|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Lornetka ze zmiennym powiekszeniem do 1000zl
Drunkenmunky - Pon 04 Maj, 2020 Temat postu: Lornetka ze zmiennym powiekszeniem do 1000zl Hej jestem tu nowy, staralem sie najpierw przeczytac i poszukac lornetki pasujacej do moich wymagan ale jakos nie moge nic znalezc. Poszukuje lornetki do obserwacji krajobrazu. Czy da sie kupic w miare dobra lornetke do 1000zl no 1200 ze zmiennym powiekszeniem ? Czy wogole jest sens kupic taka lornetke czy lepiej wybrac jakas stalke ?
Czy takie lornetki brac pod uwage
https://abfoto.pl/produkty/foto-i-video/optyka/lornetki/lornetki-nikon/lornetka-nikon-aculon-a211-model-zoom-10-22x50
https://abfoto.pl/produkty/foto-i-video/optyka/lornetki/lornetki-nikon/lornetka-nikon-action-ex-16x50-cf
https://teleskopy.pl/Lornetka-Nikon-Aculon-10-22x50-(A211)-zoom-teleskopy-2654.html
Nie znam sie absolutnie na lornetkach. Potrzeba mi konkretnego modelu.
Arek - Pon 04 Maj, 2020
Dobre lornetki ze zmiennym powiększeniem to Leica Duovid. Niczym innym nie zawracaj sobie głowy.
bewithed - Pon 04 Maj, 2020
Jeszcze ta lornetka ze zmiennym powiększeniem jest całkiem przyzwoita, oczywiście też nie do 1000 zł, ale znacznie taniej od Duovida: https://www.eschenbach-fr...rlux-Selector-V
Chomsky - Pon 04 Maj, 2020
Ten Nikon 16 x50 to też kiepścizna, ma go mój kolega. Optycznie słaby.
Do krajobrazu wybierz jakąś ósemkę. Niektórzy w górach wolą dziesiątkę, podglądają ludzi na szlaku, oddalone elementy krajobrazu. Ja z kolei jak się zmęczę chodzeniem wolę siódemkę, ewentualnie ósemkę bo zapewniają stabilną i dłuższą obserwację bez drgań. pomijam mniejsze pole widzenia, a przy dużych powiększeniach to pole jest tycie. Dziesiątkę mam na ptaki, gdzieś nad rzeką, czy stawami, raczej stacjonarnie- fotel rozkładany, coś do siedzenia, lub podparcia.
Duże powiększenia to duże problemy.
Poczytaj jeszcze jak masz czas, wyciągniesz własne wnioski, przynajmniej teoretyczne.
Pozdr. Ch.
Arek - Pon 04 Maj, 2020
Wybierz coś klasy 10x42, ewentualnie, jak nie boisz się noszenia ciężarów 12x50. Ale ze wskazaniem na tą pierwszą. W tej cenie masz np. DO Chase 10x42:
https://deltaoptical.pl/lornetka-delta-optical-chase-10x42-nbsp-ed
Fajną propozycją jest też Bushnell Nitro 10x42:
https://www.militaria.pl/...42g_p107812.xml
Drunkenmunky - Pon 04 Maj, 2020
No ten delta jest niezla. A co z lornetkami od olympusa ? Co z tym celestronem ? One naprawde sa takie kiepskie ze nie mozna ich polecic ?
goornik - Pon 04 Maj, 2020
Celestron jest kwintesencją tandety, niestety, mimo wysokich notowań teleskopów SCT Celestrona w światku astro.
Bierz Deltę CHASE i temat masz zamknięty, sam użytkuję model 10x50 - fajna, solidna, mobilna lornetka.
Z powiększeniem około 16x - szukac ZEISSa 15x60 T*, ale tanio nie będzie....
Ok to prawie jestem zdecydowany a jeszcze powiedzcie mi czy ta lornetka jest warta uwagi
https://www.militaria.pl/...166.xml?cat=563
Z całą pewnością NIE jest.
Unikaj lornetki z zoomem!!
Szybki poradnik czego unikać
- lornetek z zoomem (wszystkich bez wyjątku)
- lornetek o dużym (12+) powiększeniu, bo oferują małe pola widzenia, ciemny obraz i przede wszystkim problemy ze stabilną obserwacją bez statywu
- lornetek klasy 70-80mm, bo to jest specjalstyczny sprzęt do obserwacji niemal tylko i wyłącznie ze statywu.
Do mobilnej obserwacji przyrody wszystko z przedziału 8x30 - 10x50 będzie dobre.....
Czyli jak widzisz trzy zaproponowane przez Ciebie modele w pierwszym poście to jest dokładnie to, czego należy unikać....
Wiking69 - Pon 04 Maj, 2020
Wstyd się przyznać ale 30 lat temu napaliłem się na malutką Prakticę z zoomem 10-30 x 25 . Przy maksymalnym powiększeniu piękny słoneczny dzień zamieniał się w noc . Źrenica wyjściowa była tak mała że ledwo ją było widać , a pole widzenia przypominało dziurkę od bardzo małego klucza . Nowemu koledze proponuję kupić lornetkę z jak najmniejszym powiększeniem 6-7 x . Za 1000 zł na pewno coś znajdziesz , nie bój się używanych lornetek , ale odbiór osobisty . Dlatego szukaj w promieniu 100 km od swojego domu na olx . Powodzenia ...
Tyle ze jeszcze trzeba wiedziec jaka ta lornetke kupic.
Arek - Pon 04 Maj, 2020
Drunkenmunky napisał/a: | A co z lornetkami od olympusa ? |
Śmiało można polecić to:
https://www.fotoplus.pl/l...medium=referral
A czy napiszesz nam co, jak, skąd i o jakiej porze obserwujesz?
Bo jeśli tylko i wyłącznie podczas długich spacerów - to nie brałbym nic z obiektywami 50mm
Jeśli przede wszystkim obserwujesz o zmroku/świcie i w ciemnym lesie, nie brałbym nic klasy x30
Czesto w gory wyjazdzam. Wyjazdy sa tez za granice. Przewaznie obserwacje w dzien. Niektore tu podane lernetki grubo wychodza poza moj limit pieniezny.
Jeśli jeździsz w góry, skup się na klasie 8x30 - docenisz mobilność i lekkość.
Minimum to Nikon Prostaff 7s 8x30
Znacznie lepsza ale i droższa jest Nikon Monarch 7 8x30
https://www.optyczne.pl/5...30_i_36_mm.html
widoczek - Pon 04 Maj, 2020
Z tanszych to Kowa 8x30 YF lub Nikon Prostaff 7s 8x30. Tutaj stawiałbym bardziej na Kowę bo ma szersze pole widzenia co jest ważne. Jest to też lornetka typu porro więc daje fajny efekt 3D, którego nie ma w dachówkach czyli w Nikonie.
Z droższych to Delta Optical Chase 10x42
Drunkenmunky - Wto 05 Maj, 2020
Super te lornetki. Nie wiedzialem ze takie 10x zoom starczy do obserwacji ale poogladalem kilka filmikow na yt i naprawde daja rade. Jest troche tego sprzetu, i jak taki laik moze sie w tym polapac ? Niby sa jakies lornetki renomowanych firm ale widac ze niektore odstaja od innych modeli ktore sa nieznacznie drozsze.
Arek - Wto 05 Maj, 2020
No ale trafiłeś we właściwe miejsce, żeby czegoś się dowiedzieć i uzyskać poradę.
W Twoim budżecie 1000-1200 zł możesz już kupić fajny sprzęt. Teraz musisz już tylko dookreślić parametry, które będą dla Ciebie najbardziej odpowiednie. Jeśli dużo łazisz, szczególnie po górach, to waga jest kluczowa. Jeśli jednak nie jest to zbyt ekstremalne możesz odpuścić i wtedy takie uniwersalne 10x42 sprawdzi się znakomicie.
Chodzilem z dzieckiem ktore mialem w nosidle . Dziecko wazylo 15 kilo plus nosidlo jakies 4 od kasprowego do kondratowej albo na sarnia skale wiec waga lornetki nie jest dla mnie zbyt istotna. Liczy sie dobra lornetka
Arek - Wto 05 Maj, 2020
Lornetki klasy 40-42 mm ważą 600-800 gramów. Lornetki klasy 30-32 około 450-600 gramów. Niektórzy będą polecać jeszcze mniejsze, ale nie daj się skusić - stracisz na jakości i jasności obrazu, komforcie patrzenia i polu widzenia.
Tak więc jeśli priorytetem są rozmiary i waga można rozglądać się za 8x30 lub 8x32. Jeśli obserwacje tylko w dzień, to wchodzi w rachubę też 10x32.
Uniewersalniejszym sprzętem będzie jednak klasa 42 mm. Jeśli głównie w dzień (niezależnie czy słoneczny czy pochmurny) to 10x42. Jeśli dojdą jakieś obserwacje zmierzchowe warto rozważyć 8x42. Zaletą klasy 42 mm jest największy wybór. Przykładowo polecana DO Chase 10x42 nie występuje w parametrach 8x32.
Tak więc podtrzymuje swoje zdanie o Chase 10x42 jako najlepszym wyborze dla Ciebie. Można też rozważyć Busnella Nitro 10x42 (lub jego ciut mniejszego brata o parametrach 10x36). Jeśli chcesz oszczędzić niezła jest Delta Titanium 10x42:
https://deltaoptical.pl/lornetka-titanium-10x42?from=listing
lub Levenhuk Sherman Pro:
https://pl.levenhuk.com/wszystkie_produkty/pl_lornetka_levenhuk_sherman_pro_10x42/#.XrEeTqgzYuU
Abs - Wto 05 Maj, 2020
Dobre niedrogie:
a) klasa turystyczna: Vortex raptor 8,5x32, Kowa YF 8x32, Nikon Prostaff 7s 8x30, Kowa SV 8x32, Ecotone 8x28
b) trochę większe: Nikon Aculon 10x42, Nikon Ex 8x40, Ecotone Wp 10x50
c) nieco droższe - wymieniane wyżej, np. Nikon M7 10x30, Kowa 8x32 Prominar, DO Chase 10x42, 10x50
d) duże powiększenie Nikon Ex 12x50 (fajna na górski taras z panoramą Tatr ale nie do chodzenia - bo i duża i powiększenie mało komfortowe)...
PS. Wielu z nas na początku przygody z lornetkami "nosi" na duże powiększenia, jednak są one mało praktyczne a już na pewno nie nadają się do turystyki. Dobrze mieć taką lornetkę aby na własnym podwórku spojrzeć na Księżyc czy samolot ale na co dzień używa się powiększeń 8x - 10x. Z czasem uznasz że 10x to już bardzo duże powiększenie, które np. na spacer do lasu nie bardzo się nadaje. Wszystko wychodzi z czasem.
Arek - Wto 05 Maj, 2020
Abs napisał/a: | Z czasem uznasz że 10x to już bardzo duże powiększenie, które np. na spacer do lasu nie bardzo się nadaje. Wszystko wychodzi z czasem. |
Oj tam, oj tam... Wczoraj idąc do lasu i mając wybór pomiędzy 8x30 i 10x32 wybrałem tę drugą.
goornik - Wto 05 Maj, 2020
ja tę pierwszą, ale podstawa to nie zbłądzić na manowce typu zoom.
Moje proponowane trio -
- Prostaff 7s 8x30
- Delta CHASE 10x42
- Delra CHASE 10x50
Z delikatnym nacieskiem na tę środkową....
Arek - Wto 05 Maj, 2020
Jeśli kolega ma ochotę dołożyć, jeszcze Monarch 7 jest dobrym wyborem. Parametry do wyboru, do koloru Choć cenowo najlepiej wyjdzie 8x30.
Prostaff 7s 8x30 zniechęca mnie małym polem widzenia.
Abs - Wto 05 Maj, 2020
Miałem raz przy oczach tego Prostaffa 8x30 i zupełnie nie odniosłem wrażenia małego pola. To oczywiście subiektywne odczucie bo porównywałem ze słabszymi lornetkami. W tym zestawieniu Nikon błyszczał...
Arek - Wto 05 Maj, 2020
Jak ktoś jest przyzwyczajony do małych pól popiardółek o średnicy 20-25 mm, to pole Prostaffa jest dla niego OK
A tak na poważnie, to fajna lornetka jest, ale polem nie imponuje.
Panowie tak z czystej ciekawosci. Bylem w decathlonie i widzialem tam lornetki. Wziolem do reki i popatrzylem przez Solognac 500 10x42. Patrzylem tylko w sklepie wiec nie moge powiedziec czy byly jakies znieksztalcenia ale obraz byl chyba calkiem spoko.
Arek - Wto 05 Maj, 2020
Tylko dlatego, że nie miałeś do porównania rozsądnej lornetki.
To w Decathlonie to tania chińszczyzna, która po kilku tygodniach intensywnego użytkowania będzie bardziej kalejdoskopem niż lornetką. Unikaj.
Abs - Wto 05 Maj, 2020
Arek napisał/a: | ...
Oj tam, oj tam... Wczoraj idąc do lasu i mając wybór pomiędzy 8x30 i 10x32 wybrałem tę drugą. |
To nie grzech, można i 20x50... co tam kto lubi i w co lornetką celuje... dziesiątki także czasem w lesie używam ale wolę 8x a o zmierzchu nawet 7x
Abs - Wto 05 Maj, 2020
Arek napisał/a: | Jak ktoś jest przyzwyczajony do małych pól popiardółek o średnicy 20-25 mm, to pole Prostaffa jest dla niego OK
.... |
..a podobno małe jest piękne.. niektórzy nawet wybierają Mini Coopera, który zajmuje mało pola na miejscu parkingowym .. no taki żart
...a poważnie - patrząc przez Prostaffa 7s spodziewałem się efektu tunela, którego nie było. Jeśli dla kogoś M7 jest zbyt drogi to ten Nikon jest bardzo fajny... z polem 6,5 stopnia, które moim zdanie można "strawić".
PS. Mini C to fajne autko podobnie jak Nikonki 8x30 to miłe lornetki...
Mam juz w glowie to co mam kupic ale fajnie ze pojawiaja sie nowe sprzety o ktorych nie mam pojecia. Naprawde jest w czym wybierac.
Wiking69 - Wto 05 Maj, 2020
Często porównujemy poszukiwanie idealnej lornetki do poszukiwania Świętego Grala . Czy naprawdę szukamy ideału i życia wiecznego . A może lubimy być w drodze , może potrzebujemy energii innych ludzi , pretekstu żeby wyjść do lasu , posłuchać śpiewu ptaków . Zauważyłem że ta droga nie ma końca , za każdym następnym wzniesieniem odkrywamy coś nowego , coś lepszego , coś innego . Nawet nie wiem czy chciałbym znaleźć ten ideał , bo o czym bym wtedy marzył , o czym bym śnił po nocach .
ppv - Sro 06 Maj, 2020
Arek napisał/a: | To w Decathlonie to tania chińszczyzna, która po kilku tygodniach intensywnego użytkowania będzie bardziej kalejdoskopem niż lornetką. Unikaj. |
Hm, jak po kilku tygodniach to jeszcze spoko, bo jest tam 2 lata zwykle bezproblemowej gwarancji. Jak komuś jakość obrazu takiego MH540 10x32 odpowiada, co pole szersze ma niż w 23x droższy ultravid, to kto wie czy nie lepiej polecać to komuś za 150zł niż w ciemno brane używane BPC, a taki DO One czy Forest swoją jakością mechaniki też nie rozpieszcza
Chomsky - Sro 06 Maj, 2020
No, No, Delta Forest II mechanikę ma w porządku i jest pancernikowata. Mam 12x50 już z 10 lat i śladu na niej nie ma. Za to aberracje zabijają słonia z 100 metrów.
Pewnie jak się trafi.
Pozdr. Ch.
Arek - Sro 06 Maj, 2020
Chomsky napisał/a: | Delta Forest II mechanikę ma w porządku i jest pancernikowata |
Dokładnie. Jak na jej cenę, jest naprawdę dobrze, co jasno pokazał test wytrzymałościowy. Wytrzymała więcej nić Leiki.
Maciek - Sro 06 Maj, 2020
Wiking69 napisał/a: | (...) Nawet nie wiem czy chciałbym znaleźć ten ideał , bo o czym bym wtedy marzył , o czym bym śnił po nocach . |
Oj Wiking - chyba Cie trochę poniosło no chyba, że to jakaś metafora.
ppv - Sro 06 Maj, 2020
Wiking po prostu ma w sobie coś z artysty i na szczęście nie kryje się z tym 👍👍👍
Drunkenmunky - Czw 07 Maj, 2020
Panowie niestety budzet mi sie uszczuplil do 800zl Wystapily niespodziewane wydatki
Teraz nie wiem jaka mam wziąć. Za duzo tego tu jest. A interesuje mnie przynajmniej 10x zoom
Tak zapytam duza jest roznica w przyblizeniu miedzy 10 a 8 ?
kot Sylvester - Czw 07 Maj, 2020
Drunkenmunky napisał/a: | Panowie niestety budzet mi sie uszczuplil do 800zl Wystapily niespodziewane wydatki
Teraz nie wiem jaka mam wziąć. Za duzo tego tu jest. A interesuje mnie przynajmniej 10x zoom
Tak zapytam duza jest roznica w przyblizeniu miedzy 10 a 8 ? |
Zastanów się nad czymś takim:
https://www.lanius-books....ap-10x30-wp-771
tutaj jej test:
https://www.bestbinocular...30PCFCW-157.htm
Różnica w przybliżeniu pomiędzy 8 a 10 razy jest zauważalna, czy duża to już kwestia dyskusyjna.
Kupilem Nikona Prostaff 7s 10x42 za 900 zl mam nadzieje ze będzie ok
Abs - Czw 07 Maj, 2020
Gratuluję decyzji... Na ile będzie dobre - sam ocenisz. Myślę, że w budżecie do 1000 zł jest ok (może nawet bardzo ok) . Pewnie za jakiś czas pomyślisz o uzupełnieniu o jakiegoś malucha.. Uspokajam - to zupełnie naturalne nastawienie. Póki co ciesz się z zakupu i może podziel się pierwszymi wrażeniami.
Pewnie ze podziele sie moimi wrazeniami. Dziekuje wszystkim za porady.
Arek - Czw 07 Maj, 2020
No i super. Miłego użytkowania
Drunkenmunky - Pon 11 Maj, 2020
Witam. Dostalem dzisiaj moja lornetke i powiem ze dla mnie kozak. Obraz czysciutki bez znieksztalcen. 10x jednak daje rade. Kupilem kiedys z lidla za 150 zl jakas lunete z 60x powiekszeniem i jak teraz porownalem sobie to co widac przez tego nikona a przez ta lunete to moge stwierdzic ze stracilem 150zl. Napisze jeszcze jak bedzie sprawowac sie w terenie i dodatkowo przy slabszym oswietleniu. Na obecna chwile mega lornetka.
Arek - Pon 11 Maj, 2020
Drunkenmunky napisał/a: | Kupilem kiedys z lidla za 150 zl jakas lunete z 60x powiekszeniem |
Która pewnie tego powiększenia nie ma. Często te parametry na najtańszym sprzęcie są podane spod dużego palca. Ale wniosek o stracie 150 zł słuszny. Dobrze że tutaj trafiłeś.
Drunkenmunky - Pon 11 Maj, 2020
Pewnie ze nie ma porownalem te niby 60x z 10 praedziwymi i mysle ze w tej lunecie max to 15
goornik - Wto 12 Maj, 2020
Widzisz? Brawo! - posłuchałeś kompetentnych osób i ZAINWESTOWAŁEŚ pieniążki, a nie wyrzuciłeś! My w gronie forumowych od lat staramy się nieść kaganek oświaty. Cześć osób - jak Ty - wykazuje się rozsądkiem i idzie właściwą drogą, inni w zaparte stoją przy swoim i są przypadkami nie do uratowania.....
|
|