forum.optyczne.pl

Lornetki - Vortex Viper

Marek00 - Sro 22 Kwi, 2020
Temat postu: Vortex Viper
Witam Wszystkich
Z powodu zmęczenia życiem mojej obecnej patrzałki Nikon EX 10x50 noszę się z zamiarem kupna nowej lornetki. Tym razem zdecydowałem się na zakup sprzętu uniwersalnego z pryzmatem dachowym (10x50). Początkowo z powodu pozytywnych opinii myślałem o DO Chase. Obecnie również biorę pod uwagę Vortex Viper 10x50 (2018).
I tutaj jest moje pytanie do profesjonalistów, czy warto dopłacać do Vipera?
Jeżeli chodzi o DO w necie jest sporo informacji dotyczących tej lornetki, natomiast w przypadku Vipera praktycznie brak. W testach (optyczne.pl) model 42mm jest ciemniejszy od DO ale ma inne lepsze parametry.
Proszę o informację czy porywać się na Vipera lub coś podobnego czy w zupełności wystarczy mi DO Chase.
Dodam, iż optyka będzie używana do obserwacji dziennych jak i wieczornych i interesuje mnie raczej parametr dachowy 10x50.
Serdecznie pozdrawiam

ppv - Sro 22 Kwi, 2020

jestem amator lornetkowy i zerkałem przez vipera 8x42 - był kiepski, zazółcony, szybko tracił ostrość od centrum, chase wspominam bardzo dobrze, titanium dawał lepszy obraz od chase za to źle mi układał się do oczu. A może DO Titanium 10x56 ROH, ale nie ma dopisku HD, jest test w optycznych, cena podobna, sam jestem ciekawy co inni forumowicze Ci polecą. za to w vortex razor z wiekszą pewnością mozna liczyć na lepszy obraz
Arek - Sro 22 Kwi, 2020

ppv napisał/a:
jestem amator lornetkowy i zerkałem przez vipera 8x42 - był kiepski, zazółcony, szybko tracił ostrość od centrum,

Piszesz o tym najnowszym z 2018?

Tak (2018). Wersja, która jest obecnie dostępna w sprzedaży.
Arek - Sro 22 Kwi, 2020

Pytałem ppv, bo zdziwiła mnie jego opinia. Viper to udana seria.

Dorzucę jeszcze do porównania DO Chase (10x50) vs Roh (10x56) vs Viper.
Z góry dziękuję za opinie i sugestie w wyborze.

Chomsky - Czw 23 Kwi, 2020

Kupiłbym DO Chase 10x50. Ze względu na bardzo przyjazną cenę i „dobroć” lornetki.
Pozdr. Ch.
P.s. Nie ma co dzielić włosa na czworo. W codziennym użytkowaniu drobne różnice nie mają znaczenia. Liczy się jakość wykonania, cechy stałe jak, waga, wielkość, pole widzenia, dla ptasiarzy AC, dla miłośników astronomii co innego. Potem zapomnisz o rozterkach i korzystasz ze szkła.

ppv - Czw 23 Kwi, 2020

Arek napisał/a:
Piszesz o tym najnowszym z 2018?

Arek napisał/a:
Pytałem ppv, bo zdziwiła mnie jego opinia. Viper to udana seria.

chwila refleksji i stwierdziłem moja pomyłkę, to był Diamondback co mi się tak nie podobał... cofam moje zdanie o viperze, nie macałem go

Arek - Czw 23 Kwi, 2020

A to wyjaśnia sprawę :) Diamondback to klasa niżej.

Zaryzykowałbym ocenę że mamy Diamondback HD, potem lepszą Deltę Chase, a potem Vipera. Choć przez Vipera 10x50 nie spoglądałem.

ppv - Czw 23 Kwi, 2020

a titanium 10x56 gdzie by był? umieszczasz go w logo artykułów niebo przez lornetkę, wiec chyba nie bieduje :)
Arek - Czw 23 Kwi, 2020

Pomiędzy Chase i Viperem. Ale to tylko domysł, bo Vipera nie miałem w ręku.
Marek00 - Czw 23 Kwi, 2020

Pisząc o DO Titanium mamy na myśli oczywiście ROH-a nie Titanium (10x56 porro) ?
Dobrze zrozumiałem ROH przed Chase ?
Pozdrawiam

Arek - Czw 23 Kwi, 2020

Tak. ROH jest trochę lepszy optycznie, ale cięższy i ma mniejsze pole widzenia.
Abs - Pią 24 Kwi, 2020

Mam podobny dylemat. Dziś kandydatem nr 1 jest u mnie Chase ze szkłem ED i polem 6,3. Roh jest fajny ale to pole 5,6... i
Arek - Pią 24 Kwi, 2020

Zgadza się. Taką różnicę już widać. goornik swoim Chase 10x50 zachwycony. A on przecież przez wiele lornetek patrzył.
Abs - Pią 24 Kwi, 2020

I tak sądzę, że Viper będzie tu nr 1 choć test wersji 10x42 pokazał relatywnie słabą w tej klasie transmisję. Chase ma jednak 5% więcej.. dodatkowo srebrne powłoki spotykany w drogim sprzęcie.Za te same pieniądze brałby Vortexa ale przy 50% różnicy... pozostaje sobie wybrać dobry egzemplarz Delty.
Marek00 - Nie 26 Kwi, 2020

Różnica w polu widzenia między ROH a Chase to 11m/1km. Pewnie przy astro ma znaczenie, natomiast przy podglądaniu Bernadetki :smile: już nie tak bardzo pewnie będzie widoczna różnica. ROH ma być lepszy optycznie natomiast Chase bardziej nowoczesny (srebro na pryzmatach, całkowicie wewnętrzna korekta) i dużo pochlebnych opinii. O ROH-u i Viperze (10x50) cicho w necie widocznie są mniej popularne. Dobrze byłoby je bezpośrednio porównać w sklepie ale przy obecnej sytuacji (koronawieus) trzeba siedzieć w domu.
Waga jak i pole widzenia w moim przypadku nie ma aż takiego znaczenia, bardziej walory optyczne przemówią do mnie.
Dziękuję za wszystkie informacje i sugestie
Pozdrawiam

goornik - Nie 26 Kwi, 2020

Miałem w ręku obie, i to przez dłuższy czas: I Chase i Vipera.
Na półce w mieszkaniu, obok Nikonów i Zeissów stoi Chase.....

Arek był świadkiem jak w Łochowie porównywałem Chase do Leicy 10x50 BA. I też wstydu nie było....

Arek - Nie 26 Kwi, 2020

goornik napisał/a:

A Ty porównywałeś z najnowszym Viperem?

Arek napisał/a:
goornik napisał/a:

A Ty porównywałeś z najnowszym Viperem?

Tak, miałem go z BeaFoto.

Abs - Nie 26 Kwi, 2020

Goornik napisz coś o tym Viperze (10x50?). Wiemy, że ma szerokie pole. Jak z nieostrością brzegową, ostrością w centrum, dystorsją... Na papierze fajnie wygląda ta lornetka i nie chce mi się wierzyć, żeby Chase ją łatwo detronizowała. Jest spora różnica w cenie.. a ta Delta też ideałem nie jest...
PS. Patrzyłem krótko przez Chase 10x50 ale skupiłem się w sklepie Delty na wersji 8x42.. a szkoda. Pierwsze ( i ostatnie ) wrażenie było dobre. Viper jest na mojej szerokiej liście życzeń..a nie tylko mojej. Na forum jest więcej ciekawych tej lornetki

Vipera miałem we wrześniu i październiku 2019 więc nieco czasu już upłynęło ale: pod wieloma względami Viper rzeczywiście wydawał mi się lepszy, nie pamiętam już pod jakimi. Jeśli dobrze sobie przypominam, różnica w wielkości pola widzenia była aptekarska. W Vortexie bardziej mi się podobało szybkie pokrętło ostrości. Delta przypadłą mi do gustu wygodniejszymi dla mnie muszlami ocznymi, wewnętrzną korekcją wady wzroku.
W ostatecznym rozrachunku mimo "wyższej punktacji" Vortexa, u mnie została Delta Chase, bo w relacji optyka+mechanika / cena była po prostu świetna!

Abs - Nie 26 Kwi, 2020

Dzięki - to cenna opinia zwłaszcza, że chyba pierwsza o tej lornetce.
ppv - Nie 26 Kwi, 2020

goornik napisał/a:
Tak, miałem go z BeaFoto.

jak poszedł zwrot? jestem na nich uczulony, nawet jak vipery by były u nich po 1zł to nie kupię