forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - ostrość w eos400d

grzesiuesiu1 - Wto 03 Cze, 2008
Temat postu: ostrość w eos400d
Witam.

Zakupiłem niedawno canon eos400d + kit i otóż jest taki mały problem, ponieważ nie wiem w jaki sposób zrobić tak aby ustawić ostrość na cały plan, żeby brało ogólnie całe zdjęcie ostre a nie tylko najbliższe punkty.

Proszę o pomoc i wyjaśnienie co trzeba zrobić. Z góry dziękuje

palindrom - Wto 03 Cze, 2008

To jest pytanie o głębię ostrości :?:
Przejdź w tryb Av (priorytet apertury) i domknij trochę przesłonę. Jeżeli ją domkniesz "do oporu", możesz stracić na rozdzielczości więc uważaj ;)
Ostrość ustaw na obiekcie, na którym najbardziej Ci zależy. Jeżeli takiego nie ma, to ustaw trochę bliżej, niż dalej. ;) Poczytaj trochę o odległości hiperfokalnej (Wikipedia/Google?). Powodzenia!

MichalP - Wto 03 Cze, 2008

spróbuj wybrać tryb na pokrętle A-DEP, myślę, że to, przynajmniej w pewnym stopniu, pomoże. Sprawdź czy masz wszystkie punkty AF aktywne.

oczywiście kolega optyk z Politechniki Wrocławskiej ma rację - im większa liczba wybranej przesłony (trzeba wybrać tryb Av i wybrać przesłonę pokrętłem) tym większa głębia ostrości, choć nie należy z nią przesadzać - 11 to max chociaż można wybrać i 16 i 22.

MC - Wto 03 Cze, 2008

grzesiuesiu1, jezeli miales wczesniej kompakt, to musisz sie przyzwyczaic, ze ze wzgledu na wieksza matryce w lustrzance tzw. glebia ostrosci bedzie mniejsza.
grzesiuesiu1 - Wto 03 Cze, 2008

MichalP napisał/a:
spróbuj wybrać tryb na pokrętle A-DEP, myślę, że to, przynajmniej w pewnym stopniu, pomoże. Sprawdź czy masz wszystkie punkty AF aktywne.

oczywiście kolega optyk z Politechniki Wrocławskiej ma rację - im większa liczba wybranej przesłony (trzeba wybrać tryb Av i wybrać przesłonę pokrętłem) tym większa głębia ostrości, choć nie należy z nią przesadzać - 11 to max chociaż można wybrać i 16 i 22.

Właśnie mam wszystkie punkty aktywne, ale on sobie wybiera i tak jeden lub dwa, trzy sam na najbliższe obiekty. A mi zależy żeby ostry był zarówno pierwszy plan jak i wszystko, co znajduje się za nim.

heding - Wto 03 Cze, 2008

grzesiuesiu1 napisał/a:
A mi zależy żeby ostry był zarówno pierwszy plan jak i wszystko, co znajduje się za nim.

tak się nie da..trzeba się odzwyczaić od kompaktu.. :wink:

MichalP - Wto 03 Cze, 2008

Dobra, spróbuj w ten sposób.

Przede wszystkim, jaką masz najniższą ogniskową? Ustaw jak najmniejszą. To ważne, bo wraz z jej zmniejszaniem głębia ostrości przy tej samej przesłonie rośnie.

Teraz wybierz sobie tryb Av i ustaw przesłonę w zakresie 8-11

I teraz kolejna ważna sprawa. Jeśli masz okienko, albo podziałkę odległości to zauważysz, że wraz ze zwiększaniem odległości od obiektywu głębia ostrości również rośnie. Jeśli ustawisz ostrość na np 0,5m to głębia ostrości będzie wynosiła np 30cm - 2m, jeśli ustawisz ostrość na 2 m to ta głębia zdecydowanie wzrośnie (od np 1m do nieskończoności)

Koniec, kropka

P.S.

tu masz mniej więcej rysunek pogladowy

http://www.optyczne.pl/ap...075_nik35_1.jpg

na przykładzie ogniskowej 35 mm, czyli 23 mm podpięte do cropa

popatrz, że pod podziałką odległości masz zakres głębi ostrości w zależności od przesłony

jakbyś ustawił przesłonę 16 to kreska odległości mogłaby spokojnie się znaleźć na 2m (środek głębi) i ostro by było w przedziale od 1m do nieskończoności bo w takich punktach znaczniki głębi (16) by się znalazły. A jak ustawisz ostrość na 1m to masz ostrość w zakresie 0,7m - 2m. Reszta nieostra. Wystarczy inaczej sierować obiektyw, albo ustawić ręcznie odległość i masz zupełnie inne zdjęcia.

grzesiuesiu1 - Pią 06 Cze, 2008

Dzięki wam, już wiem o co chodzi w tych klockach :P

Pozdrawiam

MichalP - Sro 11 Cze, 2008

no i słusznie, to znaczy żeś rozumny :mrgreen: