forum.optyczne.pl

Lornetki - Lornetka dla osoby z astygmatyzmem

Jolka90 - Sob 09 Maj, 2020
Temat postu: Lornetka dla osoby z astygmatyzmem
Cześć!
Nie mam zielonego pojęcia na temat lornetek :zalamany:

Mój mąż fascynuje się wycieczkami w góry, uwielbia obserwować przyrodę i zwierzęta. Marzy mu się kompaktowa lornetka, mówił też, że do 300 zł max.

Za miesiąc ma urodziny i bardzo chciałabym mu zrobić niespodziankę kupując właśnie lornetkę.

Mąż nosi okulary i ma delikatny astygmatyzm. Nie wiem czy to ważne przy doborze lornetki, ale informuję:-) Myślę, że najlepiej by było, gdyby każdy okular z osobna można było regulować - boję się tylko, że 300 zł to za mało...

Proszę o poradę, co kupić:-)
Dzięki! Pozdrawiam!

Arek - Sob 09 Maj, 2020

300 zł to faktycznie skromny budżet. Ledwie starcza na coś takiego:
https://www.ceneo.pl/22553599

To rozsądna lornetka z dużym polem widzenia. Tyle, że ma mały odstęp źrenicy więc może być problematyczna dla okularnika.

W takich modelach jak Vortex Raptor 8.5x32 jest tylko troszkę lepiej. Jeszcze lepiej (16 mm) jest u
Kowa 8x30 YF.

Sugerowałbym dołożenie np. do czegoś takiego:
https://www.optyczne.pl/3...Prime_8x32.html

Tutaj odstęp źrenicy to aż 18 mm, co jest bardzo dobrą wartością dla okularnika.

Dziękuję za odpowiedź.

Tak sobie myślę, że przecież mąż nosi przez większość czasu soczewki, więc podejrzewam, że może nie patrzylby przez lornetkę w okularach.

Skuszę się chyba na ten Bushnell.

A jeszcze tylko takie jedno pytanko, bo zastanawiałam się nad kupnem Olympus DPS I 10x50 (mają napisane, że osobno ustawia się okulary lornetki). Lepiej to, czy propozycja, którą Pan zaproponował w odpowiedzi?

Jeszcze raz serdeczne dzięki za pomoc!

widoczek - Sob 09 Maj, 2020

Bushnell będzie lepszy, waży połowę tego co Olympus 10x50. Zastanów się czy chciałabyś chodzić po górach z kilogramową cegłą na szyi, czy nawet w plecaku.
Arek - Sob 09 Maj, 2020

Jolka90, każda normalna lornetka pozwala korygować dioptraż. Ten Bushnell też to ma.

Super, w takim razie bardzo dziękuję i wezmę, co mówicie:-)
Pozdrawiam!