forum.optyczne.pl

Lornetki - Test lornetki Eschenbach farlux selector V 8-15x35 B

Arek - Pią 15 Wrz, 2006
Temat postu: Test lornetki Eschenbach farlux selector V 8-15x35 B
Zapraszamy do działu TESTY i lektury testu tego ciekawego instrumentu.
Kmiernik - Pią 15 Wrz, 2006

Z lektury testu jakoś tak mi wynika, że pomimo iż lornetka jest rzeczywiście ciekawa to jednak cena nieco zniechęca. Wydaje mi się, że można jednak lepiej wydać taką ilość pieniędzy. Prywatnie do tego przyznam się, że mam różnicę 2 dioptrie między oczami, więc i tak nie leżę w grupie docelowej.

Ciekawi mnie też jakie było maksymalne rzeczywiste powiększenie lornetki, bo jakoś zabrakło tej liczby. Czy rzeczywiście takie parametry obrazu jak ostrość i abberacja chromatyczna była trzymana w całym zakresie powiększenia? Szczególnie wątliwości mam co do abberacji, bo trudno chyba ją kontrolować przy układach ze zmienną i skracającą się ogniskową.

I jeszcze jedna uwaga. Minox również ma w ofercie lornetkę typu Zoom z wyższej półki: Minox 8-14x40 BR ED (cena około 1400$).

Arek - Pią 15 Wrz, 2006

Powiększenie max. wynosiło 14.7x więc w granicach błędu było zgodne ze specyfikacjami.
Wszystkie pomiary czy to komy czy np. aberracji chromatycznej były wykonywane na obu krańcach zoomu, a podany w teście wynik to srednia. Obraz przy owych 14.7x jest naprawdę zaskakująco dobry.

Arek

P.S. Fakt, zapomnieliśmy o tym Minoxie.