|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Lekka lornetka do 1000zł
abhaya - Wto 31 Mar, 2020 Temat postu: Lekka lornetka do 1000zł Szukam lornetki do wycieczek w góry, którą będę mógł zabrać z innymi klamotami.
Zrobiłem małe rozpoznanie i oto co znalazłem:
1. Kowa 10x32 SV, 570 g, 876zł (niestety ponad mój limit 500gr)
2. NIKON PROSTAFF 7S 8X30, 415 g, 749zł (całkiem nieźle, ale szkoda że nie jest to 8x32, bo byłoby pewnie jaśniej)
3. Vortex Diamondback HD 8x28, 679zł (dobra cena, ale pewnie ciemnica, ciężko znaleźć jakieś opinie)
4. Vortex 8x32 879zł, 450g, 862zł (j.w.w ale pewnie jaśniejsza póki co mój typ)
Rozumiem, że kwota mała i wymaga ogromnego kompromisu. Wiem że jak będzie za ciężka to zostanie w domu lub aucie, dlatego zdecydowałem się kupić coś małego co będę miał zawsze przy sobie. Główny użytek to rozpoznanie terenu pod dziki kemping, wycieczki w góry, sporadycznie ptaki i podglądanie sąsiadów. Za małym rozmiarem przemawia też dla mnie to, że dzieci też skorzystają.
Arek - Wto 31 Mar, 2020
Rozważyłbym jeszcze:
Vixen New Foresta HR 8x32 WP
Vanguard Endeavour ED II 8x32 (teraz na promocjach za 800-1000 zł)
Steinter 8x32 XC - teraz na fajnej promocji w Astroshop:
https://www.astroshop.pl/...8x32-xc/p,48835
oraz dopłatę do Nikona Monarcha 7 8x30.
Vanguard i Monarch 7 będą najlepsze optycznie, Monarch 7 bardzo lekki i poręczny, co przy wycieczkach górskich będzie mieć znaczenie.
abhaya - Wto 31 Mar, 2020 Temat postu: Vanguard Dziękuję. VANGUARD już widziałem, ale nie mogłem znaleźć w dobrej cenie. Gdzie znajdę go w promocji ?
Znalazłem w takim oto sklepie (reklama Google). Czy to pewny sprzedawca ?
https://www.dpartner.pl/p...-ED-II-8320/191
Arek - Wto 31 Mar, 2020
Tego sklepu nie znam.
Znam za to i polecam ten:
https://sklepbeznazwy.com.pl/promocjabezkwarantanny/17859-lornetka-vanguard-endeavor-ed-ii-8320.html?search_query=Endeavor&results=2
ppv - Wto 31 Mar, 2020
@abhaya sprzedawca wydaje sie ok, ma dobre opinie na ceneo. zadziwiajace ze ta lornetka byla wyceniana na 2000 a teraz mozna kupic za 800
abhaya - Wto 31 Mar, 2020 Temat postu: Kupiłem Kupiłem za te 799 PLN w Digital Partner. Dzwoniłem do właściciela i mówił że są na stanie, jutro ma być wysłana. Dziękuję za współpracę.
Arek - Wto 31 Mar, 2020
Za taką kwotę to świetny zakup.
ppv, wyprzedaż bo weszło ED IV.
abhaya - Wto 31 Mar, 2020
Mam nadzieję, że tak. Ciekawe czy to się skończy na tej jednej lornetce...
Lech149 - Wto 31 Mar, 2020
Jak znam życie , na pewno nie .
Arek - Wto 31 Mar, 2020
Wpadłeś kolego, wpadłeś
No i nie zapomnij podzielić się wrażeniami jak lornetka do Ciebie dojdzie.
Postaram się ją zbadać dokładnie. To moja pierwsza lornetka, mam doświadczenie tylko z optyką fotograficzną.
ppv - Wto 31 Mar, 2020
Arek napisał/a: | Za taką kwotę to świetny zakup.
ppv, wyprzedaż bo weszło ED IV. |
tak, ale chyba sugeruje to że oryginalna cena była zawyżona i nastawiona na akcje z rabatami, ciekawe czy lepsza od Monarch 7 od którego nominalnie droższa, bo np. taki Kite Lynx tez drozszy a w cale optycznie nie lepszy starszy kite lynx takiej zniżki wyprzedażowej nie dostał
Maciek - Wto 31 Mar, 2020
abhaya napisał/a: | Mam nadzieję, że tak. Ciekawe czy to się skończy na tej jednej lornetce... |
Może się też skończyć na lepszej lornetce
Mieszkasz w fajnym krajobrazowo rejonie - zresztą niedaleko ode mnie i często tam bywam. A jedyne co jest lepsze od posiadania lornetki to jej posiadanie połączone z zamieszkiwaniem w miejscu tak pięknym i urozmaiconym, że na co dzień można wykorzystać wszelkie jej zalety.
Latem mieszkam tylko w Jugowie (Góry Sowie), zimą mieszkamy w Hiszpanii w kamperze. A o czymś lepszym na pewno pomyślę, już znajdę aplikację dla takiego dobrego instrumentu. Pozdrawiam z zasypanego śniegiem Jugowa (gdyby nie kwarantanna po przyjeździe to już bym w górach siedział z aparatem, a wkrótce i z lornetką)
Arek - Wto 31 Mar, 2020
ppv, cena Vanguarda może wynikać z bardzo dobrego szkła ED. Tam zastosowano jedno z najlepszych szkieł ED jakie widuje się w lornetkach: model Hoya o symbolu
FDC100, którego własności są wyraźnie lepsze niż w przypadku znanego fluorytu (współczynnik załamania na poziomie 1.44, a liczba Abbego aż 95).
Arek napisał/a: | ppv, cena Vanguarda może wynikać z bardzo dobrego szkła ED. Tam zastosowano jedno z najlepszych szkieł ED jakie widuje się w lornetkach: model Hoya o symbolu
FDC100, którego własności są wyraźnie lepsze niż w przypadku znanego fluorytu (współczynnik załamania na poziomie 1.44, a liczba Abbego aż 95). |
Dziękuję za te dane. Musiałem sobie przetłumaczyć co oznacza współczynnik załamania światła i liczba Abbego. Pracuję czasem w grafice 3D i już wiem że to pierwsze to zwyczajne IOR a tej drugiej wartości w sumie nie znałem, chociaż widzę że w niektórych silnikach renderujących np. Maxwell Render występuje.
Bio-Expert - Wto 31 Mar, 2020
cena Vanguarda może wynikać z bardzo dobrego szkła ED. Tam zastosowano jedno z najlepszych szkieł ED jakie widuje się w lornetkach: model Hoya o symbolu
FDC100, którego własności są wyraźnie lepsze niż w przypadku znanego fluorytu (współczynnik załamania na poziomie 1.44, a liczba Abbego aż 95).
Mam Pytanie, o który model Vanguarda chodzi z postu powyżej? Sam poszukuję lornetki,o parametrach 8x42, z w miarę szerokim polem i dobrze skorygowanej pod względem AC. Wiem,że pod tym względem bardzo dobrze wypada Kowa Genesis, ale to już dość stara konstrukcja i do tego nadal dość droga.Zatem, pozwolę sobie na pytanie?. Czy jest lornetka na rynku w ludzkich pieniądzach, która byłaby pod tym względem dobrze skorygowana?
Arek - Wto 31 Mar, 2020
Chodzi o cała serię Vanguard ED II oraz ED IV. Model 8x42 też jest w promocji:
https://sklepbeznazwy.com.pl/promocjabezkwarantanny/17860-vanguard-endeavor-ed-ii-8420.html?search_query=Endeavor&results=2
ppv - Wto 31 Mar, 2020
Arek napisał/a: | ppv, cena Vanguarda może wynikać z bardzo dobrego szkła ED. Tam zastosowano jedno z najlepszych szkieł ED jakie widuje się w lornetkach: model Hoya o symbolu
FDC100, którego własności są wyraźnie lepsze niż w przypadku znanego fluorytu (współczynnik załamania na poziomie 1.44, a liczba Abbego aż 95). |
znalazłem Arku na optycznych zajawkę o Endeavor IV w której padły te słowa o FDC100. Nie wiem jaki znany fuoryt miałeś na myśli, bo te wartości dość dokładnie odpowiadają jednak fuorytowi CaF2 🤔 o czym Hoya mówi (btw. powinno być FCD100).
Napisałeś tam też coś innego:
Cytat: | Pryzmaty wykonano ze szkła SK-15, którego własności optyczne są lepsze niż uznanego szkła BaK-4 (wyższy współczynnik załamania i wyższa liczba Abbego). |
Hm, ciekawe czemu wiec topowi producenci nie stosują tego SK-15 ani FDC100 skoro są lepsze? Nikt nie zmusza ich przecież do brania innego gorszego materiału. Może jednak np. tolerancje nie są dość dobre... coś musi być. Może dyspersja anomalna?
O ile ptasiarze z pola Mk2 czy Mk4 powinni być w miare zadowoleni, to pejzażowcy juz mniej, to Zeiss Terra ED 8x32 na papierze wydaje się ciekawszy od vangarda mk4, nawet tańszy od niego.
Maciek - Wto 31 Mar, 2020
ppv napisał/a: | to Zeiss Terra ED 8x32 na papierze wydaje się ciekawszy od vangarda mk4, nawet tańszy od niego. |
Zeiss Terra 8x32 to szmelc i plaskic - fantastic. To ja, fan Zeissa Ci to mówię.
Jedyne przyzwoite lornetki z serii Terra to 8 i 10 x25.
abhaya - Czw 02 Kwi, 2020
Lornetka 8x32 Vanguard Endeavor ED II 8320 doszła do mnie po jednym dniu roboczym od momentu zamówienia kurierem inPost. Dzwoniłem wcześniej do sklepu/właściciela ? dpartner.pl aby się spytać skąd i dlaczego taka niska cena i czy na pewno jest na stanie, jako że sklep mało znany i miałem nieco wątpliwości, które szybko rozwiał sprzedawca.
Pierwsze wrażenia: lornetka jest bardzo lekka i ładnie leży w dłoniach, nie jest też dla mnie za mała, a mam dużą głowę i duże ręce (192 cm wzrostu robi swoje). Pierwsze spojrzenie przez okno w stronę gór i już jest efekt "wow!". Co prawda zaobserwowałem aberracje chromatyczne, szczególnie widoczne przy obserwacji górskiego grzbietu na tle czystego, jasnego nieba, jednak da się z tym żyć. Tego typu konstrukcja to zawsze mniejszy lub większy kompromis. Kontrast i ostrość obrazu na wysokim poziomie. Spadek ostrości na brzegach niemal niewidoczny. Praca pod światło dla mnie idealna. Ciężko mi się tutaj jednak do czegoś innego odnieść bo to moja pierwsza lornetka, a znam się tylko na optyce fotograficznej. W samej instrukcji nieczytelne dla mnie było mocowanie paska, ale nie trzeba za bardzo się wysilać aby zrozumieć co i jak i po co.
Bardzo mi się podoba możliwość odczepienia paska od lornetki i użycia go jako paska naramiennego do noszenia pokrowca.
Lornetka spełnia moje oczekiwania zakupowe odnośnie przeznaczenia: będzie zawsze w moim plecaku na każdej nie tylko górskiej wycieczce. Także polecam brać póki jeszcze jest na stanie w tej cenie.
ppv - Czw 02 Kwi, 2020
abhaya napisał/a: | zaobserwowałem aberracje chromatyczne, szczególnie widoczne przy obserwacji górskiego grzbietu na tle czystego, jasnego nieba |
w podobnej sytuacji nawet kilkakrotnie droższe modele mają problemy. z tego co piszesz to na prawdę niezła lornetka. po opiniach w internecie można wywnioskować że zdarzają się wpadki ze słabszymi egzemplarzami, np. jeden okular bardziej nieostry, lub błędy kolimacji (zbieznosc obu torów optycznych). gratulacje udanego zakupu.
abhaya - Czw 02 Kwi, 2020
Widzę że promocja u sprzedawcy się zakończyła bo cena już 1249 zł !!! Miałem spore szczęście kupując ją za 799zł.
https://www.dpartner.pl/p...-ED-II-8320/191
Arek - Czw 02 Kwi, 2020
W cenie 799 zł trudno kupić dobrej klasy dachówkę, a Tobie się udało. Gratulacje!
bogoles - Wto 28 Kwi, 2020
Zachęcony opiniami również zdecydowałem się na tego Vanguarda 8x32, m.in. dlatego, że w promocyjnej cenie jest tańszy niż rozważany również przeze mnie M7. Przyszła godzinę temu - w wrażenia ogólne bardzo pozytywne, ale już jest niesmak. Otóż trzymając lornetkę jedną ręką za jeden okular, drugi samoczynnie opada. Zauważyłem to, bo po każdorazowym odłożeniu lornetki coś nie pasowało - musiałem regulować rozstaw W moich dotychczasowych lornetkach BPC5 8x30, Bushnell Legend 10x50 porro, i Kowa SV 8x25 nie ma to miejsca. W związku z tym mam pytanie do posiadaczy tego modelu, lub ogólnie lornetek - czy to normalne, lub też jest to wada, którą dyskwalifikuje lornetkę, czy też można zawias-przegub jakoś usztywnić, nie wiem - może dokręcić, zlikwidować problem samemu, czy należy reklamować...Nie ukrywam, że dla mnie jest to bardzo upier.... denerwujące.
Arek - Wto 28 Kwi, 2020
bogoles, w nowej lornetce zdecydowanie tak nie powinno być. Reklamuj, bo grzebanie samemu może skończyć się tym, że Ci nie uznają gwarancji.
widoczek - Wto 28 Kwi, 2020
Jeśli z przodu nie ma zaślepki którą łatwo zdjąć i dokręcić śrubę żeby mostek nie opadał to reklamuj.
abhaya - Wto 28 Kwi, 2020
Nie - nie jest to normalne, reklamuj.
Lech149 - Sro 29 Kwi, 2020
widoczek dobrze radzi . Jeżeli jest możliwość dokręcenia jednej śrubki bez rozbierania
lornetki , nie reklamój . Dwie minuty roboty i po kłopocie , a jaka satysfakcja .
ppv - Sro 29 Kwi, 2020
guzik prawda, łatwo coś złamać / zniszczyć zaślepke / naklejke, śruba na pewno nie jest na wierzchu, nie wiadomo co za konstrukcja, dopiero kłopot się zrobi w przypadku konieczności likwidowania poważniejszej usterki,
potwierdza się że kontrola jakości szwankuje, sprawdź jeszcze czy tory optyczne dają idealnie taki sam obraz
Negatyw - Sro 29 Kwi, 2020
Jak produkt jest na gwarancji to nie grzebiemy w nim. Już miałem taki przypadek, że fachowiec skrytykował mnie, że reklamuję coś zamiast śrubkę samemu dokręcić. Jak sam dokręcił to stwierdził, że produkt nadaje się do wymiany.
bogoles - Sro 29 Kwi, 2020
Zauważyłe, że na mostku są dwie zaślepki w miejscu na statyw - widać na zdjęciu powyżej. Ta z przodu od strony obiektywów to nakrętka-zaslepka z logo producenta, po zdjęciu której mocujemy statyw, a tylna to śruba z płaską główką wkręcana w gwint na statyw,( który przechodzi na wylot mostka). Dokręciłem właśnie tę w palcach ile mogłem i jest nieco lepiej, tzn lornetka się trzyma w "zadanej pozycji" rozstawu okularów przy swobodnym trzymaniu za jeden z nich. Jeżeli bedzie się trzymało, byłoby do przyjęcia, chyba, że będzie się luzować - zobaczę , potestuję..Nie wiem też jak będzie to wyglądać na mrozie, czy w upale - czy pogoda ma wpływ na takie coś?
Lech149 - Sro 29 Kwi, 2020
A gdzie to zdjęcie ?
ppv - Sro 29 Kwi, 2020
trudno powiedzieć czy to tylko to, czasem jest śruba pod zaślepką w pokrętle ostrości od strony okularów, nie kombinuj skontaktuj się ze sprzedawcą, to nie kastaniety, nie powinno być dużego luzu
Zdjęcie kolegi, który założył temat i kupił lornetkę, parę postów wczesniej.
Niestety, wszystko wróciło "do normy", tzn podczas prób jeden okular znowu opada pod własnym ciężarem. Lornetka już wysłana do sprzedawcy. Dziękuję za rady, ew. dam znać jak załatwiono sprawę.
bogoles - Nie 03 Maj, 2020
Czekając na decyzję sklepu, przeglądam testy, opinie, oferty sklepów i...dalej nic nie wiem, ale zauwazyłem lornetki KOWA "wide angle", np Kowa Lornetka BD II 8x32 XD wide-angle, lub 8x42. Nie ukrywam, że zależy mi na dużym polu widzenia (idąc naprzeciw wymaganiom żony), stąd pytanie czy warto je wziąć, czy też zwykła Kowa serii BD XD będzie lepsza?. Gabarytowo również nie wylądają źle - chodzi o ciężar i wymiary. Wiem, że budżet większy, ale myślę, że jak ma być dobra, to może dałbym radę, tym bardziej, że 60 tka się szybko zbliża na niej bym porzestał...
Może coś innego z dużym polem widzenia i nie za bardzo uciążliwego do codziennego noszenia do max 2000?
Będę wdzięczny za jakieś sugestie.
Arek - Nie 03 Maj, 2020
https://www.optyczne.pl/7...%C4%99kach.html
bogoles - Nie 03 Maj, 2020
Dzięki
bogoles - Wto 12 Maj, 2020
Lornetka dzisiaj przyszła - wymieniona na nową, bez opisanej wady, sprzedawca stwierdził, że to rzeczywiście wada, która nie powinna mieć miejsca i będzie lornetkę reklamował u producenta. Przy okazji polecam sklep "Digital Partner" za nienaganny kontakt (głównie telefoniczny) i elastyczność jeżeli chodzi o negocjaje cenowe.
Abs - Sro 13 Maj, 2020
... i 1 tys zaoszczędzony (w stosunki do nowej Kowy, która nie musi być wiele lepsza w subiektywnej ocenie porównawczej_)
bogoles - Sro 13 Maj, 2020
Dokładnie 1k PLN mniej, za Vanguarda zapłaciłem (po negocjacjach w sklepi 799PLN z darmową wysylką).
|
|