla młodzieży ... :
"Jeniacz" , czyli wyrób zakładów optycznych Carl Zeiss ze Wschodnich Niemiec,
z siedzibą w Jenie, w tym przypadku bliźniacze konstrukcje Jenoptem i Deltrintem.

https://www.optyczne.pl/1...ptem_8x30W.html

https://www.optyczne.pl/5...intem_8x30.html

Monastor - Czw 07 Lis, 2019

Ależ ten Auriol lśni na zdjęciach :mrgreen:
Silarox - Pią 08 Lis, 2019

Arek napisał/a:
https://allegro.pl/oferta/lornetka-bpc5-8x30-made-in-ussr-zeiss-tento-8654197772

To jeszcze przeżyje wynalazki z Lidla o wiele lat, a cena troszkę lepsza niż Jeniacz. Choć Jeniacz lepszy optycznie.

To chyba nawet taką starą ruską mam.
Co powiecie o Olympus lornetka 10x50 DPS I?

Wiking69 - Pią 08 Lis, 2019

Silarox powiedz szczerze ... Czy Ty jesteś pracownikiem Lidla ? . Odkąd poruszyłeś temat ekstremalnie tanich lornetek z LIDLA . Cały czas na moim komputerze wyświetlają się reklamy i promocje tego sklepu :) .
goornik - Pią 08 Lis, 2019

Mnie matrwi to, że opis obu lornetek jest mocno "aromatyzowany i sztucznie barwiony" i setki jak nie tysiące tego shitu się niestety sprzeda.....
I większość z tych ludzi będzie przekonana, że ma dobrą, DROGĄ markową lornetkę..... :(

RoboBat - Pią 08 Lis, 2019

Co do wyrobów lornetkopodobnych to widziałem też, że Decathlon sporo tego oferuje. Przeważnie dachówki. Kilka modeli do wyboru. Ceny wyższe niż Lidlu więc teoretycznie w rozumowaniu laików powinny być lepsze. Niektórzy nawet je kupują myśląc, że kupili lepszy produkt niż te z Lidla.
TomPL2 - Pią 08 Lis, 2019

I większość z tej większości będzie zadowolona z tego, co przez te lornetki zobaczy...
Silarox - Pią 08 Lis, 2019

Wiking69 napisał/a:
Silarox powiedz szczerze ... Czy Ty jesteś pracownikiem Lidla ? . Odkąd poruszyłeś temat ekstremalnie tanich lornetek z LIDLA . Cały czas na moim komputerze wyświetlają się reklamy i promocje tego sklepu :) .

Kurcze, przejrzałeś mnie :P
A tak szczerze to Olympus lornetka 10x50 DPS I za 250 zł opyla się?

Obserwatorek - Pią 08 Lis, 2019

TAK.

Przy założeniu że w ogóle potrzebujesz tak dużej lornetki jak 10x50,
większość ludzi stawia na poręczniejsze 40 lub 30mm

adaher - Pią 08 Lis, 2019

Tak jak mówi Arek, moja "olimpijka"8x30 ma już ok 40 lat i choć optycznie cudów nie ma, to machanika jak w nowej, wszystko prawidłowo pracuje. Upadała kilka razy, a kolimacja nadal idealna...
Na optyce tylko nieznaczne pyłki, no i fajny standardowy futerał jakich nie dodają do lornetek o wiele, wiele droższych...Teraz powoli przejmuje ją mój synek i też pewnie przez jakiś czas się nią nacieszy:)
Wolę ją od chińskich wyrobów za 150-200 bezwzględnie!

TOUAREG - Pią 08 Lis, 2019

goornik napisał/a:
... i setki jak nie tysiące tego shitu się niestety sprzeda.....
I większość z tych ludzi będzie przekonana, że ma dobrą, DROGĄ markową lornetkę..... :(

Rzut oka na na nasz polski, (upsss..., bo 11.11. blisko) nieświadomy (bo "byt określa świadomość"), niedojrzały i biedny rynek wtórny(śmiech i płacz), pokazuje co jest w masowym posiadaniu między Bugiem a Odrą.

To rozlewanie się "shitu" działa zgodnie z prawem sformułowanym min. przez Kopernika - "gorszy pieniądz wypiera lepszy" i niestety dotyczy w zasadzie każdej dziedziny gospodarki/życia.

majecha - Pon 11 Lis, 2019

Nie znam cen lornetek w PRLu ale podobno BPC 8x30 kosztował 2 pensje górnika. Jeśli tak było to nie może być na naszym rynku wtórnym perełek. Jeśli ktoś nie miał wyboru, bo lornetka była dobrem ekskluzywnym, musiał zapłacić. Dziś za tysiaka można mieć konsolę z grą, za dwa 40-calowy tv - czego chcieć więcej od życia?
...lornetki Zeissa za 4 koła?
eeee....kupmy konsolę i "lidletkę".

Przesadzam ale czego chcieć od tłuszczy, która wierzy, że szczoteczkę reklamuję prawdziwy dentysta (bo podpisany w reklamie).

anatol1 - Pon 11 Lis, 2019

Rodzice kupili mi BPC5 8x30 w 1981 roku i na pewno nie kosztowała dwóch pensji górnika. Moi rodzice nie byli biedni ani nie byli "badylarzami" i było ich stać.
TomPL2 - Wto 12 Lis, 2019

Potwierdzam - mi też kupili taką w połowie lat '70 i też nie byli górnikami :)
TOUAREG - Wto 12 Lis, 2019

BPC nie kosztowała 2 pensji górnika tylko 2 "górniki".
Maciek - Wto 12 Lis, 2019

majecha napisał/a:
Nie znam cen lornetek w PRLu ale podobno BPC 8x30 kosztował 2 pensje górnika.

W rzeczywistości biorąc pod uwagę, że urzędnik państwowy zarabia obecnie 3500 zł miesięcznie to BPC 8x30 kosztowała w przeliczeniu na obecne pieniądze ok. 400- 500 zł, a Carl Zeiss Jena ok. 700 zł. Cen lornetek 7x50 czy 10x50 nie pamiętam, gdyż tak duże nigdy mnie nie interesowały. Dla porównania aparat fotograficzny Zenit TTL kosztował około 1200zł a Niemiecka Practica (modelu nie pamiętam) prawie 2000zł. Oczywiście należy uwzględnić to, że nie zawsze podaż nadążała za popytem co w połączeniu z brakiem zaufania do pieniądza powodowało, że ceny w obrocie wtórnym (czarnorynkowym) były niekiedy znacznie wyższe od sklepowych.
A tak z innej branży, niedawno czytałem, że samochód Polonez w przeliczeniu na współczesne pieniądze kosztował wówczas ok. 75.000zł.

Arek - Wto 12 Lis, 2019

Nie wchodźmy na politykę proszę.
anatol1 - Wto 12 Lis, 2019

Maciek napisał/a:
majecha napisał/a:
Nie znam cen lornetek w PRLu ale podobno BPC 8x30 kosztował 2 pensje górnika.

W rzeczywistości biorąc pod uwagę, że urzędnik państwowy zarabia obecnie 3500 zł miesięcznie to BPC 8x30 kosztowała w przeliczeniu na obecne pieniądze ok. 400- 500 zł, a Carl Zeiss Jena ok. 700 zł. Cen lornetek 7x50 czy 10x50 nie pamiętam, gdyż tak duże nigdy mnie nie interesowały. Dla porównania aparat fotograficzny Zenit TTL kosztował około 1200zł a Niemiecka Practica (modelu nie pamiętam) prawie 2000zł. Oczywiście należy uwzględnić to, że nie zawsze podaż nadążała za popytem co w połączeniu z brakiem zaufania do pieniądza powodowało, że ceny w obrocie wtórnym (czarnorynkowym) były niekiedy znacznie wyższe od sklepowych.
A tak z innej branży, niedawno czytałem, że samochód Polonez w przeliczeniu na współczesne pieniądze kosztował wówczas ok. 75.000zł.

Za "komuny" sprzęt optyczny rzeczywiście ciężko było kupić. Lornetki jako tako były dostępne, ale już z teleskopami było ciężko. PZO robiło Maksutowa 70mm, w latach 80-tych PTMA rozprowadzało doskonałe obiektywy PZO 66/800 i to prawie wszystko. No w NRD Zeiss Jena produkował legendarne już Telementory 63/840 ale ceny były horrendalne. Zresztą teraz też osiągają ceny po 700 i więcej Euro.
Ale podejrzewam, że rynek zachodni nie wyglądał wtedy lepiej. Na dobrą sprawę oprócz Zeissa jedynie Japończycy produkowali dobry sprzęt, który na pewno nawet na warunki zachodnie był drogi. Dopiero pojawienie się chińskich produktów dało amatorom astronomii większy dostęp do przystępnego cenowo i w miarę przyzwoitego sprzętu.

Maciek - Wto 12 Lis, 2019

anatol1 napisał/a:
Za "komuny" sprzęt optyczny rzeczywiście ciężko było kupić (...)
Ale podejrzewam, że rynek zachodni nie wyglądał wtedy lepiej. Na dobrą sprawę oprócz Zeissa jedynie Japończycy produkowali dobry sprzęt, który na pewno nawet na warunki zachodnie był drogi. Dopiero pojawienie się chińskich produktów dało amatorom astronomii większy dostęp do przystępnego cenowo i w miarę przyzwoitego sprzętu.

Nie do końca tak było. Do lat 80-tych w niemalże każdym europejskim kraju produkowano lornetki. W Polsce poza BPC i CZJ można było okazjonalnie kupić nasze własne lornetki PZO, Czeskie Meopty i Rumuńskie IOR. Choć trzeba przyznać, że najłatwiej było kupić BPC.

Jeżeli chodzi o zachód w Niemczech poza Zeissem był Optolyth, Steiner, Leitz, Bresser (w latach 90-tych zszedł na psy) czy Minox. Anglicy też mieli kilka firm w tym przede wszystkim Barr &Stroud. Podobnie było z lunetami czy sprzętem do astro, w czasach kiedy jeszcze zerkałem w niebo sam miałem lunetę a potem teleskop od Bressera (jeszcze ze szklanymi soczewkami :razz: )

Później był pogrom europy w branżach opto-astro-foto-audio-video w wyniku którego najpierw Japończycy przejęli pałeczkę, a potem utracili ją na rzecz Chińczyków.

anatol1 - Wto 12 Lis, 2019

Chodziło mi o teleskopy. Lornetki to był towar powszechny nawet w tzw. demoludach. Do ogólnie lepszej dostępności teleskopów przyczynili się nie tylko Chińczycy, ale spopularyzowanie newtonów na montażu Dobsona.
majecha - Sro 13 Lis, 2019

Dzięki za zweryfikowanie bajkopisarstwa co do ceny BPC. Mam tylko taka uwagę, że raczej powinniśmy porównywać koszyki dóbr, niż ceny w złotych - nowych i starych. Dziś niezła lornetka kosztuje tyle co tv. Najlepsze - tyle co najlepsze tv(zostawmy szczegóły). 500 zł dziś i w latach 70tych to różne rzeczywistości.

@anatol1
W PRLu teleskopy robiło się także samemu. Z reguły wspólnie w różnych kółkach astro ale nie brakowało zapaleńców chętnych wykonać cała robotę bez niczyjej pomocy. Bez problemu w necie traficie na stare instrukcje czy filmiki jak szlifować lustro do własnego dobsona.

anatol1 - Sro 13 Lis, 2019

Oprócz teleskopów-samoróbek, czyli w światku astro-amatorów ATM (Amateur Telescope Making) istniała jeszcze legendarna firma z Żywca braci Uniwerałów. Miałem ich produkt.To był taki ATM "fabryczny". Zresztą wielu miłośników astronomii nadal wykonuje samemu teleskopy. Mam dwa takie newtony. Kiedyś robiło się takie teleskopy z braku innych na rynku, teraz żeby mieć teleskop lepszy od fabrycznej masówki.
goornik - Sob 30 Lis, 2019

Może nie Lidletki, ale aż dwie Chochle Stalowe w akcji, oglądajcie od 19:07
https://www.youtube.com/watch?v=kqO3ivPKOAk

TomPL2 - Sro 04 Gru, 2019

Kolejna lidletka: https://www.lidl-sklep.pl...io=also_clicked
Zoom, więc już jest podejrzanie, ale jak się wczytać w parametry techniczne to włos się jeży nawet łysemu ;)
- •uszlachetniony układ optyczny BK-7 o niezwykłej ostrości
- •pole widzenia 52 m (przy 100 m oddalenia)
- •ustawienie na bliskie obiekty: od 17 m
Ponad kilo szczęścia w "kompaktowej, lekkiej obudowie" :cool:

ppv - Sro 04 Gru, 2019

w tej kategorii są jeszcze 2 inne, auriol i bresser (o niezwykłej ostrości :smile: ) 100zl/szt, torba pasek dekielki, do tego 'lornetka' gratis. 8x60 "duże pole" 100@1000, ciekawe ile w takim razie ma standardowe/wąskie pole.
Luneta 20-60/60 bresser za 130zł. hm, ta sama tutaj jest za ~350zł https://www.bresser.de/en...ting-Scope.html
Jak by bylo za 350 w lidlu zamiast 130 to automatycznie zyskało by na jakości ? :) tego 8x60 nie widze w na stronie bressera
hm, wersja travel 10x50 jest cięższa od nie-travel, https://www.bresser.de/in...archparam=10x50

ppv - Sro 04 Gru, 2019

znalazł się 8x60 na macierzystej stronie: http://www.bresser.cn/html/stwyj/57.html
Maciek - Czw 05 Gru, 2019

I pomyśleć, że do lat 80-tych Bresser był uważany za dobrą firmę a jego lornetki były porównywalne z Olympusem czy słabszymi Nikonami. Szczególnie udane i bardzo popularne wśród myśliwych były wówczas dachówki 8x56. Bardzo popularne były też lunety astronomiczne i teleskopy.

Ale podobnie jak produkującą kolumny głośnikowe duńską firmę Jamo - współpraca z marketami i naciski odnośnie cen sprowadziły ją do poziomu badziewia. To i tak lepiej niż w przypadku Kani - którą to firmę taki romans sprowadził na dno.

Chomsky - Czw 05 Gru, 2019

No, za stówkę mamy i lornetkę i torbę i dekielki. Zeiss Terra Pocket nie dał ani torebki ani dekielków. Mógł zamówić u Chińczyka za dolara.
Pozdr. Ch.

Lech149 - Czw 05 Gru, 2019

:mrgreen: :razz: :grin:
marcinkle - Czw 05 Gru, 2019

Jakoś wiosną był rzut tych lornetek w lidlach i kolega nabył dla siebie Auriola 10x50 a dla swojej dziewczyny wersję 12x32 dach. Miałem okazję wtedy przez nie popatrzeć i w tej mniejszej obraz masakra totalna, pomimo dobrej kolimacji. A w 10x50 zaś obraz świetny, jak za tą cenę rewelacja po prostu, ładne kolory, ostra. Kolega jednak zabierał ją w teren i za 2 tygodniu już miała zeza. Ale jakby tak na parapecie postawić i tylko zerkać czasami to i może by było nawet warto kupić przetestowawszy uprzednio starannie w sklepie bo większość sztuk ma wady już od nowości.
kimek27 - Pią 06 Gru, 2019

No ale jak 2 tygodnie wytrzymala to chyba duzo. Teraz mozna wziasc do parku, psu porzucac :mrgreen: