forum.optyczne.pl

Lornetki - lornetki w górach w magazynie TATRY

goornik - Sro 19 Lut, 2020
Temat postu: lornetki w górach w magazynie TATRY
Kochani
Pochwalę się Wam, że w ostatnim numerze kwartalnika TATRY ukazał się mój artykuł o lornetkach w górach. W szczególności o ich doborze i użytkowaniu. W ten sposób połączyłem obie moje pasje: góry i optykę, mam nadzieję, że ku zadowoleniu czytelników

NoVik - Sro 19 Lut, 2020

Ale SUPER ❕❗❕
Gdzie można nabyć pismaka? :wink:
Cieszy wreszcie profesjonalne, merytoryczne podejście do tego jakże niekiedy problemowego tematu z uwzględnieniem multimarkowości.
OGROMNE BRAWA PANIE MARCINIE ❕❗❕

goornik - Sro 19 Lut, 2020

W EMPIKU to chyba sprzedają.....
A z autografem - wartość numeru strzela w górę, jak nigdy nie używany Nikon sprzed lat

ryszardo - Czw 20 Lut, 2020

goornik napisał/a:
jak nigdy nie używany Nikon sprzed lat

Jest w zestawie? :mrgreen:
Chyba się przejdę do empiku.

TomPL2 - Czw 20 Lut, 2020

Kolega z pracy regularnie kupuje TATRY i właśnie pożyczyłem i czytam - super :cool:
3mnich - Pią 21 Lut, 2020

Zauważyłem Marcinie, że kiedy jesteśmy zanużeni w obserwacji, mamy dość podobne profile...
Lornetki jednak zbliżają...
:cool:

NoVik - Pią 21 Lut, 2020

http://www.m.goryonline.c...,2010459,i.html

A znalazłem, tak przedpremierowo :wink:

NoVik - Nie 23 Lut, 2020

To może napiszecie coś z autopsji z jakim sprzętem jeździliście w góry, choć niekoniecznie. Koniecznie w jakich okolicznościach i jaki to był sprzęt?
mankuso - Nie 23 Lut, 2020

W góry. zwłaszcza z zimie, biorę na narty zjazdowe zeissa conqista HD 8X30 .
Z uwagi na swoje parametry i okoliczności jej używania spełnia ona swoje zadanie. Mogę ją bez obaw (bez futerału) zabrać pod kurtkę narciarską nie krępując jednocześnie ruchów. W trudnych warunkach obserwacji zwłaszcza przy zimnym dokuczliwym wietrze okazała się bardzo poręczna. Swarka EL 10x50 ze względu na gabaryty zabieram na spokojniejsze eskapady. Swarek odwdzięcza się za to jakością obrazu a zwłaszcza odwzorowaniem kolorów. -:)

Piotr_0602 - Nie 23 Lut, 2020

Obecnie - Kite Lynx 8x30.
Parametry OK, wygodny kształt dachówki, mała waga - jedna z lżejszych 8x30, szerookie pozorne pole widzenia, na szyi nie ciąży.
Nakładam tylko na obiektywy otwierane na zawiasach (klapki) osłony do lunet myśliwskich.
Świetnie się sprawdza.

Taki:

http://wzrokowiec.com/archiwa/2975

Maciek - Pon 24 Lut, 2020

Kiedyś Zeiss Conquest HD 8x32 - ale ciążyła na szyi i częściej nosiłem ją w plecaku. Niestety przyroda a zwłaszcza zwierzęta i rozmaite zjawiska nie mają w zwyczaju czekać aż wyjmę szkło z plecaka więc kupiłem i przez kilka lat używałem Kowę SV 8x25. Aktualnie Zeiss Terra 8x25.

Oczywiście każdy ma swoje preferencje - ja w przypadku dłuższych wędrówek nie akceptuję na szyi niczego powyżej 300 - 350 g.

Arek - Pon 24 Lut, 2020

No ładnie, ładnie. Trzeba kupić i łapać Marcina na Zlocie w Łochowie i dopchać się o autograf.