forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Canon 20d

ukasus - Sro 13 Wrz, 2006
Temat postu: Canon 20d
dzisiaj kupiłem aparat .. i ma pytanko ..
pierwsze wrażenia rewelacyjne
kolejne to migawka
czy to normalne że migawka jest .. dosyć głosna ....
czy tylko 20d ma taka migawkę ... czy kazde SLR ?

a i wie ktos może jaka jest jej trwałość (ile cykli) ?

MM - Czw 14 Wrz, 2006

20D jest dość głośne. Może i troszkę zbyt głośne (kościół, przyroda), ale "gang" migawki jest zarąbisty (szczególnie w serii) :D
Co do trwałości to wynosi ona około 100.000 cykli choć Canon się tym głośno nie chwalił i dopiero przy 30D o tym pisze. Ja tylko raz (gdzieś, kiedyś) spotkałem się z takim podaniem jej trwałości.
Gratuluję zakupu, z dobrym szkłem to body robi piękne foty.

Arek - Czw 14 Wrz, 2006

20D wali lustrem i strzela migawką faktycznie stosunkowo głośno. Np. 350D jest cichszy ale ma taki bardziej elektroniczny i denerwujący dźwięk. 20D za to brzmi bardziej profesjonalnie ;) .

W 300D/350D Canon podawał trwałość migawki na 20 tys. W naszym służbowym 300D padła po ponad 50 tys, strzałów. Ponieważ aparat był wciąż na gwarancji serwis wymienił ją na nową bez najmneijszych problemów. Należy więc ufać, że w 20D pociągnie wyraźnie dłużej niż owe 100 tys.

Podobnie jak MM przyłączam się do gratulacji i życzę wielu udanych fotek.

Arek

ukasus - Czw 14 Wrz, 2006

dzięki tylko narazie mam samo body ....
obiektyw powiniem mi najpóźnij jutro dojść ale narzie bedzie to Canon 28-90 mm UMS ... wersja starsza czarna ...
ale w ciągu max 2-3 tyg kupie canon 100 mm f/2.0 UMS i tym drugim to juz będzie można poszaleć na hali ...
a co do odgłosu migawki to w serii jest zajefajny :)
zreszta tam gdzie bedę go urzywał .. głównie hala to i tak nie słychac nawet jak ktos drze morde bo taki głosny doping jest .. ale np jak będę chciał kuzynowi zdjęcia na ślubie robic to juz będzie lipa