forum.optyczne.pl

Lornetki - Olympus DPS-I 10x50

Silarox - Pią 15 Lis, 2019
Temat postu: Olympus DPS-I 10x50
Witam,
co powiecie o lornetce Olympus DPS-I 10x50?
Opłaca się ją kupować?

Przem_ - Pią 15 Lis, 2019

w cenie promocyjnej moim zdaniem opłaca się, a jak sie nie spodoba to zawsze można sprzedać i na pewno nie starci sie na tym. Mam porównanie do Nikona Aculon 10 x 50 i jest od niej gorsza w większości aspektów (ale też prawie 2 krotnie tańsza) a w stosunku do discovery delty to wg mnie są zbliżone, ale Olympus lżejszy. Odnoszę się tylko wyłącznie w cenie promocyjnej (te 230 zł) bo za 350 juz mozna coś lepszego kupić (np dołożyć 50 zł do Aculona)

A kojarzy ktoś wogóle czy przykłądowo ten nikon czy olimpus na black friday gdzieś taniał czy sztywna cena raczej?

olympus był (moze jest jeszcze) na mall za 238 zł chyba, a nikona niestety nigdzie tańszego nie widziałem
.

Ok, dzięki za odp., jeszcze przemyślę czy brać olympusa za 250, czy dokłądać 150 do nikona

dobrą alternatywą byla delta silver, ale niestety nie jest juz produkowana od jakiegoś czasu i nie jest nigdzie dostępna.
Abs - Pią 15 Lis, 2019

Wiele zależy od naszych oczekiwać i doświadczenia. Olympus to dobrze wykonana lornetka o czytelnym obrazie. Pamiętam gdy ktoś oceniający pozytywnie najdroższego wtedy Olympusa EXWP napisał, że ok poza tym że w tańszym DPS I obraz jest taki sam. Ktoś nie widzi różnic, komuś nie przeszkadzają a wielu z nas ich nie akceptuje. Olympus DPS to przyzwoita, markowa lornetka dla niewymagającego obserwatora. I w takim przypadku warto. Silver jakoś mnie nie zachwycił przez sporą dystorsję. Osobiście wolałbym dopłacić do Aculona ale porównując bezpośrednio z Olympusem to przepastnej różnicy w jakości obrazu nie zauważyłem.