forum.optyczne.pl

Lornetki - Lornetki Vortex - Zabójcza Oferta

Obserwatorek - Nie 16 Lut, 2020
Temat postu: Lornetki Vortex - Zabójcza Oferta
Ktoś chętny?
Miłościwie nam panujący jedyny oficjalny dystrybutor Vortexa w Polsce jest współorganizatorem Konkursu z wygraną w postaci m.in. dwóch lornetek. Jak wiadomo miłość myśliwych do przyrody przejawia się w specyficzny sposób.

https://www.braclowiecka....obnej-2019-2020

Jeśli taka perfidna oferta jest w tym roku, to co będzie w następnym...?

"Pomóż żabkom, zastrzel jak najwięcej bocianów" ?!

Wiking69 - Nie 16 Lut, 2020

Cóż mogę powiedzieć :( , myśliwi polują dla trofeów , zawsze tak było . Dobrze że nie obiecali im nowego Swarka 8x56 SLC , jeszcze by się nawzajem pozabijali :) . Ambicja to nic złego , ale może być zabójcza . Dla niektórych myślistwo jest pretekstem żeby w samotności ciszy i spokoju spędzić kilka godzin w lesie . Ale są tacy którzy lubią odbierać życie , tak dla sportu . A nie dlatego żeby nakarmić głodną rodzinę . A zbiorowe polowania przypominają ... zbiorowe egzekucje . Brakuje tylko ciężkiego karabinu maszynowego . Uważam jednak że myślistwo jest potrzebne , podobnie jak umiejętność posługiwania się bronią palną . I chociaż lubię zjeść na obiad kotleta schabowego , nie mógłbym pracować w rzeźni .
3mnich - Nie 16 Lut, 2020

Ekosystem Ziemi świetnie radził sobie do momentu kiedy to homo-sapiens zaczął czynić sobie "ziemię poddaną".
Ta zabawa kiedyś się skończy, i wszystko wróci na swoje miejsce.
Często mi wstyd z powodu mojego gatunku...

NoVik - Nie 16 Lut, 2020

Akurat bocian jest chronionym gatunkiem o ile mi wiadomo, a polują na nie myśliwi z krajów Bliskiego Wschodu.
Co do samej oferty - z pewnością nie przynosi to chlubie ani firmie Kolba, ani Vortex. Propagują podejście do życia, istnienia stricte hobbystycznie. Lisy to nie rzutki.
Co do gatunku ludzkiego - od zawsze mówiłem, że to człowiek wchodzi przyrodzie w paradę, nigdy odwrotnie. A jeśli nawet to tylko pokłosie działań człowieka odwleczonych w czasie.

Słyszałem, że taka oferta podobno jest, nie myślałem, że tak ordynarna...

Arek - Pon 24 Lut, 2020

3mnich napisał/a:
Ekosystem Ziemi świetnie radził sobie do momentu kiedy to homo-sapiens zaczął czynić sobie "ziemię poddaną".

Szczególnie świetnie radził on sobie np. podczas wielkiego wymierania permskiego, kiedy to wulkany wykończyły prawie 95% gatunków ;)

Chomsky - Wto 25 Lut, 2020

Zresztą wielkie wymieranie gatunków miało miejsce dwa razy na wielką skalę.
Niewiele wiemy na temat tego, jak radzi sobie ekosystem Ziemi, z człowiekiem i bez człowieka na pokładzie. Niestety.
Pozdr. Ch.

3mnich - Wto 25 Lut, 2020

Wulkany, trzęsienia ziemi, powodzie, to wszystko natura. Nie wiemy jaki jest zamysł ewolucji... Może nie istnieje takowy.
Dinozaury też musiały zniknąć, żeby człowiek mógł spokojnie wyjść na spacer...
Ale strzelanie do żywych stworzeń dla zabawy czy konkursu....
Czy można upaść jeszcze niżej ?

Chomsky - Sro 26 Lut, 2020

Masz rację, nie można strzelać do zwierząt dla zabawy. Choć człowiek może upaść jeszcze bardziej.
Pozdr. Ch.