forum.optyczne.pl

Lornetki - jaka pierwsza lornetka za około 500 zł

Hamer - Czw 23 Sty, 2020
Temat postu: jaka pierwsza lornetka za około 500 zł
Witam szacownych forumowiczów

Proszę o radę i pomoc w sprawie.

Poszukuję znośnej budżetowej lornetki za +- 500 PLN.
Poszukuję lornetki dachowej w miarę lekkiej i krótkiej aby zmieściła się do plecaka/ na szyję. Aby jej targanie nie było męczące
Ogólnie chciałbym aby była dość uniwersalna.

Będę jej używał do chodzenia po górach i być może amatorskiego zerknięcia w niebo.
Wiem, że ciężko w tej cenie o kompromis ale może coś znajdziecie dla mnie ciekawego.
Mi w oko póki co wpadły lornetki bushnell prime i h2o 8x42

Proszę o radę i jakieś propozycje z Waszej strony.
Dodam, że noszę okulary.
Z góry dzięki.

ppv - Pią 24 Sty, 2020

można znaleźć opinie osób prawdziwie zachwyconych zakupem Prime 8x42, skoro to Twój max budżet, to brać, jak tak zależy Ci na małych rozmiarach i wadze, to możesz sprobować poszukać coś w rozmiarze 8x32, jednak ten 8x42 wygodniejszy podczas oglądania
mzksiak - Pią 24 Sty, 2020

A co powiesz na porro kowa 8x30 YF? Lekka,obraz naprawdę przyjemny jak na tą kwotę
Piotr_0602 - Pią 24 Sty, 2020

mzksiak napisał/a:
A co powiesz na porro kowa 8x30 YF? Lekka,obraz naprawdę przyjemny jak na tą kwotę

Bardzo sensowny wybór. Mała, lekka, przyzwoite pole widzenia i przyzwoita jakość jak na tą cenę. A że porro? W tym budżecie porro oferuje dużo więcej niż dachówka, która jest po prostu droższa w produkcji. Lepszy współczynnik jakość/cena. Dopiero w dużo wyższych budżetach dachówki wypierają porro. No i porro daje lepszy efekt 3D. I wcale nie jest koniecznie cięższe, tylko kształt inny (może mniej poręczny).

Hamer - Pią 24 Sty, 2020

dziękuje za pierwszą opinię - oczywiście wezmę ją pod uwagę i być może dokonam właśnie takiego wyboru skoro ją polecacie. Lornetka nie jest ani duża ani ciężka, a jakość obrazu wg was jest zadowalająca.

Może ktoś ma jeszcze jakąś sugestię ?

A te bushnell które ja wymieniłem
Prime 8x42 Roof (BPR842) i H2O 8x42 porro aż takie słabe ?

o tej h2o nie znalazłem za wielu informacji użytkowników ale ta prime (tyle że 8x32) doczekała się testu na optycznych i wypadła całkiem całkiem.

Maciek - Pią 24 Sty, 2020

Bushnell H2O to szmelc.
W tej cenie to raczej 32 niż 42.
Podobnie jak koledzy poleciłbym Kowę 8x30, jeżeli porro nie przeszkadza to doskonały wybór.
Jak nie musi być nowa to warto rozważyć CZJ.

ppv - Pią 24 Sty, 2020

Hamer napisał/a:
Prime 8x42 Roof (BPR842) i H2O 8x42 porro aż takie słabe ?

o prime są całkiem dobre opinie,
np. https://www.optyczne.pl/1...a_lornetki.html
https://www.optyczne.pl/3...Prime_8x32.html
- sprawdź też co piszą ludzie w komentarzach

goornik - Sob 25 Sty, 2020

Dołóż nieco do Nikona Prostaffa 7s 8x30 - mała, zgrabna, lekka i wodoszczelna...
A moje Nikon Action EX 8x40?

Hamer - Wto 28 Sty, 2020

No i mam zagadkę. Polecacie ta kowe ale wyczytałem że bardzo wąska dla małych głów :razz: lub dzieci. A nie mam możliwości jej sprawdzić na żywo. Ewentualnie dopiero po zakupie. Nie lubię za bardzo odsyłać rzeczy ale może to jedyny sposób.

Co do bushnella Prime 8x32 - czy może ktoś się bezpośrednio wypowiedzieć kto przez nią coś oglądał? . Oczywiście oceniając stosunek jakości do ceny :grin:

mzksiak - Wto 28 Sty, 2020

Ja mam szwagra który ma 190 cm i rozstaw oczu taki,że ja biorąc po nim lornetkę( mam 173 cm) można tak wąsko mieć oczy😉 najlepiej oczywscie kupic i najwyzej odeslac,ale wg mnie pod tym wzgledem nie masz sie co martwić
widoczek - Wto 28 Sty, 2020

Hamer napisał/a:
No i mam zagadkę. Polecacie ta kowe ale wyczytałem że bardzo wąska dla małych głów :razz: lub dzieci. A nie mam możliwości jej sprawdzić na żywo.

A jaki masz rozstaw oczu (IPD) ?

Hamer - Wto 28 Sty, 2020

widoczek napisał/a:
Hamer napisał/a:
No i mam zagadkę. Polecacie ta kowe ale wyczytałem że bardzo wąska dla małych głów :razz: lub dzieci. A nie mam możliwości jej sprawdzić na żywo.

A jaki masz rozstaw oczu (IPD) ?

Kurcze ... zastrzel, a nie wiem.
Łopatologicznie mierzyłem i coś koło 6,5 cm między środkami źrenic.

widoczek - Sro 29 Sty, 2020

To spokojnie możesz używać kowy 8x30 yf
majecha - Czw 27 Lut, 2020

Nie jestem tak doświadczony jak znakomita reszta tu na forum, niemniej jednak, odradzam Ci zakup pierwszej loretki dachowej w tym budżecie. Polecana Kowa YF za tę cenę nie ma w zasadzie wad. Na pewno nie takie, które Ci będą przeszkadzać lub w ogóle będziesz zauważać przy relaksującej obserwacji.
Ja np. żałuję, że jeszcze jej nie kupiłem i dokonałem innych wyborów. Jakich? Dachówki w tej cenie :)

Na szczęście tej samej firmy...

dziursonator - Pon 30 Mar, 2020

Nie chcę spamować nowym tematem, dlatego podepnę się tutaj :)

Szukam lornetki:

- 500 / 600 zł max
- na dzień
- kompaktowej / poręcznej
- głównie do obserwacji w lasach

czy Levenhuk Karma PRO 10x42 / 8x42 mają podjazd do polecanej tutaj kowy 8x30 yf?
Jestem otwarty na wszelkie inne sugestie :smile:

Arek - Pon 30 Mar, 2020

Zamiast Karma PRO spojrzałbym na Sherman Pro.

https://pl.levenhuk.com/wszystkie_produkty/pl_lornetka_sherman_pro_8x32/#.XoGrL_HgpD8
https://pl.levenhuk.com/wszystkie_produkty/pl_lornetka_levenhuk_sherman_pro_10x42/#.XoGrNPHgpD8

Ewentualnie Action EX:
https://www.fotoplus.pl/l...ion-VII-8x40-EX

Jeśli one są za drogie, to Aculon A211 10x42.

Wadą tych Porro jest masa. Nie są lekkie.

widoczek - Pon 30 Mar, 2020

dziursonator napisał/a:
czy Levenhuk Karma PRO 10x42 / 8x42 mają podjazd do polecanej tutaj kowy 8x30 yf?

Nie.

dziursonator - Pon 30 Mar, 2020

Arek napisał/a:
Wadą tych Porro jest masa. Nie są lekkie.

obserwacje mają być przy codziennych spacerach z psem, na których zawsze też jest zabawa, dlatego ta waga / gabaryty trochę mnie martwią. Poza tym całkiem fajny sprzęt poleciłeś. Dzięki

Arek - Wto 31 Mar, 2020

Mniejsze i lżejsze są modele 7x35 dostępne w serii Action EX i Aculon A211. Ale nie wiem czy powiększenie nie będzie dla Cienie za małe. Choć przez taką 7x35 patrzy się naprawdę świetnie ze względu na brak drgań obrazu i bardzo duże pole widzenia.
Hamer - Pią 03 Kwi, 2020

Witam po przerwie. Dzięki za rady ale nie posłuchałem was do końca. :oops:
Polecanej Kowy nie kupiłem, ale bushnela prime 8x32 którego mogłem dotknąć w stacjonarnym sklepie (tu posłuchałem, żeby nie brać w tej cenie 8x42) .

Nie mam punktu odniesienia, ale nie żałuję, póki co spełnia moje oczekiwania tym bardziej że kosztowała tylko 350 zł. To przeważyło bo chodzi o pierwszą moją lornetkę więc minimalizowałem koszty nie mając pewności, że złapię bakcyla. ... i chyba złapałem. :mrgreen:

A możecie coś także za około 500 zł polecić do amatorskiego oglądania nieba ?

Abs - Pią 03 Kwi, 2020

10x50 Ecotone wp, Nikon Ex, z tańszych Nikon Aculon, Pentax SP. Polecam raczej te z przodu listy