|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pierwszy aparat z prawdziwego zdarzenia dla amatorki
Kasia119 - Pon 02 Cze, 2008 Temat postu: Pierwszy aparat z prawdziwego zdarzenia dla amatorki Witam,
Jestem nowa na forum i zielona jeśli chodzi o lustrzanki cyfrowe - chociaż po przeczytaniu tyle tematów na Waszym forum - nabieram wprawy
Jestem posiadaczką cyfrówki - BenQ DC 1000 ... przyznaje się bez bicia - gdy aparat kupowałam 1,5 roku temu - poleciałam na pixele.. Teraz natomiast bardziej zafascynowana fotografią ( ) postanowiłam, że czas na zakup aparatu z prawdziwego zdarzenia
Mój budżet wynosi do 2200 zł, najchętniej kupiłabym aparat już dziś ale wcześniej muszę na niego zarobić - tak więc zakup planuje gdzieś pod koniec wakacji..
A teraz najważniejsze : interesuje mnie najbardziej fotografia macro, ale nie tylko. Cenię sobie dobrą ostrość i nasycone kolory.
Już pisałam w Shout Boxie - pomógł mi Mnich (dzięki wielkie)
Ale chcę poznać zdanie innych Tak więc co proponujecie ? Dodam jeszcze, że będę chciała w przyszłości w aparat inwestować : nowe obiektywy itp.
MC - Pon 02 Cze, 2008
Kasia119 napisał/a: | zakup planuje gdzieś pod koniec wakacji.. |
Do tego czasu ceny aparatow spadna. Poczekajmy z radami do tego czasu...
mnich - Pon 02 Cze, 2008
To ja się chetnie powtórze
D80
http://www.e-fotojoker.pl...ikon-d80-body-/
Plus obiektyw Nikon Nikkor 50 f/1.8
http://www.fotozakupy.pl/...ct/product/2207
Plus zwykłe tanie piersienie pośrednie:
http://allegro.pl/item370...a_manualne.html
I masz super zestaw do makro- pełną kontrolę nad ekspozycją.
Oczywiście użytkowanie takiego zestawy wymaga ostrzenia ręcznego, co w fotografi makro jest oczywistą oczywistością.
Dodatkowo ten obiektyw pięknie rysuje i daje bardzo ostre obrazy przy przesłonie 4-5.6.
Pozatym sam korpus D80 daje większe -MZ - możliwości niż nowsze D60.
Gdy już Ci się znudzi w systemie nikona znajdziesz wiele ciekawych obiektywów w tym te do makro.
Oczywiście można też zaopatrzyć się w dobre- jak na początek - obiektywy kitowe typu 18-55 , 18-70.
Pozdrawiam
mavierk - Pon 02 Cze, 2008
mnich napisał/a: | co w fotografi makro jest oczywistą oczywistością. | to nie jest oczywistą oczywistością, jak tylko mój aparat może złapać ostrość, to ustawiam na AF
A ja myślę, że do macro najlepiej byłoby kupić używanego eosa 350d / d70s + rasowe szkło do macro
AQQ - Pon 02 Cze, 2008
Wydaje mi się, że propozycja Mnicha [D80+N50] jest bardzo racjonalna:
1. za rozsądne pieniądze można uzyskać naprawdę niezłą jakość,
2. N50/1.8 to lekki, jeden z tańszych ale bardzo przyzwoitych optycznie obiektywów.
Jeśli myślisz o makro, to uwzględnij w planach też: statyw, głowicę i lampę.
Kasia119 - Pon 02 Cze, 2008
MC wiem o Tym i uwierz, że niezmiernie się z tego cieszę ale nie zaszkodzi posłuchać rad innych ;]
Mnich - czy ten obiektyw sprawdza się też w innych sytuacjach niż macro ? I mam ( pewnie głupie) pytanie : czy jest w nim zoom ? ^^'' a i czy w kitowych też jest ?
MichalP - Pon 02 Cze, 2008
Jeśli do tego czasu wejdzie na rynek następca D80 (może D90), na pewno spowoduje to obniżenie ceny D80.
Nic tylko się cieszyć.
A co do pytania do mnicha o obiektyw (50 1.8) to odpowiadam, że jest on stałoogniskowy, co oznacza ni mniej ni więcej tylko zoom "nożny"
Jeśli chodzi o zakup lustrzanki to warto popatrzeć na ofertę RTV Euro Agd (tam kupiłem swoją). Może sprzedają trochę drożej niż w fotojokerze, ale obecnie na 30 rat 0%, czego fotojoker prawdopodobnie nigdy nie zaproponuje. http://www.euro.com.pl/cy...d-80-body.bhtml
mnich - Pon 02 Cze, 2008
Obiektyw Nikkor 50 mm f /1.8 to obiektyw stało ogniskowy, co należy czytać że ma zoom 1x. Nadrabia to doskonałymi parametrami- piękny bokeh, daje na matryce dużo światła, i jest bardzo ostry przy przysłonie f/4 do f/5.6.
Portret, pejzażyk- tu sprawdzi się doskonale.
Zresztą zapytajmavierk'a, On opowie Ci więcej.
[ Dodano: Pon 02 Cze, 2008 23:05 ]
http://forum.optyczne.pl/album_pic.php?pic_id=122
http://forum.optyczne.pl/album_pic.php?pic_id=47
http://forum.optyczne.pl/album_pic.php?pic_id=40
Przykłady zdjęć z tym obiektywem.
A te kitowe w zestawach np. 18-135mm też są stało ogniskowe ?
Kasia119 napisał/a: | A te kitowe w zestawach np. 18-135mm też są stało ogniskowe ? |
Ten akurat jest zmiennoogniskowy, czyli, że stojąc w tym samym miejscu możesz uchwycić zarówno panoramę (przy ogniskowej 18) jak i jakiś jej wycinek albo szczegół (135)
mnich - Pon 02 Cze, 2008
W podanym przez Ciebie przykładzie 18-135 mm oznacza że ogniskową możemy płynnie regulować w zakresie od 18 do 135 mm. Krotnośc zoom'u uzyskamy dzieląc maksymalną ogniskową przez minimalną czyli 135/18.
heding - Pon 02 Cze, 2008
Kasia119 napisał/a: | A te kitowe w zestawach np. 18-135mm też są stało ogniskowe | stałoogniskowe to najprościej takie, które opisywane są za pomocą jednej liczby z mm , czyli 50mm a nie 18-135mm [tu dwie]
mnich - Pon 02 Cze, 2008
Co więcej miałem ten obiektyw akurat z D80. Też coś tam można z niego wykrzesać, ale jego budowa i żywotność sprawią że go trzeba będzie zmienić, a wiec wydać znów pieniążki.
heding napisał/a: | Kasia119 napisał/a: | A te kitowe w zestawach np. 18-135mm też są stało ogniskowe | stałoogniskowe to najprościej takie, które opisywane są za pomocą jednej liczby z mm , czyli 50mm a nie 18-135mm [tu dwie] |
im mniejsza liczba ogniskowej, tym aparat będzie miał szerszy kąt widzenia.
już rozumiem
ale ceny RTV Euro Agd w porównaniu do Ebay to niebo a ziemia http://cgi.ebay.pl/NIKON-...1QQcmdZViewItem
Kasia119 napisał/a: | ale ceny RTV Euro Agd w porównaniu do Ebay to niebo a ziemia |
ta sieć ma co najmniej 50 % narzutów więc okazje u nich to dla reszty sklepów ceny bez obniżek
tylko, że akurat ten egzemplarz to tzw "refurbished" czyli odesłany do fabryki w celu jego naprawy/odświeżenia i wystawienia ponownie do sprzedaży.
I pamiętaj o przesyłce (ok 100zł) czyli różnica się zmniejsza, no i trzeba jeszcze sprawdzić jaka gwarancja (jeśli europejska to spoko, jeśli UK to konieczne będzie wysyłanie sprzętu do Anglii)
[ Dodano: Pon 02 Cze, 2008 23:19 ]
heding napisał/a: | Kasia119 napisał/a: | ale ceny RTV Euro Agd w porównaniu do Ebay to niebo a ziemia |
ta sieć ma co najmniej 50 % narzutów więc okazje u nich to dla reszty sklepów ceny bez obniżek |
Nie przesadzasz trochę. Najtaniej na skąpcu masz 2050 (więc narzut 10% raptem)
W przypadku mojego d300 nawet 5%
MichalP napisał/a: | Nie przesadzasz trochę. |
może troszkę... nie myślałem wyłącznie o aparatach czy obiektywach...
MichalP napisał/a: |
tylko, że akurat ten egzemplarz to tzw "refurbished" czyli odesłany do fabryki w celu jego naprawy/odświeżenia i wystawienia ponownie do sprzedaży.
|
Dlaczego zawsze wszędzie musi być gdzieś haczyk ?
Btw. ta przesyłka to i tak nie jest aż taka tragedia
Dopisałem do postu jeszcze kwestie gwarancyjne. Na to też trzeba zwrócić uwagę.
Podobnie jest ze sprzętem kupowanym w USA (z reguły gwarancja jest tylko uznawana w Stanach)
Trzeba też zwrócić uwagę na to skąd towar przyjedzie. Jeśli z Unii to spoko - Urząd Celny nie doliczy 22% VATu, jeśli przyjedzie spoza Unii to należy się z tym liczyć.
MichalP napisał/a: |
im mniejsza liczba ogniskowej, tym aparat będzie miał szerszy kąt widzenia. |
O to chodzi w obiektywach szerokokątnych ?
Kasia119 napisał/a: | MichalP napisał/a: |
im mniejsza liczba ogniskowej, tym aparat będzie miał szerszy kąt widzenia. |
O to chodzi w obiektywach szerokokątnych ? |
dokładnie o to. tu masz przelicznik http://www.bobee.pl/foto_kat.php
krisv740 - Pon 02 Cze, 2008
z e-bay naprawdę warto kupować ale od sprzedawców z europy
poszukaj prywatnego sprzedawcy
ten jest akurat z usa i sprzęt kupiony bedzie podlegał cłu i podatkom co ewentualnie w jakimś okresie czasu (do 5 lat) może "wyjść" i poniesiesz dodatkowe koszty
michł napisal dobrze refurb. to nie jest dobry wybór na początek. dostajesz 14 dni gwarancji (na zwrot) co może wygenerować nastepny problem(koszty i brak aparatu bardzo długo)
polecam sprzedawców z ratings ponad 99%
inna sprawa,że po analizie kosztów/za i przeciw/gwarancji 2 letniej na kupiony sprzę w polsce/ polecam kupno może ciut drożej , ale pewnie w polsce.
No akurat w tym przypadku przedmiot się znajduje w Anglii (choć sprzedawca faktycznie jest ze Stanów), czyli raczej na 100% nie będzie dodatkowych opłat.
krisv740 - Pon 02 Cze, 2008
michał - nie jestem pewien "jak" on wjechał na teren unii!
przypadki chodzą po ludziach jak ostatnio czytałem na canon-board
lepiej dmuchać na zimne
ja kupując w stanach (często) sam świadomie podejmuje to ryzyko. lecz ta aukcja jest dla mnie podejrzana. za bardzo zalatuje mi kantem rodem z usa
dla brytola to nie problem, bo aparat jest w gb, ale już dla nas nawet zwrot towaru bedzie kłopotem.
MichalP - Wto 03 Cze, 2008
I tak z racji na refurb i tylko nieco niższą cenę od "naszej" nie skusiłbym się na ten zakup. Najlepiej polecieć do USA i sobie przywieźć w bagażu (oczywiście jeśli jesteśmy całkowicie pewni że sprzęt jest sprawny i się nie popsuje )
krisv740 - Wto 03 Cze, 2008
ale imo tak jest z kazdym lustrem. po obiektyw leciał bym już
ale np. 5d jest tylko ok500-800 pln tańsze niż w polsce i g... z gwarancji. a nawet jesli to tylko rok
mój braciszek zalatwil dwa body 5 w przeciągu 3 tygodni. już to powstrzymuje mnie od kupna aparatu za "kałużą"
Kasia119 - Wto 03 Cze, 2008
A co sądzicie o takim obiektywie ?
http://www.allegro.pl/ite..._d300_d70s.html
albo takim : http://www.allegro.pl/ite..._sosnowiec.html
Ani jeden ani drugi (chociaż Tamron wydaje się lepszym zakupem) - na dobry początek kup obiektyw którym większość zdjęć będziesz moga zrobić, czyli standard zaczynający się od 17-18mm a kończący na 50-75mm. Nie będę radził, jak wszyscy bogaci na forum, Nikona 17-55 2.8 bo kosztuje ponad 4000 zł. Możesz kupić w zależności od budżetu albo 17-55VR (tzw kit za ok 450-500 zł) albo szeroko wspominanego Tamrona 17-50 2.8 z bagnetem Nikon F (ok 1200 zł) Ten pierwszy nie jest najgorszy, ma stabilizację i jest całkiem ostry (niestety światło ma od 3.5 przy 18mm do 5.6 przy 55mm) Tamron dużo lepiej wypada pod względem światła (ma stałą przesłonę 2.8 w całym zakresie ogniskowych) i jest chyba nawet nieznacznie ostrzejszy od kita VR.
Jeśli chodzi o macro to chyba najlepiej kupić dobry stałoogniskowy obiektyw specjalnie do macro dedykowany np Tamron 90mm albo Nikkor 60/105 mm
Obiektywy które wskazałaś to umiarkowanie długie tele - taki obiektyw też warto mieć w swojej torbie - ale uważam że w tym przypadku lepiej kupić np Nikkora 70-300VR, jest droższy ale wart tych pieniędzy.
Czyli zostaje opcja z kitem ;] ten macro mam zamiar dokupić jak pozbieram się po zakupie
Michał mam pytanie - jaka była twoja pierwsza lustrzanka ?
Jak widać w stopce - Canon T50 (analogowa), potem długo długo nic, potem przez dwa lata Sony DSC-H5 (P&S) oraz Fuji 6500 (też P&S mojego ojca), przez tydzień Canon 40D i teraz Nikon d300.
P&S ?
Kasia119 napisał/a: | P&S ? |
Point & Shoot czyli cyfrowa nielustrzanka
Kasia119 - Czw 10 Lip, 2008
Stało się
Wylicytowałam używanego Nikona d80 (1800 zdjęć) - po trzech tygodniach tyrania w szklarni..
za 1600 zł.. wiem - powiecie, że za 1845 mogłam kupić nowego ale naprawdę nie mam kasy - a jeszcze muszę obiektyw kupić i tutaj jest problem
Od razu zaznaczam, że stałkę 50/1.8 na razie sobie odpuszczę - jak uzbieram i oddam pożyczoną kasę - wtedy wezmę ;]
A więc potrzebuje coś taniego, na początek max 400 zł.
Zastanawiałam się nad Tamronem 55-200 http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/84148
bo chyba ten kit Nikona to jakaś starsza wersja : (dlatego pewnie taki tani) http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/83769
Będę wdzięczna za wszelką pomoc
Btw. może ktoś ma do sprzedania jakiś kit ? ^^
AQQ - Czw 10 Lip, 2008
Kasia119 napisał/a: | ten kit Nikona to jakaś starsza wersja |
Na początek całkiem dobry. Do nauki w sam raz.
Weź go, popstrykaj a z czasem sama sobie [bez naszego tu wymądrzania się] odpowiesz co jest Ci jeszcze potrzebne.
Gratuluje zakupu
krisv740 - Czw 10 Lip, 2008
Kasia119,
nie rób tego!
kup coś w zakresie 16/17do50/85
dużo bardziej przyjazny na początek
nawet kita
zaraz mnie zakrzyczą
[ Dodano: Czw 10 Lip, 2008 17:32 ]
Kasia119,
poszukaj na e-bay starszych obiektywów np. tokina (ale digital)
ja kupiłem 28-105 i 70-210 po ok. 250 pln sztuka
[ Dodano: Czw 10 Lip, 2008 17:38 ]
Kasia119,
zobacz to - http://cgi.ebay.co.uk/Tok...p3286.m14.l1318
sam bym kupił , gdyby było pod kwakona
[ Dodano: Czw 10 Lip, 2008 17:48 ]
ewentualnie - http://cgi.ebay.co.uk/28-...p3286.m14.l1318
Kasia119 - Czw 10 Lip, 2008
Chyba jednak zdecyduję się na tego kit-a ..
Nie będę musiała tyle czeka na przesyłkę
Jutro dostane wypłatę to od razu zamawiam ;] i biorę się do focenia
krisv740 - Czw 10 Lip, 2008
i to chyba słuszna decyzja
Ostegolectric - Czw 10 Lip, 2008
To sie nazywa zapał do fotografii Kasia119, niech moc będzie z tobą
Kasia119 - Czw 17 Lip, 2008
Dzisiaj koło 16 dostałam obiektyw (Już od 8 rano byłam na nogach i wyczekiwałam listonosza, ale wiadomo jak to z Pocztą Polską jest)
Na początku (po zamontowaniu) lekkie przerażenie - zdjęcia są ciemne, nic nie widać - pewnie coś zepsułam. Ale Zmieniłam czas migawki i wszystko gra
Zrobiłam ok. 400 zdjęć - a z max. 15 jestem zadowolona, ale to tylko napędza mnie do dalszej pracy Wszystkie robiłam na Manualu - więc ciągłe zmienianie migawki itd.. ale mi się podobało Nawet ręcznie ostrzyłam )
Wrzucam jedno zdjęcie Chyba nie jest najgorzej ? Oprócz tego odbicia
MichalP - Czw 17 Lip, 2008
fajne i ostre tam gdzie trza. Na to odbicie chyba by polar pomógł (jeśli się nie mylę)
jakiś filtr tak ?
owszem, polaryzacyjny, korzysta się z niego aby uzyskać np intensywne kolory nieba i z tego co sobie przypominam, aby wyeliminować niepotrzebne odblaski z szyb/masek samochodów itp itd.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Filtr_(fotografia)
może kiedyś się dorobię ^^
Teraz planuję zamówić torbę,
Oddać pieniądze bratu
A póżniej ( czyt. koło kwietnia O.O) 50/1.8 albo Sigmę 70-300 Macro, ale bardziej jestem za tą pierwszą opcją
50 1.8 bardzio ładnie i tanio. Do tego pierścienie pośrednie kenko i masz niezłe makro.
Kasia119 - Nie 20 Lip, 2008
Jest problem. Coś się stało z AF, pewnie coś gdzieś wcisnełam :/ tylko co.. nie chce sam ostrzyć.. Pomocy !
MM - Nie 20 Lip, 2008
Polecam lekturę instrukcji obsługi ze szczególnym uwzględnieniem przełączania z autofokusa na manualne ostrzenie. Jest taki mały "prztyczek" w aparacie i....
Monastor - Nie 20 Lip, 2008
Kasia119, poszukaj na obiektywie i aparacie przy mocowaniu szkła. Na pewno będzie przełącznik AF/MF, a w D80 zdaje się dwa (jeden na obiektywie, drugi na aparacie). Sprawdź czy oba są w pozycji AF
....
Czytałam
- przełączniki są dobrze ustawione,
nie działa nawet ten przycisk AF (na górze) :/
mnich - Nie 20 Lip, 2008
Proponuje zrobić reset ustawień.
Ufffff działa .... wyłaczyłam go .. i się naprawił
Ale się przestraszyłam, już na forum nikona czytałam, że ktoś z tego powodu musiał go oddać do serwisu. Dzięki za rady
EDIT
Pod przyciskiem AE-L/AF-L - miałam ustawione blokada AF ...
Ostegolectric - Nie 20 Lip, 2008
Jak to przeczytaem to zrobilem tak jak mnich na swoim nowym awatarze
z mojej głupoty ?
raczej z... jakby to nazwac... nadmiernej paniki;) ja rozumiem ze kazdy martwi sie o sprzet za ktory zaplacil ale chyba wcisniecie guzika nie powinno niczego zepsuc, nieprawdaz? przeciez nikt takich guzikow nie robi. troszke wiecej spokoju i opanowania a nie takiej pochopnosci. to tak, od serca
Zawsze byłam panikarą Wybacz
Co do zdjęcia Mnicha to mam podobne
sorki za to OT ale naprawde ja nie musze ci niczego wybaczac. spokojna lektura instrukcji, troszke praktyki, najlepiej probuj robic odrazu to co przecztasz. wtedy lepiej zapamietac
Uwierz, że czytałam instrukcje ! Każdą stronę związaną z AF
maggie - Sro 23 Lip, 2008
to ja narobie teraz dymu...
Ustawiam na AV, cykam zdjęcie... a tu aparat się zacina.... Why
MM - Sro 23 Lip, 2008
Zacina bo długo robi zdjęcie?
Jak robisz foto po ciemku ciemnym szkłem przy ISO 100 to raczej normalne "zacinanie".
ale on się "odcina" po jakiś 15 s ... to normalne?
MC - Sro 23 Lip, 2008
Tak.
no to super
Dzięki
MM - Sro 23 Lip, 2008
Może masz podniesione wstępnie lustro, włączone opóźnienie migawki, założony dekielek...
Tak serio to poszukaj czy nie jest coś namieszane w ustawieniach i czy drabinka ekspozycji jest dobrze ustawiona.
mnich - Sro 23 Lip, 2008
maggie napisał/a: | "odcina" |
Inaczej mówiąc kurtyna w dół. Czyli kończy ekspozycję. Polecamy zapoznanie się z liczbami na wyświetlaczu.
pawel23 - Sro 23 Lip, 2008
Ja polecam doczytać w instrukcji o trybach AV, TV i M. W trybie AV ustawiasz przysłonę i aparat dobiera do niej odpowiedni czas. Znając życie siedzisz w jakimś ciemnym pokoiku i masz przysłonę ustawiona na jakaś mała wartość np f/8. Aparat dobiera długi czas żeby dobrze naświetlić zdjęcie, cała filozofia Jak będziesz robiła zdjęcie w słoneczny dzień to na pewno nie będzie się "zacinał" Drugą przyczyna może być ustawienie wstępnego podnoszenia lustra (MM już o tym pisał). Grzebałaś coś w C. Fn?
grzebałam grzebałam bo ... że tak powiem ucze sie na pozostałe pytania też odpowiedź brzmi tak (pokój, przysłona )
MM napisał/a: | Może masz (...) założony dekielek... | no wiesz....
pawel23 - Sro 23 Lip, 2008
maggie napisał/a: | grzebałam grzebałam bo ... że tak powiem ucze sie na pozostałe pytania też odpowiedź brzmi tak (pokój, przysłona ) |
Skoro wszystko się zgadza to znaczy że nic nie złego nie zrobiłaś. To jak najbardziej normalne w takim trybie i w sporych ciemnościach
MichalP - Sro 23 Lip, 2008
wystarczy polookać na wartości w wizjerku i wszystko jasne
henk - Sro 23 Lip, 2008
maggie, Ustaw sobie najwyższe ISO np 1600 i najniższą wartośc przysłony np 2.8 albo 3.5 i cyknij zdjęcie. Jeśli masz programy tematyczne to ustaw SPORT. To tylko tak dla sprawdzenia czy z aparatem wszystko gra bo jakośc zdjęc będzie kiepska przy tych ustawieniach
Dzieki. zrobiłam. Jest opóźnienie ale prawie nieodczuwalne. Czyli jest OK ?
henk - Czw 24 Lip, 2008
maggie, W takim razie aparat jest sprawny
Jeśli fotografujesz przy słabym świetle to aparat będzie Ci ustawiał długi czas naświetlania
To jeszcze zależy od ustawień aparatu
Odradzam fotografowanie na tych ustawieniach które Ci podałem
Jak fotografujesz w ciemności to ustaw ISO ok. 400 (to zależy jaki masz aparat) i używaj lampy błyskowej
MichalP - Czw 24 Lip, 2008
Jeżeli przy czasie naświetlania będzie widniał symbol x" to x oznacza sekundy. Jeśli nie ma tego znaku i widnieje tylko x, oznacza to, że czas naświetlania jest równy 1/x sekundy
KaleSony - Czw 24 Lip, 2008
zgroza, chociaz tematu o zoomowaniu c40d chyba nic nie przebije.
maggie - Czw 24 Lip, 2008
przykro mi że nie wszyscy są tacy mądrzy jak Ty ...
Dzięki chłopaki za dokładne wyjaśnienia
Nie ma sprawy - po to jest forum coby sobie pomagać...
@KaleSony - też się trochę pośmiałem z tego zoomowania, ale to czasem może tak być jak się nie miało do czynienia nigdy z zoomowaniem lustrzanką. Wcześniej miałem Sony (DSC-H5) który oddałem w dobre ręce. I teraz, po przejściu na lustro mam nawyk przytykania oka do wizjera (nawet w kompaktach)
Podobnie się pośmiałem (ale to już na innym forum) gdy dziewczyna stwierdziła, że coś się zmieniło w Canonie 30D jej ojca. A mianowicie, po tym jak rzeczony Canon "wrócił" z serwisu okazało się, że ma z tyłu LCD którego wcześniej nie było. Ojciec powiedział, że oddał Canona do naprawy i "wgrali" mu program cyfrowy A dziewczę cały czas było przekonane, że to co wcześniej mieli to też lustro cyfrowe ale bez ekranika.
k1caj_ns - Czw 24 Lip, 2008
Ja takich wątków nie potępiam w żaden sposób bo uważam ,że " Nie ma głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi"
MC - Czw 24 Lip, 2008
a ponoc tylko uzytkownicy Sony to idioci... a jednak nie - jest to zjawisko wystepujace w kazdym srodowisku systemowym.
Wujek_Pstrykacz - Czw 24 Lip, 2008
MC nie idioci tylko co niektórzy naiwni są. To oczywiście nie dotyczy wszystkich. Ale jak ktoś ulega reklamie o bańkach to chyba jest..... Ja sam kiedyś myślałem o A700, ale wtedy jeszcze baniek nie pokazywali
A poczytajcie sobie
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=213631
MC - Czw 24 Lip, 2008
MichalP, niestety odmawia mi dostepu...
Mnie to w sumie bawi, ale forum na tym traci, bo widzę coraz mniej poważnych ludzi, a więcej, pytań jak włączyć aparat.
[ Dodano: Czw 24 Lip, 2008 11:47 ]
Pstrykacz napisał/a: | MC nie idioci tylko co niektórzy naiwni są. To oczywiście nie dotyczy wszystkich. Ale jak ktoś ulega reklamie o bańkach to chyba jest..... Ja sam kiedyś myślałem o A700, ale wtedy jeszcze baniek nie pokazywali |
Uległeś reklamie bycia profi, tylko to nie marka czyni profi a zdjęcia...Napis Canon jeszcze nie robi sam fotek, z tego co wiem...
MC napisał/a: | MichalP, niestety odmawia mi dostepu... |
hmmm, mi nie odmawia, a nie jestem zalogowany.
OK postaram się jakoś skopiować tekst
[ Dodano: Czw 24 Lip, 2008 11:52 ]
Przepraszam, ale albo ja nie umiem czytać, albo coś tu jest nie tak...
Co to jest: "Lustrzanką z wbudowaną cyfrówką z Canona DS126131"???
A na zdjęciach ostrość faktycznie kuleje. Zdjęcie z koleżanką "przepalone".
dziewczyna z "lustrzanką cyfrową": Normalnie, mój tato kupił lustrzankę, a potem poszedł do serwisu aby mu wbudowali program cyfrowy i jest .
byłam przekonana, że lustrzanki to wlasnie aparaty cyfrowe...
Z calym szacunkiem, ale jak mogli mu do lustra wbudowac program cyfrowy? jesli jest to lustro cyfrowe to jest to nielogiczne.. poza tym "Canon DS126131" wybacz, ale nie rozumiem, co to jest za model canona?
Jesli to lustro analogowe i wbudowali tam Tylko program cyfrowy, to to juz jest dla mnie malo wyobrazalne chyba..moze to wyjasnisz troszke dokladniej
Co do zdjec, to faktycznie niestety dosc przecietne, konie typowo pocztowkowe, kotek ma swoj urok, ale za duzo krzesla na pierwszym zdjeciu, i kotek za bardzo odchylony drugie zdjecie sympatyczne, ale niestety poruszone.
Kolezanka w ciemnosci jest rowniez nieostra, ostrosc poszla na zaslony w 3/4 przepalone, czasem robiac zdjecie trzeba myslec i miec to wyczucie przy posdobnych ujeciach, w jaki sposob chcemy scene skadrowac i gdzie skupic uwage,czyli swiadomie ostrzyc zdejcie;>
Generalnie zycze powodzenia w cwiczeniu
"Normalnie, mój tato kupił lustrzankę, a potem poszedł do serwisu aby mu wbudowali program cyfrowy i jest"
Ale się ubawiłam
tak jakby nie rozumiem i to była lustrzanka analogowa?
dziewczyna z "lustrzanką cyfrową": Ale się czepiacie. Mój tato kupił Canona EOS 30D który nie posiadał tego małego monitorka do wyświetlania zdjęć, po jakimś czasie patrząc na aparat stwierdziłam, że coś tu nie gra, okazało się, że poszedł do serwisu aby mu zainstalowali ten monitorek, który jest charakterystyczny la cyfrówek. Dlatego tak napisałam! Nie jestem po żadnej szkole fotograficznej, ani nie śledzę magazynów, dlatego się na tym nie znam! A Wy już od razu mnie atakujecie.
Nikt Cie nie atakuje. Zgłaszamy tylko uwagi, bo dostajemy dziwne informnacje. Ale i tak mi się dalej nie zgadza
Tata kupił ten aparat w sklepie jako nowy? Za ile? ( nie pamiętam już jaka cena tego ustrojstwa)
Przepraszam ale jak on mógł nie posiadac tego "monitorka"? Mógł być bez obiektywu, samo body, ale bez "monitorka"? Myślę sobie, że albo coś zle tłumaczysz albo ja zupełnie nie rozumiem.. Ale skoro robisz nim fotki to znaczy, że jest sprawny i to sie ostatecznie liczy
Rany .... to Ci wytłumacze....
Każda NOWA lustrzanka cyfrowa posiada od nowości ten "monitorek", jak to nazwałaś. Tak samo jak posiada wgrane oprogramowanie (tzw. soft).
Więc logicznie myśląc można dojść do stwierdzenia, że coś w Twoich wypowiedziach nie gra.
dokładnie tak. Nie widziałam lustrzanki bez "monitorka"
dziewczyna z "lustrzanką cyfrową": Oj ale ja się na tym nie znam, czy nie możesz tego zrozumieć? Po prostu napisałam jak było, jak to zaobserwowałam, ale nie pytałam się o szczegóły mojego taty, bo stwierdziłam, że to zbędne. Więc "zejdź ze mnie". Ja rozumiem, gdybym miała chociaż najmniejsze pojęcie o technice aparatów itp. to mogłabyś po mnie jeździć, że wypisuję głupoty itp. ale na samym początku zaznaczyłam, że o nich nic nie wiem. Co nie oznacza, że nie chcę się doedukować. Bardzo chętnie, jak znajdę na to czas, to czemu nie.
DOBRA CHYBA STYKNIE
No i jak dla mnie to dopiero jest "miszczostwo" świata.
MC napisał/a: | MichalP, niestety odmawia mi dostepu... |
MichalP napisał, zeby poczytac!
warto:
"Lustrzanką z wbudowaną cyfrówką z Canona DS126131 dlatego dziwi mnie to że uważasz że ostrość jest zła"
MC - Czw 24 Lip, 2008
No coz, takie cuda to tylko w serwisie Canona...
A to DS126131 to może numer seryjny
KaleSony napisał/a: | Nie potępiasz, bo tylko w takich potrafisz zabrać głos, zróbcie dział "laickie pytania - lenistwo, ABC czytania instrukcji" i tam byś się wykazywał i błyszczał. |
Heh... świetny post Też tak uważam mój drogi gaciowy
Przeczytałem ten artykuł no i to jest najzwyklejszy brak wiedzy i co najgorsze drążenie tematu ,którego się nie rozumie. Gdybym wszedł dzisiaj na forum poświęcone robieniu paznokci to pewnie też napisałbym bzdury na podobnym poziomie co te na temat 30d któremu w serwisie wgrali monitorek więc wniosek taki ,że lepiej nie wypowiadać się na tematy o ,których nie ma się zielonego pojęcia
na forum canona są nawet fotki tego modelu:
MM - Czw 24 Lip, 2008
Mnie też wkurza zadawania naiwnych pytań na forum zamiast przeczytania instrukcji obsługi i zwykłego pomyślenia nad problemem. Ja też potępiam "zgłaszanie problemu" na forum i drogę na łatwiznę zamiast próby samodzielnego działania. Często widać, że ktoś nawet nie pomyślał jak to zrobić, problem jest na poziomie przedszkolaka a delikwent już leci wyżalić się na necie. Potępiam takie zachowanie bo powinno się jednak włożyć trochę własnego wysiłku a nie liczyć tylko na innych. Są jednak pewne granice i jeżeli ktoś pewnych zjawisk nie rozumie (dla nas oczywistych) to nawet jak samemu pomyśli może problemu nie rozwiązać. Dlatego Drogi KaleSony choć ogólnie masz pewien procent racji to jednak powściągnij swój język bo "pojechałeś" z nim delikatnie za daleko. Nie jest to kwestia do "nagradzania" jakimiś kolorowymi karteczkami, jednak granica smaku została troszeczkę naruszona.
Strażnik teksasu przybył, spadam bo zaraz zajrzy do tematu test nikona d60 i będzie po mnie
MM - Czw 24 Lip, 2008
KaleSony napisał/a: | Strażnik teksasu przybył, spadam bo zaraz zajrzy do tematu test nikona d60 i będzie po mnie |
Dostałem zgłoszenie od forumowiczów, że przeginasz to przybyłem
Cytat: | Dostałem zgłoszenie od forumowiczów, że przeginasz to przybyłem |
Czyli ktoś kabluje forumowym Służbą Bezpieczeństwa
MM - Czw 24 Lip, 2008
Wystarczy jak ktoś kliknie w ikonkę z wykrzyknikiem i ja wtedy MOGĘ zareagować.
Wujek_Pstrykacz - Czw 24 Lip, 2008
Byle tylko nie zaraz za ostro. Dajcie Panowie Moderatorzy wygadać się forumowiczom. Byle tylko bez niecenzuralnych słów.
|
|