forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - 450D przepala zdjecia?

Goofi - Wto 03 Cze, 2008
Temat postu: 450D przepala zdjecia?
Witam,

Od paru dni jestem posiadaczem Canona 450D z podstawowym obiektywem na poczatek. Jego poprzednikiem bym Canon S3IS.
Wiekszosc zdjec starym aparatem i pierwsze nowym robilem na trybie pomiaru swiatla wielosegmentowym, w poprzedniku nie mialem z tym problemu a w 450D zauwazylem, ze on czesto przepala jasniejsze obszary zdjecia. Korekcja EV jest na 0... czy to normalne i musze czesciej krecic korekcja EV, czy cos z nim jest nie tak? :neutral:

mnich - Wto 03 Cze, 2008

Pokaż przykłady, łatwiej będzie ocenić.
Goofi - Wto 03 Cze, 2008

mnich napisał/a:
Pokaż przykłady, łatwiej będzie ocenić.

Racja, prosze bardzo:
http://img359.imageshack..../przypaljm9.jpg

Chodzi mi o obszary maski i obok, fotka robiona na programie P

mnich - Wto 03 Cze, 2008

Czy to był pochmurny dzień?
Wg mnie jest to odbijające sie niebo na masce.
Może pokaż inny przykład jeśli masz

Goofi - Wto 03 Cze, 2008

mnich napisał/a:
Czy to był pochmurny dzień?
Wg mnie jest to odbijające sie niebo na masce.
Może pokaż inny przykład jeśli masz

Za duzo nie ma bo aparacik mam od paru dni. Poprzednia fotka robiona wczoraj wieczorem kolo 21 przy bezchmurnym niebie, ta ponizej w niedziele kolo godziny 17 przy pieknym sloncu za plecami. Swiatlo rzeczywiscie odbite, ale aparat powinien sie chyba dostosowac.
http://img218.imageshack....przypal2lr6.jpg

dawid_ - Wto 03 Cze, 2008

Dlaczego powinien się dostosować? :smile:

- Zmień na centralnie ważony.
- Używaj korekcji i trybu A, bądź przeżuć się całkowicie na M.

mnich - Wto 03 Cze, 2008

Zdecydowanie. Pomiar matrycowy, nie gwarantuje idalnie naświetlonego zdjęcia.
Trzeba na uczyć się dobierać pomiar do warunków i sceny.

dawid_ - Sro 04 Cze, 2008

Często - np. w moim D80 - pomiar matrycowy uśrednia ekspozycję, ale z większym priorytetem dla miejsca w którym została ustawiona ostrość.

Podstawą jest rozłączenie funkcji blokady ekspozycji (AE) z przyciskiem ostrzenia (AF).

Przykładowo:

Fotografujemy jasne okno w ciemnym pokoju. Ostrzymy na ścianę, po czym przesuwamy kadr na jasne okno. Pomiar matrycowy ustali na ciemną ścianę ekspozycję powiedzmy 1/30s, a po przesunięciu na okno zmieni czas na 1/125s (pamiętając o ciemnej ścianie na którą wyostrzymy), podczas gdy przy pomiarze centralnie ważonym, po przesunięciu kadru na okno ekspozycja zmieni się na 1/500s i okno się nie przepali, bo pomiar centralnie ważony nie ma priorytetu połączonego z ostrzeniem.
Często dla pomiaru matrycowego (ale nie musi to być normą we wszystkich aparatach) priorytetem jest to, na co zostanie ustawiona ostrość. Nawet kiedy rozłączymy AE z AF.

Zrzuć okowy automatyki i przestaw na M, a wszelkie inne tryby poza P/AV/TV/M w ogóle zamaluj pisakiem :grin: Jak się nauczysz określać ekspozycję i przewidywać z grubsza czasy, to możesz spokojnie używać A wraz z kompensacją. Spróbuj, to fajna zabawa :)

mnich - Sro 04 Cze, 2008

dawid_ napisał/a:
Podstawą jest rozłączenie funkcji blokady ekspozycji (AE) z przyciskiem ostrzenia (AF).

Bardzo dobra wskazówka!

komor - Sro 04 Cze, 2008

Wydaje mi się, że proponowanie przejścia na M niedoświadczonemu fotografowi jest nietrafionym pomysłem, bo nie będzie wiedział czym się kierować, a jak ustawi zgodnie z sugestiami światłomierza to będzie to samo jakby wybrał P czy Av. Lepiej zaproponować wybranie odpowiedniego do sceny trybu pomiaru światła i nauczenie się korzystania z kompensacji.

Przy tych samochodach na jasnym tle, jak koledzy wiedzą ale nie napisali, sprawa polega na dużej różnicy jasności obiektu głównego (auto) w stosunku do tła. Tobie pewnie bardziej zależy na samochodzie, ale ciemny lakier powinien nadal pozostać ciemny, czyli zastosowanie kompensacji powinno dać dobre rezultaty.
Co do uwagi z powiązaniem ustawionej ostrości z pomiarem to nie wiem czy tak to działa w amatorskich Canonach, ciekawy problem, doczytam coś w instrukcji do mojego 400D. Ktoś coś wie na ten temat?

k1caj_ns - Sro 04 Cze, 2008

Komor u mnie w 450D w zakładce funkcje indywidualne mam 4 tryby do wyboru.

0:AF/Blokada AE

1: Blokada AE/AF

2: AF/Blokada AF, bez blokady AE

3:AE/AF, bez blokady AE

Aparat mam w trybie Af/ Blokada AE ale tylko dlatego ,że nie wiem sam kiedy inne tryby mogą się przydać.

arietiss - Sro 04 Cze, 2008

W 400D też są nastawy! Przy ustawieniu 1 rozdziela blokowanie ostrości od blokowania ekspozycji.

Czyli w trybie 1 wyostrzając i przekadrowując pomiar zostanie dokonany dla miejsca w którym pojawił się czujnik po przekadrowaniu? Czy będzie to pomiar uśredniony zarówno dla miejsca w którym ustawiłem ostrość i miejsca w którym był czujnik po przekadrowaniu?
komor - Sro 04 Cze, 2008

Ale pytanie jest, czy rozdzielenie blokady AE i AF skutkuje tym, że to ostry obiekt ma większą wagę przy ustalaniu pomiaru światła. Bo tak rozumiem wypowiedź dawida_ o jego D80:

Pomiar matrycowy uśrednia ekspozycję, ale z większym priorytetem dla miejsca w którym została ustawiona ostrość.

komor napisał/a:
Pomiar matrycowy uśrednia ekspozycję, ale z większym priorytetem dla miejsca w którym została ustawiona ostrość.

To jest chyba też uzależnione od tego jakim sprzętem dysponujemy bo w nie których mniej zaawansowanych pomiarach matrycowych ostrość nie jest brana jako priorytet przy pomiarze. Wyczytałem to w poradniku a było dokładnie napisane tak:

"Natomiast w pomiarze matrycowym dokonywana jest analiza. Pola pomiarowe nie są równo cenne i może zostać im przypisana różna waga, co więcej niektóre z ich mogą zostać odrzucone, a inne mogą mieć decydujące znaczenie.
W najbardziej zaawansowanych pomiarach matrycowych do obliczeń wykorzystuje się szereg danych dodatkowych, takich jak informacje, w którym polu znajduje się punkt ostrości (co powoduje, że automatycznie to pole staje się niejako wzorcem)"

Kwestia teraz jest tego typu jak bardzo zaawansowanym pomiarem dysponuje nasz sprzęt.

Karipu - Sro 04 Cze, 2008

Goofi, na początku też nie mogłem sobie z tym poradzić w 450-tce. Z czasem dojdziesz jak robić dobrze naświetlone zdjęcia. Najgorzej, jak fotografujesz krajobrazy i trafisz na białe niebo. Wtedy trudno jest nie prześwietlić zdjęcia.
Rad na to jest kilka:
1. Zablokować ekspozycje przyciskiem *w jasnym obszarze, a ostrość złapać na fotografowanym obiekcie wciskając spust migawki do połowy. Jasne partie nie będą prześwietlone, ale reszta może być nieco ciemna.
2. Ustawić priorytet jasnych partii obrazu. Ponoć ta funkcja jest stworzona, by zapobiegać opisanym przez Ciebie problemom. Dla mnie nie było zauważalnej różnicy, więc wyłączyłem tą funkcję, bo zakres ISO, zaczyna się wtedy od 200-stu.
3. Jeśli fotografując niebo stwierdzasz, że wyszła Ci biała plama, zmniejsz kontrast o 2-3 jednostki.
4. Zmień tryb pomiaru światła.
5. Zmniejsz wartość ekspozycji.

arietiss - Czw 05 Cze, 2008

komor napisał/a:
Ale pytanie jest, czy rozdzielenie blokady AE i AF skutkuje tym, że to ostry obiekt ma większą wagę przy ustalaniu pomiaru światła. Bo tak rozumiem wypowiedź dawida_ o jego D80:

Niestety po ustawieniu 1 w 400D nic takiego niezauważyłem. Nastąpiło tylko rozdzielenie funkcji na dwa przyciski. Przycisk * wyostrza AF, a spust migawki mierzy świato. Nie zauważyłem jakiś uśrednień względem nastaw konwencjonalnych.

dawid_ - Czw 05 Cze, 2008

komor napisał/a:
Wydaje mi się, że proponowanie przejścia na M niedoświadczonemu fotografowi jest nietrafionym pomysłem, bo nie będzie wiedział czym się kierować, a jak ustawi zgodnie z sugestiami światłomierza to będzie to samo jakby wybrał P czy Av. Lepiej zaproponować wybranie odpowiedniego do sceny trybu pomiaru światła i nauczenie się korzystania z kompensacji.

Miałem to szczęście uczyć się na E-1 gdzie była marna automatyka i genialna ergonomia. Co za tym idzie najlepszym, najłatwiejszym był właśnie tryb M. Dzięki temu nauczyłem się poprawnie dobierać ekspozycję do warunków jakie miałem w kadrze. Zawsze polecam M na początek. Od razu na głęboką wodę. To tylko aparat, tu się nie utonie :wink:

k1caj_ns - Czw 05 Cze, 2008

arietiss napisał/a:
Niestety po ustawieniu 1 w 400D nic takiego niezauważyłem. Nastąpiło tylko rozdzielenie funkcji na dwa przyciski. Przycisk * wyostrza AF, a spust migawki mierzy świato. Nie zauważyłem jakiś uśrednień względem nastaw konwencjonalnych.

Ja w 450D zauważyłem takie samo rozdzielenie ale żadnych konkretniejszych różnic nie zauważyłem. Może zdjęcia testowe robiłem w złych warunkach .

dawid_ - Czw 05 Cze, 2008

W takim razie jest to przypadłość tylko D80. Przy połączonym AF z AE ekspozycja podczas przekadrowania się nie zmienia (co zrozumiałe), a kiedy rozłączymy te funkcje, to zmienia się tylko w niewielkim, niewystarczającym stopniu. Jest ciągle częściowo połączona.

- Rozłącz AF z AE (AE podczas całkowitego naciśnięcia spustu. Nie do połowy)
- Używaj centralnie ważonego.
- Pobaw się M lub kompensacją.

komor - Czw 05 Cze, 2008

dawid_ napisał/a:
Miałem to szczęście uczyć się na E-1 gdzie była marna automatyka i genialna ergonomia. Co za tym idzie najlepszym, najłatwiejszym był właśnie tryb M.

Nie znam E1, ale nie mając świadomości i doświadczenia jak działa światło i jego pomiar w aparacie, to pracując w M i tak będziesz zdany na takie ustawienie przysłony i czasu, żeby światłomierz pokazał Ci OK i wyjdzie niemal na to samo, co ustawić na P i wcisnąć spust migawki. Nawet jeśli Canon 400D trybie M jest mniej wygodny od E1, to da się tak pracować, tylko trzeba wiedzieć po co. :) Moim zdaniem lepiej zacząć od AV, gdzie zaczynamy od ustawienia przysłony tak, jak chcemy mieć głębię (dużą czy małą), czas ustawi sobie światłomierz, ewentualne braki w oświetleniu załatwiamy zwiększając ISO, a przy przewadze ciemnych czy jasnych partii w kadrze wprowadzamy korektę ekspozycji w odpowiednią stronę. Te proste zasady pozwolą uzyskać efekt lepszy niż na P, bez większych rozterek. Po nabraniu wprawy można szukać lepszych sposobów, ale powiem szczerze, ja nie umiem ręcznie dobierać czasu ekspozycji do przesłony, ba, nawet nie wiem czy w tę stronę zamierzam w ogóle iść. W czasach filmu to była baaardzo przydatna wiedza, bo bez wywołania filmu nie wiadomo było czy zdjęcie jest udane. Dziś można nauczyć się przy pomocy ekranu LCD czy jest ogólnie ok, na wyższym etapie świadomie można decydować oo przesuwaniu ekspozycji w odpowiednią stronę, żeby opanować pracę przy mniejszym zakresie tonalnym, jaki daje mi cyfra.

Ale oczywiście różne są potrzeby, różne podejścia do fotografii i różne przyzwyczajenia.

komor napisał/a:
Moim zdaniem lepiej zacząć od AV, gdzie zaczynamy od ustawienia przysłony tak, jak chcemy mieć głębię (dużą czy małą), czas ustawi sobie światłomierz, ewentualne braki w oświetleniu załatwiamy zwiększając ISO, a przy przewadze ciemnych czy jasnych partii w kadrze wprowadzamy korektę ekspozycji w odpowiednią stronę.

No tak tylko w tej sytuacji też pasuje wiedzieć jaki mamy pomiar i dlaczego taki a nie inny. Bo przy punktowym czas będzie inny niż przy matrycowym :P A świadomość tego ,że im mniejszy czas tym bardziej mrozi ruch jest konieczna.Tak się to wszystko zazębia.

Odnośnie zwiększania iso i w ten sposób korygowanie braków w oświetleniu to ja zmian iso dokonuję na samym końcu, w sytuacji w której tylko to pozwala mi na osiągnięcie krótszych czasów niezbędnych do wykonania zdjęcia w konkretnych warunkach.

Ja zaczynałem od M i myślę ,że tak najlepiej i najszybciej jest się nauczyć zależności czas otwarcia migawki , przysłona , iso , kompozycja.

komor - Czw 05 Cze, 2008

k1caj_ns, oczywiście warto wiedzieć dlaczego mamy pomiar taki a nie inny. Ale w czasach pomiarów matrycowych, ważonych itd. więcej w tym komputera niż fotografii, jak mi się wydaje. No i dlaczego jest pomiar taki a nie inny to już można wyczytać z instrukcji do aparatu. Moim zdaniem na pewno warto opanować dlaczego aparat czasem niedoświetla czy prześwietla w określonych trybac i jak sobie z tym radzić przy pomocy korekty ekspozycji. To dla zupełnego amatora, który kupił lustrzankę po to, żeby fotografować wózki na sprzedaż - w zupełności wystarczy.

No pewnie dla zupełnego amatora tak jak napisałeś to pewnie w zupełności wystarczy :wink: