|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Vortex Viper
Marek00 - Sro 22 Kwi, 2020 Temat postu: Vortex Viper Witam Wszystkich
Z powodu zmęczenia życiem mojej obecnej patrzałki Nikon EX 10x50 noszę się z zamiarem kupna nowej lornetki. Tym razem zdecydowałem się na zakup sprzętu uniwersalnego z pryzmatem dachowym (10x50). Początkowo z powodu pozytywnych opinii myślałem o DO Chase. Obecnie również biorę pod uwagę Vortex Viper 10x50 (2018).
I tutaj jest moje pytanie do profesjonalistów, czy warto dopłacać do Vipera?
Jeżeli chodzi o DO w necie jest sporo informacji dotyczących tej lornetki, natomiast w przypadku Vipera praktycznie brak. W testach (optyczne.pl) model 42mm jest ciemniejszy od DO ale ma inne lepsze parametry.
Proszę o informację czy porywać się na Vipera lub coś podobnego czy w zupełności wystarczy mi DO Chase.
Dodam, iż optyka będzie używana do obserwacji dziennych jak i wieczornych i interesuje mnie raczej parametr dachowy 10x50.
Serdecznie pozdrawiam
ppv - Sro 22 Kwi, 2020
jestem amator lornetkowy i zerkałem przez vipera 8x42 - był kiepski, zazółcony, szybko tracił ostrość od centrum, chase wspominam bardzo dobrze, titanium dawał lepszy obraz od chase za to źle mi układał się do oczu. A może DO Titanium 10x56 ROH, ale nie ma dopisku HD, jest test w optycznych, cena podobna, sam jestem ciekawy co inni forumowicze Ci polecą. za to w vortex razor z wiekszą pewnością mozna liczyć na lepszy obraz
Arek - Sro 22 Kwi, 2020
ppv napisał/a: | jestem amator lornetkowy i zerkałem przez vipera 8x42 - był kiepski, zazółcony, szybko tracił ostrość od centrum, |
Piszesz o tym najnowszym z 2018?
Marek00 - Sro 22 Kwi, 2020
Tak (2018). Wersja, która jest obecnie dostępna w sprzedaży.
Arek - Sro 22 Kwi, 2020
Pytałem ppv, bo zdziwiła mnie jego opinia. Viper to udana seria.
Marek00 - Sro 22 Kwi, 2020
Dorzucę jeszcze do porównania DO Chase (10x50) vs Roh (10x56) vs Viper.
Z góry dziękuję za opinie i sugestie w wyborze.
Chomsky - Czw 23 Kwi, 2020
Kupiłbym DO Chase 10x50. Ze względu na bardzo przyjazną cenę i „dobroć” lornetki.
Pozdr. Ch.
P.s. Nie ma co dzielić włosa na czworo. W codziennym użytkowaniu drobne różnice nie mają znaczenia. Liczy się jakość wykonania, cechy stałe jak, waga, wielkość, pole widzenia, dla ptasiarzy AC, dla miłośników astronomii co innego. Potem zapomnisz o rozterkach i korzystasz ze szkła.
ppv - Czw 23 Kwi, 2020
Arek napisał/a: | Piszesz o tym najnowszym z 2018? |
Arek napisał/a: | Pytałem ppv, bo zdziwiła mnie jego opinia. Viper to udana seria. |
chwila refleksji i stwierdziłem moja pomyłkę, to był Diamondback co mi się tak nie podobał... cofam moje zdanie o viperze, nie macałem go
Arek - Czw 23 Kwi, 2020
A to wyjaśnia sprawę Diamondback to klasa niżej.
Zaryzykowałbym ocenę że mamy Diamondback HD, potem lepszą Deltę Chase, a potem Vipera. Choć przez Vipera 10x50 nie spoglądałem.
ppv - Czw 23 Kwi, 2020
a titanium 10x56 gdzie by był? umieszczasz go w logo artykułów niebo przez lornetkę, wiec chyba nie bieduje
Arek - Czw 23 Kwi, 2020
Pomiędzy Chase i Viperem. Ale to tylko domysł, bo Vipera nie miałem w ręku.
Marek00 - Czw 23 Kwi, 2020
Pisząc o DO Titanium mamy na myśli oczywiście ROH-a nie Titanium (10x56 porro) ?
Dobrze zrozumiałem ROH przed Chase ?
Pozdrawiam
Arek - Czw 23 Kwi, 2020
Tak. ROH jest trochę lepszy optycznie, ale cięższy i ma mniejsze pole widzenia.
Abs - Pią 24 Kwi, 2020
Mam podobny dylemat. Dziś kandydatem nr 1 jest u mnie Chase ze szkłem ED i polem 6,3. Roh jest fajny ale to pole 5,6... i
Arek - Pią 24 Kwi, 2020
Zgadza się. Taką różnicę już widać. goornik swoim Chase 10x50 zachwycony. A on przecież przez wiele lornetek patrzył.
Abs - Pią 24 Kwi, 2020
I tak sądzę, że Viper będzie tu nr 1 choć test wersji 10x42 pokazał relatywnie słabą w tej klasie transmisję. Chase ma jednak 5% więcej.. dodatkowo srebrne powłoki spotykany w drogim sprzęcie.Za te same pieniądze brałby Vortexa ale przy 50% różnicy... pozostaje sobie wybrać dobry egzemplarz Delty.
Marek00 - Nie 26 Kwi, 2020
Różnica w polu widzenia między ROH a Chase to 11m/1km. Pewnie przy astro ma znaczenie, natomiast przy podglądaniu Bernadetki już nie tak bardzo pewnie będzie widoczna różnica. ROH ma być lepszy optycznie natomiast Chase bardziej nowoczesny (srebro na pryzmatach, całkowicie wewnętrzna korekta) i dużo pochlebnych opinii. O ROH-u i Viperze (10x50) cicho w necie widocznie są mniej popularne. Dobrze byłoby je bezpośrednio porównać w sklepie ale przy obecnej sytuacji (koronawieus) trzeba siedzieć w domu.
Waga jak i pole widzenia w moim przypadku nie ma aż takiego znaczenia, bardziej walory optyczne przemówią do mnie.
Dziękuję za wszystkie informacje i sugestie
Pozdrawiam
goornik - Nie 26 Kwi, 2020
Miałem w ręku obie, i to przez dłuższy czas: I Chase i Vipera.
Na półce w mieszkaniu, obok Nikonów i Zeissów stoi Chase.....
Arek był świadkiem jak w Łochowie porównywałem Chase do Leicy 10x50 BA. I też wstydu nie było....
Arek - Nie 26 Kwi, 2020
goornik napisał/a: | Miałem w ręku obie, i to przez dłuższy czas: I Chase i Vipera. |
A Ty porównywałeś z najnowszym Viperem?
Arek napisał/a: | goornik napisał/a: | Miałem w ręku obie, i to przez dłuższy czas: I Chase i Vipera. |
A Ty porównywałeś z najnowszym Viperem? |
Tak, miałem go z BeaFoto.
Abs - Nie 26 Kwi, 2020
Goornik napisz coś o tym Viperze (10x50?). Wiemy, że ma szerokie pole. Jak z nieostrością brzegową, ostrością w centrum, dystorsją... Na papierze fajnie wygląda ta lornetka i nie chce mi się wierzyć, żeby Chase ją łatwo detronizowała. Jest spora różnica w cenie.. a ta Delta też ideałem nie jest...
PS. Patrzyłem krótko przez Chase 10x50 ale skupiłem się w sklepie Delty na wersji 8x42.. a szkoda. Pierwsze ( i ostatnie ) wrażenie było dobre. Viper jest na mojej szerokiej liście życzeń..a nie tylko mojej. Na forum jest więcej ciekawych tej lornetki
Vipera miałem we wrześniu i październiku 2019 więc nieco czasu już upłynęło ale: pod wieloma względami Viper rzeczywiście wydawał mi się lepszy, nie pamiętam już pod jakimi. Jeśli dobrze sobie przypominam, różnica w wielkości pola widzenia była aptekarska. W Vortexie bardziej mi się podobało szybkie pokrętło ostrości. Delta przypadłą mi do gustu wygodniejszymi dla mnie muszlami ocznymi, wewnętrzną korekcją wady wzroku.
W ostatecznym rozrachunku mimo "wyższej punktacji" Vortexa, u mnie została Delta Chase, bo w relacji optyka+mechanika / cena była po prostu świetna!
Abs - Nie 26 Kwi, 2020
Dzięki - to cenna opinia zwłaszcza, że chyba pierwsza o tej lornetce.
ppv - Nie 26 Kwi, 2020
goornik napisał/a: | Tak, miałem go z BeaFoto. |
jak poszedł zwrot? jestem na nich uczulony, nawet jak vipery by były u nich po 1zł to nie kupię
|
|