|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - fz 50 czy....
g77 - Wto 03 Cze, 2008 Temat postu: fz 50 czy.... Prosba o rade . jestem poczatkujacy : uniwersalny aparat ,wycieczki , rodzinka , biegajace dzieci , czasem macro itd. czy warto dopłaćić . prośba o szczera porade ! 1.fz50 2.Canon EOS 400D + Sigma 18-200mm f/3,5-6,3 DC OS 3. Nikon D60 + Nikkor AF-S DX VR 18-200mm f/3,5-5,6G IF-ED. i mam pytanie czy lustrzanka zrobie lepsze zdjecie ?
mnich - Wto 03 Cze, 2008
g77 napisał/a: | . i mam pytanie czy lustrzanka zrobie lepsze zdjecie ? |
Wszystko zależ od Ciebie.
Jesteś początkujący? Czyli nie miałeś przedtem nic ciekawego?
Wiesz coś o przysłonie, migawce, światłosile?
MichalP - Wto 03 Cze, 2008
Jeśli chodzi o "zwykłe" zdjęcia przy niskim ISO (100-200) to prawie nie zauważysz różnicy. ISO 100-200 wystarczy do robienia zdjęć w plenerze przy ładnej pogodzie.
Masz tu porównanie FZ50 i Canona 350D przy ISO100
http://www.dpreview.com/r...FZ50/page16.asp
przy wyższych ISO jest dużo gorzej
http://www.dpreview.com/r...FZ50/page17.asp
na tej stronie masz sposób oddania szczegółów przez FZ50 przy ISO 100,400 i 1600 z różnymi stopniami odszumiania
http://www.dpreview.com/r...cFZ50/page8.asp
więc jeśli nie potrzebujesz wysokich ISO wybierz FZ50, możesz jeszcze wziąść pod uwagę (tak jak już wcześniej pisałem) Fuji s100fs albo Nikona P80 a jeszcze lepiej używany SONY R1 (choć ten ostatni ma mniejszy zakres ogniskowych, to jakością zdjęć zbliża się do lustrzanek dzięki dużemu sensorowi CMOS)
jeśli chcesz lepszą jakość przy wyższych niż ISO 100-200 to tylko lustrzanka. Wyższe ISO mogą się przydać do robienia zdjęć w pochmurne dni/wieczorem lub w pomieszczeniach gdzie nie można lampy uzywać.
A która? Zwróć uwagę na kilka rzeczy
1. Niska cena (zważywszy na amatorskie wykorzystanie sprzętu)
2. Wygoda trzymania (wg mnie bezcenne)
3. Dostępność obiektywów spełniających Twoje potrzeby, do zakupionego body (zapewne będziesz chciał uniwersalny obiektyw bez konieczności jego zmieniania, więc właściwie każdy z zakresu 18-200 spełni Twoje oczekiwania, zważywszy na amatorskie wykorzystanie przy czym zwróć uwage czy obiektyw ma stabilizację co jest istotne przy większych ogniskowych - a więc Nikon 18-200 VR)
axl2000 - Sro 04 Cze, 2008
Niestety nie moge zgodzić się z opinią że przy niskich ISO sie prawie nie zobaczy róznicy na FZ50. Co jak co ale Panasonic seria FZ jest bdb serią z bdb stabilizatorem obrazu ale z tragicznymi szumami. W testach może to tak nie wychodzi ale przy codziennym uzytku wychodzi to że już na ISO 100 szum jest widoczny i bardzo często przeszkadza. Mowa tu glównie o szumie na ciemnych barwach. Tragedia już jest (ISO100!) jeśli chodiz o cienie...(człowieka, samochodu, samolotu, cokolwiek) tam widac co to cudo "potrafi". Mówie to jako posiadacz FZ8 ktorego kolega ma FZ20 a ojciec FZ50...wszystkie razem mają taki sam problem - szumy...a powyżej iso 100 to już wogole nie ma czego szukać...(moim zdaniem) Ale to jest opinia osoby ktora bardziej przejmuje sie szumami niz innymi wadami obrazu W całej reszcie Panasowi wyszło całkiem całkiem
MichalP - Sro 04 Cze, 2008
Ale i ja też pisałem, że to dla amatora, który się zbytnio nie przygląda poszczególnym pikselom i nie będzie wychodził poza granicę ISO100-200. Poza tym zaproponowałem również inne P&S przy czym w przypadku Sony R1 ta granica jest sporo wyższa dzięki sensorowi CMOS, który wielkością jest zbliżony do luster.
axl2000 - Czw 05 Cze, 2008
Ja to ujme tak...FZ50 jest w cenie lustrzanki...:) i tyle w temacie jednyn minus ze do lustra trzeba dokupic obiektyw ALE...jesli ma to byc dla amatora co bedzie pstrykał fotki na wakacjach i nie zagłębiał się w ilość szumów itd. to FZ50 jak najbardziej rolę spełni.
MichalP - Czw 05 Cze, 2008
axl2000 napisał/a: | Ja to ujme tak...FZ50 jest w cenie lustrzanki...:) i tyle w temacie jednyn minus ze do lustra trzeba dokupic obiektyw ALE...jesli ma to byc dla amatora co bedzie pstrykał fotki na wakacjach i nie zagłębiał się w ilość szumów itd. to FZ50 jak najbardziej rolę spełni. |
No FZ50 można kupić za ok 1400 zł.
Lustrzankę i owszem można kupić i to nawet niezłą - np Canon 400d albo Nikon d40x lub d60 oraz insze soniacze, oly ... ostatecznie Nikon d40 + kit
ale tak jak napisałeś byłoby to tylko body (oprócz d40, czy też oly 410)
Jednak Panas FZ50 ma całkiem niezły zakres ogniskowy wystarczający właściwie do prawie wszystkiego. Trochę trzeba by było dołożyć aby nie kupić najtańszych obiektywów pokrywających te ogniskowe.
z kolei za niecałe 1400 zł można kupić oly SP570UZ (20x zoom optyczny), czy za 1150 Nikona P80 (18x zoom optyczny)
Bumber - Sob 07 Cze, 2008
Wybór FZ50 dla amatora jest moim zdaniem wyborem trafnym. Dlaczego? Górę biorą przede wszystkim względy ekonomiczne, bo za lustrzankę z obiektywem oferującym taki zakres ogniskowych jak Lumix należałoby zapłacić dużo więcej. A amator i tak nie będzie narzekał na szumy w FZ50. Wiem, bo sam półtora roku temu kupiłem tego Panasa i przez czas jego użytowania nie narzekałem na ziarnistości. Owszem, ISO od 400 wzwyż jest mało użyteczne, ale amator i tak nie będzie miał wielu okazji, by z wyższych czułości skorzystać. Pomimo dużyszch szumów, FZ50 posiada bardzo dobry, jasny obiektyw ze stabilizacją i wiele funkcji, które do niedawna były zarezerwowane tylko dla lustrzanek. Dla amatora jak znalazł.
kamfil06 - Sob 07 Cze, 2008
axl2000 napisał/a: | Ja to ujme tak...FZ50 jest w cenie lustrzanki |
a
axl2000 napisał/a: | jednyn minus ze do lustra trzeba dokupic obiektyw |
ale NIE MA jakiegokolwiek sensu podpinanie takiego szkła do JAKIEJKOLWIEK
lustrzanki...
wydaje mi się że lepszy będzie mimo wszystko FZ-50 (choc ja pomysalbym o czyms z fujifilm)
|
|