forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Wp造w przes這ny na jako嗆 zdj璚ia oraz inne paramet - pomocy

rafal1987 - Sro 12 Lut, 2020
Temat postu: Wp造w przes這ny na jako嗆 zdj璚ia oraz inne paramet - pomocy
Witam.
Jako, 瞠 jestem pocz徠kuj帷ym w kwestii manualnych ustawie� aparatu potrzebuje pomocy w kwesti doboru parametr闚 do robienia zdj耩 krajobraz闚 np chmur na niebie.
1. Czy przes這na F8 ma wp造w na powstawanie szum闚 czy artefakt闚. Na ostro嗆 na pewno ma wp造w bo im mocniej zamkni皻a przes這na tym ostrzejsze zdj璚ie na ca造m kadrze.
A im szerzej otwarta tym zdjecie na kraw璠ziach sie bardziej rozmywa.
Ale jak to ma wp造w na szumy, ziarno i artefakty.
Czy lepsze jako軼iowo zdjecia uzyskam na F2.8 czy F8, czy to nie ma wp造wu na te wady na zdj璚iu?
Bo wydaje mi si� osobi軼ie, 瞠 lepsze zdj璚ie wyjdzie przy F2.8 i przy kr鏒szym czasie otwarcia migawki, gdy� wpadnie wi璚ej 鈍iat豉 i mimo 瞠 zdj璚ie b璠zie na kraw璠ziach rozmyte to ziarno i artefakty sie zmniejsz�. Czy sie myl�?
2. Jak najlepiej ustawic warto軼i w aparacie maj帷 do wyboru
Kontrast od -5 do +5( czy ma to wp造w na ziarno czy ostro嗆)
Ostro嗆 od -5 do + 5
Odszumianie - 5 do + 5
Nasycenie - 5 do + 5 ( czy ma to wp造w na ostro嗆 czy ziarno)
Domy郵ne warto軼i s� na zero ustawione.
Ale zdj璚ia sa blade i trzeba je potem dodatkowo obrabia�
Ja zwiekszam kontrast do + 4 i nasycenie do + 4 a reszt� parametr闚 ustawiam na zero.
Bo przy zwiekszonej ostro軼i sztuczne wyostrzanie przez aparat powoduje straszne ziarno i artefakty.
Za to przy odszumianiu na - 5 zdj璚ia sa zbyt rozmyte.
Nie wiem jakie s� optymalne parametry 瞠by zdjecie mia這 dobry kontrast i 篡we kolory.
Prosz� o pomoc.
M鎩 aparat to Lumix FZ82, wiem 瞠 jako嗆 zdj耩 jest s豉ba robi帷 tym aparatem zdj璚ia, ale chce cho� spr鏏owa� poprawic ta jako嗆 ustawiaj帷 manualnie parametry aparatu.
Bardzo prosz� o pomoc.
Dzi瘯uj� i pozdrawiam.

Arek - Sro 12 Lut, 2020

1. W kompaktach f/8 to bardzo du穎 i jako嗆 obrazu mo瞠 zjada� dyfrakcja. Tak wi璚 na mniejszych warto軼iach obraz mo瞠 by� ostrzejszy. Mocne przymykanie przys這ny ma wp造w na lepsz� widoczno軼 brud闚 na matrycy ale nie na szum i ziarno.

2. Kompakty wyostrzaj� mocno zdj璚ia, wi璚 mo積a zmniejszy� parametr Ostro嗆. Pozosta貫 rzeczy to kwestia gustu, musisz ustawi� pod siebie.

Tylko pisz� 瞠 im przes這na bardziej domknieta tym obraz jest ostrzejszy. To ja ju� teraz nic z tego nie wiem.
A na jaka warto嗆 ustawi� ta warto嗆 ostrosci?
-5 czy 0 czy np -3
Bo ja my郵a貫m sobie ustawi� tak:
Red szumu na : - 5 (wtedy ostro嗆 powinna by� teoretycznie wi瘯sza)
Ostro嗆 na : -2 瞠by nie by這 za du穎 sztucznego wyostrzenia i tym samym utraty jako軼i zdjecia.
Kontrast : +4
Nasycenie: + 4

Wtedy powinienem uzyska� 篡we i dynamiczne barwy.
I red wyszumiania nie wp造nie a� tak na zamazanie zdj璚ia.
Tylko czy przy minus 5 na red szumu to mi spowoduje zbyt duzego ziarna na zdjeciu?

Arek - Sro 12 Lut, 2020

rafal1987 napisa�/a:
Tylko pisz� 瞠 im przes這na bardziej domknieta tym obraz jest ostrzejszy. To ja ju� teraz nic z tego nie wiem.

Zobacz na wykresy w naszych testach obiektyw闚. Do pewnego momentu przymykanie pomaga, bo ograniczane s� wady optyki i rozdzielczo嗆 si� polepsza, ale potem do g這su dochodzi dyfrakcja i z dalszym przymykaniem jako嗆 obrazu si� pogarsza. W kompaktach o ma造ch matrycach f/8 to bardzo du穎 i lepiej tak mocno nie przymyka�.

Z redukcj� szumu na -5 i ostro軼i� na -2 bardzo dobry pomys�. Z tym 篡這waniem konstrastu i nasycenia bym jednak nie przesadza�, bo mo瞠sz uzyska� zdj璚ia zbyt cukierkowe. Ale potestuj i sprawd� sam.

Ok dzi瘯uj�, to w takim razie na ile maksymalnie przymkn望 przeslone bo przy ogniskowej 1200 mm nie mam innej niz f8 ale przy ogniskowej 20 mm mam mo磧iwo嗆 ustawi� przeslone od f2.8 do f8
Czy np 3-6 bedzie ok?

Jar - Sro 12 Lut, 2020

rafa�1987, to zale篡.
Tak jak Ci Arek napisa�, maksymalna ostro嗆 obrazu dawanego przez obiektyw b璠zie gdzie� przy 鈔ednich warto軼iach przes這ny. Zale積ie od modelu aparatu (konstrukcji jego obiektywu) i jego ogniskowej. Dla uproszczenia mo瞠sz przyj望, 瞠 w gdzie� w okolicach F/4.0-5.6 w wi瘯szo軼i przypadk闚. ALE na tym nie koniec. Przys這na reguluje tzw. g喚bi� ostro軼i. W kompaktach z ma造mi matrycami akurat jest ona z natury do嗆 du瘸, niemniej przy pewnych typach zdj耩 da si� zauwa篡�, 瞠 ze wzgl璠u na r騜n� odleg這嗆 nie wszystkie obiekty w kadrze s� ostre. Chc帷 os豉bi� ten efekt musisz przymkn望 przys這n�, np. 瞠by przy zdj璚iu krajobrazowym pierwszy plan i t這 by造 ostre. Z kolei aby go wzmocni� (zdj璚ia portretowe z rozmyciem t豉) przys這n� trzeba otworzy�. W t� ostatni� stron� mo磧iwo軼i kompakt闚 s� zazwyczaj do嗆 mizerne. Trudno nimi zrobi� zdj璚ie z mocno rozmytym t貫m, trzeba kombinowa� (np. przedmiot b. blisko, a t這 b. daleko).
Osobna sprawa to ilo嗆 鈍iat豉,kt鏎a dociera do sensora. Jak pewnie wiesz, przymkni璚ie przys這ny j� zmniejsza. Aparat, by zachowa� ekspozycj� (czyli odpowiednio na鈍ietli� zdj璚ie przy danym o鈍ietleniu sceny) potrzebuje w闚czas d逝窺zego czasu otwarcia migawki (jak za d逝gi - ryzyko poruszenia zdj璚ia) albo podbicia czu這軼i sensora (podawanej jako warto嗆 ISO). To ostatnie polega fizycznie na silniejszym wzmocnieniu sygna逝 dawanego przez matryc�, co skutkuje wy窺zym poziomem szum闚 na zdj璚iu.
Wracaj帷 do Twojego przyk陰du z chmurami: Je郵i maj� by� "go貫" chmury na niebie, to nie musisz si� przejmowa� g貫bi� ostro軼i, podobnie je郵i maj� by� w kadrze razem z jakim� krajobrazem blisko horyzontu czy 100+ m od Ciebie. Dla obiektywu to jeden grzyb (ale np. drzewo stoj帷e 5-10m od Ciebie ju� nie). Zostaje kwestia 鈍iat豉. Chmury i niebo w pogodny dzie� to bardzo jasne obiekty. Ruch niskich ob這k闚 jest zauwa瘸lny. Najlepiej da� niskie ISO (100). To zagwarantuje niskie szumy. 安iat豉 b璠zie w br鏚, wi璚 czas migawki i tak b璠zie kr鏒ki. Mo瞠 si� tak zdarzy�, 瞠 b璠zie kr鏒szy, ni� aparat potrafi obs逝篡�. Wtedy Ty lub sam aparat musi przymkn望 przys這n�, bez wzgl璠u na okoliczno軼i, bo inaczej nie uniknie si� prze鈍ietlenia zdj璚ia.
Og鏊nie, poczytaj jaki� poradnik ABC podstaw fotografii. Potem sam pr鏏uj w praktyce aparatem wy豉pa� tam opisane zale積o軼i i ju� b璠ziesz wiedzia�, co si� dzieje i od czego to zale篡 podczas robienia konkretnego uj璚ia. Spr鏏uj np. robi� zdj璚ia w trybie A (priorytet przys這ny). Polecam te� zabawy z funkcj� korekty ekspozycji +/- EV
Pozdrawiam
-J.