forum.optyczne.pl

Lornetki - Delta silver 10x50

Santre - Pon 02 Cze, 2008
Temat postu: Delta silver 10x50
Na co warto zamienić Lornetkę Silver 10x50. Przyszedł czas na zamianę ale na co ??? i tu jest mały problem. Może ktoś poradzi ;) Pozdrawiam.
RB - Pon 02 Cze, 2008
Temat postu: Re: Delta silver 10x50
Santre napisał/a:
Na co warto zamienić Lornetkę Silver 10x50. Przyszedł czas na zamianę ale na co ??? i tu jest mały problem. Może ktoś poradzi ;) Pozdrawiam.

Ile chesz wydać?

Arek - Pon 02 Cze, 2008

Zasadnicze pytanie.
Santre - Pon 02 Cze, 2008

ok.1000zł. oczywiście +- 20/30%. Silver był dobry ale myślę że powyżej 2 lat nie spełni swojego zadania mostek wygląda strasznie mizernie nie wspomnę o regulacji okulara który sprawia wrażenie już zużytego.
RB - Wto 03 Cze, 2008

Santre napisał/a:
ok.1000zł. oczywiście +- 20/30%. Silver był dobry ale myślę że powyżej 2 lat nie spełni swojego zadania mostek wygląda strasznie mizernie nie wspomnę o regulacji okulara który sprawia wrażenie już zużytego.

Porro - może Swifty: Ultra Lite 10x42 lub Audubon 8.5x44
Dachowe: np. Olympusy EXWP, Nikony Monarchy tez powinny dac radę...

Oczywiście zalezy do czego i jakie parametry są dla Ciebie krytyczne (czy pole widzenia, czy minimalizacja CA, czy brak zniekształceń geometrycznych...)

dariusz_119 - Czw 05 Cze, 2008

A ja bym sie zapytał nie tylko ile masz do wydania ... ale:
1. co chcesz obserwować w pierwszej kolejnosci?
2. w jakim terenie?
3. Bedziesz sie wspomagał lunetą?
4. czy ciężar ma dla Ciebie jakieś znaczenie?
5.preferujesz dachówki czy porro?

Myslę że po odpowiedzi na te pytania wielu Szanownych Kolegów siedzących w tym temacie zasypie Cię propozycjami... :lol:

pozdro!

Santre - Czw 05 Cze, 2008

Dzięki postaram się o konkrety

Waga nie ma wielkiego znaczenia
Nie posiadam lunety tzn. mam yukona 30x60 raczej nieporozumienie;)
Porro.... raczej sentyment przemawia
Obserwuje wszystko tzn. mieszkam u podnóża beskidów ok.15km generalnie dzień zaczynam od obserwacji panoramy gór (posiadam statyw). Oczywiście bardzo interesują mnie przelatujące często samoloty, wreszcie zaczynam również raczkować w temacie astro :)
Posiadam jeszcze lornetkę vixen 8x32. Lornetkę zabieram na każdą wycieczkę i waga nie jest dla mnie najważniejszą sprawą. Lornetka musi być !!!
Pozdrawiam serdecznie kolegów i dziękuje.
Santre

dariusz_119 - Pią 06 Cze, 2008

No to moze Ecotone AD-7 10x50 DCF??
Santre - Pią 06 Cze, 2008

Szkoda że tak małe pole widzenia, a może titanium 8x56 ???

[ Dodano: Pią 06 Cze, 2008 19:11 ]
Czy będzie widoczna różnica między
Nikon Action EX 10x50 CF a silverem 10x50 ???

Pepin Krootki - Pią 06 Cze, 2008

Super! Ja też mam sentyment do Porro (patrz sygnaturka).

Jeżeli masz statyw i ładną panoramę od siebie z domu, mógłbyś sobie sprawić WO 10x50ED. Jednak ta lornetka zupełnie się nie kwalifikuje jako sprzęt wycieczkowy (masa).

Z innych alternatyw Nikon Action EX - 8x40 jeżeli priorytetem mają być wycieczki piesze, 10x50 jeżeli priorytetem ma być astro i statyw (będzie na pewno bardziej uniwersalna). Są może i bardziej "modne" modele, ale moim zdaniem to sprzęt o naprawdę godziwym stosunku jakości do ceny (jeszcze Ci trochę zostanie). Potwierdzają to zresztą wnioski z ostatniego dużego testu na Cloudynights. Te Nikony są w zasadzie optymalnym wyborem dla kogoś, kto nie jest fetyszystycznym maksymalistą jeżeli idzie o perfekcyjne odwzorowanie bieli w lornetce. Jeżeli ten parametr nie leży Ci akurat najbardziej na sercu, pwinieneś być zadowolony. Poza tym można jeszcze wspomnieć o specyficznych muszlach ocznych, które nie każdemu muszą przypaść do gustu (choć okularnikom z pewnością tak).

Jest jeszcze Swift Ultra Lite 8x42 Porro, ale jakoś mam chyba większe zaufanie do kontroli jakości i powtarzalności wśród Nikonów.

Ale na Twoim miejscu wstrzymałbym się jeszcze z zakupem - EdZ z CN wspominał, że właśnie testuje lornetkę z nowej serii Vixen Foresta i wstępnie wyniki są obiecujące (triplety w obiektywach). Ciekaw jestem jak wyjdzie, bo straszliwie mi się te lorneteczki widzą (piękny klasyczny wygląd, oby jakość doń pasowała).

Pozdrawiam