|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Pytanie techniczne
Wiking69 - Czw 28 Lis, 2019 Temat postu: Pytanie techniczne Zapewne jest na tym forum kilku kolegów , którzy potrafili rozebrać i poprawnie złożyć lornetkę poro pryzmatyczną . A ponieważ zamierzam zrobić tą sztuczkę z radzieckim Kronosem 7x35 , potrzebuję dwóch ważnych informacji . Po pierwsze jaki użyć smar , żeby wszystko płynie i leciutko chodziło . Po drugie jak ustawia się kolimację , w Kronosie jest do każdego pryzmatu śruba widoczna od zewnątrz korpusu . Teoretycznie powinno być łatwo , tylko jak się to poprawnie robi ? .
Obserwatorek - Czw 28 Lis, 2019
Zakładając że Kronos = Berkut = Sotem = Tento ...
( to była moja pierwsza próba prześwietlenia lornetki, którą ktoś mi na chwilę pożyczył,
więc nie ma jeszcze tej jakości co trzeba,
obraz jest rozjechany perspektywicznie zamiast pokazywać prawidłowy "przekrój techniczny",
jak w moich późniejszych dokonaniach ... ;- )
Wiking69 - Czw 28 Lis, 2019
Człowiek nigdy nie jest tak stary , żeby nie mógł się jeszcze czegoś nowego nauczyć . Kierując się tą zasadą rozebrałem do rosołu wspaniałą radziecką szerokokątną lornetkę Kronosa 7x35 . Przez którą niewiele było już widać , i złożyłem z powrotem . Wygląda wspaniale , stan sklepowy . Szkiełka i pryzmaty wyczyściłem korzystając z zestawu Zeissa . Pełen profesjonalizm . Oczywiście kolimację szlag trafił . Bardzo lubię pana Szymańskiego , ale tym razem muszę sobie sam poradzić .
adaher - Pią 29 Lis, 2019
Ja lornetki sotem, tento, berkut i podobne kolimuję przez obracanie soczewek obiektywowych (umiejscowione są mimośrodowo) jak do tej pory udaje mi się to 100% A na poprawną kolimację jestem bardzo wyczulony...:) Trochę trzeba się pobawić...
Do odkręcenia ringu zabezpieczającego obiektyw używam zrobionego na szybko klucza z dziecięcych dzwonków.(na zdjęciu po lewej)
Tu jest to ładnie opisane:
https://astropolis.pl/topic/12916-amatorska-kolimacja-lornetek/
Powodzenia i Cierpliwości życzę!
Oczywiście do tego nie trzeba odkręcać tubusów... Takie zdjęcie pod ręką miałem:)
Lech149 - Pią 29 Lis, 2019
To są cymbałki , a nie dzwonki .
Na cymbałkach to grał Jankiel w Panu Tadeuszu:)
Lech149 - Pią 29 Lis, 2019
Jankiel grał na Cymbałach , na cymbałkach grają w przedszkolu .
|
|