forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw do Sony A300

marziel - Wto 03 Cze, 2008
Temat postu: Obiektyw do Sony A300
Zastanawiam sie jaki obiektyw kupić do Sony A300. Chodzi mi o fotografowanie ptaków i zwierząt. Nie koniecznie z dużej odległości ale jednak te 50 do 100 m było by super. Czym sie kierować. Czy SAL-75300 firmy Sony jest dobre??
Wujek_Pstrykacz - Sro 04 Cze, 2008

Kolego Ty wiesz coś napisał. Z 50-100m chcesz ptaki focić? Obiektywem? Chyba stalowe ptaki na lotnisku.
MM - Sro 04 Cze, 2008

Przy ogniskowej 300mm i dystansie 50 metrów to można robić zdjęcia Kondora jak się "przeciąga" z nudów i ziewa :wink:
MC - Sro 04 Cze, 2008

marziel napisał/a:
Czy SAL-75300 firmy Sony jest dobre??

Jest swietne. Uzywajac go nauczysz sie wielu nowych przeklenstw :mad:

Obiektyw jak obiektyw. Dla kogoś początkującego dobry. Ale czy warto tracić na niego kasę, czy nie lepiej już kupić coś lepszego bardziej rozwojowego. Nawet minoltowski 100-300 APO jest lepszy.
MC - Sro 04 Cze, 2008

Pstrykacz napisał/a:
Dla kogoś początkującego dobry.

Nie zgodze sie. Gdybym wiedzial tyle co teraz, to bym kupowal Sigme75-300APO. Szybszy AF i az tak nie mydli na koncu. No i te sliczne CA.

Ta Sigma to też nie jest cud. Dobre obiektywy to niestety już wydatek ponad 3000zł.
MC - Sro 04 Cze, 2008

Wiem, ze to nie jest cud, duzo jej brakuje, ale i tak za ok.100zl wiecej jest sporo lepsza od SAF75-300.

Tak poza tematem zapytam jak sprawuje się 50/1.7.
MC - Sro 04 Cze, 2008

Stan wizualny dobry, AF szybki i celny. Plastyka i bokeh mi sie podobaja. Na f1.7 troche mydli i CA sie daje we znaki, ale przy f2.8 jest juz ok. Jak na obiektyw za 350zl to bardzo dobrze. Tylko troche ciezko sie go zaklada - troszke wiekszy opor niz przy moich pozostalych szklach.

No to świetnie. To dobre szkło.
RB - Sro 04 Cze, 2008

MC napisał/a:
Pstrykacz napisał/a:

Nie zgodze sie. Gdybym wiedzial tyle co teraz, to bym kupowal Sigme75-300APO. Szybszy AF i az tak nie mydli na koncu. No i te sliczne CA.

Zalezy od egzemplarza. Moje zdanie (na podstawie jednostkowych egzemplarzy obu szkieł z a100) jest takie, że Sigma 70-300 APO ma gorszy i wolniejszy AF, mydli tak samo, ale CA jest mniejsze. Jedno i drugie i tak podlega szybkiej wymianie na cos poważniejszego. Nawet na manualnego Taira 300/4.5...

edvard - Pią 27 Cze, 2008

RB napisał/a:
MC napisał/a:
Pstrykacz napisał/a:

Zalezy od egzemplarza. Moje zdanie (na podstawie jednostkowych egzemplarzy obu szkieł z a100) jest takie, że Sigma 70-300 APO ma gorszy i wolniejszy AF, mydli tak samo, ale CA jest mniejsze. Jedno i drugie i tak podlega szybkiej wymianie na cos poważniejszego. Nawet na manualnego Taira 300/4.5...

Ja testowałem i jeden i drugi. W moim przypadku Sigma APO okazała się szybsza i ją wybrałem. Słyszałem, że z obiektywami sigmy jest tak, że są spore różnice pomiędzy egzemplarzami. Trzeba podpiąć do swojego body sprawdzić jak ostrzy, bo zdarza się bywają z tym kłopoty.

Prawda jest taka, że dalej jest to obiektyw amatorski i nie umywa się do SONY 28-250 (chyba nie pomyliłem zakresu).

MC - Pią 27 Cze, 2008

edvard, pomyliles. Zapewne chodzilo Ci o 18-250. A uzytkowales go?
edvard - Sob 28 Cze, 2008

mialem go zapietego przez 1 dzien, ale wrazenia bardzo pozytywne. szybszy i tylko przy dlugim zoomie w zamknietym pomieszczeniu troche mial klopoty z ostroscia (malo swiatla). poza tym znacznie cichszy od s70-300apo
MC - Sob 28 Cze, 2008

To w sumie niezle, bo ja go nawet na oczy nie widzialem. Bede musial go kiedys podpiac, chociaz jakosc pewnie mnie nie zadowoli i bedzie mydlil na dlugim koncu.